Gönderen Konu: Çelik Saçmalı Fişek Kullanmak  (Okunma sayısı 5593 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hakan YILDIRIM 06

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Çelik Saçmalı Fişek Kullanmak
« : 23 Nisan 2016, 22:21:03 »
Merhaba iyi geceler ,

Bazı yerli markaların çelik saçmalı fişekleri var. Bunların diğer fişeklere göre artı ve eksileri nelerdir ? Çelik olmaları kolay deforme olmamalarını sağlıyor. Acaba delicilikte ve menzilde ne gibi etkileri vardır ?

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
Ynt: Çelik Saçmalı Fişek Kullanmak
« Yanıtla #1 : 23 Nisan 2016, 22:28:07 »
ben yerlisini bırakın bp ninkilerinden bile performans alamadım beğenmiyorum açıkçası çelik saçmalı fişekleri birde 4-5 şokla kullanmak sağlıklı olduğundan daha dar şok kullanamıyorsun e içinede zibil gibi tanecik basıyolar 40-50 gram fişekteki tanecik kadar tanecik oluyor. bide hayvan sanki çok debişiyor vurulunca çok acı çekiyor gibi geliyor ben kullanmıyorum.
« Son Düzenleme: 23 Nisan 2016, 22:29:20 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

The following users thanked this post: Hakan YILDIRIM 06

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 23 Nisan 2016, 22:30:38 »
ben yerlisini bırakın bp ninkilerinden bile performans alamadım beğenmiyorum açıkçası çelik saçmalı fişekleri birde 4-5 şokla kullanmak sağlıklı olduğundan daha dar şok kullanamıyorsun e içinede zibil gibi tanecik basıyolar 40-50 gram fişekteki tanecik kadar tanecik oluyor. bide hayvan sanki çok debişiyor vurulunca çok acı çekiyor gibi geliyor ben kullanmıyorum.

teşekkür ederim ustam . Çelik olması delicilik açısından daha iyi olur diye düşünmüştüm .

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 23 Nisan 2016, 22:35:45 »
yakın mesafede saçma bol olduğundan grupman güzel oluyor.ancak don havada örneğin ördekte delicilik problem olabiliyor ..tahtalı da keza öyle.. doğa açısından güzel bir saçma ama kurşun kadar etkili değil...ben bir müddet 32 gram 5 no denedim ..randıman almama rağmen ısrarcı olmadım.. 28 gram sellier bellot ve mirage ile üveyikte % 100 başarı elde ettim... ama yaygın kullanım yok fişek seçeneği yok.. 24 gram olsa kullanırım..
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 23 Nisan 2016, 22:56:18 »
tüfeğe veya namluya zararı olur mu?

Çevrimdışı Ahmet OĞUL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 23 Nisan 2016, 23:02:37 »
bildiğim kadarıyla çelik şaçma için uyumlu namlular var daha sağlıklı. normal namlularla atılmasının bence bir artısı yok.yakında delicilik özelliği yüksek doğrudur hayvanı delip geçiyor ama hayvan bazen hemen orda düşmüyor vurulmasına rağmen biraz mesafe alıp gidip ölüyor. hani derler ya yakıcılık yok falan derler. hayvan o an hissetmiyor sıcaklıkla gidiyor vuramadım sanıyorsunuz ama hayvan ölüyor görmediğiniz yerde.
benim birimci tercihim her zaman yumşak saçmlar olmuştur.
çelik saçmalar daha düzgün ve muntazam olduğu için kağıt üzerinde daha iyi sonuçlar veriyor. lakin bana göre eksisi daha fazla

Celik sacma atacak namlular oncelikle CIP yeterlilik testinden gecmis olmalilar

illa kafanıza takılıyorsa kullandığınız tüfeğinizin fabrikasından bilgi alın derim. hülyalara dalmaya gerek yok aksi taktirde namluyu yarabilirsiniz basınç değerleri farklı çünkü. browning çelik saçma atan tüfekeleri de mevcut.
« Son Düzenleme: 23 Nisan 2016, 23:16:01 Gönderen: Ahmet OĞUL »
1988-İZMİR

The following users thanked this post: Atagan YILDIZ

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #6 : 23 Nisan 2016, 23:14:11 »
Hakan Bey, çelik saçma, sadece doğa için zehirli (TOXIC) olarak kabul edilen saçmaların (kurşun gibi) , özellikle su kuşu avlarında yasaklanmasından sonra, doğa için zehirsiz (NON-TOXIC) kabul edilen saçmaların (Tungsten gibi) içinde en ucuzunun çelik (Steel) olmasından dolayı popüler olmuş, yani tek sebebi yasal mevzuattan gelen yasağa karşı kullanılabilecek en ucuz malzeme olmasından dolayı kullanımı yaygınlaşmış bir saçma türüdür.

Özkütlesi, çok düşük (hafif) olmasından dolayı, orta ve uzak mesafelerde, enerjisini çok çabuk yitirir ve deliciliği (penetration) çok daha zayıftır. Uzak mesafede, bırakın delip geçmeyi, hayvana yeterince penetre olamaz bile. Dolayısıyla sertliğinden gelen, patlama anında deforme olmaması ve dolayısıyla çok daha düzgün saçma dağılım deseni (pattern) oluşturması ise ancak yakın mesafelerde gerçekten bir avantaj olabiliyor.

