Gönderen Konu: Eve giren hırsıza ateş etmek  (Okunma sayısı 4574 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hakan YILDIRIM 06

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Eve giren hırsıza ateş etmek
« : 15 Nisan 2016, 23:32:25 »
Merhaba  değerli avcı ve atıcı büyüklerim ve küçüklerim, ;)

Eve giren hırsıza ruhsatlı av tüfeğiyle ateş etmenin  cezası nedir ?

Bazı forumlarda okuduğum kadarıyla , eve giren hırsıza ateş etmek suçmuş. :o Yani hırsız size saldırsa , canınıza malınıza ,ırzınıza  göz dikse dahi vurmamak gerekiyormuş. Bu konu hakkında bilgi sahibi olan büyüklerim beni aydınlatabilir misiniz ?

The following users thanked this post: Yusuf GÜL

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

• Avlak Yönetici
Ynt: Eve giren hırsıza ateş etmek
« Yanıtla #1 : 15 Nisan 2016, 23:56:35 »
adam benim canıma kastedecek çoluğuma cocuğuma kastedecek ben ateş etmicem ? Benim anam ağlicağına onların analarını ağlasın...
« Son Düzenleme: 15 Nisan 2016, 23:57:51 Gönderen: Samet BİRİCİK »
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul

The following users thanked this post: Sefa GÖKÇE, Yusuf GÜL

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #2 : 16 Nisan 2016, 00:00:58 »
Allah o duruma düşürmesin ama silahlı mukavemet görürsem ilk etapta cana kasıt olmadan etkisiz hale getirmek için aynen karşılık veririm.
Kısasa kısas.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Yasin ŞAHİN 06

• *
  • Avcı'nın olduğu yerde Av olma
« Yanıtla #3 : 16 Nisan 2016, 00:09:44 »
Bi kaç sene önce evime şerefsizin biri girdi tamamen allahımın rahmeti bir vefaat haberi geldi gece eşimle çıktık arkamızdan hırsız girmiş eger evde olsam kesin uyanır vururdum çünkü tüfeği ogun sildim yatak yanında duruyordu gerçi yastık altındada silahla uyuyordum çünkü o sıra girmediği ev kalmamıştı duymuştum neyseki karşılaşmadık bişiler gitti en çokta tüfeğimin gittiğine üzüldüm neyse yakaladılar tabi herşey uçmuş polise dedimki evde olsam vursam ne olur yatak odanda vurursan bişi olmaz haricinde suçlu sensin bende böyle adaletin demiştim tabi ne kadar doğru bilmiyorum allah kimsenin başına kötülük vermesin
  • Üzümlü kooperatif otomatik 66
  • Arthemis enjektör sellektör süperpoze 71
  • English / Pointer / Dişi (Tina)
Ürgüp / Ankara-Çayyolu
Bayan Kuaförü
1985  A(+)
TİNABurada bakınız

Çevrimdışı Ahmet ARIKAN

• Müdavim Üyemiz
  • Burdurlu
    • ahmet arıkan
« Yanıtla #4 : 16 Nisan 2016, 00:26:56 »
kişinin hırsız olup olmaması bir şeyi değiştirmez. kanunlarda orantılı güç uygulamak esastır. eğer yapabiliyorsanız hırsızda olsa şahsa zarar vermeden etkisiz hale getirmelisiniz. bu esnada saldırırsa zaten meşru müdafaa hakkınızı kullanırsınız, ama o da orantılı olmak zorunda. yumrukla saldıran birini çekip vurursanız yine suçlu olursunuz.
evet saçma geliyor belki ama hırsızı pat diye vurursanız başınıza bela alırsınız.
meşru müdafaa durumu oluşmadan karşınızdaki hırsız da olsa kanunen dokunamazsınız.
peki meşru müdafaa hangi hallerde oluşur:
*Bir saldırı olacak.
*Bu saldırı devam ediyor olacak (devam eden veya tekrarı muhakkak olan)
*Orantılı karşılık verilecek.
*Saldırı, insandan kaynaklanıyor olacak (fail insan olacak)
*Failin akıl hastası, küçük yaşta birisi olmasının önemi yoktur.
*Fail belirli olacak.
*Saldırı başka bir şekilde bertaraf edilemeyecek. (saldırıya uğrayana kaçma yükümlülüğü yüklenemez)
*Tehlike muhakkak olacak (savunma yapılmazsa, muhakkak bir ölüm/yaralanma/ ırza tecavüz tehlikesi olacak)
*Kişi, kendi hareketiyle saldırıya sebebiyet vermişse dahi meşru müdafaa hakkına sahiptir.
*Meşru müdafaaya karşı meşru müdafaa olmaz. (Meşru müdafaada bulunan kişinin hareketi zaten hukuka uygun olduğu için, bu harekete karşılık verilmesi amacıyla meşru müdafaaya gidilemez.)
*Saldırının üçüncü kişiye yönelmesi de herhangi bir kişiye meşru müdafaa hakkı verir.
aramızda avukat,savcı veya hakim arkadaşlar varsa daha detaylı bilgi verebilirler ama siz siz olun, adam evime girdi, malımı çaldı çekip vurayım, nasıl olsa bir şey olmaz demeyin.
  • Yıldız Elegant A3 TME
  • Akkar Churchill 812
  • Retay Masai Mara Bronze Pure
  • Çifsan ÇSP 555
Ahmet ARIKAN
1987-Burdur / Yeşilova

