Hayvan besleme dersimizden kalma eski bir notumuz vardı, sanırım geri dönümüşüme gitti..
1) İlk olarak kendi yemediğimiz hiç bir gıdayı köpeğimize vermememiz gerektiğini unutmayalım. Gıdaların üzerindeki küf ve mantarlar can dostlarımızın sağlıklarını aynı şekilde olumsuz etkileyecektir.
2) Eğer mamaya patates ve pirinç ekliyorsanız bunların düşük ısıda pişirilmiş olması gerekmektedir. (Genellikle pirinç tercih edilir - patates de en az pirinç kadar tercih edilebilir.)
3) Mamaya katılacak yağ oranı bir yandan yüksek olmalı ki vücutlarında sentezlenemeyen aminoasitler sentezlenebilsin bir yandan da düşük olmalı çünkü yağın fazlası başımıza iş açacaktır. Balık yağı veya yağlı inek-koyun karaciğeri iyi bir seçim olacaktır. Yağ gereksinimi için diğer bir seçim yağlı bir et kullanmak olabilir, bu da yüksek maliyet getirecektir. Bunlar kolay olmayacağı için maksimum 1 çorba kaşığı zeytin yağı tercih edilebilir.
4) Sizin köpeğiniz için hindi tavuğa göre daha az hipoallerjenik olduğu için iyi bir seçim olacaktır. Somon balığı seçimi de iyi bir alternatiftir ancak maliyet artacaktır. (yumurta ve tavuk etinden bir süre uzak duralım)
5) Esansiyel amino asitler(esansiyel yağ asitleri vücutta sentezlenemeyen amino asitler) olmazsa olmaz, bunu bir süre yumurta (az miktarda) ve yulaf ezmesi ile çözmeye çalışabiliriz. (yağlı etten bir süre kaçmalıyız) İnsan hayatında yulaf ezmesi çok kolay mutfakta yer almaz, bununla beraber ne kadar verilmeli konusuna da vakıf değilim)
Tunç Bey forumda yeniyim ve yanlış anlaşılmaktan çekiniyorum. Mamanın içerisine katılan içeriklerden herhangi birisinin hesap edilenden başka bir ırk olması veya başka bir tarladan gelmesi bile mamanın içeriğindeki bütün oranların değiştirilmesine sebep olabilir. Bu sebeple içerik miktarı vermekten kaçınıyorum. Direk sizi yanlış yönlendirmiş olurum.
Gün içerisinde;
3-4 yaprak ıspanak
1-2 havuç
1 kabak
100-150gr bezelye
3-4 parça karnıbahar
3-4 parça brokoli verebilirsiniz.
(lahana'yı hatırlayamıyorum, az önce kısa bir araştırma da yaptım denk gelemedim. Lahana ile ilgili bilgiye denk gelirsem sizinle tekrar paylaşacağım)
Ancak bahsettiğimiz şekilde yağsız, tuzsuz, salçasız, baharatsız şekilde köpeğiniz bu sebzeleri eskisi gibi severek yer mi emin değilim
Çünkü bildiğiniz üzere köpekler gıdaları aroması yüzünden (kokusu yüzünden) seçerek yerler.
Köpeğimizi bu kadar yumuşak gıda ile besliyorken diş ve diş et sağlığı için de kemirmesi için (özellikle belirtiyorum) kıramayacağı - yutamamayacağı büyüklükte kemik de vermeyi ihmal etmiyoruz değil mi?