Gönderen Konu: Tapa ve namlu çapı uyumu..?  (Okunma sayısı 7263 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
Tapa ve namlu çapı uyumu..?
« : 17 Şubat 2016, 23:18:20 »
6 adet tapayı deneme amaçlı gt1 tüfeğimden namludan şok takılı değilken geçirmeye çalıştım. Yaf premium jk6 tapası ve yafın normal 34 gr tapası çok rahat şekilde hiç zorlamadan geçti. Pellagri f2 34 gr tapası ve rc 32 gr tapası yaf kadar rahat olmamakla birlikte tatlı bir ittirmeyle zorlanmadan geçti. sterling trap fişeği tapası hafif ittirmeyle yine zorlanmadan geçti. Meca 34 gr tapası ise biraz zorlanarak ama fazla uğraştırmadan geçti.
Şimdi soru şu,
Yaptığım denemelerde en rahat geçen jk6 yaf tapası güzel grupman veriyor. ama yine zorlanmadan tatlı sert geçen bp f2 fişeği, 34 gramlar içinde en iyi grupmanı yapan fişek oldu.
Tapa namludan zorlanmadan veya zorlanarak geçiyorsa bu olayın grupmana ve penetrasyona etkisi ne derece değişir ? Grupman iyi olması için her zaman tapası rahat geçen fişeği mi seçmem gerekiyor ?  Bu durum her şartta geçerliliğini korur mu ?
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR, Recep ERTUNÇ, Erol ÖZTÜRK

Çevrimdışı Mustafa AYDIN 54

• Müdavim Üyemiz
  • avcılık özgürlüktür.
Ynt: Tapa ve namlu çapı uyumu..?
« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2016, 23:49:12 »
Güzel soru Emrah, bende cevabı merakla bekliyorum ustalarımızdan.

GT-S6810P cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Franchi Affinity y.oto. 71
  • carizma y.oto. 61-71
  • D. D. Panda
Mustafa AYDIN  1973 SAKARYA

The following users thanked this post: Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #2 : 18 Şubat 2016, 00:41:16 »
grupmanı bilemem ama biraz sert geçmesi, balistik basıncını yaratıp etkili gitmesi için önemli diye biliyorum.

tek kurşunda bu böyle mesela fişek yatağından at namlu ucuna kadar itleyebil yada kendiliğinden düşsün tek kurşunların etkisi
daha az. biraz gazı arkasında sıkıştırmalı. ayrıca kolay geçen kurşun zor geçene göre aynı barutla alt atar buda güçsüz olduğunu
belki göstermezmi. bunu denedim biliyorum. ama saçma fişeği kurşunla çokta aynı değil.

mesela en hızlı fişeklerden sabota bakarsanız, namludan plastik tapa olmasına rağmen vura vura geçirirsiniz. o plastik çok zor geçer.

bence saçma tapasıda hiç olmazsa az bir sürtünme yapmalı. direnç göstermeli. gazı arkasında sıkıştırmalı.
daha etkili olacağını düşünüyorum.

düşüncem saçmalar bu durumda biraz fazla yıpranacağı için grupman dağınıklaşıp delicilik artabilir.

namlu çapı geniş tüfeklerin de dar çaplılara göre daha iyi grupman verdiği düşünülürse aynı tapa dar namludan zorlanarak geçerken
genişten zorlanmadan geçecektir.

ufff bilmiyom gece gece uykum kaçmasın sabaha kadar kafamda yorumlar durur bir sonuca varmaya çalışırım.

hocam iş mi senin yaptığın, bu soru 23 gibi kritik bir saatte sorulacak sorumu :) takıntılısı var takıntısızı var...

« Son Düzenleme: 18 Şubat 2016, 00:48:00 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 18 Şubat 2016, 02:18:07 »
Tapaların normal şartlarda namludan çok zorlanmadan geçmesi gerekir.
Patlama anında  plastik  tapalar sıcaklık ve basınçla biraz daha genişleyerek  namlu içine tam oturuyodur.

Daha dar olanlarında namlu içine fazla sürtünmeden bıraktığı izleri defalarca gördüm.
 Bu da bir nebze  daha fazla sıkıştırma ve patlama basıncı demek olur.

