Gönderen Konu: Kinetik otomatik mi??? Pompalı mı  (Okunma sayısı 12461 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hakan UYAR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Kinetik otomatik mi??? Pompalı mı
« Yanıtla #25 : 17 Şubat 2016, 18:10:16 »
  İbrahim Bey şahsım ve avcı arkadaşlarım adına verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim..
  İbrahim Bey fişek yatağı (70,76,89) ve pattern penetrasyon konusunda yazılar, araştırmalar, en azından ulaşılabilir yazılar, çok kısıtlı.Bazı yabancı forumlarda ciddi avcı ve atıcıların yaptıkları denemelerde,incelemelerde, yatak çeşitleri ile pattern farkını göremediklerini ancak süper magnum yataklarda %1-%2 hız kaybını tespit ettiklerini yazmışlar.Ne kadar doğrudur bilemiyorum.Bahsi geçen kayıp aynı fişek kutusunda bile daha yüksek farklar ortaya çıkarabiliyor.Yine aynı incelemelerde uzun birleştirme konisinde de pattern yada penetrasyon farkı görülmediği belirtilmiş...
  Kullanmakta olduğum iki İtalyan taramalıda  :) 89 yatak olan 76 yatak olandan bariz iyi patterne sahip.Randy Wakeman ise tersini söylüyor. :) (Gerçi şimdi söylediklerindende farklı şeyler söylemişti.)
  Bu kadar kafa karışıklığı ve değişik beyanlar ar-ge lerin açıklanmayışı,marketing vb durummudur? Yoksa seri üretim tüfeklerin ciddi farklar ile üretilip gerçekten Tuncay Bey'in dediği gibi, ayrı ruhlara sahip olacak kadar çeşitlenmesimidir? :)
  Ateşli silahlarda yivsiz anlayışı askeri teknolojide 19.yy da yeni bilimsel kabiliyetlerle ve ihtiyaç gereksinim sebebleriyle terkedilip neredeyse tamamen yivli anlayışa geçildi...
  Yivsiz tüfeklerde bu kadar fazla bilinmeyen,gizem yoksa biraz da biz avcı,atıcılardan mı kaynaklanıyor. :)
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2016, 18:43:22 Gönderen: Hakan UYAR »
  • Beretta A400 Xplor Unico
  • Franchi Affinity Wood
1974 ÇANAKKALE

The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #26 : 17 Şubat 2016, 18:27:07 »
Ben teşekkür ederim Hakan Bey, sağ olun.

Öncelikle Randy'yi bir kenara koyalım, Randy'nin sıkıntıları var :D Bence yani... :D

Ben, elimde güvenilir veri oluşturacak kadar 76 ile 89'u ya da 70 ile 89'u karşılaştırma yapamadım. Belki de derlenmemiş yığınla duran sonuçları derleyebilsem onunla ilgili de anlamlı rakamlar çıkabilir ancak şu anda elimde böyle bir veri yok.

Ancak, 70 ile 76 arasında istikrarlı bir şekilde ama çok küçük miktarlarda, aynı şekilde değişimi gördüm. 76mm yataklı tüfekte 70mm fişek atıldığında grupman daha toplu ve pattern efficiency daha yüksek. Çok küçük bir miktar ama istikrarlı.. Neye göre? 70mm yataklı tüfekte 70mm fişek atıldığında alınan grupmana göre...

Bunu karşılaştırabilmek için farklı tüfek ve namluları karşılaştırmak zorunda kaldığınızdan dolayı aslında tam kontrollü bir deney yapmış olmuyorsunuz, dolayısıyla sonuç yine şüpheli. Ancak tamamen farklı marka ve model tüfeklerle yapılan ikili karşılaştırma kombinasyonlarında istikrarlı bir şekilde benzer sonuçlar çıktığı için bunu söyleyebiliyorum. Çekinerek söyleyebiliyorum ama sonuçta söyleyebiliyorum sonuçlar böyle... :)

Farklı ruhlara gelince... Evet öyle bir durum var... Ancak bunun sebebi sıra tüfeklerindeki hata toleranslarının çok yüksek oluşu. Alman'larda durum daha farklı tabii :) Girmeyeyim şimdi o konuya, girince sağlı sollu atak yiyorum :D Gerçi Allah'a şükür püskürtüyoruz da :D Neyssssee... :D

Valla, yivsizdeki gizem gerçekten çok da, biz biraz çoğaltıyoruz. Merkel fabrikasında, Türk avcılarının arasında dolaşan bazı inanışlardan bahsedeyim dedim, muhabbet olsun diye, konu uzadı 1 saatte kapatamadım :D Adamlar ciddiye aldılar, bizim nasıl haberimiz olmaz böyle bir şeyden diye, namlu departmanının en başındaki adama kadar aksetti konu... :D Muhabbetle yine kapattık mevzuyu tabi :D

