61 ve 66 bize has, bize özel bir alışkanlık
Gezmeli avlarda, tüfeğin namlu boyunu kısaltarak hafifletmekten başka çare olmadığından mıdır tam bilemiyorum, daha önce de yazmıştım, bir şekilde popüler olmuş kısa namlular bizde. Avrupa'da gezmeli avlarda da, geçit avlarında da uzun namlu daha çok tercih ediliyor. Yani gezmeli, upland avlarında hafif tüfek uzun namlu, geçit avlarında ağır tüfek uzun namlu tercih ediliyor
Uzun namlunun avantajları var, ama herşeyden önce, isabet oranını artırdığı kesin.
Videodaki bahsettiğimiz tüfeğin namlu arası boş evet, bunun asıl sebebi, alt namlunun üst namlu ucuna bir asansör (hanger) marifetiyle tutturularak, istendiğinde POI ayarının değiştirilebiliyor özellikte olması. ProSporter denilen bu modelin namlusunda, üst bant da , normalden daha yüksek ve istendiği şeklinde ayarlanabilir (Adjustable Top Rib) . Bu modelde iki namlu seçeneği var uzunluk olarak, 81cm ve 76cm ... Türkiye'de böyle yüksek bantı görünce, (musabık atıcılarımızdan da çokça duydum), tüfeğe anında "bu bir trap tüfeği" yaftası yakıştırılıyor, hayır trap tüfeği değil bu... Benzer durum, namlu 76cm ve/veya daha uzun olduğunda da oluyor, hemen "trap tüfeği" bu deniyor ama değil tabii ki
Dikkat çekmek ne kelime izlerken içim gidiyor
Çekimlerden tüfeklere herşey kaliteli. Böyle bir avda şahsen tüfeğin 4 kg oluşundan asla gocunmam aksine süper olur ki adamlar kesinlikle bilinçli seçmişler. Tüfeklerin namlu arası boş sanki valment gibi değil mi ? sadece namlu ucundan birleşmiş.
Avcılar uzun namlu konusunda kesinlikle farkındalık sahibi o kesin 61 veya 66 namlu uzak vuruyor her ava yetiyor demiyolar baksanıza 71 namlu bile kesmemiş olsa gerek