Herkese İyi Akşamlar..
Görüyorum ki bir çok abimiz yani sizler fon kartonları vb belirli ebatlarda nesnelere grupman testi için fişek denemesi yapıyor buna bağlı olarak fişeğin beğenildiğini yada beğenmediğini tespit etmek ve bizlere göstermek istiyor.. Saygı duyuyorum ve kendi adıma teşekkür ediyorum...
Fakat;
Kendi düşünceleremi paylaşmak gerekirse bu tür fişek testleri yapılış amacı bakımından bir avcının avını vurmasında yeterli değil aksine kullanıcıyı yorumlamalara bağlı olarak yanlış yönlendirebileceğini düşünmekteyim... Üstadlarımdan öğrendiğim gördüğüm tecrübe ettiğim kadarıyla benim için bir av fişeği avının türüne göre mevsimine göre seçilmiş;
Avın üzerinde fitil yapmış, hiç kan çıkarmamış attığım mesafaye bağlı olarak can çekiştirmeyen fişektir. Bu fişek seçiminide vurduğum avın üzerindeki saçmanın durumuna göre tespit etmeye çalışırım...
Yani bir avın avcı kültürüne bağlı olarak avlanabilmesi için 36 metreden desteksiz olarak fon kartonuna atılmasıyla ortaya çıkan saçma grupmanına bakılarak fişek seçimini yeterli bulmuyorum.. Nacizane düşüncem fişek seçimi yaparken grupman testi yapmak araştırmak yerine bütçenize avın türüne hava koşullarına göre seçtiğiniz fişeğin av üzerindeki etkisine göre fişek seçimi yapılmalıdır... Çünkü öğrendiğim kadarıyla her av tüfeğinin aynı marka model namlu boyu şok ölçüsü test edilen fişek aynı olsa bile GRUPMAN ve PENETRASYON birbiriniden farkındalık arz ediyormuş... Deneye deneye vurulan av üzerinde avın gözlem yapılır ise herkes kendi tüfeğine uygun fişeğini bulacaktır...Saygılar
Hangi ava hangi fişek atılacak bu aşağı yukarı bellidir.Hatta hangi şokla hangi hayvan avlanacak oda bellidir.
Belli olmayan avlanılacak meradır.Sazlık bir yerde parlama yapacaksanız 8 numarada saçmada kullanır.
Ama kimse size 8 numarayı tavsiye etmez.
Nasıl bir yerde avlanacağınızı bilmediği için.
Bu konular daha önce çok tartışıldı.Yok fitilleme yok sarı su elektirik çarpması yakmalar yıkmalar falan filan.
Bir avı ölü ele geçirmek için gerekli bir saçma adedi ve bu saçma adetlerinin enerjileri olmalıdır.
Yeteri kadar enerjili saçma isabet alan bir av hayvanının vurulduğu bölgede önemlidir.
İskelet kas sistemi isabet aldıysa hayati organlar isabet almasa dahi av düşecektir. Sadece şok a girip ölme süresi uzayacaktır.Şayet iç organlar da isabet aldıysa hemen ölecektir.
Bu işlem için en azından av hayvanının büyüklüğüne göre 5 yada 6 saçmadan daha az isabet almamalı.
Bu testleri sık sık yapan birisi olarak hangi saçma numarası hangi avı ne kadar mesafeden vurabilir yada ne gibi etkiler oluşabileceği hakkında fikir veriyor.
Unutulmamalıdır ki iyi grupman yapamayan bir tüfekle yada fişekle başarılı bir vuruş yapamazsınız.
Tüfeğinizin neler yapabileceğinin bir göstergesi bu testler.
Siz yinede ustalarınızın öğütlerine fazla kulak vermeyin.Ditil sarı su yakmalar yıkmalar elektrikli namlular falan filan...
İlim var irfan var denenmiş test edilmiş kabul görmüş testler var.Balistik denen bir kısım var.
Ama bizim avcılarımız hala şehir efsanelerine devam ediyor.
Avdan kan çıkmayacakmış.
Yahu bu hayvanlar etten kemikten kandan yaratılmıyormu da kan çıkmasın.
Yani tüfeğin iyi olması hayvandan kan çıkmamasınla mı ölçülecek.
Tuhaf tuhaf garip garip şeyler.Millet uzaya çıktı biz hala yivsiz av tüfeklerini çözemedik.
İlimi irfanı araştırmayı pek sevmiyoruz.Hikaye dinlemek daha çok hoşumuza gidiyor.......