Çevrimiçi Fatih S.M.YAPAR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 16 Nisan 2016, 00:34:34 »
Aynen Ahmet beyin dediği gibi meşru müdafanın birçok parametresi vardır kanunlarımızda,bu tür hassas konularda önermeler yapıp birinin başını yakabilirsiniz. Benzer durumlarda bile farklı kararlar çıkabiliyor mahkemelerden,aman dikkat.

reeder_P9 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Benelli Bellmonte 1 12 çap 71 cm namlu
  • Mossberg 500A pompalı 12 çap 71 namlu
  • Kral Cara Cara süperpoze 12 çap 71 cm namlu
  • Özhuğlu Alesta çifte 36 çap 71 namlu
  • İngiliz Seter; Şanslı
Tarsus Avcılar Kulübü
Fatih S.M.YAPAR
1976 Tarsus/Mersin

Çevrimdışı Yasin ŞAHİN 06

• *
  • Avcı'nın olduğu yerde Av olma
« Yanıtla #6 : 16 Nisan 2016, 00:34:57 »
Giren şerefsiz hem kafa olarak boş değildir hemde ateşli ateşsiz silahsız değildir o an olmadan ne yapıcağını kesitirmek kolay iş değil geçen hafta yine ankaranın göbeğinde akşam üzeri 5te evde arkadaşın eşi varken kapıyı zorlamış açmış kız arkada hırsız önde kapıyı iteklemiş bağırınca baktı giremicek kaçmış allah herkesi beladan korusun karşılaştırmasın sonuç ne olursa olsun ulaşabilceğim yerdeyse ben bi şekilde ateş ederdim doğrumu değil ama yapardım allahım herkesi korusun
  • Üzümlü kooperatif otomatik 66
  • Arthemis enjektör sellektör süperpoze 71
  • English / Pointer / Dişi (Tina)
Ürgüp / Ankara-Çayyolu
Bayan Kuaförü
1985  A(+)
TİNABurada bakınız

Çevrimdışı Ekrem SOLMAZ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 16 Nisan 2016, 04:06:59 »
büyük Allahım bu Tür belalardan bizi korusun. Hırsızı öldürmek  cezası illaki olur. Ancak o an kimse cezayı düşünmez.şahsen ben nerden bilebilirim hırsızın bana veya aileme zarar vermeyeceğini ben ilk gördüğümde bacağına filanda ateş etmem direk kafaya öldürmeye ateş ederim sonrada polisi jandarmayi arar olay yeri inceleme gelir cezam neysede çekerim yaptigimdanda  5 dakikada dahi pişman olmam...cezası var diye , hirsiz kardeş kusura bakma hırsız vurmanin cezası var kibar bi dille bi zahmet evden cikarmisin yada işin bitince kapıyı kapat git filanmı demek lazım hirsiza...acımayana acimicaksın.insanın evine gece yarısı girmek bakkaldan aç kalıp mecburiyetten ekmek çalmaya benzemez. bi söz  var suç ölendemi öldürendemi diye sizin soru bu sözü andırıyor.isallah hiçbirimizin başına böyle bir şer gelmez
1986 FRANSA/AFYON