İbrahim Bey şahsım ve avcı arkadaşlarım adına verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim..
 İbrahim Bey fişek yatağı (70,76,89) ve pattern penetrasyon konusunda yazılar, araştırmalar, en azından ulaşılabilir yazılar, çok kısıtlı.Bazı yabancı forumlarda ciddi avcı ve atıcıların yaptıkları denemelerde,incelemelerde, yatak çeşitleri ile pattern farkını göremediklerini ancak süper magnum yataklarda %1-%2 hız kaybını tespit ettiklerini yazmışlar.Ne kadar doğrudur bilemiyorum.Bahsi geçen kayıp aynı fişek kutusunda bile daha yüksek farklar ortaya çıkarabiliyor.Yine aynı incelemelerde uzun birleştirme konisinde de pattern yada penetrasyon farkı görülmediği belirtilmiş...
  Kullanmakta olduğum iki İtalyan taramalıda  :) 89 yatak olan 76 yatak olandan bariz iyi patterne sahip.Randy Wakeman ise tersini söylüyor. :) (Gerçi şimdi söylediklerindende farklı şeyler söylemişti.)
  Bu kadar kafa karışıklığı ve değişik beyanlar ar-ge lerin açıklanmayışı,marketing vb durummudur? Yoksa seri üretim tüfeklerin ciddi farklar ile üretilip gerçekten Tuncay Bey'in dediği gibi, ayrı ruhlara sahip olacak kadar çeşitlenmesimidir? :)
  Ateşli silahlarda yivsiz anlayışı askeri teknolojide 19.yy da yeni bilimsel kabiliyetlerle ve ihtiyaç gereksinim sebebleriyle terkedilip neredeyse tamamen yivli anlayışa geçildi...
  Yivsiz tüfeklerde bu kadar fazla bilinmeyen,gizem yoksa biraz da biz avcı,atıcılardan mı kaynaklanıyor. :)
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2016, 18:28:41 Gönderen: İbrahim AYSU »
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Hakan UYAR

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #27 : 17 Şubat 2016, 19:03:30 »
Browning kendi sitesinde gerek deniz seviyesinde gerekse 5000 feet rakımda 70 mm lik fişek yataklı tüfeklerin 70 mm lik fişeklerle daha iyi pattern verdiğini iddia ediyor..
Yalnız üst sınır aynı alt eşik farklı..
Full şokla 70 yatakta %65-75 pattern verir derken 76 yatakta %55-75 diyor..
Benim testlerimdede eşit yatak boyu %3 e kadar daha iyi pattern veriyor..
Ama bu fark %5 antimonlu çok özenli seçilmiş saçmalı fişeklerde bile fişek ten fişeğe %5 fark normaldir teziyle istatistiksel olarak önemsiz oluyor..
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2016, 19:04:55 Gönderen: Tuncay KAHRAMAN »
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK, Hakan UYAR

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #28 : 17 Şubat 2016, 19:16:13 »
Doğrudur Tuncay Hocam, zaten kulağa hoş gelen ve ideali, fişek yatağına en uygun fişekle atış yapmak.

Dedikleri gibi sonuç elde etmiş olabilirler. Ben elimdeki sonuçları söyledim tabii...

Ancak ben daha iyi pattern demedim , daha yüksek "Pattern Efficiency" dedim ki, grupmanın daha toplu olması daha iyi pattern olduğu anlamına gelmiyor ki çoğu zaman daha yüksek "Pattern Efficiency" daha kötü pattern olabiliyor. (Saçma Düzensizliği -Pellet Distribution- ve Pattern Performance puanlarından).  Bunlarla ilgili da saçma düzensizliği ve pattern'in performanslarını karşılaştırmak çok motive edici değil, zira karşılaştırılan tüfeklerin üretim metodları ve daha bir çok şeyleri farklı. Pattern performanslarını etkileyenin fişek yatağı olup olmadığıyla ilgili net bir çıkarımda bulunabilmek ciddi sıkıntılı bir iş...

