Zor , çok zor ama imkansız değil.
Bir sürü maddi - manevi teşvik var yatırım için. Ama en önemlilerinden ve belki en büyüğü , Türk Markası'nı Global Marka yapacağım diyenler için.
Sıfır faizli krediler, uzun vadeli geri ödemesi olan teşvikler vs zaten vardı ama, Türk Markası'nı Global Marka yapmak isteyenler için "Turquality" teşvik programı diye bir şey çıktı mesela. 7-8 yıl kadar önce, devletin çıkardığı bu teşvikte, sıfır faizli kredi yok, uzun vadeli geri ödeme yok.
Global Türk Markası olmak için harcadığın her bir TL'nin, her bir Euro'nun, her bir USD'nin yarısını devlet, karşılıksız olarak yatırımcıya hibe ediyor, geri ödüyor. Tek şart, Global Türk Markası olmak yolunda yapacaksın tüm harcamalarını. Fasonculuk için değil. Her biri denetleniyor.
Örneğin, spesifik bir iş için makina parkı kuracaksın, alt segment için makina parkı başlangıç yatırımı 2 milyon USD, ama orta segment bir üretim için 5 milyon USD ise, 2.5 milyon USD'lik kısmını devlet sana karşılıksız geri ödüyor. Tek şart, fasonculuk değil, Global Türk Markası olma yolunda yapacaksın bu yatırımı.
Örneğin, uluslararası bir reklam filmi için global ve pahalı bir reklam ajansıyla çalışacaksın, sıradan bir ajansla çalışıp 20.000 USD vereceğine, tam profesyonel ve tüm dünyadaki devlerin çalıştığı kaliteli bir ajansla çalış, Browning'in tanıtım videoları gibi video yaptır, 60.000 USD ver, 30.000 USD'sini devlet sana geri ödesin. Tek şart, fasoncu olma değil, Global Türk Markası olma yolunda olacaksın...
Örneğin, şirketine üretim verimliliğini artıran bir IT sistemi kuracaksın, 100.000 USD ödedin, 50.000 USD'si devletten hibe... Tek şart, fasoncu olmayacaksın, Global Türk Markası olma yolunda zorlayacaksın sınırlarını.
Marka satın al, patent satın al , geliştir, tasarım satın al, bir dahakine sen tasarla daha da geliştir ... Sıfırdan başlamak zorunda değilsin. Ama büyük düşünmek, kaliteli düşünmek zorundasın.
Vizyonun olacak, sen de zorlayacaksın sınırlarını, devlet de destekler, halk da destekler.
bencede aynı denetim şirketleri gibi bir oluşum yapabilir ibrahim bey ama bu anlamda kendine pazar bulabilirmi?
kaliteyi gelişimi kendine şiar edinmiş kaç marka var ki,olanlarda ne kadar kurumsal oda tartışılır...işin içine en iyi biz biliriz gibi egolarda girince iyice içinden çıkılmaz oluyor...
benim anlamadığım amerikadaki ve avrupadaki önemli markalar nasıl oluyorda bu düzeydeki yerlere imalat yapıtırıp kalitesini koruyabiliyor?
ya biz o düzeyde imalat yapabiliyoruz ama yapmıyoruz yada o yabancı markalar kendi müşterisini kandırıyor.
Haklisiniz ibrahim bey bagimsiz global
Bir marka yaratmasi lazim ureticilerimizin,lakin ben dusunuyorum
Ureticinin bu avrupali ureticilerin seviyesini yakalamasi icin cok buyuk
Bir yatirim yapmasi gerek
Bu yatirimi yapip uretime gectiginde
Bu tufekleri 3000-7000 TL arasinda
Satabilecekmi bu yatirimin geri donusu
Ne kadar surede olacak ulke gercekleride ortada
Bu hayalini kurdugumuz global markayi gorebilirmiyim
Sahsen benim omrum yetmez
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi