Gönderen Konu: Namlu İç Çapı Ve''Choke'' Değer Aralıkları  (Okunma sayısı 10700 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Onur CİVCİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Namlu İç Çapı Ve''Choke'' Değer Aralıkları
« : 17 Nisan 2016, 19:14:46 »
Forumdaki bir konudan yola çıkarak siz bilgili değerli abi ve kardeşlerime bir kaç soru sormak istiyorum.

Bir konuda YILDIZ SPZ ME Modelinin Grupman ve Penetrasyon  testindeki kullanılan mobil choke'un diğerlerine oranla extra extra dar olduğundan bahsedilmiş.
biraz düşündükten sonra kafamda konuya anlam verdim  X Marka Model bir tüfeğin ''1'' numara diye tabir ettiğimiz choke'un iç çapı 17.20
yıldız marka nın ise 17.00 olması(Rakamsal Değerleri bilmiyorum örnek olarak yazdım sadece) ve aslıda bu 2 marka arasında karşılaştırma yapılmasının pekte
sağlıklı olmadığı kanısına vardım şimdi sizlere sorum şu.

Neden şok değerleri standartlaşmıyor veya A Marka 17.20 kullanırken elde ettiği grupmanla B Markanın 17.00 elde ettiği grupman dağılımı mantıklı karşılanmıyor
anlatmak istediğim bizim bu testten amacımız iyi bir grupmanın homojen dağılımını elde etmek değil mi bunu ister 17.00 ile ister 17.20 çapdaki bir choke ile
elde etmek arasındaki fark nedir ?
İllaki bir fark varki bu konuda fikir ayrılıkları yaşanmış ve ben bu olayı merak ediyorum umarım soruyu açıklayıcı bir şekilde sormuşumdur

Değerli yorum ve fikirleriniz için teşekkürler.
Antalya/Serik B+ 1995

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

Çevrimdışı Onur CİVCİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Namlu İç Çapı Ve''Choke'' Değer Aralıkları
« Yanıtla #2 : 17 Nisan 2016, 19:52:18 »
Bu konuyu incelerseniz ayrıntıları mevcut
http://avlakforum.com/forum/yivli-yivsiz-av-ve-atis-tufekleri-genel-konular/soklar-ve-tufege-uyumu-ile-ilgili-karmasa/

İşte tamda bu olayı soruyorum Erol abi.

Berettanın 17.xx ile elde ettiği grupmanı
yıldızın 17.yy ile elde etmesi aynı sonuçlara varması fakat çapların farklı olmasının eksi ve artısı varmıdır eğer varsa nedir yoksa neden ext. ext.r şokla elde edilmiş grupman pek sağlıklı değil deyip geçiyoruz  merakım budur.
Antalya/Serik B+ 1995

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #3 : 17 Nisan 2016, 20:13:10 »
İşte tamda bu olayı soruyorum Erol abi.

Berettanın 17.xx ile elde ettiği grupmanı
yıldızın 17.yy ile elde etmesi aynı sonuçlara varması fakat çapların farklı olmasının eksi ve artısı varmıdır eğer varsa nedir yoksa neden ext. ext.r şokla elde edilmiş grupman pek sağlıklı değil deyip geçiyoruz  merakım budur.
Şimdi burada senin eksik algıladığın konu tek başına şok ölçüsüne bakmak,yalnız şok ölçüsüne bakmak veya onun üzerinde durmak yanıltır.Zira namlu iç çapı ile şok ölçüsü bir bütündür.Önemli olan (A) markasının şok ölçüsünün şu, (B) markasının şok ölçüsünün bu olması değil,namlu iç çapına göre şok daralma miktarıdır.
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