Gereğinden fazla basınçlı fişekler  ince saçmaları  daha fazla savuruyor.Bu bariz belli oluyor.
İsabet eden saçmalar penetrasyon olarak güçlü olsada daha fazla grupman dağılımına neden oluyor.

Burada benim gözlemlediğim tapaların bir çoğunun açılmadığı.

Tapalar + şeklinde açılması gerekirken açılmıyor.Ve saçma daha toplu gidiyor.

Hedef kağıtlarının hemen önünde 30 33 mt mesafelerde buluyorum tapaları.

Bu da genel olarak dar bir grupman yapıyor. Uzak atışlsr için iyi  yakın atışlar için dezavantaj.

Bence tapadan daha ziyade fişek basınçları daha önemli.

Biraz daha soft patlayan fişekler daha iyi grupman yapıyor.

Özellikle Federal Top Gun diye bir fişek denemiştim.Harikaydı.Sabahtan akşama kadar atın doyamazsınız atmaya.
O derece soft ve konforlu bir av ve atış fişeği kullanmadım.Grupmanıda gayet güzeldi.

Keza Mirage clever ın da  bir kaç fişeği  böyle.

Tabi tapalarla birlikte takılı olan şok ta etkili burada.

Bunlar benim gözlemlerim.Farklı tüfeklerde farklı sonuçlarda olabilir.....
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 18 Şubat 2016, 03:46:06 »
Suat bey aklımdaki soruyu size sorayım; Bazı tapaları atış yaptıktan sonra yerde buluyorum, tapanın yarısı açılmış yarısı açılmamış, bu olay hedef kağıdında patternde sağ/sol/alt/üst yapar mı?
  • Stoeger 2000
1973
memleket fethiye-iş burdur

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 18 Şubat 2016, 03:53:47 »
Kesin bir kanaatim yok ama kuvvetli bir ihtimal olabilir.

Çünki defalarca aynı atışı test kağıtlarında yaşadım.

Sabit hedefe destekli atışlarda neredeyse yarı yarıyadan daha fazla sağa sola vuruş merkezi kaçıyor.

Rüzgarın etkisi kesin.Bence tapada etkili olur diye düşünüyorum....
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Recep ERTUNÇ

• *
« Yanıtla #6 : 18 Şubat 2016, 08:45:11 »
Emrah bey çok güzel bir konuya değinmişsiniz bende yaptığım bazı testlerinde bunu farkettim fakat bence gramlar arası da tapa çapı değişiyor mirage genelde dar tapa çapı na sahip olarak bilinir ama geçen gün 30, 5 gr normal tapa fişeğin tapa sı bornaghi den sonra en geniş tapa olarak gördüm tüfeğimin namlusunda baya zor ilerledi ona keza meca 32 gr tapa sı daha rahat ilerledi yalnız şunu söyleyebilirim namlu iç çapı dar tapa geniş bide hızlı yanan bir barut oldu mu hiç randıman alamıyorsunuz
  • Franchi affinty
  • Üzümlü saka
  • Pointer
Recep ERTUNÇ
1984 KONYA

Çevrimdışı Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 18 Şubat 2016, 09:02:32 »
plastik tapalarda tapa çapı çok önemli değildir patlama basıncıyla arka kısmı genişleyerek namluya oturur gaz kaybı yapmaz. hava çok soğuksa veya tapa sert plastikse belki tam oturmayabilir
keçe tapalarda biraz daha önemli olabilir tapa çapı
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #8 : 18 Şubat 2016, 09:50:58 »
grupmanı bilemem ama biraz sert geçmesi, balistik basıncını yaratıp etkili gitmesi için önemli diye biliyorum.

tek kurşunda bu böyle mesela fişek yatağından at namlu ucuna kadar itleyebil yada kendiliğinden düşsün tek kurşunların etkisi
daha az. biraz gazı arkasında sıkıştırmalı. ayrıca kolay geçen kurşun zor geçene göre aynı barutla alt atar buda güçsüz olduğunu
belki göstermezmi. bunu denedim biliyorum. ama saçma fişeği kurşunla çokta aynı değil.