Browning kendi sitesinde gerek deniz seviyesinde gerekse 5000 feet rakımda 70 mm lik fişek yataklı tüfeklerin 70 mm lik fişeklerle daha iyi pattern verdiğini iddia ediyor..
Yalnız üst sınır aynı alt eşik farklı..
Full şokla 70 yatakta %65-75 pattern verir derken 76 yatakta %55-75 diyor..
Benim testlerimdede eşit yatak boyu %3 e kadar daha iyi pattern veriyor..
Ama bu fark %5 antimonlu çok özenli seçilmiş saçmalı fişek ten fişeğe %5 fark normaldir teziyle istatistiksel olarak önemsiz oluyor..
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR, Tuncay KAHRAMAN, Erol ÖZTÜRK, Hakan UYAR

• Expert Üye
« Yanıtla #29 : 17 Şubat 2016, 19:56:30 »
Sn.Aysu
Bu metod ta çok iyi bildiğiniz üzere patchiness alanları modified - light modified - imp. Cylinder şokların fişeklerle uygun kombinasyonları sonucunda anlamlı derecede azalır ve pattern puanı artar..
Ve fakat gerçek uzak atışlarda önemli olan 15-20 inch merkez Patternin yoğunluğudur..
Ben uzak atış yapacağım avlarda 20-30 inch daireler arasındaki patchiness alanları ile hiç ilgilenmem. . (Merkezde varsa o ayrı)
Bu sayede 35-50 metre arasında İYİ atışlarda yüksek yüzdelerde vuruş şansı olabiliyor..
Bir Hindi avcısı için pattern demenin  10 inch central pattern demek olduğu gibi..
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2016, 19:57:39 Gönderen: Tuncay KAHRAMAN »
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #30 : 17 Şubat 2016, 19:58:54 »
Bu arada Browning sitesindeki  test sonuçlarını whatsapp ile telefonunuza gönderdim..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #31 : 17 Şubat 2016, 20:43:12 »
Tuncay Hocam, öyle sanılıyor ama öyle değil aslında.

Yani nedense o yuvarlaklar çizildiği için ilk önce akla gelen yuvarlaklar ne kadar çoksa saçma düzensizliği patchiness vs düşük puan alır gibi bir algı oluyor. Metod, direkt olarak fiziksel olarak çizilen 5 inch'lik daireler üzerinden vermiyor puanları.. Kontrol tablosuyla dağılımla, atışın farklı değerleriyle çapraz kontrol yapıyor metod. Öyle basit bir şey olsaydı, Cylinder choke Full choke'tan sürekli daha kötü puan alırdı :D ve metodun hiç bir tutarlılığı olmazdı. Cylinder choke'un günahı ne? :D Hayatı boyunca kötü pattern verecek? :D %45 pattern efficiency değeriyle ve bir çok patchiness dairesi çizilmiş olmasına rağmen MÜKEMMEL patchiness puanı alınabilir :) Full choke ile MÜKEMMEL sonuç alınabilirken, ZAYIF sonuç da alınabilir, benzer şekilde Cylinder choke ile MÜKEMMEL sonuç alınabilirken, ZAYIF sonuç da alınabilir. Choke bağımsızdır bu metod.

Hele merkezi boş kalmış bir pattern'de, başka hiç bir fiziksel 5inch'lik daire çizilemese bile, böyle bir pattern'in ne patchiness'ten, ne de saçma dağılımından (pellet distribution) iyi puan alma şansı yok. :)

Tamam metod biraz karışık gibi gelebilir ilk etapta ama içine girip detaylarına indiğinizde göreceksiniz, tüm patterni kontrol ediyor çapraz kontrollerle.

Yani "toplu pattern daha iyi" dersek, full choke en iyi choke, improved modified choke daha az iyi choke, modified choke daha az iyi choke, improved cylinder choke daha da az iyi choke :D ve cylinder en berbat choke demek :D Skeet tüfeklerinin suçu ne şimdi :D DT11 Skeet tüfeği 30.000 TL ve hayatı boyunca kötü pattern verecek ? :D Olabilir mi böyle bir şey :D Yani bakış açısı, hindi avcısı ördek avcısı bıldırcın avcısı olması fark etmez...  Shotgun patterni değerlendirmesinde, yıllarca farklı metodlar geliştirilmiş, Alman'lar, İngiliz'ler vs , hepsinin bakış açısı tek, sonuca gidiş metodları farklı sadece. Aman İngilizceyi bile sadece 3 tense ile konuşarak hayatlarını tamamlayan Amerikalıların, su kuşu avcılarının bakış açısını örnek ve referans almayalım da, geri kalan hepsi olur :D

Sn.Aysu
Bu metod ta çok iyi bildiğiniz üzere patchiness alanları modified - light modified - imp. Cylinder şokların fişeklerle uygun kombinasyonları sonucunda anlamlı derecede azalır ve pattern puanı artar..
Ve fakat gerçek uzak atışlarda önemli olan 15-20 inch merkez Patternin yoğunluğudur..
Ben uzak atış yapacağım avlarda 20-30 inch daireler arasındaki patchiness alanları ile hiç ilgilenmem. . (Merkezde varsa o ayrı)
Bu sayede 35-50 metre arasında İYİ atışlarda yüksek yüzdelerde vuruş şansı olabiliyor..
Bir Hindi avcısı için pattern demenin  10 inch central pattern demek olduğu gibi..
1978 - Istanbul

