Sıcak havalarda gramajı yüksek fişek atarsanıx ince yada kalın farketmez grupmsn bozuluyor.
Soğuk havalarda iri ve gramajlı fişekler full şokla bile harika sonuçlar veriyor.
Özellikle 36gr a kadar.....
Kullanacağımız fişekler hava sıcaklığı ile doğru orantılı olmalı bunda hep fikiriz,
amma ve lakin her tüfekte hava soğuk bile olsa ağır gramaj yemiyo,
poze dar iç çaplı namlulu tüfeklerde kendim bizzat yaşadım, ördeğin bol çalıştığı bir günde 4 ayrı fişek vardı yanımda 28,32 gramdan JK6 'ya kadar,
JK6 ve benzeri ağır dolularla başladım, ördek akıyo sanarsın arjantin, ben atıyorum ama tık yok, inanın 3 kutu bitirdim bir ördek düşüremedim, yanımdaki beni tanıyanlar şaşkın şaşkın sen ne yapıyorsun dediler, abi vuramıyorum neresine attıysam olmuyor, ama sorunun nerde olduğunu anlamıştım sorun fişekti ve son kutu 32 gram ve birazda yanımda bulunan 28 gram lara şöyle bir baktım ve 32 gramı tüfeğe sürdüm, ilk gelen ördeğe aynı atış ve vuruş, ikinci vuruş, üçüncü vuruş, 28 gram 11 numarayla dahi vuruş,
gramaj ağır olunca grupman sapıttığından yada namlu çıkış hızının değişkenliğinden olsa gerek, aynı atışları yapıyorum ama vuruş yok,
tüfeğin istediği düşük gramaj fişeği koyuyorum aynı atış ve vuruş,
pozelerde ağır gramajda tüfek açılmıyor zaten, genleşiyor demekki,
bu bakımdan kişi tüfeğinin huyunu suyunu kendi atış testleriyle çözmeli, özellikle çifte poze sabit şoklu tüfeği olanlar, kullanacağı fişekleri belirleyip, tecrübesini oluşturmalı, otomatik bir tüfekle atılan JK6 vb. gramlar, pozede yada çiftede fiyasko olabilir,
testlerde grupman yüzdesi çok iyi çıkabilir, ama önleme gerektiren bir ava atarken, iş değişir, o fişeğin hızını iyi bilmek gerekir,
bu nedenlede fişek konusundada istikrarlı olmak lazım, sık sık değişik fişekler kullanmamaya özen gösterilmeli, bu tüfek içinde geçerli.
Suat ustam emeklerinize sağlık