Çevrimdışı Onur CİVCİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 17 Nisan 2016, 20:47:09 »
Şimdi burada senin eksik algıladığın konu tek başına şok ölçüsüne bakmak,yalnız şok ölçüsüne bakmak veya onun üzerinde durmak yanıltır.Zira namlu iç çapı ile şok ölçüsü bir bütündür.Önemli olan (A) markasının şok ölçüsünün şu, (B) markasının şok ölçüsünün bu olması değil,namlu iç çapına göre şok daralma miktarıdır.
Peki abi diğer markalara oranla YILDIZ Markasının namlu iç çapı dardı gerçi şuan 18.40 yapılıyor bildiğim kadarıyla şimdi 18.35 namlu iç çapına göre kullanması gereken full şoktan çok daha bir şok mu kullanmış eğer namlu iç çapına uygunsa yıldız'ın grupmanı gayet güzel olmuş olmuyor mu

Hangi namlu çapına göre hangi şok ölçüleri kullanılması uygundur ?
Antalya/Serik B+ 1995

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #5 : 17 Nisan 2016, 20:50:26 »
Peki abi diğer markalara oranla YILDIZ Markasının namlu iç çapı dardı gerçi şuan 18.40 yapılıyor bildiğim kadarıyla şimdi 18.35 namlu iç çapına göre kullanması gereken full şoktan çok daha bir şok mu kullanmış eğer namlu iç çapına uygunsa yıldız'ın grupmanı gayet güzel olmuş olmuyor mu

Hangi namlu çapına göre hangi şok ölçüleri kullanılması uygundur ?

onur konu daha önce tartışılmıştı başka bir marka ile sanırsam =) tüfeğin toplu atması grupmanın iyi olacağı anlamına gelmez hiçbir zaman önemli olan grupmandır bide genelde metre hatası yapılabiliyor bu tür grupman testlerinde ondan  dolayı tüfek çok dar atmış gibi gözükebiliyor gözden kaçabiliyor
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul

Çevrimdışı Onur CİVCİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 17 Nisan 2016, 20:55:47 »
onur konu daha önce tartışılmıştı başka bir marka ile sanırsam =) tüfeğin toplu atması grupmanın iyi olacağı anlamına gelmez hiçbir zaman önemli olan grupmandır bide genelde metre hatası yapılabiliyor bu tür grupman testlerinde ondan  dolayı tüfek çok dar atmış gibi gözükebiliyor gözden kaçabiliyor
Evet abi o konudan kaynaklı kafama taktım bu durumu.
Evet abi o olayın bilincindeyim toplu atması iyibir sonuç  diye tabir etmek yanlış. fakat burada durum çok karmaşık gibi geliyor

1 NO Choke ile 36.5 Metreden % Kaç grupman elde etmek en sağlıklısı veya 2,3,4,5 no Choke ile %kaç grupman almak sağlıklı
veya namlu iç çaplarına bağlı olarak alınan bu grupmanlar arasında verimli % elde etme oranı farkı varmıdır ?
Antalya/Serik B+ 1995

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #7 : 17 Nisan 2016, 21:00:43 »
Evet abi o konudan kaynaklı kafama taktım bu durumu.
Evet abi o olayın bilincindeyim toplu atması iyibir sonuç  diye tabir etmek yanlış. fakat burada durum çok karmaşık gibi geliyor

1 NO Choke ile 36.5 Metreden % Kaç grupman elde etmek en sağlıklısı veya 2,3,4,5 no Choke ile %kaç grupman almak sağlıklı
veya namlu iç çaplarına bağlı olarak alınan bu grupmanlar arasında verimli % elde etme oranı farkı varmıdır ?

her markanın iç çapı şok değerleri farklı olduğu için bunu ölçüm yapmadan kimse söyleyemez ama ayrıca kullandığın fişek bile grupmanda çok fark edebilir

Şoksuz (5 no silndir şok) tüfek, saçmalarının % 40 ını
¼ Şoklu (4 no şok) % 50 sini
½ Şoklu (3 no şok) % 60 ını
¾ Şoklu (2 no şok) % 65 ini
Tam Şoklu (full şok 1 no şok) % 70 ini

kabul ediliyordu sanırım

http://avlakforum.com/forum/pattern-ve-penetrasyon-denemeleri/sablon-atis-standartlari-yardimci-bilgiler/

http://avlakforum.com/forum/pattern-ve-penetrasyon-denemeleri/guncel-tufeklerin-namlu-capina-gore-standart-sok-degerleri!/