Çevrimdışı Hakan UYAR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #32 : 17 Şubat 2016, 20:54:35 »
  Üç zaman kullanarak hayatlarını tamamlayan Amerika'lılar... Bu iyiydi İbrahim Bey.. :).Tabi istenende o.Cahil Kansas'lı,Arizona'lı olucak ki dünyanın her yerine gönderebileceği paralı askeri olsun. :)
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2016, 23:40:48 Gönderen: Hakan UYAR »
  • Beretta A400 Xplor Unico
  • Franchi Affinity Wood
1974 ÇANAKKALE

The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #33 : 17 Şubat 2016, 20:56:47 »
E ama öyle Hakan Bey :D ,

Filmlerinde utanıp biraz zorluyorlar, onda da 5 tense'e kadar çıkabiliyorlar, günlük hayat 3 tense :D

Üç zaman kullanarak hayatlarını tamamlayan Amerika'lar... Bu iyiydi İbrahim Bey.. :).Tabi istenende o.Cahil Kansas'lı,Arizona'lı olucak ki dünyanın her yerine gönderebileceği paralı askeri olsun. :)
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, Hakan UYAR

• Expert Üye
« Yanıtla #34 : 17 Şubat 2016, 21:24:58 »
Ben kendi tüfeğimi kendi şokumu kendi fişeğimi kendi atış mesafemi kastederek yazdım yoksa Hangisi eniyi pattern analizi gibi bir sorunun cevabı olarak değil..
14 yıl bıldırcın ve çulluk dahil fixed full şoklu bir Benelli ile avlandım..Salarak bekleyerek atmayı seviyorum. .
Herzaman yüksek pattern efficiency li ve yoğun merkez grupman veren tüfekleri sevmişimdir..
Tamamen kişisel konular..
Birde Ana Saçmayla vurmadıysam zevk almam..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Hüseyin ÜSTÜN

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #35 : 17 Şubat 2016, 21:33:06 »
Tabii kişisel atış tercihleri değişebilir, tek bir doğrusu olmaz... Ciddi bir atış yeteneği de gerekiyor tabii ki..  Ben full choke ile bıldırcın avlayanı da gördüm.. Fişek mi? 2 numara :D Ve istikrarlı bir şekilde vuruyordu yani, gözlerim fal taşı gibi açıp bakmışımdır defalarca, kuşlar da öyle parçalanmadan falan yani, tamamen yenebilir ve parçalanmamış halde... :D Kendisi bu foruma üye, adını vermeyeyim :D Kendisi isterse yazar :D

Ben kendi tüfeğimi kendi şokumu kendi fişeğimi kendi atış mesafemi kastederek yazdım yoksa Hangisi eniyi pattern analizi gibi bir sorunun cevabı olarak değil..
14 yıl bıldırcın ve çulluk dahil fixed full şoklu bir Benelli ile avlandım..Salarak bekleyerek atmayı seviyorum. .
Herzaman yüksek pattern efficiency li ve yoğun merkez grupman veren tüfekleri sevmişimdir..
Tamamen kişisel konular..
Birde Ana Saçmayla vurmadıysam zevk almam..
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN

Çevrimdışı Savaş KAYGISIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #36 : 17 Şubat 2016, 21:51:40 »
Tespitiniz doğru volkan bey elimde ki tüfeğin kalitesiz olduğunu biliyorum ama acaba diger bu sistemde ki tüfekler de ayni mi diye endiseleniyorum. En garantisi tüfekleri kullanarak test etmek ve karar vermek galiba  ???  ???  ???
    Kıymetli Mehmet ERKOL kardeşim merhaba. Merakını gidermek için sorduğun sorunla ilgili yazılanların hepsini okudum, günümüzde gelinen noktaya bakınca, avcılık-atıcılık malzeme vb. imkanlarda çok mesafe alındığını vede avcımızında daha bilinçlendiğini izledim, bende eskilerin tabirinden sana yazayım istedim, birazda mizah yapalım dedim.
    Eski üstad avcılar derdiki önce "avcımısın, yoksa atıcımısın?", "eğer avcıysan tetiği çekince patlayan eski veya yeni bir tüfeğin olsun fark etmez, ama çok iyi bir av köpeğin olsun bu yeter avcı için" derlerdi.
   Özellikle keklik ve tavşan vb. yani uçar veya kaçar ava ateş ediyoruz, ama yakın ama uzak mesafeden, yerli-yabancı, iyi veya kötü fark etmez yivsiz av tüfeğinin kapasitesini herkesde iyi biliyor tesirli mesafesini. Bütün en uygun kömbinasyonları bir araya getirsekde, kendimizide öldürsek 25-50 metre arasında olumlu olarak gerçekleşir herşey, ha 3 saçma eksik, yada 5 saçma fazla bunlar kandırmacadan başka birşey değil.
    Av kalktığındaki şartlar, bizim nabzımız, adrenalimiz, av heyecanıyla gece iyi uykumuzu alıp alamadığımız, kaynanamıza sinirlenip, sinirlenmediğimiz  vb. bir çok faktör birkaç saniyede atışımızı etkiliyor, onun için av tüfeğiyle ilgili hususların hepsi teferruat. İyi bir av köpeği, sakin, fermada bekleyen, güzel ve uzun kokulu buruna sahip ise, sende arkasında sakinsen elinde sapan bile olsa av vurursun.  Bana inanmıyorsanız aşağıdaki linke tıklayında görün, bende biraz gülelim dedim. selam ve sevgilerimle