mesela en hızlı fişeklerden sabota bakarsanız, namludan plastik tapa olmasına rağmen vura vura geçirirsiniz. o plastik çok zor geçer.

bence saçma tapasıda hiç olmazsa az bir sürtünme yapmalı. direnç göstermeli. gazı arkasında sıkıştırmalı.
daha etkili olacağını düşünüyorum.

düşüncem saçmalar bu durumda biraz fazla yıpranacağı için grupman dağınıklaşıp delicilik artabilir.

namlu çapı geniş tüfeklerin de dar çaplılara göre daha iyi grupman verdiği düşünülürse aynı tapa dar namludan zorlanarak geçerken
genişten zorlanmadan geçecektir.

ufff bilmiyom gece gece uykum kaçmasın sabaha kadar kafamda yorumlar durur bir sonuca varmaya çalışırım.

hocam iş mi senin yaptığın, bu soru 23 gibi kritik bir saatte sorulacak sorumu :) takıntılısı var takıntısızı var...

Tunç bey kurşun konusunda speedy kurşuna bakmıştım daha önceleri, namluda takılıyordu ittirsem de geçmedi ama tapası geçiyordu namludan. valla aklıma geldi bu konular kafama takıldı denedim sonra buraya yazdım, kafayı takınca bu işin saati vakti yok :)
Patlama anında  plastik  tapalar sıcaklık ve basınçla biraz daha genişleyerek  namlu içine tam oturuyodur.

Daha dar olanlarında namlu içine fazla sürtünmeden bıraktığı izleri defalarca gördüm.

Gereğinden fazla basınçlı fişekler  ince saçmaları  daha fazla savuruyor.Bu bariz belli oluyor.
İsabet eden saçmalar penetrasyon olarak güçlü olsada daha fazla grupman dağılımına neden oluyor.

Bu da genel olarak dar bir grupman yapıyor. Uzak atışlsr için iyi  yakın atışlar için dezavantaj.

Özellikle Federal Top Gun diye bir fişek denemiştim.Harikaydı.Sabahtan akşama kadar atın doyamazsınız atmaya.
O derece soft ve konforlu bir av ve atış fişeği kullanmadım.Grupmanıda gayet güzeldi.

Suat hocam peki tapanın esnek kısmıda bu durumda etkili oluyor mu ? mesela meca tapası yani x-wad esneme payı hiç yok ama pellagri f2 tapası hem meca tapasından dar hem de amortisör gibi yaylanıyor çok esnek ve mecaya göre daha iyi grupman yapıyor. tapanın çapır bir yana, diğer taraftan tapa yapısı sert olunca alttaki barut basıncına daha fazla mukavemet gösterip basıncı artırmazmı?
tapa çapı grupman ilişkisi şurdan kafama takıldı, yaf jk6 tapası çok rahat geçti pellagri tapası tatlı sert ama zorlanmadan geçti, pellagri grupmanı çok iyi. işin tuhaf yanı pozenin namlularında denedim pellagri tapası fişek yatağının bitiminde tıkanıyor ve gitmiyor. epey bi zorlamanız gerek gitmesi için ve pozede bile en iyi grupmanı pellagri yapıyor. yani tapa aşırı sıkışınca basınçtan ötürü grupman sapıtıyorsa pellagri niye sapıtmıyor ?
sterling trap, bugüne kadar kulladığım traplara açık ara fark attı grupmanda. tapası namludan rahat geçti hafif tatlı bir ittirmeyle. aquila barutlu bu fişek 35 metrede tenekeye 2 şokla 57 saçma giydirdi.
benim gördüğüm en rahat tapalar pellagri rc ve mirage fişeklerinde. ekseriyetle en iyi grupmanı veren fişekler de bunlar. ama arada değişik durumlar çıkıyo ordan kafam karıştı pellagri örneği gibi :)
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #9 : 18 Şubat 2016, 09:55:24 »
plastik tapalarda tapa çapı çok önemli değildir patlama basıncıyla arka kısmı genişleyerek namluya oturur gaz kaybı yapmaz. hava çok soğuksa veya tapa sert plastikse belki tam oturmayabilir
keçe tapalarda biraz daha önemli olabilir tapa çapı
keçe tapalarda hiç böyle bişey aklıma gelmedi,ama lambro feltro 32 gr kullanmıştım inanın power tapadan daha iyi grupmanı vardı. rc sipe 8 no ile feltro 32 gr 8 no karşılaştırmamda lambro gözle görülür şekilde fark attı.. bu duruma şaşırmıştım açıkçası  :)
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #10 : 18 Şubat 2016, 12:07:30 »
Bu arada gt1 namlusu x-bore namluymuş netten biraz baktım x-bore değilde m-bore namlu ifadesi geçiyor genelde. Özelliği namlu çapının bariz geniş olması şokların uzun olması ve saçmayı daha düzenli homojenik dağıtmasıymış. Forumda daha önce konusu geçmiş patternin iyi ama penetrasyonun düşük olacağı ifade edilmiş. Bunun yanı sıra ağır gramaj ve kalın saçmalarda daha istikrarlı olduğu ifade edilmiş. Bu namluların tam olarak artısı eksisi nedir ?
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #11 : 18 Şubat 2016, 12:47:46 »
Bu arada gt1 namlusu x-bore namluymuş netten biraz baktım x-bore değilde m-bore namlu ifadesi geçiyor genelde. Özelliği namlu çapının bariz geniş olması şokların uzun olması ve saçmayı daha düzenli homojenik dağıtmasıymış. Forumda daha önce konusu geçmiş patternin iyi ama penetrasyonun düşük olacağı ifade edilmiş. Bunun yanı sıra ağır gramaj ve kalın saçmalarda daha istikrarlı olduğu ifade edilmiş. Bu namluların tam olarak artısı eksisi nedir ?
X-Bore mu? X-Files... :D Emrah Bey imkanınız varsa bilenlere sorun: Daha düzenli, daha homojenik veya daha "falan filan" olmanın ölçüsü var mıymış? Varsa "o" neymiş? Yüzdesi veya hesabı nasılmış?

