Suat Bey Merhaba,
Bende 1350 rakımlı Kayseri' deki 12 dönüm arazime yaklaşık 4 yıl önce 150 adet kadar Denizli orijinli Chandler fidan diktim. Arazim düzlükte ve toprak dip derinliği 10 mt den fazlaydı ve daha önce sulama sorunu olduğundan armut bahçesi olarak tesis edilmişti ve 15 senedir buğday arpa dikiliyordu. Tüplü fidanlar ilk sene köke çalıştı ve ikinci senede de 1 mtden fazla sürgün verdi hatta bazıları meyve bile verdi 3' er 5' er tane ancak fidanı geliştirmek adına çiçekken koparttık. Her şey çok güzel gidiyordu suyu temmuz sonunda keseceğimizi kimse söylemedi ondandır dedik kışın bahçede - 25 'i görünce fidanlar kendini tam korumaya çekemeden bütün ağaçları kucağımıza aldık
Daha sonra fernor ve fernet diktik bu sefer herşey yolundaydı ve suyu erken kesecektik ve öyle yaptık yine 30 nisanda seçim günüydü hiç unutmuyorum gece -9 yaptı ve ağaçlar uyanmıştı yine tüm bahçe yandı.
Şimdi bunları neden yazıyorum sizlere ben yandım siz yanmayın ;
Hemen yan bahçeme yaşlı hacı amcam bizim yörenin yerli cevizlerinden ben Chendler dikerken o yerli ceviz dikti. Şimdi adamın cevizleri 5 yaşında belki bir 5 sene daha bekleyecek ama verim için en azından agaçları 5 -6 mt yüksekliğe ve çapları 15 cm geçen sağlıklı bu soğuklara dayanan ağaçları var.
Benim hanımda sizin oralardan Biga ve Gelibolu eşrafından babaannem ben evlenirken dediki ''oğlum al yayılımdan sal yayılıma '' o nedemek dedim yani etrafında kızmı yok buralardan al kızı da kendini de perişan etme anlamındaymış. Gerçekten de eşimin Kayseri' ye alışması bizim kültüre uyum sağlaması bir hayli zor oldu ama çok şükür 17. seneden sonra yavaş yavaş alışıyor ama çok zorluklar çektik birlikte. Allah' a şükür yendik.
Demem o ki buradan karasal iklimde ceviz bahçesi tesis edecek kişiler mutlaka ya bahçesini bir dağ yamacına, yada etrafını iğde çam gibi bir rüzgar perdesi ile korumaya almadan ithal verimli ceviz yetiştirmeye kalkmasın.
Ben şimdi ne mi yaptım aşılı olmayan ama cinsini bildiğim cevremdeki kendi bahçesine dikmek için yetişdirdiğimiz ve yetiştiren komuşlarımızdan aşılı fiyatına fidanları bahçeye zaten 3 senedir dikmeye başlamıştım bu sene tamamladım hiç sorun yok yem yeşil parıl parıllar maşallah. İnşallah iyice don seviyesinin üzerine çıkacak şekilde büyüdüklerinde dallardan 1'ini verimli bir cins ile aşılayacağım ve deneyeceğim...
Bu işe gönül vermiş ve çok kazığını yemiş biri olarak sorusu olan ve paylaşımda bulunmak isteyen varsa yardımcı olabilir tecrübeleri mi daha da fazla aktarabilirim.
Çanakkale' ye selamlar...