1958-Ankara

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR, Mehmet ERKOL

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #37 : 17 Şubat 2016, 21:57:49 »
1.uzak mesafede pompalı ile 1 atış hakkınız olur. 2. sizden uzaklaşıyorsa olmaz.
2. birbirine eşdeğer pompalı ve otomatik tüfekte gramaj yükseldikçe pompalıda grupman otomatiğe göre bozuk olur.
    pompalı tüfekler 28-30-32 gramları sever genelde. ama otomatikle daha güzel grupmanda daha ağır fişek atabilirsiniz.
3. pompalı tüfek alışkanlık  ister hızlı fişek değişme fişek kesme gibi mekanik aksesuarları yoktur.
4. pompalı tüfekte şahlanma otomatiğe göre fazladır.
5. pompalı tüfek otomatiğe göre daha güvenlidir
6. pompalı tüfek ile kayış kullanamazsınız. tüfek sürekli elinizde olmak zorunda kalır yada tak çıkar yapmak zorunda kalırsınız
7. avda ister istemez tüfeğinizle duruma göre çok oynarsınız ses yapar.

el alışkanlığınız yoksa pompalı kullanan ve seven biri olarak iyi bir otomatik öneririm.
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

The following users thanked this post: Mehmet ERKOL

Çevrimdışı Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #38 : 18 Şubat 2016, 09:07:13 »
Tuncay Hocam, öyle sanılıyor ama öyle değil aslında.

Yani nedense o yuvarlaklar çizildiği için ilk önce akla gelen yuvarlaklar ne kadar çoksa saçma düzensizliği patchiness vs düşük puan alır gibi bir algı oluyor. Metod, direkt olarak fiziksel olarak çizilen 5 inch'lik daireler üzerinden vermiyor puanları.. Kontrol tablosuyla dağılımla, atışın farklı değerleriyle çapraz kontrol yapıyor metod. Öyle basit bir şey olsaydı, Cylinder choke Full choke'tan sürekli daha kötü puan alırdı :D ve metodun hiç bir tutarlılığı olmazdı. Cylinder choke'un günahı ne? :D Hayatı boyunca kötü pattern verecek? :D %45 pattern efficiency değeriyle ve bir çok patchiness dairesi çizilmiş olmasına rağmen MÜKEMMEL patchiness puanı alınabilir :) Full choke ile MÜKEMMEL sonuç alınabilirken, ZAYIF sonuç da alınabilir, benzer şekilde Cylinder choke ile MÜKEMMEL sonuç alınabilirken, ZAYIF sonuç da alınabilir. Choke bağımsızdır bu metod.

Hele merkezi boş kalmış bir pattern'de, başka hiç bir fiziksel 5inch'lik daire çizilemese bile, böyle bir pattern'in ne patchiness'ten, ne de saçma dağılımından (pellet distribution) iyi puan alma şansı yok. :)

Tamam metod biraz karışık gibi gelebilir ilk etapta ama içine girip detaylarına indiğinizde göreceksiniz, tüm patterni kontrol ediyor çapraz kontrollerle.

Yani "toplu pattern daha iyi" dersek, full choke en iyi choke, improved modified choke daha az iyi choke, modified choke daha az iyi choke, improved cylinder choke daha da az iyi choke :D ve cylinder en berbat choke demek :D Skeet tüfeklerinin suçu ne şimdi :D DT11 Skeet tüfeği 30.000 TL ve hayatı boyunca kötü pattern verecek ? :D Olabilir mi böyle bir şey :D Yani bakış açısı, hindi avcısı ördek avcısı bıldırcın avcısı olması fark etmez...  Shotgun patterni değerlendirmesinde, yıllarca farklı metodlar geliştirilmiş, Alman'lar, İngiliz'ler vs , hepsinin bakış açısı tek, sonuca gidiş metodları farklı sadece. Aman İngilizceyi bile sadece 3 tense ile konuşarak hayatlarını tamamlayan Amerikalıların, su kuşu avcılarının bakış açısını örnek ve referans almayalım da, geri kalan hepsi olur :D

İbrahim abi şimdi bu testlerde bir hindi şokunun tam puan alma ihtimali var mı
hindi şoku merkezde toplar öyle olunca eksik puan alır ama toplamazsa da hindi vurmaz :D
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #39 : 18 Şubat 2016, 10:43:23 »
Alır Çağrı, niye alamasın...