Sorduğunuz sorunun kesin bir cevabını bulmanın imakanı var mı sizce? Tapa çapı şöyle olunca dağılımı, sürati, basıncı şöyle olur demek ne kadar mümkündür? Bunun ölçüsü nedir?

Kontrollü deney(ler) yapmadan, sonuçların beklentilerle aralarındaki ilişkilerini istatistiki olarak incelemeden herkesçe kabul edilebilir iddialarda bulunmanın imkanı var mı! Sadece iddia ve elindeki tüfek, fişek, diğer şartlar dahilinde kullanıcı kanaatleri olarak sınırlı kalmaz mı? Çapı hariç diğer "her şeyi" aynı (cetis paribus) iki farklı tapamız var mı? "Diğer" her şeyin aynı olması hepten zor. En azından daha çaplı olan daha ağır olacaktır değil mi?

Namlulardan tapa geçirme denemenizden sonra aynı tapanın (pellagri) iki farklı çapta namluda da daha güzel sonuç verdiğini gözlemiş yazmışsınız. Şimdi ben size tersini iddia etsem veya çapı şöyle olursa daha iyi olur desem inanır mısınız?

Sorunuz cevabını bulabilirsek güzel.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #12 : 18 Şubat 2016, 12:59:14 »
Namluların teknik yapısı hakkında bilgim yok facebook sayfasının bu paylaşımını görünce merak ettim oyüzden sordum.

https://www.facebook.com/HugluHuntingFirearmsCooperative/photos/a.461874920515339.93450.461491073887057/978747452161414/?type=3&theater

Bu soruların genel geçer bir cevabı yoksa ve herhangi bir ölçüt tek başına hiçbirşey ifade etmiyorsa ozaman sorularmın cevabını bulmama imkan yok. Ya yanlış soru sordum yada bilgim olmadığından soruları yanlış sordum. Zaten işin teknik detay kısmına girince bukadar teferruat arasında herşey karışıyor.. en iyisi bildiğimiz şekilde detaya girmeden devam etmek. Horoza sormuşlar tavukmu yumurtadan çıkar yumurtamı tavuktan diye, ben işime bakarım demiş. Bende bundan sonra avıma bakacağım. Tüfek av yapıyormu yapıyor. bitmiştir.. ilginiz için teşekkürler.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR

