Türkiye'de yivli satın alabilmek için 3 alternatifiniz var:
1) Sıfır olarak sadece MKE'den alabilirsiniz.
http://www.mkek.gov.tr/tr/default.aspx2) Yurt dışında, ateşe, konsolosluk görevlisi gibi devlet görevlerinde çalışanların ülkeye dönerken yaşamlarında bir kereye mahsus olmak üzere yivli silah getirme hakları var. Bu hakları "permi hakkı" olarak satanlar var. 3000 USD - 4000 USD civarında bu haklarını satanları bulup, yurt dışından sıfır ya da kullanılmış yivli tüfek getirebilirsiniz.
3) Daha önce satın alınmış yivli tüfeğin sahibinden devir yoluyla edinebilirsiniz.
Yarı otomatik ya da otomatik yivli tüfekler avdan men edilmiştir. Sadece bulundurma ruhsatı alabilirsiniz ki bu da hiç bir işe yaramaz. Sadece Bolt Action, Break Action (kırma) gibi yivli tüfeklere taşıma ruhsatı alabilirsiniz ve dolayısıyla avda kullanabilirsiniz.
Menzil ile ilgili sizi ve alabileceğiniz tüfekleri etkileyecek bir sınırlama yok. .300 Win Magnum, hatta .338 Lapua bile satılabiliyor yasal olarak. Bunlar çok uzak menzilli (1000 metre gibi) örnekler... Bunları çıplak nişangahlarla değil de, özel ve oldukça pahalı ( silah parası kadar ) pahalı olan , dürbün ve montaj ekipmanlarıyla birlikte konfigure etmezseniz, bu kalibre tüfekleri almanızın pek bir anlamı kalmaz.
Menzili çok daha kısa (100-150 metre) ama fil, arslan, kaplan, leopard vurmak için kullanılan .375 Holland&Holland Magnum gibi kalibreler de satılıyor, hem de MKE'den...
Bununla birlikte, Türkiye şartları için (hem yapılabilecek avlar hem de fişek bulabilme avantajı açısından, hem kısa, hem orta ve hem de uzak menzilden av yapmaya imkan tanıyan) en ideal kalibre .308 Win kalibresidir. Fişeğini her daim bulabilirsiniz. Hatta, bu fişeğe çok benzeyen 7.62x51mm Nato askeri fişeğini de zorda kalırsanız bu tüfekte atabilirsiniz. Bu askeri fişeği , .308 Win av fişeğinin ithalatında sorun olması durumunda MKE'den dahi edinebilirsiniz, av fişeği varken, askeri fişeği sivillere satmazlar doğal olarak. Ayrıca, satılan kalibreler arasında namlu ömrü en uzun kalibredir. Bir çok magnum kalibrede, namlu 2000-3000 atışlardan itibaren isabet yüzdesini kaybetmeye başlarken , iyi bir bakımla, orta ve üzeri kaliteli bir .308 Win namlusu, 12.000 atımlara kadar, namlu hassasiyetini kaybetmez. Yivli tüfeklerin en önemli "eskiyen" parçası namlularıdır.. Namlu ömürleri kısadır... Özellikle magnum kalibreler, çok çabuk isabet performanslarından kaybetmeye başlarlar.. Bu yüzden .308 Win'in namlu ömrü gerçekten tercihte önemli bir özelliği bence.
Tüfeği satın alırken herhangi bir fişek ya da şarjör limitine bakmanıza gerek yok, ancak avda kullanılacak silahları düzenleyen metinlere, "avdayken" uymak zorundasınız, poligonda ya da talim için atış yaparken fişek sınırlaması geçerli değil. Bununla birlikte, atış talimini avlak sayılabilecek bir alanda yapıyorsanız, herhangi bir kontrolde, ilgili kolluk kuvveti görevlisi sizi "avda" kabul ederek işlem yapabilir.
Her bir yivli av tüfeği için 5 yıllık harç bedeli olan 3.735,50 TL'yi ayrı ayrı ödemek zorundasınız. (tüfeği avda taşıyabilmek ya da herhangi bir yere götürebilmek için bu bedel şart)
Yivli tüfeklerin fişeklerini sadece MKE'den ya da MKE anlaşmalı kurumlardan tüfek başına yıllık en fazla 200 adet olmak üzere satın alabilirsiniz. 200 adet fişek , sadece tüfek sıfırlama ve talim atışlarına ancak yeten bir sayı ama kanun böyle söylüyor... Bununla birlikte, bu 200 adet fişek adedinin, "satın alma" limiti olduğunu, kendi fişeğinizi doldurmak istediğinizde geçerli olmadığını iddia eden hukukçular da var. Hatta bunu uygulayanlar da var (kendi fişeğini binlerce adet olmak üzere, kendisi dolduranlar da var). Ancak yivli av tüfeğinin fişeğini doldurayım derseniz de, fişeğin mermisini, barutunu, kapsülünü nereden bulacaksınız? Yivli av tüfeği fişeğinin dolum malzemelerini Türkiye'de bulmak çok zordur. Ne kovanını bulabilirsiniz, ne mermisini bulabilirsiniz, ne barutunu, ne de kapsülünü, ... Türkiye'de en önemli sıkıntı, yivlinin çeşitli grain'lerde fişek çeşitlerini bulabilmek. Dolum malzemelerinin ana vatanı Amerika'dan getirtmeye kalksanız gümrüğe takılır... İthalat izni almak zorundasınız, hukuki açıdan yolu açık ama oldukça fazla uğraşmanız gerekiyor.
6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun
http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.6136.pdf ve
her yıl av sezonu öncesi yapılan meşhur! toplantılarıyla revize edilerek resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren MAK kararları
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/06/20150605M1-1-1.pdftakip etmeniz ve uymanız gereken iki önemli mevzuat metnidir.