Merkezde toplar derken hangi merkezde ? :D Merkezdeki 5 inch daireyse maksat, saçmaların tamamını 5 inch'te hiç bir choke toplayamaz. Merkezdeki 20 inch daireyse maksat, saçmaların tamamını 20 inch'te de ister hindi, ister hipopotam isterse başka bir şeyin choke'u olsun, hiç bir choke toplayamaz. :D Saçmaların tamamını, yüzde yüzünü 30 inch'lik daireye toplamak da imkansıza yakın.

Şimdi Turkey choke denilip geçiliyor ama daralma miktarına da bakmak lazım. Çeşit çeşit Turkey choke var. 45 Puan ve üzeri daralmalar (0,045" ve üzeri daralmalar), Turkey choke olarak adlandırılıyor. Bunlar %70 ve üzeri Pattern Efficiency değeri vermesi beklenir. Diyelim ki çok kaliteli üretimle ve inanılmaz yüksek bir daralma miktarıyla, yani mesela 65 Puanlık (0,065") daralmaya sahip bir choke var, fişeği de namluya ve choke değerine göre en ideali olacak şekilde uyduruldu diyelim.

Şimdi hangi hindi choke'u olursa olsun, %90'ın üzerinde istikrarlı Pattern Efficiency elde etmek imkansıza yakın. Bu %90 da, ne 5 inch, ne de 20 inch, ancak 30 inch'e toplanan değer, dikkatini çekerim. Ama biz %90 saçmayı, 30inch'te toplayabilen bir kombinasyon yakaladık farz edelim.

Örnek bir "fiktif" hesap yapalım :D

Fiktif Atış Değerlerimiz Şöyle Olsun:

Diyelim ki elimizde 340 saçmalık bir hindi fişeği ve yukarıda yazdığım gibi çok pis daralmalı  (65 Puan falan) :D bir hindi choke'umuz olsun.

30 inch'lik daireye de %90 Pattern Efficiency değeriyle, 306 saçması toplanmış olsun. (Oha, yuh, çüş ama toplamış olsun :D )

20 inch'lik küçük daireye de 306 saçmanın %70'ten fazlasını, diyelim 221 tane saçmayı toplayabilmiş olsun (Buna da oha oha yuh çüş ama toplamış olsun :D )

Şimdi Pellet Distribution (Saçma Dağılım) Performansına bakalım...

Bir kere %90 Pattern Efficiency'nin tablo kontrol değeri: 130

30 inch'lik isabet (H30) adedi = 306

20 inch'lik isabet (H20) adedi = 221 idi

Saçma Dağılım Faktörünü hesaplayalım: (H30/H20) x 100 = (306/221) x 100 ~= 138

Bulduğumuz faktör, tablo kontrol değerinden büyük ve aradaki fark 8. Dolayısıyla tam puan (90) MÜKEMMEL Saçma Dağılımı :D

Saçma Düzensizlik Performansına bakalım...

H20 = 221 , H30 = 306  ve  H30-H20= 85 olduğundan, tablo kontrol değeri toplam: 2,7

Pratikte zaten 306 adet ve %90 isabette 5 inch'lik isabetsiz bölge dairesi çizmek imkansıza yakındır. Yani pratik patchiness daire adedi = 0

Tablo Kontrol Değeri , pratik patchiness'den büyük ve arasındaki fark 2,7 olduğundan , Saçma Düzensizliği Performansı da tam puan (90) MÜKEMMEL :D

Bu ikisinin ortalaması da Pattern Performance değeri olduğundan, (90+90)/2 = 90 tam puan MÜKEMMEL Pattern :D

Hasılı, dediğim gibi bu metod, choke bağımsızdır. Cylinder choke'undan tut da,  Hipopotam choke'una kadar :D alayını çapraz kontrollerle değerlendirir.

İbrahim abi şimdi bu testlerde bir hindi şokunun tam puan alma ihtimali var mı
hindi şoku merkezde toplar öyle olunca eksik puan alır ama toplamazsa da hindi vurmaz :D
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Çağrı ECE, Erol ÖZTÜRK

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #40 : 18 Şubat 2016, 11:08:50 »
Alır Çağrı, niye alamasın...

