MAK ‘ın Yetkileri Sınırlandı
Biliyorsunuz ki , 4915 sayılı kara avcılığı kanununa göre; ülkemiz coğrafyasında sürdürülebilir yaban hayatı adına, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Avcılık Daire Başkanlığı tarafından ülkemizde 2016 yılı itibarı ile Avlak Sistemine geçildi. Bu avlakları kurmak alanlarını belirlemek içerisinde yaşayan popülasyonları araştırarak ona göre avlakları avcının hizmetine sunmakta tek yetkili( DKMP) Avcılık Daire Başkanlığı oldu.
Yani artık ülkemiz genelinde AVBİS sistemi üzerinden kota almadan avlanılacak tek bir avlak kalmadı dersek, hata yapmış olmayız. Bazı arkadaşlarımız daha önceden MAK ın yetkisi dahilin de olan avcılık nasıl oldu da şimdi DKMP ye geçti gibi sorular soruyor. İşte yukarıda belirttiğim husus açık ve net bu sorunun cevabıdır.
Ülkemizde avlakları yönetmek deyince aklınıza şu gelmesin Avlakların yüz ölçümleri ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun içinde barındırdığı popülasyonlara göre o avlağa avcı girişi düzenlenebilir. Bunu da yapacak tek yetkili kurum DKMP dir. Yani MAK ta alınan bir kararı örnekleyelim. Diyelim Keklik sezonu 13 Ekim Tarihinde Açılacak 30 Ocak tarihinde kapanacak.. Ülke genelinde her avlak için DKMP avlakların yüz ölçümüne göre Avcı giriş kotası uyguluyor, bu kotalara ek olarak içeride hasata açık keklik miktarı belirlenmiş . Şayet sezon bitmeden kotalar dolmuş ise MAK ın belirlediği süre değil, DKMP nin belirlediği kotalar dolduğu an itibarı ile o avlaklar ava kapanır. Yani avlaklar konusunda MAK ve MAK temsilcilerinin artık hiçbir hükmü kalmamıştır.
(MAK ) Merkez Av Komisyonu, 4915 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine istinaden hazırlanan “Merkez Av Komisyonu, İl ve İlçe Av Komisyonlarının Görevleri, Çalışma Esas ve Usullerine Dair Yönetmelik (MAK Yönetmeliği)” hükümleri çerçevesinde her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar toplanarak o av dönemi için yurt çapında korunacak av hayvanlarını, avlanmasına izin verilecek av hayvanlarını ve bunların avlanma süreleri, limitleri, zamanı ve günlerini, yasaklanan avlanma araç ve gereçlerini, yasaklanacak avlanma sahalarını, mücadele maksatlı avlanma esas ve usullerini belirlemektedir.
MAK temsilcilerinin tüm yurt genelinde ortak karar ile masaya oturması, çoğunluk talebine göre fayda sağlayacaktır. Avlanma süreleri, Avlanma miktarları, Avına İzin verilecek türler ve avlanma usulleri ciddi anlamda ele alınmalıdır .MAK komisyonu bu yıl 25 kişilik bir heyetten oluşturuluyor. İçinde 9 avcı temsilcisi 16 da diğer kurumların temsilcileri olacak. Yani MAK a katılan avcı temsilcileri 16 ya 9 la ne kadar söz sahibi olur bilinmez ancak davadan da vaz geçmemek asıl olandır. Umarım Avcı temsilcileri ortak bir karar ile bir araya gelir ve avcı lehine tek ses tek yürek olurlar. Önemli olan bir davayı kaybetmeniz değil hep birlikte hareket etmenizdir.
Şimdi biraz da başka bir konuya dikkatlerinizi çekeyim
Geçmişten günümüze Avcılık için yapılan çalışmalar nedir... Bakanlığa avcılar tarafından sunulmuş resmi statü taşıyan her hangi bir proje varmıdır. 4915 sayılı kanun ne emrediyor. Avcı Stö 'leri hangi bakanlıktan ne istemiş. Avcı STÖ leri tarafından olumsuz bulunan her hangi bir uygulama yada konu hakkında dkmp ya da ilgili her hangi bir kuruma karşı açılmış bir dava var mı? Açılmış ise kazanılmış mı? Avcı eylemleri toplumsal harekete dönmüş mü? Kaç ilde kaç bölgede kaç Federasyon kaç dernek, kaç avcının katılımı ile yapılmış. Dernekler ne iş yapar her hangi bir dernek bir proje üretmiş mi? Kuruluş amaçları verdikleri hizmet sizi tatmin ediyor mu? Mümkünse bu sorulara dürüstçe şunu bunu suçlamadan cevap verirmisiniz. Saygılarımla