Gönderen Konu: Tüfek seçerken eleme yöntemi  (Okunma sayısı 2830 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mert ÇELİK 34

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Tüfek seçerken eleme yöntemi
« : 12 Nisan 2016, 00:27:00 »
tüfek seçerken herkes hangisi olsun diyor,düşündüm ve buraya yazayım dedim

mesela bazı kişiler var tüfeğe merakı olmayan ama evde bulunsun ucuz olsun diyor,şu an yapılan terk kırmalar ideal her işi görür,tek dolum ve atış için iyi
yani olsada olur olmasada olur diyenler için tek kırma 250 tl civarı olması lazım iş görür

bazı kişiler köyde kuş avında gösterişli bir tüfek arar bu yüzden çifte ve poze uygun,hem 2 tane atması hem yarı otomatiğe göre güçlü olmasından dolayı çifte ve poze iyidir

çifte biraz daha klasik ve yaşı ilerlemiş kişilere göre iyidir,ama gençler için sportif görünüm için poze daha iyi
çifteyle poze arasında güç farkı yok diye biliyorum

eğer 2 fişek doldur boşalt zor geliyorsa o zaman pompalı daha iyidir yani 8 tane alması iyi,ava gidene 2 şartı koyuyorlar ama onun dışındaki durumlar için pompalı ve 8 tane alması iyidir
önemli durumlarda içinde bolca fişek dolu olur
ayrıca pompalıda çifte ve poze gibi aynı güçte tüfektir,yani güç kaybı olmuyor uzak atışlarda 300 küsür metre falan gidiyor galiba

yani kullanışa bakılacaksa gösteriş çok önemli değilse güçleri aynı olduğundan fazla mermi aldığından dolayı pompalı iyidir
çifte,poze,pompalı bu 3 ünden pompalı olan daha iyi

yarı otomatikler seridir 8 taneyi çok kısa sürede atar avda iyidir önemli durumlarda iyidir,av için 2 fişek durumunu saymazsak
ama yarı otomatiklerde yüzde 30 luk tahliye güç kaybı var,çünkü atış testlerinde yarı otomatikler 200 metrede fişeği 3 metra aşşağı düşürüyorsa pompalıda 350 metreden nokta atışı oluyor ise
o zaman yüzde 30 güç kaybı denebilir

bu durumda pompalıyı seçmiştik ve yarı otomatikle ikisini kıyaslıyoruz,seri olmasını isteyen için pompalı yerine yarı otomatik iyidir
ama uzak atışlar önemli değil ise

yani yakın ve seri olması açısından millet pompalı almaya yöneliyor olmasını anlamıyorum ama mantıkla bakınca yarı otomatik daha iyi gibi

gelelim yarı otomatik şarjörlüye,domuz sürüsü gibi durumlar yoksa o zaman şarjörede gerek yok yani bir kaç 10 lu şarjör taşımanın mantığı olmaz
bazıları model beğenir alır tek şarjör kullanır ama şarjörde eğilme bozulma ısınma yamulma oldumu elle tüfeği şarjörsüz doldurması zor olur

bunların dışında taktik olan kaplama var yani pompalı olsun yarı otomatik olsun ikiside taktik kaplama olabılıyor,en basta alınmasada sonradan fabrika kaplayabılıyor
o yuzden alırken çok kabarık durmasın zarif ince olsun diyorsa klasik model alması iyidir,ama kabarık sorun olmaz diyorsa taktik iyidir

sonuç olarak ben zarif ince olsun istiyorsam klasik model alırım yani taktik almam ama sonradan kaplatabilirim
önce yarı otomatik alırım sonra pompalı alırım

not: yukarıda yazdıklarım kendi araştırmam düşüncelerim uzun uzun düşündüğüm şeylerdir,yanlış yazmış olabilirim
haksız olabilirim,forumdaki üyeler kadar bilgili değilim,sadece kafamın içinde dolaşan düşünceleri
başkalarına faydası olması için yazdım

