Öncelikle, firma bunu marketing olarak kullanıyor, kataloglarında, ürün tanıtımlarında ve avantajlarının ve diğer üstün olarak sunduğu özelliklerinin arasında bundan da bahsediyor ki bu da marketing demek zaten.
Elimizdeki doğrulanmış verilere göre biz biliyoruz ki, kapsül tipi ve standartları değiştiğinde patlama basıncı da, namlu çıkış hızı da ve çoğu zaman pattern de etkilenir.
Doğrulanmış verilerden bir tanesi:
32 gram bir doluda, Winchester AATP tipi bir kapsülle, CCI 209 tipi bir kapsül kullanımı arasında , patlama basıncında ortalama 190-200 Bar civarı patlama basıncı oluyor.
Namlu çıkış hızında da ortalama 15-20 fps gibi küçük bir fark olur. Buradaki farkların, hedefteki balistik farktan daha ziyade, güvenliği daha fazla ilgilendirdiğini düşünüyorum.
Ve biz biliyoruz ki, diğer tüm parametreler kontrollü bir şekilde aynı tutulursa, sıcak havada daha yüksek bir patlama basıncı gerçekleşir ve özellikle nispeten daha soğuk havalarda, kapsül barutu ateşleyebilmek için çok daha fazla zorlanır.
Patlama basıncı da, namlu çıkış hızı da daha düşük olur.
Daha hızlı, merkezi ve çok daha güçlü bir kapsül patlatma, özellikle soğuk havalarda nispeten daha istikrarlı bir patlatma gerçekleştirecektir. Bu bir gerçek.
Ancak her ne olursa olsun, kapsül ve barut değişmeden, sadece daha hızlı, merkezi ve çok daha güçlü de olsa kaliteli bir kapsül patlatma operasyonunun pattern ve penetrasyonda kayda değer bir fark oluşturabileceğini düşünmüyorum.
Ayrıca, bunun ölçümü de doğrulanması da çok zor. Bunun için, namlu, choke ve diğer tüm parametreler tamamen aynı tutularak, kubuz ve iğne yapısı değiştirilerek kontrollü bir ölçüm yapılmalı. Açıkçası böyle bir iş için, Blaser'in bir tane de, klasik metodla (açılı vuruş)
bir action üretmesi ve aynı namlu ve fişekle her ikisinde de yeterli sayıda (örneklemi yeterince büyük tutarak) denemeler yapıp , namlu çıkış hızlarını ve pattern hesaplarını yapıp kaydetmek lazım. Ya da yeterince bütçe olacak, üreticilerden bir tanesi, Blaser'in F3 namlusunu referans kabul ederek uygun bir kubuz üretecek ve çakmak mekanizması klasik yani açılı vuruşa sahip olacak.
Bu tip işlere bu ülkede kimse para harcamaz, yatırım yapmaz. Yapan yapıyor ve yol alıyor bir şekilde. Her neyse konumuz o değil.
Bununla birlikte, bu fotoğraflarda görüldüğü gibi patlatma operasyonunun yadsınamaz avantajları olacağı da bir gerçek.
Bir kere, çok daha istikrarlı patlatma gerçekleşecek, patlamayan fişek sayısı çok daha az olacaktır doğal olarak.
Ayrıca, mekanik yapı gereği, iğnede deformasyon riski ve/Veya kırılma riski dramatik oranlarda çok daha az olacaktır.
"Lock Time"ın tetik düşürülmesiyle, patlama anındaki sürenin kısa olması, yani daha hızlı Lock Time demektir ki, bu da avda çok önemli bir fark oluşturmasa da yadsınamaz bir avantajdır. Sidelock ve/veya V tipi (Flat) yayların da avantajları arasında sayılır daha düşük Lock Time.
İbrahim Bey bu olayın gerçekten etkisi varmı yoksa bu da bir satış stratejisi mi iğnenin kapsüle yandan ortadan zayıf veya kuvvetli vurması kapsülün patlama kuvvetini değiştiriyor mu ? Çok ilginç bir iddia bu cidden merak ettim şimdi