Gönderen Konu: fişeğin basıncı kaç bar? :) nedir bu bar ?  (Okunma sayısı 4335 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
fişeğin basıncı kaç bar? :) nedir bu bar ?
« : 09 Mart 2016, 21:54:18 »
Merhaba arkadaşlar;

Bu gün bir arkadaşımızla muhabbet sırasında saçma fişek derken,
Ucuz bir tüfek almayı düşündüğünü üreticinin bazı fişekleri önermediğini söyledi.
Sonra iş fişeklerin basıncına geldi.

Belki aramızda da bu büyük kuvveti bilmeyen arkadaşlar vardır diye değinmek istedim ve bunuda
herkesin kafasında tedaül edeceği şekilde örnekle açıklamak istiyorum.

Çoğumuz bir araç tekerine hava basmışızdır yada kamyon otobüs tekerleğini gümlerken görmüşüzdür
Çoğumuz binek araçlara 32 hava yada önler 32 arkalar 34 gibi tabirler kullanır.  Bu PSİ cinsi bir ölçüdür.
Yük taşıyan küçük araçlarda ise bu değer 55-65 aralığındadır.
Ağır vasıtalarda kamyon tır gibi 150-160 a kadar çıkar

Şimdi gümleyen bir kamyon tekerinin içinde 150 Psi basınç olduğunu düşünürsek

1 PSİ = 0.0689475729 Bar olduğuna göre
   32 PSİ = 2.2 Bar (binek araç)
150 PSİ = 10.3 Bar basınca denk gelir. (Ağır vasıta)

yani o gümleyen kamyon tekeri sadece 10.5 barla gümler.

Standart bir fişeğin 500 Bar basınç yarattığını
Namlu testlerinin 1200-1400 bar ile yapıldığı düşünülürse namluda oluşan gücü buna göre düşünmenizi.
Ve tüfek alırken neden işini ciddiye alan firmalardan tüfek alınması gerektiğini, bunu tavsiye ettiğimizi düşünmenizi istiyorum.

Lütfen tüfek alırken 2 kere düşünün hiç bir şey olmaz demeyin...
ve lütfen namlunuzun içini fişek doldururken veya herhangi zamanda sürekli kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin
çünkü bu basınç bir yerden çıkmak zorunda ve çıkmama ihtimali yok...

« Son Düzenleme: 09 Mart 2016, 22:03:31 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

Çevrimdışı Hakan ATASOY

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: fişeğin basıncı kaç bar? :) nedir bu bar ?
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2016, 22:16:36 »
Neidigü belirsiz marka tüfek alanlara şaşıyorum hep Allah akıl versin onlara.
Bu memleket tarihte Türktü, bugün de Türktür ve ebediyyen de Türk olarak yaşayacaktır.Türkiye Türklerindir! Ne mutlu, Türküm diyene!1980 BURSA

The following users thanked this post: Sonay ŞEMEN, Selim UYGUN

Çevrimdışı Talat YILMAZ 46

• *
  • çifte hastası
Ynt: fişeğin basıncı kaç bar? :) nedir bu bar ?
« Yanıtla #2 : 09 Mart 2016, 23:24:06 »
Merhaba arkadaşlar;

Bu gün bir arkadaşımızla muhabbet sırasında saçma fişek derken,
Ucuz bir tüfek almayı düşündüğünü üreticinin bazı fişekleri önermediğini söyledi.
Sonra iş fişeklerin basıncına geldi.

Belki aramızda da bu büyük kuvveti bilmeyen arkadaşlar vardır diye değinmek istedim ve bunuda
herkesin kafasında tedaül edeceği şekilde örnekle açıklamak istiyorum.

Çoğumuz bir araç tekerine hava basmışızdır yada kamyon otobüs tekerleğini gümlerken görmüşüzdür
Çoğumuz binek araçlara 32 hava yada önler 32 arkalar 34 gibi tabirler kullanır.  Bu PSİ cinsi bir ölçüdür.
Yük taşıyan küçük araçlarda ise bu değer 55-65 aralığındadır.
Ağır vasıtalarda kamyon tır gibi 150-160 a kadar çıkar

Şimdi gümleyen bir kamyon tekerinin içinde 150 Psi basınç olduğunu düşünürsek

1 PSİ = 0.0689475729 Bar olduğuna göre
   32 PSİ = 2.2 Bar (binek araç)
150 PSİ = 10.3 Bar basınca denk gelir. (Ağır vasıta)

yani o gümleyen kamyon tekeri sadece 10.5 barla gümler.

Standart bir fişeğin 500 Bar basınç yarattığını
Namlu testlerinin 1200-1400 bar ile yapıldığı düşünülürse namluda oluşan gücü buna göre düşünmenizi.
Ve tüfek alırken neden işini ciddiye alan firmalardan tüfek alınması gerektiğini, bunu tavsiye ettiğimizi düşünmenizi istiyorum.

Lütfen tüfek alırken 2 kere düşünün hiç bir şey olmaz demeyin...
ve lütfen namlunuzun içini fişek doldururken veya herhangi zamanda sürekli kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin
çünkü bu basınç bir yerden çıkmak zorunda ve çıkmama ihtimali yok...

ilettiğiniz  bu bilgilerden   dolayı teşekkürler.
günümüzde  500 tl ye otomatik 600-700 tl ye çifte poze satıyorlar  işte fabrikanın karı dahıtıcının,satıcının karına katarsak 250 300 tl ye tüfek üretiyorlar   burada  üreticiden ziyade  bu standartları getirenleri suçlamalı  hiç denetleme olmaz mı   varsa  cezası çok düşük    , yerli sanayi neden avrupa kadar iyi değil   işte cevabı belli  ingiltere de   üretilen tüfek namluları  özel bir firmada yüksek basınçlı  fişeklerle test ediliyor  testi geçen av tüfeğine  daha sonra  dipçigini yapıyorlar .  halen kullanılan 100 yıllık çifteler var .

son zamanlarda  reklamını gördüğüm  bazı yerli markalar  30  yılda işte kaç bin tane tüfek ürettik diğeri 50 yılda kaç bin tüfek ürettik diye öğünüyorlar    önemli olan ne kadar ürettiğin değil  o zamandan bu zamana   ne kadarı sorunsuz çalışıyor   
bu standartlar değişmedikçe  3-5 liralık tüfek alma niyeti değişmedikçe yerli ilerlemez     merkel gibi beretta browning gibi sağlam  estetik kullanışlı yapsınlar aynı fiyata satsınlar almıyok mu
« Son Düzenleme: 09 Mart 2016, 23:26:36 Gönderen: Talat YILMAZ 46 »
  • Huğlu 202B 12 cal 71&76 1-3 fix
Talat YILMAZ 
 K.maraş   1991