Bugün meraktan birkaç deneme yaparken dikkatimi çeken bir olay oldu ve sizlerle paylaşmak istedim.
Daha önce 60 adımdan 1 şokla denediğim ve kötü sonuç veren sterling 32 gram fişeği bugün tekrar denedim. 60 adım ölçtüğüm yer 42 metre geldi ve 1 şok meğer extra değerlerde olduğu için sapıtmış, bunları sonradan ustalar sayesinde öğrenmiş olduk.
Bugün metreyle net ölçüm yaparak 36 metreden 3 çentik şokla (17.90) atış yaptım. Kağıdı ortalayamadım başarısız bir atış oldu ama saçmanın aşırı yoğun olması dikkatimi çekti. Önceki sonuçla hiç alakası yoktu. Atışı tekrarlamak gerekti.
2. atışta benzer sayılabilecek bir sonuca ulaştım.
Dağılımlar üzerinde hava sıcaklığının muhakkak etkisi vardır, fişek çok da istikrarlı değil.
Bu tüfeğin namlu çapı 18,75 ve Sayın Tuncay Hocamın dediği gibi 3 çentik şok daralma oranına göre full şoka yakın değere sahip. Yani bu atışı 3 çentik şokla yaptım ama 1 şok niyetiyle değerlendirmek gerek..
Aşırı şok daralması gerçekten dağılım düzenini bozuyor. Böyle bir sonuçla karşılaşacağımı hiç tahmin etmiyordum. 3 çentik şokla mükemmel bir grupman yakaladı. dikkatimi çeken şeylerden biri de 18.60 çapında x-wad tapalar müthiş uyum sağladı. Meca ve sterling dağılımları buna en güzel örnek.
Bu sayede pahalı fişek bağımlılığını biraz da olsa kırmış oldum.. Sezonda sert hava şartları olmadığı sürece yaşasın ucuz fişekler
Deneme atışları :
Hava sıcaklığı 21 derece, güneşli rüzgarsız..
Namludan hedefe net 36 m. (metreyle 2 defa ölçüldü)
Sterling 32 gr 6 no / barut 206 cinsi, çift katlı x-wad (18.60), 280-282 adet düzgün saçma.
İlk deneme ; 5 ınch = 13 20 ınch = 157 yarım kalan 30 ınch = 220
ikinci deneme ; 5 ınch = 10 20 ınch = 129 30 ınch = 233 ( grupman oranı % 83 )