Çevrimdışı Serkan ÇİMEN

• Müdavim Üyemiz
  • Bazıları sürat sever....
    • izmirchoketube
« Yanıtla #13 : 18 Şubat 2016, 13:11:32 »
 18.3mm tapalar namludan rahat geçer patlama ve basınç etkisiyle az da olsa genişler.
Daha dar olursa barut gazı tapanın önüne geçer ve saçma grupmanını bozar.Ama düşük gr fişeklerde genelde geniş 18.4-18,5 mm tapalar olurken ağır grlarda daha dar tapalar çıkıyor gözlemim o yönde.  Bulgurlu fişeklerde 18.9 mm tapa vardı bir ara basıncı tutsun tüfek çalışsın mantığıyla üretilmişti heralde.
Sarsılmaz SAR-9 9x19
Sarsılmaz K2-45 45 Acp
Ata Turqua 308 win
Browning A500
Breton Çakır

Çevrimdışı Zafer YILDIRIM

• *
« Yanıtla #14 : 18 Şubat 2016, 13:14:57 »
Emrah senin tüfeginin namlu ic capı 18,75 -huglu koperetif i nin yapmış oldugu acıklama...
Zafer YILDIRIM / 1985 / SAMSUN/TERME

Çevrimiçi Özgür ATAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 18 Şubat 2016, 13:54:25 »

wınchester unıversal da  çok yumuşak atımlı ve grupmanıda çok iyi bir fişektir
Özgür ATAŞ
1976 MANİSA  Retay masaı mara 66 namlu   , Retay Antalya ss 71-66 ve 61 namlu ,   huğlu ventus çulluk , Browning maxus armsan phenoma argentum, batsas 121h poze, doxcarms sp, doxcarms mx2 , tuka çifte

• *
« Yanıtla #16 : 18 Şubat 2016, 15:18:03 »
Özgür bey dediginiz gibi grupman ve atiş konforu olarak gercekten güzel ama av da cook etkisiz bir fişek,ben randıman alamamiştım...
wınchester unıversal da  çok yumuşak atımlı ve grupmanıda çok iyi bir fişektir

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #17 : 18 Şubat 2016, 15:28:54 »
Benim tüfek Universallerin fişek olduğunu anlayamadı :)..Ne pattern alabildim ne penetrasyon..25 metreden sonra BYE BYE HEPİNIS şarkısı söyledi üveyikler..Bende onları bıldırcına ayırdım ama atmadım..
Not:İntikamımızı aldık tabiki..:)
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: Özgür UYAR

• *
« Yanıtla #18 : 18 Şubat 2016, 15:37:35 »
Tuncay abı dedıgın gıbi cook kötü idi .grupman testı yapıyorum tamam fişek bu diyorum ama ava gidiyorum hüsran.av düşmüyor.ben birde hıc denemeden 4 koli almiştım,geri sattım sonra fişekleri.
Benim tüfek Universallerin fişek olduğunu anlayamadı :)..Ne pattern alabildim ne penetrasyon..25 metreden sonra BYE BYE HEPİNIS şarkısı söyledi üveyikler..Bende onları bıldırcına ayırdım ama atmadım..

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #19 : 18 Şubat 2016, 22:49:10 »
18.3mm tapalar namludan rahat geçer patlama ve basınç etkisiyle az da olsa genişler.
Daha dar olursa barut gazı tapanın önüne geçer ve saçma grupmanını bozar.Ama düşük gr fişeklerde genelde geniş 18.4-18,5 mm tapalar olurken ağır grlarda daha dar tapalar çıkıyor gözlemim o yönde.  Bulgurlu fişeklerde 18.9 mm tapa vardı bir ara basıncı tutsun tüfek çalışsın mantığıyla üretilmişti heralde.

Katılıyorum.