herkese selamlar..
1980 - İstanbul

Çevrimdışı Mert ÇELİK 34

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Tüfek seçerken eleme yöntemi
« Yanıtla #1 : 12 Nisan 2016, 00:29:55 »
ha birde parası olan yabancı marka alır parası az olan yerli alır bu zaten bellidir
bazıları yok yabancı mı olsun yerlimi olsun der,yerli al bozuldumu at yeniden al :)
ben olsam yerli alırım

ayrıca ikinci el alsam nasıl olur diyenler var,almışken 200 tl fark üstüne koy sıfır al,aldıktan sonra tüfeğin ömrü azmı çokmu anlayamaz,yada nereleri arıza verir bilemez,almışken sıfır al
bazıları yok pahalı olanın ikinci el olsun der o yüzden yazdım

not: hatam varsa düzeltin bende öğreneyim  ;) :) :D
« Son Düzenleme: 12 Nisan 2016, 00:33:37 Gönderen: Mert ÇELİK 34 »
1980 - İstanbul

The following users thanked this post: Aykut ÇAKAR

Çevrimdışı Kadir TANYILDIZI

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 12 Nisan 2016, 00:37:11 »
Ben en çok yarı otomatiklerdeki %30 luk güç kaybına ve 350 metrede nokta atışı yapan pompalıya takıldım,biraz açıklar mısınız.?
1993 ERZİNCAN

The following users thanked this post: Hakan HEKİM

Çevrimdışı Mert ÇELİK 34

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 12 Nisan 2016, 00:47:47 »
Ben en çok yarı otomatiklerdeki %30 luk güç kaybına ve 350 metrede nokta atışı yapan pompalıya takıldım,biraz açıklar mısınız.?

atış videoları izledim yarı otomatikle 100 metre 200 metre atış yapılıyordu 200 metrede 3 metre aşşağı düşmüştü,yani ne yaparsa yapsın hedefe bile gitmiyormuş
sonra pompalı atışlarına baktım 300 küsür metre olması lazım su şişesini vuruyor
ordan aklıma takıldı yani nerden baksanız 100 metrelik bir kayıp varsa orantısal olarak güç kaybı yaklaşık yüzde 30 olabilir diye düşündüm

aslında videoları bulup ekleyeyim ama buraya ekleniyormu denemedim bir bakayım
1980 - İstanbul

Çevrimdışı Aykut ÇAKAR

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 12 Nisan 2016, 00:54:45 »
ha birde parası olan yabancı marka alır parası az olan yerli alır bu zaten bellidir
bazıları yok yabancı mı olsun yerlimi olsun der,yerli al bozuldumu at yeniden al :)
ben olsam yerli alırım

ayrıca ikinci el alsam nasıl olur diyenler var,almışken 200 tl fark üstüne koy sıfır al,aldıktan sonra tüfeğin ömrü azmı çokmu anlayamaz,yada nereleri arıza verir bilemez,almışken sıfır al
bazıları yok pahalı olanın ikinci el olsun der o yüzden yazdım

not: hatam varsa düzeltin bende öğreneyim  ;) :) :D

Kesinlikle katiliyorum
1982-elazig

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 12 Nisan 2016, 01:03:44 »
atış videoları izledim yarı otomatikle 100 metre 200 metre atış yapılıyordu 200 metrede 3 metre aşşağı düşmüştü,yani ne yaparsa yapsın hedefe bile gitmiyormuş
sonra pompalı atışlarına baktım 300 küsür metre olması lazım su şişesini vuruyor
ordan aklıma takıldı yani nerden baksanız 100 metrelik bir kayıp varsa orantısal olarak güç kaybı yaklaşık yüzde 30 olabilir diye düşündüm

aslında videoları bulup ekleyeyim ama buraya ekleniyormu denemedim bir bakayım
300 metrede su şişesini vurmak tüfekten ve çalışma sisteminden çok, atıcının ve fişeğin maharetidir.
Şayet toplamda mesafe olarak tek kurşun 1 km gidebiliyorsa eşit şartlarda belki 100 metrelik fark olabilir ancak toplam mesafeyi 350 metre olarak kabul edersek ya 200 metreye kurşunu kavuşturamayan otomatikte ya 350 metreye nokta atışı yapan pompalıda ya da bildiklerimizde bir hata var demektir.
1993 ERZİNCAN

