Av türü, Hava şartı ve Mesafeye göre fişek...!
Emrah 'ın deniz kenarında 0 derecede, saatte 50 km esen poyraza karşı kullandığı 5 numara ile ördek tabiki düşerdi,
herzaman olduğu gibi attı ama vuramadı, burada isabeti bozan aşırı rüzgarın etkisi olmuştur, grupman bozularak saçmanın savrulması büyük olasılık.
etek dediğimiz kenar saçmalar hayvanın tüyleri arasından geçmiştir.
Kalın saçma avantajdır, mesafe ve etkisi fazladır,
kendi bacağına 5 numara saçmayı elinle var gücünle at,
birde 0 numara saçmayı at bakalım hangisi daha çok acıtıyor, düz mantık ama doğru.
Uçar avında 5,6,7 numara ile çok tavşanım yaralı gitti, sırtından toz gibi tüy atıyor, ama 100/200 metre ilerde kalıyor, ağaçlıksa göremiyorsun.
aynı şekilde iri saçma olsa, bassa sırtına kırıp geçirecek,
bu durumu fişek doldurduğum dönemlerde şu şekilde çözmeye çalışırdım, muhtemelen yapanlarınız vardır;)
Aşure yapar gibi saçma dolduracaksın
karışık saçma doldurarak, mesela 5 numaradan 0 numaralara kadar karışık saçma ile fişek doldurup tavşana uç mesafelere kadar atardım, faydasını gördüm, bende bunu trakyada tavşan avladığım dönemlerde tavşancı ihtiyar kaçık bir duayenden öğrenmiştim
Yakın mesafeden 10 numaraylada tavşan yıkılıyor, çoğumuz avlamışızdır
ama mesafe açıldıkça can alıcı yerine gelmediği zaman hayvan kaba etine yediği saçmayla kırık ayakla bile enaz 300 metre gidebiliyor,
Hesaplı kalkan bir tavşanı 32 gram 7 numara ile yıkamadığımda oldu, 28 gram 7 numara ile yıkılanıda oldu
6 numara ile yeleğe sığdıramadığım tavşanımda oldu,
kaba eti sırtı saçmaya boğulsun kulağı yatırıp hedef küçültüp basıp gidiyo
ama yeri geliyo 1 saçma kazan dairesine
isabet etsin top gibi yuvarlanıyo,
bu can alıcı isabetli saçmaları ayarlamak bize düşüyor,
grupmanından emin olduğumuz şok fişek vb, kombinasyonlarımızı ayarlamalı, ve heyecansız sakin atışlarla kazan dairesini tutturabiliriz,
bunlara ihtiyacımız var, çünkü yaralı giden av çok can sıkıcı oluyor.