şurda biraz detaylı test örnekleri var araştırma yaparsan
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2016, 21:02:42 Gönderen: Samet BİRİCİK »
  • Kırklareli
  • İstanbul
1986-istanbul

Çevrimdışı Onur CİVCİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 17 Nisan 2016, 21:31:52 »
her markanın iç çapı şok değerleri farklı olduğu için bunu ölçüm yapmadan kimse söyleyemez ama ayrıca kullandığın fişek bile grupmanda çok fark edebilir

Şoksuz (5 no silndir şok) tüfek, saçmalarının % 40 ını
¼ Şoklu (4 no şok) % 50 sini
½ Şoklu (3 no şok) % 60 ını
¾ Şoklu (2 no şok) % 65 ini
Tam Şoklu (full şok 1 no şok) % 70 ini

kabul ediliyordu sanırım

http://avlakforum.com/forum/pattern-ve-penetrasyon-denemeleri/sablon-atis-standartlari-yardimci-bilgiler/

http://avlakforum.com/forum/pattern-ve-penetrasyon-denemeleri/guncel-tufeklerin-namlu-capina-gore-standart-sok-degerleri!/

şurda biraz detaylı test örnekleri var araştırma yaparsan
Bu değerlerden yola çıkarak'ta yıldızın çok toplu atması iyi bir grupman olmadığını ortaya çıkarıyor.

peki yıldız'ın şoklarının hepsi 1 no şok ile orantısal olarak aynı darlıkta mı eğer öyleyse bu kötü bir durum değil mi ?
Antalya/Serik B+ 1995

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #9 : 17 Nisan 2016, 22:11:54 »
Bu değerlerden yola çıkarak'ta yıldızın çok toplu atması iyi bir grupman olmadığını ortaya çıkarıyor.

peki yıldız'ın şoklarının hepsi 1 no şok ile orantısal olarak aynı darlıkta mı eğer öyleyse bu kötü bir durum değil mi ?

Evet onur Benimde bilgim o yönde duyduğum anladigim kadariyla tufek cok toplu atarsa grupmanda boşluklar olusiyor teknik bilgisi cok daha iyi olan arkadaşlar size daha detaylı anlatacaklarını umuyorum..
  • Kırklareli
  • İstanbul
1986-istanbul

Çevrimdışı Onur CİVCİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 17 Nisan 2016, 22:20:51 »
Evet onur Benimde bilgim o yönde duyduğum anladigim kadariyla tufek cok toplu atarsa grupmanda boşluklar olusiyor teknik bilgisi cok daha iyi olan arkadaşlar size daha detaylı anlatacaklarını umuyorum..
Sağolasın abi teşekkür ederim. bu konu biraz muallak aslında bi İbrahim AYSU Abimiz bizi aydınlatsa güzel olur :)
Antalya/Serik B+ 1995

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #11 : 17 Nisan 2016, 22:37:38 »
Sağolasın abi teşekkür ederim. bu konu biraz muallak aslında bi İbrahim AYSU Abimiz bizi aydınlatsa güzel olur :)

kesinlikle SN AYSU gördüğü taktirde size bilimsel olarak anlatır =)
  • Kırklareli
  • İstanbul
1986-istanbul

