değerli arkadaşlar , zararlı olarak kıstas aldığınız hayvan "karga" dır . şunu gözden kaçımayalım . bu kuşa yaradılış olarak "yaradan" çok cömert davranmış ! belki ömür olarak en uzun yaşayan canlı , zeka seviyesi bir kurt'la eş değerde olduğu idda ediliyor vb . bu kadar donanımlı bir hayvan bunun avantajlarını kullanıyor . hepsi bu . her sene üreme dönemi geldiğinde mahallemizdeki kumrunun yumurta ve yavrularını nasıl çaldığını bir belgeselci edasıyla canlı izliyorum . bir tanesi anne kumruyu oyalarken diğeri yavruları götürüyor . çok zahmetsizce . iki kuş türü arasında o kadar fark varki ! ben kargadan çok kumruya kızıyorum mesela elimde olmadan . yaptığı yuvaya o kadar özensin ki , üç çalıyı denkliyor yuva diye , yer seçimi berbat . zaten karga almasa yavrusunu , yavrular brz hareketlenince yuvadan düşüp zai oluyor. bunun gibi örnekler çoğaltılabilir
ben eski avcı büyüklerimizle konuşurken şu aklımın almadığı yaşanmışlıkları dinledim . bundan 30-40 sene önce mahallemizde ki avcılar keklik avına gittikleri zaman , köylüler avcıların önüne atlar , avcı ağa ; benim ekin tarlasını keklikler mafetti , lütfen benim tarladaki kekklikleri avlayın ...
şimdi , bu örnekten gitsek , keklik te bir dönem zararlı konumunda olmuş oluyor...halbuki kekliğin yaşam alanında ekim yaparsan , o da istikhakını yer.
konuyu fazla dağıtmadan; kimseye neden karga vuruyorsun diyemem . burdan sonrası herkesin kendi sorumluluğuna , herkesin "vicdan"i muhasebesine girer .
ben yıllarca avcılık sitelerinde paylaşım yapan kendimce yazan birisiyim . bu forumları sadece avcılıkta mesafe kat etmiş insanlar kullanmıyor . bu işe yeni gönül vermiş , hevesli,öğrenmek isteyen gençlerde okuyup - kullanıyor . herkes kendi görüşünü yazacak , onlarda en doğruyu vicdan ve mantık çerçevesinde şekillendirecekler.
buradan yola çıkarak , yukarıda şu örneği veren "fişek denemek-atış geliştirmek için karga vurula bilir" diyen avcı kardeşimiz , hergün gazete küpür'lerine malzeme vermeye sebep olabilir mesela . İsrail den salınan pelikan maraş ta avcılar tarafın dan vuruldu . Norveç ten bırakılan çipli kartal hatay da öldürüldü gibi .
gidip sorsak o kartala pelikana tüfek atan şahsa , fişek denedim , atışımı geliştiryorum cvb ı duya biliriz .
biz avcıların devamlı "katil" yaftası yediği şu ortamda , çevrenize iyi örnekler olmanız dileklerimle