Merkezde toplar derken hangi merkezde ? :D Merkezdeki 5 inch daireyse maksat, saçmaların tamamını 5 inch'te hiç bir choke toplayamaz. Merkezdeki 20 inch daireyse maksat, saçmaların tamamını 20 inch'te de ister hindi, ister hipopotam isterse başka bir şeyin choke'u olsun, hiç bir choke toplayamaz. :D Saçmaların tamamını, yüzde yüzünü 30 inch'lik daireye toplamak da imkansıza yakın.

Şimdi Turkey choke denilip geçiliyor ama daralma miktarına da bakmak lazım. Çeşit çeşit Turkey choke var. 45 Puan ve üzeri daralmalar (0,045" ve üzeri daralmalar), Turkey choke olarak adlandırılıyor. Bunlar %70 ve üzeri Pattern Efficiency değeri vermesi beklenir. Diyelim ki çok kaliteli üretimle ve inanılmaz yüksek bir daralma miktarıyla, yani mesela 65 Puanlık (0,065") daralmaya sahip bir choke var, fişeği de namluya ve choke değerine göre en ideali olacak şekilde uyduruldu diyelim.

Şimdi hangi hindi choke'u olursa olsun, %90'ın üzerinde istikrarlı Pattern Efficiency elde etmek imkansıza yakın. Bu %90 da, ne 5 inch, ne de 20 inch, ancak 30 inch'e toplanan değer, dikkatini çekerim. Ama biz %90 saçmayı, 30inch'te toplayabilen bir kombinasyon yakaladık farz edelim.

Örnek bir "fiktif" hesap yapalım :D

Fiktif Atış Değerlerimiz Şöyle Olsun:

Diyelim ki elimizde 340 saçmalık bir hindi fişeği ve yukarıda yazdığım gibi çok pis daralmalı  (65 Puan falan) :D bir hindi choke'umuz olsun.

30 inch'lik daireye de %90 Pattern Efficiency değeriyle, 306 saçması toplanmış olsun. (Oha, yuh, çüş ama toplamış olsun :D )

20 inch'lik küçük daireye de 306 saçmanın %70'ten fazlasını, diyelim 221 tane saçmayı toplayabilmiş olsun (Buna da oha oha yuh çüş ama toplamış olsun :D )

Şimdi Pellet Distribution (Saçma Dağılım) Performansına bakalım...

Bir kere %90 Pattern Efficiency'nin tablo kontrol değeri: 130

30 inch'lik isabet (H30) adedi = 306

20 inch'lik isabet (H20) adedi = 221 idi

Saçma Dağılım Faktörünü hesaplayalım: (H30/H20) x 100 = (306/221) x 100 ~= 138

Bulduğumuz faktör, tablo kontrol değerinden büyük ve aradaki fark 8. Dolayısıyla tam puan (90) MÜKEMMEL Saçma Dağılımı :D

Saçma Düzensizlik Performansına bakalım...

H20 = 221 , H30 = 306  ve  H30-H20= 85 olduğundan, tablo kontrol değeri toplam: 2,7

Pratikte zaten 306 adet ve %90 isabette 5 inch'lik isabetsiz bölge dairesi çizmek imkansıza yakındır. Yani pratik patchiness daire adedi = 0

Tablo Kontrol Değeri , pratik patchiness'den büyük ve arasındaki fark 2,7 olduğundan , Saçma Düzensizliği Performansı da tam puan (90) MÜKEMMEL :D

Bu ikisinin ortalaması da Pattern Performance değeri olduğundan, (90+90)/2 = 90 tam puan MÜKEMMEL Pattern :D

Hasılı, dediğim gibi bu metod, choke bağımsızdır. Cylinder choke'undan tut da,  Hipopotam choke'una kadar :D alayını çapraz kontrollerle değerlendirir.

Bende böyle bir tüfek istiyorummmmmmm   :D
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

Çevrimdışı Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #41 : 18 Şubat 2016, 11:22:58 »

böyle olunca olur ama hindi avı deyince şöyle bir grupman canlanıyor benim gözümde :D
www.biggamelogic.com/portals/0/images/target%20for%20extended%20range.jpg

böyle grupmanda dış dairede saçma sayısı az olacağından saçma dağılımı orantısız olacak ve dağılım performansı düşük çıkacak diye düşündüm
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #42 : 18 Şubat 2016, 12:00:40 »
Doğrudur, yanıltabilir.

Resimdeki hedef kağıdı, splatter burst ya da splatter blast denilen, her bir isabeti daha da belirginleştiren bir hedef kağıdı türü... İsabet sayısının çok daha fazlasını varmış gibi gösterir.