Çevrimdışı Adem KARACAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 18 Nisan 2016, 00:14:46 »
Ben de yıldız otomatik kullanıyorum. Ibrahim abinin penatrasyon testi nasıl yapılmalı yazısını okuyup test yaptım. (Gözle görünen gerçekler ve  arkasındaki bilimsel gerçekler diye bilimsel olarak hesaplandiginda iyi gördüğün dağılımı iyi olmadığını gördüm benim iki numara şok full şoktan iyi çıktı. Mod şok deneyemedim. Iri sacmayla 2 numarayla yaptım. Belirlenen çaptaki daire lere ateş edip hesaplama yaparsan sana lazım olan şeyi bulursun. Yıldız eskiden iç çapı 18.30 18.33 aralığında full şokta 17.25 mm daralma sahipti. Şimdi ise 18.40 18.43 iç çap ful şok 17.36 daralmaya  sahip mesele bunlardan ziyade sana ne lazım onu bulman.suat abiyi bu konuda örnek alıyorum. Denemedigi test kalmadı. Vurmadigi ördekte kalmadı. :)
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2016, 00:20:12 Gönderen: Adem KARACAN »
  • Huğlu 104 A 76 namlu 1/3
Adem KARACAN
1982 Cihanbeyli   LİMİT VİCDANDIR.  AVCI VİCDANSIZ OLAMAZ.

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #13 : 18 Nisan 2016, 03:56:03 »
Aşağıdaki şekli temsili olarak yayınlayıp bazı  değerlerle bize yardımcı olmasını anlatmak istedim.

İkinci şekil genellikle son zamanlarda yerli üreticilerin çok toplu grupman yapan tüfeklerini temsili bir şekildir.

Bir tüfeğin bu kadar toplu atmasının  sebebini belirleyen faktörler bellidir.

Ancak  yerli firmalar bunu bir sır gibi saklamaktadırlar.

Sanki Amerika yeniden keşfedildi de onlar keşfetti zannedersiniz.

Şekilde görüldüğü üzere saçmalar turuncu bölgede toplanırken,sarı ile işaretlenmiş yerlerde grupmanın çokta iyi olmadığını anlatmak istedim.

Son resim aslında olması gereken ve saçmaların  her bölgeye eşit dağılıp  vuruş yüzdesini arttırabilecek temsili bir resimdir.

Fişek içerisindeki saçmaların yarısı turuncu diğer yarısı yada yarıya yakını sarı bölgeye isabet etmeliki homojen bir dağılım diyebilelim.

Kısacası ölçüleri ve kriterleri belirli olmayan bir hedef kağıdına ateş etmekle pek birşey elde edemezsiniz.

Grupman iyi yada kötü diyemezsiniz.

% 65 ile % 75  arası(tamamen fişeğe göre bu oranlar değişebilir.) olması gereken ful şok değeri % 95 çıkıpta buna full şok diyorsanız ........

Trap fişekleri gibi sportif amaçlı yapılmış fişeklerde full şok değerleri % 20 kadar farklı olabilmektedir.

Bunu bizzat kendi tüfeklerimde defalarca test ettim.

Hava sıcaklığı, rakım ,fişek , şok  gibi her tüfekte farklı olan ve özellikle yerli tüfeklerde bir türlü standart değeri yakalayamayan bu ürünlerde farklı farklı sonuçlar elde edilecektir.

En iyisi her kullanıcı elindeki tüfeğine uygun fişeklerden bir kaç parti numune alıp denemeli ve uygun olan fişeği kullanmalı.

« Son Düzenleme: 18 Nisan 2016, 06:32:26 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK, Hüseyin ÜSTÜN, Adem KARACAN, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Onur CİVCİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 18 Nisan 2016, 13:07:38 »
Aşağıdaki şekli temsili olarak yayınlayıp bazı  değerlerle bize yardımcı olmasını anlatmak istedim.

İkinci şekil genellikle son zamanlarda yerli üreticilerin çok toplu grupman yapan tüfeklerini temsili bir şekildir.

Bir tüfeğin bu kadar toplu atmasının  sebebini belirleyen faktörler bellidir.

Ancak  yerli firmalar bunu bir sır gibi saklamaktadırlar.

Sanki Amerika yeniden keşfedildi de onlar keşfetti zannedersiniz.

Şekilde görüldüğü üzere saçmalar turuncu bölgede toplanırken,sarı ile işaretlenmiş yerlerde grupmanın çokta iyi olmadığını anlatmak istedim.

