Tunç abi peki 4 no şok ile tüm kurşun çeşitleri atılabilirmi misket kurşun mesela
atılır bişey olmaz. tüfeğin huğlu sonuçta.
misket 3 şoka kadar atılır daha altı çok tehlikeli. misketin kanalları ve sıkışma payı olmadığı için dikkat etmek lazım
fabrika dolum misketler 18.00 çapta gelir
şimdi züber dolum yaparken
yanlışlıkla biri hatalı üretim olur 18.80 çapta olursa
yine çoğu zaman bişey olmazda ne olur ne olmaz. fişeğine şöyle bir bak. aslında atacağın her fişeğe gördüğün kadarı ile bakmakta fayda var
içinden tel pul bişeyler çıkabiliyor yada hatalı üretim olabiliyor. 1 liralık fişek için tüfek yarmaya değmez.
bizim bura ağzıyla diyim slug namlu ile kaval namluyu karıştırma sakın he. slug namlu gezli olan namludur mobil şok sabit şok sabit silindir olması farketmez.
kaval namlu bantsız silindir namludur. bunun dışında kaval olup ucunda mobil şok ağzı olanda vardır. genelde kaval diyince
silindir şoksuz mobil şoksuz bantsız namlu anlaşılır. ben bu tip namluyo çok severim mesela. gez aratmaz adama. kaval şok değil namlu şekli işte... diğerleri genelde mobil, sabit ve fix olarak adlandırılıyor. fix ile sabit aslında aynı gibi....... yaw deseler ya
sabit şoklu
şoksuz
mobil şoklu
sabit silindir şoklu filan
fix miks kaval karışıyor kafa....
yöreden yöreye değişiyor işte bizim burada bantlı yada bantsız (kaval) denir. o yüzden açıklıyorum sizin oraya göre farklıysa yanlış anlaşılmasın.
mesela huğlunun yeni pompalısı kaval namlu ama sabit ya 3 ya 4 şoklu silindir değil o tüfek parmak girmiyor ucundan.
çok hafif tüfek kurşun atışlarında iyi olmaz. can çok teper. ağır tüfek daha az teper. namlu ağır olunca da şahlanma az olur.
bence en güzel kurşun tüfeği bantlı mobil şok ağızlı yada kaval mobil şok ağızlı yada kaval kendinden 4 şoklu olandır.
av için konuşuyorum yani domuz için. hedef atışı yapacaksan slug (gezli) tüfek daha iyidir. kaval ile hassas atamazsın.
ama avda farklı işte.
miskete dönelim bir fişeği kes içinden misketini çıkar 5 şok içinden bırak pıt diye düşer 4 şoktanda düşer. 3 şokta takılır ama
bu takılma öyle gualandi yada rifled kurşun gibi değildir. sorun yok yani. zaten 5 şokla atılan miskette güzel grupman olmaz 4 te daha iyi 3 te en iyidir. bazen 4 te en iyide olabililir ama asla 5 şokta 4 ve 3 ten daha iyi grupman olmaz hazır dolum misketlerde.
hatta eski tüfeklerde 18.00 yada 17.90 gibi namlu içini açarlar felaket misket atar. biraz tehlikeli gibi ama eski tüfekler oklava gibi misket kurşun atar ve felaket tesirlidir.
Ama şu var eğer huğlu için konuşursak misket kurşun 4-5 şokla tufeğini en az yoran kurşundur at misketi fişek yatağından tımbır tımbır aşağı düşer surtunmesi en az olandır ve sıvama az olur. Etkisi diğer kurşunları pek aratmaz