Ancak rakamlar ortada :)

böyle olunca olur ama hindi avı deyince şöyle bir grupman canlanıyor benim gözümde :D
www.biggamelogic.com/portals/0/images/target%20for%20extended%20range.jpg

böyle grupmanda dış dairede saçma sayısı az olacağından saçma dağılımı orantısız olacak ve dağılım performansı düşük çıkacak diye düşündüm
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Çağrı ECE

Çevrimdışı Mehmet ERKOL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #43 : 26 Şubat 2016, 01:15:45 »
    Kıymetli Mehmet ERKOL kardeşim merhaba. Merakını gidermek için sorduğun sorunla ilgili yazılanların hepsini okudum, günümüzde gelinen noktaya bakınca, avcılık-atıcılık malzeme vb. imkanlarda çok mesafe alındığını vede avcımızında daha bilinçlendiğini izledim, bende eskilerin tabirinden sana yazayım istedim, birazda mizah yapalım dedim.
    Eski üstad avcılar derdiki önce "avcımısın, yoksa atıcımısın?", "eğer avcıysan tetiği çekince patlayan eski veya yeni bir tüfeğin olsun fark etmez, ama çok iyi bir av köpeğin olsun bu yeter avcı için" derlerdi.
   Özellikle keklik ve tavşan vb. yani uçar veya kaçar ava ateş ediyoruz, ama yakın ama uzak mesafeden, yerli-yabancı, iyi veya kötü fark etmez yivsiz av tüfeğinin kapasitesini herkesde iyi biliyor tesirli mesafesini. Bütün en uygun kömbinasyonları bir araya getirsekde, kendimizide öldürsek 25-50 metre arasında olumlu olarak gerçekleşir herşey, ha 3 saçma eksik, yada 5 saçma fazla bunlar kandırmacadan başka birşey değil.
    Av kalktığındaki şartlar, bizim nabzımız, adrenalimiz, av heyecanıyla gece iyi uykumuzu alıp alamadığımız, kaynanamıza sinirlenip, sinirlenmediğimiz  vb. bir çok faktör birkaç saniyede atışımızı etkiliyor, onun için av tüfeğiyle ilgili hususların hepsi teferruat. İyi bir av köpeği, sakin, fermada bekleyen, güzel ve uzun kokulu buruna sahip ise, sende arkasında sakinsen elinde sapan bile olsa av vurursun.  Bana inanmıyorsanız aşağıdaki linke tıklayında görün, bende biraz gülelim dedim. selam ve sevgilerimle

Değerli savaş KAYGISIZ abim merhabalar. Öncelikle sizin gibi tecrübeli ve degerli büyüklerimizdem tavsiyeler almak ve göstermis oldugunuz ilgi beni cok mutlu etti saolun.
  Ava gittiginde ya silahın ya köpeğin yahutta avcı iyi olacak ki diğerlerinin aksaklıllarını kısmende olsa kapatabilsin. Gerçekten avda avcı çok önemli büyüklerimiz söylemis olduğunuz öngörüde çok haklılar. Nacizane biz çok iyi avcı olamasakta bazan kazara  ;D  1-2 av vurabiliyoruz  ;D ;D çok kötüde değiliz canim mesela 20 m tavşanı vurabiliyorum ;D ;D ;D ;D ;D
  Neyse şaka bi tarafa degerli abiciim vuramamak ve kaçırmak avcılığın kaderinde olan çok dogal bi şey ama bazen tüfeğin tetiği düştüğünde silah patlamiyorsa üstelik 4-5 saattir de yürüyorsan ve köpeğin yoksa ve o günkü avda görmüş olduğun tek tavşansa offf iste o zaman çok kötü oluyor... Bir de Uçara atarsın vurmak icin egilirsin büğülürsün çok iyi pozisyonu yakalar atarsın kuş menzil içindedir sen önlemesini her şeyini çok iyi yaparsin ama kus bi türlü düşmezse >:( >:( ... Diyecegim silah ta accık iyi olacak canııım. Avcı kesinlikle önemli ama benim gibi avcı icin silahın biraz daha iyi olması lazım galiba :) :) Tabi nasibin yüce yaratıcı dan olduğuna da inanmak lazım bazanda olmadı mı olmaz...  selam ve saygılar... ALLAH a emanet olun...
DEVLET EBED MÜDDET

1990 Konya

Çevrimdışı Mehmet ERKOL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #44 : 26 Şubat 2016, 01:26:59 »
Tüfeklerin Artı ve eksilerini çok güzel anlatmışsiniz. Tunç GENÇGİL abi bilmediğim iki üç noktaya değinmişsiniz.
Mesela pompalida kayis kullanamazsin hic aklima gelmezdi dogru bak. Evet en iyisi otomatik ama nasil hangisi hangi marka  :-[ :-[
DEVLET EBED MÜDDET

1990 Konya