Mauro, müşterinin isteğine göre tamamen özelleştirilmiş namlu üretebileceklerini söyledi. Namlu iç çapı, forcing cone , choke hepsini müşteri isteğine göre yapabiliyorlarmış. (choke çapları, fixed olanlarda isteğe göre yapılabiliyor, sökülebilir olarak yapılmıyor, çok fazla alternatifleri var sökülebilir tarafında ama hepsinin choke çapı belirli)
Penetrasyonla ilgili bir şey konuşmadık, adamın ağırlıklı olarak üzerinde durduğu, tekrar tekrar konuyu getirdiği yer, pattern kalitesi ile daha smooth ve şahlanmasız yumuşak atış. Sökülebilir choke olarak satılan tüfeklerde namlu iç çapını "artıramadıklarını" , ancak sabit choke'lu tüfeklerde namlu iç çapını "artırabildiklerini" söyledi. Bu kelimeyi neden böyle kullandığını sormadım ama "artıramıyoruz", "artırabiliyoruz" ifadesini kullandı. Bu arada, sökülebilir choke'ların çapları belli ve seri üretim olduğundan, namlu iç çapını artırdığı takdirde choke'ların değeri değişeceğindendir sökülebilir choke ile üretilenlerde namlu iç çapının artırılamaması.
Ancak, adamın sürekli ve özellikle üzerinde durduğu konu, smooth shooting, daha az şahlanmalı atış, pattern kalitesi... Namlunun iç çapının da, choke kalitesini de getirip getirip şahlanmasız atış ve pattern kalitesine getirdi bağladı. Hatta krom kaplama yapılmamasını da, şahlanmasız ve smooth shooting'in gereksinimlerinden biri olarak saydı. Bu konuyla ilgili de söylediği cümle tam olarak ifade şu: "İyi tüfeğin namlu çeliği esnek ve natural olur" . İngilizce olarak "natural" kelimesini kullandığı için ben de öyle yazdım ama orada, kaplama yapmılmamasıyla ilgili çeliğin çıplak doğal halinde olması gerektiğini söylemek istedi.
Çapla ilgili namlu içiyle ilgili konuştuğumuz şeyler özetle bunlar.
Ha ilginç bir şekilde tepkili yanıt verdiği bir soru...
Tüfeğin bakımı ve temizlenmesi diye başlarken kesti cümlemi... "Tüfeği temizleyeceksiniz, temizlemek zorundasınız, sürekli temizlemek zorundasınız, sürekli temizleyeceksiniz" arada girmeye çalıştım, tepkili , belli ki bu konunun bir evliyatı var kendisinde
Bir yerlere kızıyor belli ki
"Ne kadar zamanda bir ?" diye üsteledim ben de
Kaşınıyorum ya... "Her defasında, sürekli, her atıştan sonra"
Cevap bu... Dedim ki, "do you mean that it should be after EVERY SHOOTING DAY?" cevap şu: "no, after EVERY SHOOTING"
"you have to...." diye de bitirdi ama bu kısmı ilk anda anlayamadım neden gergin söylediğini
Sonra tahminimce, bu konuyla ilgili adamın üzerine gelmişler ya da bir şekilde eveliyatı oluşmuş mevzunun
Sn.Aysu
Mauro Perazzi iç çap / pattern penetrasyon ilişkisi ile ilgili neler demişti. .