Çevrimdışı Cüneyt ESMER

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #8 : 16 Nisan 2016, 05:03:49 »
    Bizimde evimizi soydular. Televizyon altın ne varsa gitmişti. D-smartı ellememişler ama  ;D Ev eşyalarımızı ararken kırmışlar, hırsız birde evden çıkarken ıslak havlu ile silmiş her tarafı. Sonra telefon Ş.Urfa' dan çıktı. Savcıdan teslim almaya gidince gülerek Helal para ile almışsın bak dedi. Bende altınları çaldıkmı onlar niye çıkmadı deyince baya bir bozulmuştu herif. Şikayetçi olduktan sonra 1 sene bilemedin 1,5 sene Takipsizlikten dava düştü. Bu Ülkede HIRSIZLIK MESLEK HALİNE GELMİŞ. Yapacak birşey yok boyun eğeceksiniz. Bir daha karşılaşırsam (ALLAH KORUSUN) ilk etap kaçmasına izin veririm hatta önünden bile çekilirim.
       Zaten orantılı güç falan inanmayın. Kanun manun olan size olur. Çoluğunuza çocuğunuza olur. Yumrukla zapt ederim dersiniz tutar bıçak çeker kalbinize denk gelir, size ulaşamaz aile bireylerinden birisini tutmaya çalışır.  Eve HIRSIZLIK için giren insan boş girmez.

MANTIKLI DÜŞÜNMEK GEREKİRSE NE OLURSA OLSUN KAÇMASINA İZİN VERMEK EN DOĞRU OLAN ŞEYDİR. EVİNİZDE BİR HIRSIZ OLDUĞUNU HİSSEDERSENİZ EŞİNİZLE YADA AİLE BİREYLERİNDEN BİRİNLE KONUŞURMUŞ GİBİ YAPIN. SESİNİZİ DUYSUN. "OFF UYKU SARMADI YİNE, KALKSAM TELEVİZYON MU İZLESEM NE YAPSAM" GİBİ CÜMLELER KURUN. ODADAN HEMEN ÇIKMAYIN KAÇACAK ZAMAN VERİN. ÇOCUĞUNUZUN ODASINDA OLABİLİR YADA HEMEN ÇIKAMAYACAĞI BİR YERDE OLABİLİR!!!  BİRAZ KONUŞURMUŞ GİBİ YAPARAK EVİ TERK ETMESİNE ZAMAN VERİN. ÇOK ÖNEMLİ!!! BU ARADA BELLİ ETMEDEN YATAK ODANIZDA SİLAHINIZ VARSA DOLDURUN. NEYLE KARŞILAŞACAĞINIZI ASLA BİLEMEZSİNİZ. İLK OLARAK ODANIZIN IŞIĞINI YAKIN DİĞER ODALARA GİTMEDEN ÖNCE SESİNİZİ DUYABİLECEĞİ BİR SEVİYEDE KONUŞMAYA DEVAM EDİN. EVDE GEZİNECEĞİNİZİ HİSSETTİRİN.  SİZE EN YAKIN ODADAN BAŞLAYARAK IŞIKLARI YAKARAK EN UZAK ODAYA DOĞRU İLERLEYİN. ARKANIZDA ASLA KONTROL EDİLMEMİŞ ODA BIRAKMAYIN. SAĞ SOL HİÇ FARK ETMEZ HANGİSİNİN KAPISI YAKINSA İLK ONU KONTROL EDİN.  ARKANIZDAN GELEBİLECEĞİ POZİSYONLAR YARATACAK ŞEKİLDE İLERLEMEYİN.
  • Yan-yana Patlar
  • Alt-üst Patlar
  • Sıralı Patlar

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #9 : 16 Nisan 2016, 07:54:13 »
Türk Ceza Kanunu’nun 25. maddesi konuyu düzenlemektedir. Konunun özeti aşağıdadır.

Yasal Savunma (TCK 25/1)
Bir kimsenin, kendisinin veya bir başkasının herhangi bir hakkına (can, mal, ırz) yönelen bir saldırıyı ortadan kaldırmak amacıyla, saldırıyı def etmek amacıyla, saldırı ile orantılı biçimde, saldırı sürerken, saldırıya verdiği karşılıktır.