Son resim aslında olması gereken ve saçmaların  her bölgeye eşit dağılıp  vuruş yüzdesini arttırabilecek temsili bir resimdir.

Fişek içerisindeki saçmaların yarısı turuncu diğer yarısı yada yarıya yakını sarı bölgeye isabet etmeliki homojen bir dağılım diyebilelim.

Kısacası ölçüleri ve kriterleri belirli olmayan bir hedef kağıdına ateş etmekle pek birşey elde edemezsiniz.

Grupman iyi yada kötü diyemezsiniz.

% 65 ile % 75  arası(tamamen fişeğe göre bu oranlar değişebilir.) olması gereken ful şok değeri % 95 çıkıpta buna full şok diyorsanız ........

Trap fişekleri gibi sportif amaçlı yapılmış fişeklerde full şok değerleri % 20 kadar farklı olabilmektedir.

Bunu bizzat kendi tüfeklerimde defalarca test ettim.

Hava sıcaklığı, rakım ,fişek , şok  gibi her tüfekte farklı olan ve özellikle yerli tüfeklerde bir türlü standart değeri yakalayamayan bu ürünlerde farklı farklı sonuçlar elde edilecektir.

En iyisi her kullanıcı elindeki tüfeğine uygun fişeklerden bir kaç parti numune alıp denemeli ve uygun olan fişeği kullanmalı.

Çok açıklayıcı olmuş abi sağolasın.
Toplu atma olayını Choke değerini 1 veya 2 numura arttırmak bu sorunu çözer mi ? (homojen dağılımı olduğunu varsayalım)
Antalya/Serik B+ 1995

Çevrimdışı Onur CİVCİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #15 : 18 Nisan 2016, 13:13:54 »
Ben de yıldız otomatik kullanıyorum. Ibrahim abinin penatrasyon testi nasıl yapılmalı yazısını okuyup test yaptım. (Gözle görünen gerçekler ve  arkasındaki bilimsel gerçekler diye bilimsel olarak hesaplandiginda iyi gördüğün dağılımı iyi olmadığını gördüm benim iki numara şok full şoktan iyi çıktı. Mod şok deneyemedim. Iri sacmayla 2 numarayla yaptım. Belirlenen çaptaki daire lere ateş edip hesaplama yaparsan sana lazım olan şeyi bulursun. Yıldız eskiden iç çapı 18.30 18.33 aralığında full şokta 17.25 mm daralma sahipti. Şimdi ise 18.40 18.43 iç çap ful şok 17.36 daralmaya  sahip mesele bunlardan ziyade sana ne lazım onu bulman.suat abiyi bu konuda örnek alıyorum. Denemedigi test kalmadı. Vurmadigi ördekte kalmadı. :)
Demek istediğini anladım abi teşekkür ederim, fakat  Samet abinin gösterdiği örnekte toplu atmasından ziyade dağılımın çok orantısız olmasıda bir problem.
en güzeli homojen dağılımı olan bir tüfekle uygun şok ve fişekleri bulmak bunuda ayrıntılı bir grupman testiyle elde etmek.
Antalya/Serik B+ 1995

The following users thanked this post: Adem KARACAN

Çevrimdışı Adem KARACAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 18 Nisan 2016, 21:37:14 »
Geniş namlularda dağılım daha homojen ama penatrasyonla yani delicilikle ilgili soru işaretleri var . Ben 71 namlulu otomatgimle 3 numara şok Mirage 50 gr 2 numara fisekle unutmayacağım atislar yaptım. Ve ayrıca çok fişek atarım . Tommy knap rahmetli yılda 10000 fişek gibi bir rakamdan bahsediyordu. Pratik önemli.
  • Huğlu 104 A 76 namlu 1/3
Adem KARACAN
1982 Cihanbeyli   LİMİT VİCDANDIR.  AVCI VİCDANSIZ OLAMAZ.