Kıymetli Dostlar,
Rüzgarla birlikte saçma hüzmesinin hedeften savrulması bilimsel bir gerçekliktir..Bu grupman kayması rüzgar arttıkça tahmin edilemez boyutlara ulaşabilir..Pekçok avcı böyle havalarda 'ANA SAÇMAYI' hayvana isabet ettiremediğinden ya vuramama yada yeterli sayıda isabet ve penetrasyon sağlayamayan 'PERİFERDEKİ :ETEK SAÇMA' ile vurmayla ilgili sorunları yaşayabilmektedir..
Çok şiddetli rüzgarlarda rüzgarın saçma hüzmesine etkisini azaltmak için;
1-Saçma numarası büyültülür..
2-Saçmanın özgül ağırlığı arttırılır..(hevi shot vb.)
3-Fişek hızı arttırılır..
4-Nikel yada bakır kaplı yada yüksek antimon içeren SERT SAÇMA tercih edilir..
5-Tüm bunlardan daha etkili olan DAHA YAKIN ateş etmektir..
Yıllar önce CLAY SHOOTING USA MAGAZİNE de yayımlanmış bir denemeyi paylaşmak isterim..Olayın vehameti açısından çok önemli;
Saatte 10 mph hızla Tam yandan esen bir rüzgarda (Yaklaşık 17 km/s hızla)
1100 fps hıza sahip (335 m/s) 9 No saçma
30 yard (27 metre) mesafede 15 cm
40 yard (36.5 metre) mesafede 27 cm
50 yard (46 metre) mesafede 43 cm civarında sapar..
Saatte 30 mph hızla (yaklaşık 50 km/s) esen rüzgarda
30 yard (27 metre) mesafede 46 cm
40 yard (36.5 metre) mesafede 80 cm
50 yard (46 metre) mesafede 128 cm civarında sapar..
Bu saçmayı hızı değiştirmeden 7.5 noya büyültürsek 50 km/s rüzgarda 40 yard (36.5 metre ) mesafede 66 cm dir..
tecrübe ile yaşanmıştır , anlatmadan geçemeyeceğim . . .
geçen sene ördek avındayız . hava oldukça sert ve kuvvetli fırtınalı . 5 li bir ördek sürüsü üzerime doğru geliyor , tüfeği doğrultuyorum , en öndeki yeşile , ortalama bir metre önleme verip tetiği çekiyorum . ördekler hiç istifini bozmadan yoluna devam ediyor . ama düşen başka bir ördek var . allah allah , bunu kim vurdu diye şaşkınlıkla etrafıma bakınıyorum . yanımda başka avcıda yok ama gökten başka bir ördek düşüyor . inanılır gibi değil ama , benim attığım beşli grup 4 lü olmuş . o zaman anlıyorum ki , 5 li grubun en arkasındaki dişi düşmekte olan . ben beşli grubun en önüne atıyorum , düşen en arkadaki ördek , ve benim atışımla hiç bir alakası yok . tamamen menzil dışı ve hiç ilgi alanımda değil . . .
mesafe tahmini 45 - 50 metre , kullandığım tüfek kral 76 namlu , alt 3 , üst iki şok takılı . fişek remington 4 veya 5 no . . .
en öndeki ördek ile en arkadaki ördeğin tahmini mesafesi ne kadardır şimdi kestiremiyorum ama , ortalama 3 metre vardır diyeyim . bir metrede önlemeyi katarsak 4 metre . ( bu değerler sadece tahminidir ) o fırtınada saçmaların o kadar savrulmasını hala anlayabilmiş değilim . .
bu hususta son derece tuncay hocama katılıyorum .
zaten bu olaydan sonra daha temnkinli atmaya başladım . önceleri çokça fişek atıyorduk , bu olaydan sonra az fişek atıp aynı sonuçlara yine ulaşıyorum .