Namluya zararı olabilir tabii ki. Özellikle, modified choke değerlerinden daha darıyla , tüfek ne olursas olsun, üretici ne derse desin, atılmamalı. Ki, üreticilerin çoğu bu konuda uyarır zaten müşterilerini... Modified (İtalyan notasyonuna göre 3 numaralı, Alman notasyonuna göre 2 numaralı, İngiliz notasyonuna göre 1/2 choke) değerinden daha darıyla kesinlikle atılmamalı.

Sonuç olarak, şahsen bu kadar çok fişek seçeneği varken  hiç bir şekilde önermem kullanımını...
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Sonay ŞEMEN

Çevrimdışı Murat DİNGİZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 23 Nisan 2016, 23:16:59 »
Ibrahim Bey yurt dışımda yasak oldugunu belirtmişsiniz bizdede yasaklanma gibi bir durum olabilir mi malum onlar yaptı bizdede yapayım mantığı
  • fabarm l4s
Murat DİNGİZ
1983 MALATYA/Darende

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #8 : 23 Nisan 2016, 23:19:47 »
Murat Bey,

Doğa için zehirli (TOXIC) kabul edilen saçmaların, en azından su kuşu avlarında, eninde sonunda ülkemizde de yasaklanacağını tahmin ediyorum ancak bunun çok yakın zamanda olacağını düşünmüyorum.

Ibrahim Bey yurt dışımda yasak oldugunu belirtmişsiniz bizdede yasaklanma gibi bir durum olabilir mi malum onlar yaptı bizdede yapayım mantığı
1978 - Istanbul

Çevrimdışı Murat DİNGİZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 23 Nisan 2016, 23:55:15 »
İbrahim Bey mesela fabarm çelik saçma için garanti veriyor onun tüfeklerinde de aynı mıdır dağılım ve delicilik.
  • fabarm l4s
Murat DİNGİZ
1983 MALATYA/Darende

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #10 : 24 Nisan 2016, 00:33:43 »
Murat Bey,

Fabarm'ın taahhüdü, dağılım ve delicilik konusunda değil, mukavemet konusundadır. Ki günümüzde üretilen tüfeklerin çok büyük çoğunluğu artık çelik saçma atımına uygun (Steel Shot Proof) olarak üretiliyor. Bu ekstra bir özellik değil. Bu özelliği olan tüfeği ben şahsen, çelik saçma atmak için değil ama kullanımında çelik saçma uygunluğunun olması gereken Tungsten gibi, HeviShot gibi çok daha kaliteli saçmalı fişeklerin kullanımı için arıyorum tüfeklerde ve choke tüplerinde.

Tüfeğin ne olduğundan, markasının modelinin ne olduğundan bağımsız olarak, Modified choke'tan daha darı ile atılmamalı çelik saçma. (Güvenlik sebebiyle. Dağılım ve delicilik sebebiyle değil)

Dağıım ve delicilik, mukavemetle artmaz, çeliğin öz kütlesi hafiftir, hem nispi oranda daha az enerjiye sahiptir hem de , hafif olduğundan enerjisini çabuk kaybeder. Bu sebeptendir ki, çelik saçma kullanılıyorsa daha fazla enerji için, saçma boyu büyütülmek zorunda kalınır. Bu da saçma adedini azaltacağından, daha fazla gramajlı dolum kullanmak da kaçınılmaz olmaktadır. 89mm 'lik fişek yataklarının bu kadar popüler olmasının temel sebebi çelik saçmalı fişeklerdir zaten.

İbrahim Bey mesela fabarm çelik saçma için garanti veriyor onun tüfeklerinde de aynı mıdır dağılım ve delicilik.
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #11 : 24 Nisan 2016, 01:19:27 »
Ben bundan seneler önce TVde seyretmiştim belgesel gibiydi hayal meyal hatırlıyorum.
Sadece göl kenarlarında boşa yada karavana atılan fişeklerden bile her yıl binlerce kuşun öldüğünden bahsediliyordu.
kıyı şeridine düşen saçmaları kuşlar taş niyetine yutuyorlar ve acılı bir ölüm gerçekleşiyor. ve bu ölüm miktarları hiç
küçümsenecek gibi değil yüzbinlere ulaştığından bahsediliyordu

aslında kurşun saf element halde doğada korunur suda öyle zannedildiği gibi çözünmez.
yaşı ileriler kurşundan tesisat borularını hatırlar. (klorlu suda kurşun element olarak tabiki kalmayıp kurşun klorür oluşturur)
ama artık o kadar çok etken var ki kurşun suda bile
metalik halde kalamıyor çünkü su dediğimiz aslında su değil  içinde binlerce tür atık asit iyon ne ararsanız var
e bunlarda tabiki çözünmesine yardımcı oluyor.  sular temiz olsa dibe çöküp sediment halde bikaç senede
gölün zemin yüzeyinin santimetrelerce altına inecek. neyse sonuçta artık zararlı hemde baya zararlı.

belli bir yaşa gelmeden av hayvanlarını çocukların bile yememesini tavsiye eden kuruluşlar var.
bu iş iki ucu boklu değnek. aslında su kuşu avlarında biraz paraya kıymak gerekiyor.
« Son Düzenleme: 24 Nisan 2016, 01:20:51 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.