Toyota Rav 4 ve Honda HRV'yide incelemenizi tavsiye ederim.
Toyota Rav 4 ü uzun zamandır bende araştırıyorum.Hatta merak ettiğim SUV tarzı jeeplerin YouTube de Off Road videolarını izliyorum.Lakin gerek araştırmalarımda gerekse YouTube deki videolarından izlediğim kanı ***Rav 4 ün genelde şehirli bir jeep olmasından yana.
Yeni modellerinde Low Lock "diferansiyel kilidi" eklenmiş.Eski modellerinde Low Lock gibi bir özellik yok maalesef ve tekerlerkler akıllı dört çeker sistemine göre çalışıyor.Sağ ön teker patinaja kapılırsa sol arka tekerlek dönmeye başlıyor.
Ama kaliteli arazi lastikleri ile hafif arazide iyi iş çıkarır kanısındayım.
Sonuçta bahsettiğimiz araç safkan bir Japon...
***Honda HRV'ye gelince;
*Hrv uzun zamandır incelediğim bir araç.Safkan bir Japon,Cvt şanzıman sayesinde sorunsuz ve hissedilmez vites geçişleri.Bazı kişiler her ne kadar Cvt şanzımanlı sorunlu olduğunu bahsetselerde bu kanı kendilerinin bu şanzıman yağının hiçbirzaman değişmeyeceği mantığından kaynaklanmaktadır.
*Arazide hafif ve Compact bir yapıya sahip olduğu için batma oranı düşüktür.Kemikli ve sağlam bir altyapısı vardır.Kaliteli çamur lastikleri taktığınızda arazi kabiliyeti yüksek diğer jeep lere kafa tutar hale gelir.
Harici bir arazi vitesi yada diferansiyel kilidi yoktur.Bunun yerine Cvt şanzımana "L" konumlu bir vites eklenmiştir.Kimine göre bu L seçeneği Lock anlamına gelsede bu seçenek aslında 1.vites konumudur.
Lakin bu L modu çamurlu arazilerde epeyi işinizi kolaylaştırabilir.
Bir diğer avantajı ise 1600cc motor hacmi sayesinde vergi avantajıdır.
Dezavantajı ise dar iç hacmidir.
*Size naçizane tavsiyem Nissan X Trail'i incelemenizdir.Kendisi daha çok araziye yatkın ve Lock tuşu ile diferansiyel kilidi özelliği mevcuttur.
Atagan Bey, değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Öncelikle tipinden dolayı (bana göre tabii) Honda HRV ve Nissan X-Trail'in öncesinden elediğimi belirteyim.
Rav4 ise, Suzuki modellerinden sonra en çok baktığım, satışlarını hala takip ettiğim mükemmel bir araç gerçekten. Hatta ihtiyaçlarımı göz önüne aldığım zaman, bana en yakın araç gibi duruyor. Yalnız benim sahip olduğum bütçe ile eski tip Rav4'ler alınıyor ki bunlar da gözüme pek hoş görünmüyor. 40.000 liranın üstüne çıkan yeni Rav4'ler göze de hitap ediyor; fakat onlardan almak için bütçemi çok zorlamam gerekecek. Aynı zamanda onca para verip Rav4 alıp av için araziye vurmaya da gönlüm el vermiyor.
Bu nedenle, hem bütçemin yettiği hem de acımadan araziye de vuracağım bir araç daha mantıklı geliyor bana.
Netice olarak, öyle görünüyor ki şu an için aklımda iki araç var: Suzuki Jimny ve Vitara/Grand Vitara. Grand Vitara'ların son modelleri hem pahalı hem de vergisi yüksek olacağı için onları da elemek üzereyim. 2004-2005 modellerinin de tipini beğenmiyorum açıkçası.
Velhasıl, elimde kaldı 2006-2010 arasız Suzuki Jimny; 2000 Model 1,6 JLX Vitara.
Aynı paraya (35-40 bin) 16-17 yaşındaki 5 kapılı yaşlı bir Vitara mı, yoksa 3 kapılı olduğu için çoook da içime sinmeyen 6-8 yaşındaki daha genç bir Jimny mi?
Sanırım şu an için Jimny'ye daha yakınım.