Benim 16 cal tüfeğimde süren tapa namlu aşağı bakarken içine bıraktığımda kendisi namludan çıkıyor.  Dolayısıyla bu tapa, diğer tapalara göre basıncı düşürüyor. 
1984 ORDU

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #20 : 18 Şubat 2016, 22:54:17 »
Namluların teknik yapısı hakkında bilgim yok facebook sayfasının bu paylaşımını görünce merak ettim oyüzden sordum.

https://www.facebook.com/HugluHuntingFirearmsCooperative/photos/a.461874920515339.93450.461491073887057/978747452161414/?type=3&theater

Bu soruların genel geçer bir cevabı yoksa ve herhangi bir ölçüt tek başına hiçbirşey ifade etmiyorsa ozaman sorularmın cevabını bulmama imkan yok. Ya yanlış soru sordum yada bilgim olmadığından soruları yanlış sordum. Zaten işin teknik detay kısmına girince bukadar teferruat arasında herşey karışıyor.. en iyisi bildiğimiz şekilde detaya girmeden devam etmek. Horoza sormuşlar tavukmu yumurtadan çıkar yumurtamı tavuktan diye, ben işime bakarım demiş. Bende bundan sonra avıma bakacağım. Tüfek av yapıyormu yapıyor. bitmiştir.. ilginiz için teşekkürler.
:D Tavuk-yumurta güzeldi.

Tapa çapıyla namlu ilgisini gösterecek geçerli bir test yapma imkanı olmadığını düşünüyorum. Olsaydı sorduklarınızı deneyerek öğrenmye çalışırdık. Vardır bir ilgisi belkide. Fakat aynı fabrikanın aynı iki namlusunun çapları bile farklı olabildiği için herkese önerebileceğimiz fişekler olmazdı sanki.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #21 : 19 Şubat 2016, 17:36:45 »
winchester universal genel kullanılacak bir av fişeği değildir..her iklimde de her yükseklikte de kullanılacak bir fişek değildir.gaz operasyonlu otomatiklerde biraz sıkıntılı olabilir..ancak çok sıcak havalarda atılacak en güzel fişeklerden biridir.
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #22 : 19 Şubat 2016, 17:44:53 »
bu tapa konusunu bakalım kim düşünecek diye bekliyordum.
ben  25 yıldır bu işlere kafa yordum..o yüzden herkese tüfeğine şokuna göre fişek tavsiyesi yaparım.

plastik tapaların bir standartı yok buna mukabil kovanlarında yok..ben yıllardır boş kovanı bile seçerim tapama göre..örnek olarak eskiden süren tapa vardı..konik olmamasına rağmen winchester ile çok iyi sonuç verir cheddite maionchi fiocchi kovanlara bol gelirdi.bizde bu kovanlara ismail sucu üretimi nayk (nike)tapa ile dolum yapardık..yıllarca trap atışlarında federasyonun atıcılara verdiği 32 gr nike fişeklerin boşlarını topladım ben bu işlere 10 yaşında merak saldım yani..nike kovanlar bir kaç kez dolum yapılır ve bu tapalar ile çok iyi sonuç verirdi...

şimdi de trap fişekleri konusunda daha çok inceleme yapıyorum..en çok mirage boldor-pro serisi fişeklerini ardından bornaghi extreme ve sellior bellot fişeklerini beğenirim..tüfeklerim genellikle browning ve miroku idi...yaptığım (  80 çeşit trap fişeği ile ) grupman testi ile bu sonuçları elde ettim.en kötü sonuçları hiç kimsenin tahmin edemiyeceği şekilde rc red shot ile almıştım..ancak rc red shot kromsuz perazzi ve beretta 682 gold serisi ile çok daha iyi sonuç verdi..

tüm bunlar tapaların namlu kovan ile uyumundan kaynaklanmasından..

av fişekleri de öyle..

• Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, Recep ERTUNÇ, Erol ÖZTÜRK, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Özgür UYAR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #23 : 19 Şubat 2016, 20:51:08 »
Aynen abi cok silah fisek oldunu bile anlamiyor. :) ama stoegerde cok iyi sonuclar aldim diger silahlarla hüsran. Stoegerlerin ic caplari dar diger denedigim 3 silahinda ic capi genis idi tapa faktörümü kovanmi  barutmu yanliz tam anlamadim. Polat abinin demesi yazin cok guzel randiman veriyordu gercekten.
« Son Düzenleme: 19 Şubat 2016, 20:52:13 Gönderen: Özgür UYAR »
Özgür UYAR
1984-Çanakkale/Ezine
Del Zagnis Setter (NEO)