Yasal tanımdan yola çıkarak meşru müdafaa hakkının koşullarını inceleyelim:

Bir saldırı olacak.
Bu saldırı devam ediyor olacak (devam eden veya tekrarı muhakkak olan)
Orantılı karşılık verilecek.
Saldırı, insandan kaynaklanıyor olacak (fail insan olacak)
Failin akıl hastası, küçük yaşta birisi olmasının önemi yoktur.
Fail belirli olacak.
Saldırı başka bir şekilde bertaraf edilemeyecek. (saldırıya uğrayana kaçma yükümlüğüğü yüklenemez)
Tehlike muhakkak olacak (savunma yapılmazsa, muhakkak bir ölüm/yaralanma/ ırza tecavüz tehlikesi olacak)
Kişi, kendi hareketiyle saldırıya sebebiyet vermişse dahi meşru müdafaa hakkına sahiptir.
Meşru müdafaaya karşı meşru müdafaa olmaz. (Meşru müdafaada bulunan kişinin hareketi zaten hukuka uygun olduğu için, bu harekete karşılık verilmesi amacıyla meşru müdafaaya gidilemez.)
Saldırının üçüncü kişiye yönelmesi de herhangi bir kişiye meşru müdafaa hakkı verir.
Örnek: Bir kadına cinsel saldırıda bulunulması durumunda, failde silah yoksa, buna karşın kadında biber gazı ve tabanca varsa kadının faili etkisiz hale getirmek amacıyla faile biber gazını sıkması gerekir. Tabanca ile faili etkisiz hale getirirse meşru müadafaada sınırı aşmış ve ölçüsüz davranmış olur.

Konunun temel noktaları bunlardır. Ama şu hususların da vurgulanmasında yarar görüyorum:

Meşru müdafaa bir hukuka uygunluk sebebidir. Yani, meşru müdafaada bulunan bir kimsenin eylemi hukuka aykırı dahi olsa (saldırana uygun ve orantılı şekilde karşılık vererek saldırganı yaralama/etkisiz hale getirme) meşru müdafaada bulunan kimseye ceza verilemez.
Meşru müdafaa durumunda eğer savunma sınırı mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelmişse, meşru müdafaada bulunan kişiye ceza verilemez. (TCK 27/son). Bu duruma şöyle bir örnek verilebilir: Bir kişiye tabanca çekilmiştir. Fail, savunan kişiyi vuracaktır. Aralarında bir şekilde bir boğuşma başlar ve bu sırada tabanca ateş alır; silah çeken kişi ağır yaralanır veya ölür. Burada buna benzer bir durum söz konusudur.
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #10 : 16 Nisan 2016, 08:02:23 »
http://m.haberturk.com/yasam/haber/32582-hirsizi-vurmak-mesru-mudafa
Haber biraz eski ama Yargıtay'ın verdiği karar takdire şaen!
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

The following users thanked this post: Hakan YILDIRIM 06

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 16 Nisan 2016, 19:27:06 »
http://m.haberturk.com/yasam/haber/32582-hirsizi-vurmak-mesru-mudafa
Haber biraz eski ama Yargıtay'ın verdiği karar takdire şaen!

Teşekkürler. Ama benim pek ümidim yok , eve giren hırsıza yumruk bile atsan ceza alacak olan yine biz oluruz. Türkiye’deki bazı kanunları doğru bulmuyorum. Emniyette görevli bir polis memuruna sordum  elinizden geldiğince vurmamaya çalışın dedi. Halbuki Amerika'da  kanun hırsızın tarafında   olmuyor. Sanırım Türkiye'deki kan davalarını önlemek için böyle bir kanun koyma gereksinimi duymuşlar

Çevrimdışı Emrah GÜNDEM

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 16 Nisan 2016, 21:08:26 »
O kılıfına uydurulur sesler duydum tüfegimle odaları gezmeye başladım elinde delici kesici ateşli silah var gibi gördüm üzerime doğru hamle yaparken vurdum. Allahım öyle birşey göstermesin yaşatmasın
1987 KONYA

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 16 Nisan 2016, 22:47:23 »
O kılıfına uydurulur sesler duydum tüfegimle odaları gezmeye başladım elinde delici kesici ateşli silah var gibi gördüm üzerime doğru hamle yaparken vurdum. Allahım öyle birşey göstermesin yaşatmasın

Amin cümlemize. Ama  bu  hayatta hep istemediği şeyler geliyor insanın  başına