Aşağıdaki şekli temsili olarak yayınlayıp bazı değerlerle bize yardımcı olmasını anlatmak istedim.
İkinci şekil genellikle son zamanlarda yerli üreticilerin çok toplu grupman yapan tüfeklerini temsili bir şekildir.
Bir tüfeğin bu kadar toplu atmasının sebebini belirleyen faktörler bellidir.
Ancak yerli firmalar bunu bir sır gibi saklamaktadırlar.
Sanki Amerika yeniden keşfedildi de onlar keşfetti zannedersiniz.
Şekilde görüldüğü üzere saçmalar turuncu bölgede toplanırken,sarı ile işaretlenmiş yerlerde grupmanın çokta iyi olmadığını anlatmak istedim.
Son resim aslında olması gereken ve saçmaların her bölgeye eşit dağılıp vuruş yüzdesini arttırabilecek temsili bir resimdir.
Fişek içerisindeki saçmaların yarısı turuncu diğer yarısı yada yarıya yakını sarı bölgeye isabet etmeliki homojen bir dağılım diyebilelim.
Kısacası ölçüleri ve kriterleri belirli olmayan bir hedef kağıdına ateş etmekle pek birşey elde edemezsiniz.
Grupman iyi yada kötü diyemezsiniz.
% 65 ile % 75 arası(tamamen fişeğe göre bu oranlar değişebilir.) olması gereken ful şok değeri % 95 çıkıpta buna full şok diyorsanız ........
Trap fişekleri gibi sportif amaçlı yapılmış fişeklerde full şok değerleri % 20 kadar farklı olabilmektedir.
Bunu bizzat kendi tüfeklerimde defalarca test ettim.
Hava sıcaklığı, rakım ,fişek , şok gibi her tüfekte farklı olan ve özellikle yerli tüfeklerde bir türlü standart değeri yakalayamayan bu ürünlerde farklı farklı sonuçlar elde edilecektir.
En iyisi her kullanıcı elindeki tüfeğine uygun fişeklerden bir kaç parti numune alıp denemeli ve uygun olan fişeği kullanmalı.