Ellerinize sağlık Suat Bey.
Bu arada, dar namlunun iri saçma sevmemesi tezi, her durumda geçerli değil. Ancak gerçekten bazen tüfek-fişek uyumunda bu durumu kabul etmek gerek dedirtecek örneklerle karşılaşıyoruz. Böyle bir durumun gerçekleşmesine de yumuşak saçmanın deforme olmasından başka şeyler de sebep olabiliyor. Örneğin, basıncın yükselmesinden dolayı, aşırı darbeli itme gücü, tapanın amortisörünün yaylanma toleransın aralığını geçirebiliyor ya da bir diğer örnek saçma katarının boyunun uzaması da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor zaman zaman. Kağıtta grupman olarak iyi bir grupman görsek de, aslında saçmalar kağıt gibi iki boyutlu bir düzleme gelene kadar, en öndeki saçmayla en arkadaki saçma grubu arasındaki mesafe çok uzamış olabiliyor ki uzadıysa (saçma katar boyu) , zaten genellikle grupman da bozulmaya başlamış oluyor (her zaman değil) ve vuruş performansını da olumsuz etkileyebiliyor.
Aslında iri saçmadan da öte, saçma boyu büyümese bile gramaj arttıkça da benzer durumlar söz konusu olabiliyor.
Aynı üreticinin aynı model fişeğinde dahi olsa, fişek gramajı, saçma ebadı ve saçma sayısı arasındaki tutarsızlığı (Suat Bey'in yukarıda belirttiği gibi örneklerde), saçmanın öz kütlesinin ve Rockwell skalasındaki sertlik (Rockwell Hardness) değerinin ölçülerek analizi yapılabilir. Bir fişek içine , farklı saçma partilerinden karışık saçma da konulmuş olabilir ki, bu en kötüsü olur, analizin süresini uzatan da bu oluyor.
Örneğin, bir hassas terazi ve taşırma hacim kabı marifetiyle saçmaların öz kütlelerini toplu halde taşırma kabına koyarak hesaplayabiliyoruz ama üretici farklı standartlarda üretilmiş farklı lotlardan saçmaları karıştırdıysa, durum tam bir karın ağrısı hale dönüşüyor.
Bu durumda fişeğin içindeki saçmaların tek tek Rockwell Hardness değerlerine bakmak ve farklı Rockwell değerleri çıkarsa bunları gruplayarak ayırmak gerekiyor. (Böyle bir gruplama yapmak zorunda kaldıysanız, üretici kalitesiz ürünü müşteriye afedersiniz "itelemiş" demek anlamına geliyor)
Buna benzer durumla, bazı ithal fişeklerde de karşılaşmıştım yıllar önce ama genelde örneğin B&P'de İtalyan olmasına rağmen
böyle bir duruma rastlamamıştım. Son yıllardaki üretimlerine hiç bakamadım. Yerli üretimlerde, malesef çok tutulan fişeklerde dahi bu durumla daha fazla karşılaşılıyor.
Bu çalışma tek bir fişek kutusu için bir hafta sürebiliyor, bazen daha fazla... Bu da karın ağrısı kısmı oluyor işte...