Suat Bey, diyemeyiz, çelik ya da tungsten gibi bir choke değerinde artış (Modified'dan Improved Modified ya da Full değerine artış) yapmaz Nikel saçma...
Nikel saçma ile Nikel kaplı saçma karışmasın bu arada. Nikel saçma "kurşuna göre" daha sert saçma, nikel kaplı saçma kurşunun dış yüzeyine göre , "dış yüzeyi" sertleştirilmiş saçmadır.
Hiç birisi, çelik ya da tungsten etkisi yapmaz. Zaten bu saçmaları atmak için çelik saçma onaylı tüfek/choke gerekmez. Tıpkı, antimony oranı artırılarak ekstra sertleştirilmiş kurşun saçmalar gibi...
Nikel ya da bakır kaplamanın en önemli artısı, yine patlama anındaki deformasyondan (ve/veya choke kısmından geçerken oluşan aşırı basınçtan) grupmanın en az şekilde etkilenmesini sağlıyor olması. Saçmalarda ezilme olmuyor mu? Yine ezilime oluyor... Ancak nikel ya da bakır kaplanmış saçmalarda, Cold Welding (yumuşak kurşun saçmalarda görülen, patlama anındaki ya da choke kısmından geçerken oluşan deformasyonla birbiri üstüne binip birbirine kaynaması ve atışta gruplar halinde ya da birbirine çok yakın olarak hedefe gitmesi) sorunundan dolayı oluşan saçma düzensizliği daha aza indirgeniyor.
İbrahim hocam o zaman nikel saçmalarda modified şok kulanmak çelik saçmalarda olduğu gibi Full şok a tekamül ediyor diyebilirmiyiz ?
Suat bey
Nikel kaplı yada bakır kaplı olması şok miktarını etkilemez..
Hatta dar şokla kullanmak çok daha iyi sonuç verir..
Şokun saçma tanesi üzerindeki negatif etkiyi azaltacağından..
Çok dar şokla kullanılan Hindi fişeklerinin çok büyük bir yüzdesi kaplıdır..
Tuncay hocam okuduğum bir kaynakta nikel kaplı saçmaların yumuşak çelik grubuna girdiği yazıyordu.
Buna istinaden şok seçimini sormuştum. Pek fazla kullanmadığım fişek grubu.
Kendi yaptığım testte yarım şokla 40gr nikel saçma kullanmıştım.
Evet 3 nolu şokla epey dağınıktı.Dikkatimi çekmişti.
Nikel ve çelik saçmayı karıştırmışım. Nikel saçma yarım şokla çelik saçma gibi full şok performansı vermedi...