Sn Yıldız,
Dünya üzerinde üretilmiş pek çok tüfeğin namlu iç çapı .725 inch yani 18.4 mm ve altındadır..Beretta,Benelli,Franchi,Breda eski Browning'ler,yeni B25 modellerinde isteğe bağlı üretimler vs..
Dünya üzerinde kabul gören STANDART NAMLU ÇAPI .729 inchtir..Avrupa genelde .725 inchi baz alır..
Dünya üzerinde binlerce kişi tüm ağır dolu ve iri saçmalı fişeklerinde bu tüfekleri kullanmış ve gayet iyi patternler almıştır..Kaldıki PATTERN kavramı sadece namlu iç çapı ile ilgili değildir..İç çap,Birleştirme konisi,Çelik kalitesi,namlu pürüzsüzlüğü-polisajı,barut tipi,fişeğin hızı,tapa tipi,tapa çapı,saçma miktarı,saçmaların küreselliği,antimon miktarı, saçmaların bakır yada nikelle kaplı olması-olmaması, patternin denendiği hava şartları ve en önemli etmenlerden biri olan şok-şok tipi,yapısı-kalitesi PATTERN'İ etkileyen faktörlerden yalnızca bazılarıdır..
Ben namlu genişletmeyi PAZARLAMA STRATEJİSİ olarak görüyorum..Denediğim pekçok geniş namlu tüfek İRİ SAÇMA VE AĞIR GRAMAJDA DAR NAMLU İÇ ÇAPLI TÜFEKLERİME KURBAN OLSUNDU!
Cihanbeyli'nin Cihanbeyli olduğu, akşama otele geldiğimizde kulaklarımızın gıgıvık! gıgıvık! diye resmen çınladığı TERSAKAN avlarımızda 18.2 iç çaplı Ruslar ile 302,303 Berettaların 0,01,02 no lu fişeklerle vurduğu kazların mesafeleri gözümden gitmemekte..
Bazı geniş namluların bazı fişeklerle özellikle çok soğuk havalarda çoklukla plastik tapaların genleşemeyip namlu cidarını tam olarak kapatamayıp gaz kaçırarak Penetrasyon kaybına sebep oldukları ispatlanmış gerçeklerdir..Dar namlu çapında böyle bir dezavantaj yoktur..
Krieghoff bile standart tüfeklerinde .735 namlu çapını baz alırken uzak atışların yapıldığı PIGEON SHOOTING disiplinine özel ürettiği tüfekler .725 çap ve altındadır..
Sorun ;İnsanların pattern denemeleri yapıp tüfeğin sevdiği fişeği bulmadan eş dost tavsiyesiyle fişek kullanması ve özel şoklara para harcamayı sevmemeleridir..
Hala o yıllarda kullandığım 18.30 DAR namlu iç çaplı KISA birleştirme Konili FIX FULL şoklu Benelli Süper 90 Extra Light tüfeğimin pattern ve penetrasyonunu MUMLA ARIYORUM!
Kazların dili olsada söylese!