Çevrimdışı Mert ÇELİK 34

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 12 Nisan 2016, 01:13:06 »
300 metrede su şişesini vurmak tüfekten ve çalışma sisteminden çok, atıcının ve fişeğin maharetidir.
Şayet toplamda mesafe olarak tek kurşun 1 km gidebiliyorsa eşit şartlarda belki 100 metrelik fark olabilir ancak toplam mesafeyi 350 metre olarak kabul edersek ya 200 metreye kurşunu kavuşturamayan otomatikte ya 350 metreye nokta atışı yapan pompalıda ya da bildiklerimizde bir hata var demektir.

pompalı poze yarı otomatik arasında uzaklık olarak pek fark yoksa gayet iyi derim  :)

genellikle millet neden yarı otomatik yerine pompalı alıyor pek anlamış değilim

alttaki yarı otomatikle atış olması lazım elinde gördüğüm kadarıyla

altta olanlar poze ile atış,ama poze olsun pompalı olsun ikiside arka kısım kapalı diye yani yarı otomatik gibi fişek tahliyesi yok,o yüzden pompalıda aynı atar diye düşündüm

« Son Düzenleme: 12 Nisan 2016, 02:01:17 Gönderen: Mert ÇELİK 34 »
1980 - İstanbul

Çevrimdışı Mert ÇELİK 34

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 12 Nisan 2016, 15:11:14 »
videolar nasıl dediğim gibimiymiş
1980 - İstanbul

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 12 Nisan 2016, 18:13:28 »
Hocam millet zaten genellikle yarı otomatik alıyor,pompalı değil.

Eğer güç,hız,enerji gibi testler yapmak istiyorsak işimiz çok zor,bir sürü test yapmak lazım.
Youtube deki atış videoları yeterli bilgi vermez.
Mesela İbrahim AYSU Bey benzer bir test yapmıştı,gazlı otomatiğin gaz odaları açıkken ve kapalıyken hız ölçere atışlar yapmıştı.Çıkan sonuçlar şaşırtıcıydı çünkü fark yok gibiydi.Halbuki tüfek adeta pompalı,kinetik veya poze gibi olmuştu ??? Demekki hızda kaydadeğer bir fark olmuyor.

Karşılaştırma yapılacaksa kullanılan tüfeklerin namlu iç çapı,rakım,sıcaklık,gez arpacık takımı,varsa namlu şok uyumu,namlu boyu,kullanılan fişek,fişeğin istikrarı hatta birleştirme konisi gibi hatırlayamadığım ve daha birçok etmenin aynı olması şarttır.

Yukarıdaki 290 metre atışı forumda tartışılmıştı farklı iddaalar vardı,konuyu bulabilirsiniz.
Aslında maksat vurmaksa üst tutarakta vurursunuz,mesela Ahmet Bey isteseydi 300 metreden atıyorum 5 metre üst tutarak vurabilirdi.Diğer atışlarda amaç vurmak olduğu için üst mü tuttu veya başka şekil mi oldu bilemeyiz.

Yukarıdan atılan kurşunda da yükseklikten dolayı düşme daha az olacağı için daha kolay vurulur.Aslında atışında avcılığında temeli kendini geliştirmekten geçiyor birçok usta avcı dandik dediğimiz tüfeklerle şahane işler çıkarabiliyor.Tüfeğini fişeğini ve kendini iyi tanıyan nerde nasıl bir sonuç çıkaracağını bilir.
Sağlıcakla
« Son Düzenleme: 12 Nisan 2016, 18:16:32 Gönderen: Kadir TANYILDIZI »
1993 ERZİNCAN

The following users thanked this post: Hakan HEKİM

Çevrimdışı Mert ÇELİK 34

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 27 Nisan 2016, 08:31:16 »
avcı lokaldekilerde onayladı yarı otomatik boruda gazın bir kısmı tahliye oluyor boru içinde gaz delikleri var,pompalı namluda gaz delikleri yok,mesafe farkını videoları onayladılar
1980 - İstanbul

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 27 Nisan 2016, 10:48:47 »
A.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 17:00:43 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
  • Mertmak MX5 Combo 61cm Slug 71cm mobil şoklu
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Selim UYGUN