Tepmeyi etkileyen bir çok sebep var Mahmut Bey,
Ancak tüfeğin tepmesiyle, namlu çıkış hızı ve hedefe etkisi/penetrasyonu arasında direkt bir bağlantı yok.
Tüfeğin tepmesini, forcing cone açısından tutun da, tüfeğin ağırlığına ve hatta kundağın kubuza ya da kasaya birleşme açısına kadar bir çok parametre etkiler. Kinetik sistem de, eylemsizlik prensibi üzerine kurulu bir sistem olduğundan, (tasarımı tamamen tüfeğin geri tepme hareketinden beslenecek şekilde yapılmış) tüfeğin tepme miktarında hissedilen bir fark var tabii ki. Mekanik çalışma sisteminden dolayı. Ayrıca, Inertia sistemde tüfeğin ağırlığını belli bir eşik değerinin üzerine çıkaramazsınız, tüfek "nispeten" hafif olmak zorundadır, aksi takdirde tüfek ağırlaştırıldığında yeterince tepmeyeceği için, sistem çalışmayabilir. Ağırlık da hissedilen tepmeyi etkileyen unsurlardan bir tanesi.
Ancak dediğim gibi, tüfeğin tepmesiyle, namlu çıkış hızı ve hedefteki penetrasyon arasında bir bağ kurulmamalı. Direkt bir bağıntı yok.
Çok güçlü yivli kalibrelerde, çap ve mühimmat kütlesi arttıkça tüfeğin tepmesi artar ancak tepmenin artması her zaman hedefte etkinin arttığı anlamına gelmez. Kalibreyi artırdıkça (diğer her şey eşit olma koşuluyla) geri tepme artar ama farklı sebeplerden artmış geri tepme, tüfeğin balistik etkisini artırmaz.
Benim anlamadığım, gazlılarda gaz kaybının Pattern ve Penetrasyonu olumsuz etkilemeyecek düzeyde az ise, Kınetik ve gazlı arasında bu tepme farkı neden bu kadar fazla...