Mehmet bey ben istanbulda avlanıyorum her hafta sonu çıkarım ava hatta fırsat bulursam cumartesi bile çıkarım 1,5 ay dır kuş fırsat vermiyor ya lodos vuruyor ya kar fırtına. 3 tane köpeğim var Kurzhaar seter pointer valla mama veteriner masrafını siz tahmin edin artık. öyle ördeğede ipsalaya gidersem çıkıyorum yoksa burda daha çok çulluğa giderim . Günde ortamama 15 km yol yürürüz buralarda ama ipsalada her yer çeltik tarlası nereye yürüycen zaten batak balçık her taraf arabalar çeltik tarlasının etrafındaki kanalın üstünde bir yol var orda kayarak ilerliyor.Hani yürümekden gocunmam ama nereye yürüycen orda imkan yok herkes kendi şartlarını biliyor ona göre fikir sahibi olup ahkam kesiyor. Hiç gitmemiş ipsalaya gümeye tü kaka diyor. Orda siperde bekle valla gündüz - 15 dereceyi gördüm yarım saat durabilene delikanı derim. Adamlar gümeyi boşuna yapmıyor. Birde işin ticaret konusu var hep söylerim gümesi olandan geçmiş yıllarıda kapsıycak şekilde vergisi katlamalı olarak alınmalı çünkü çok kişi ticaretini yapıyor bu işin. Bizim arkadaşlarda vardı geçmiş yıllarda bu sene yok ama ben para ödemedim gümeye. Fakat siper kurup gel benim tarlamda avlan diyen adam vergisini ödiycek arkadaş yok öyle havadan geçen kuşu sahiplenmek. Şimdi babadan kalma tüfeği olan 25 yaşında delikanlı geçiyor klavyenin başına ahkam kesiyor bizde burda aydınlatıcı davranmaya çalışıyoruz ama nereye kadar. Kendi memleketinde biniyor sala sazlıkların içini geziyor ördek avlıyor vay ben üşüdüm ama av yaptım güme kanundada yeri yok kötü bişey diyor. Eeee sala binip sazlık dolaşmakta yasal diil onu ne yapıcaz. Azıcık akılla başla düşünürsek yasak olan bazı şeylerin mantıksızlığı çıkıyor ortaya . Gölde motorlu tekneyle koy koy ördek kovalayana hepimiz karşı çıkacaksak nedenini bilerek karşı çıkalım.
Gürsel Bey öncelikle 25 yasındaki gençler demişsiniz ya o 25 yaşındaki gençler sadece türkçe değil avrupadaki forumlarıda takip ediyorlar iyi kötü bir kaç dil biliyorlar eski avcıların olanaklarına göre daha son sistem ile donatılı ve bilgililer sizin dediğiniz 40 yaş üstü avcıların %95 tüfek ayarı ne onmu bile bilmiyor her gün ustalardan okadar komik yorumlar duyuyorum ki insan içinde kırılmasınlar die arkamı dönüp gidiyorum usta dediklerinizin av tüfek fişek bilgisi KOMİKLİK düzeyinde bence özür dilemelisniz benim gibi genç avcılardan ayrıca babadan kalma tüfekler sizin zamanınızdaydı 28 yaşındayım huğlu sarsılmaz beretta 390 s56 benelli black eagle benelli rafaello ile avlandım sizin zamanınızda insanlar ancak bu ürünlerin rüyasını kurar dı av tüfeğinin lüks olduğu yıllar ile bugün en iyi yerlinin 1200 tl olduğu ülkemizde kimse dedesinin silahına kafasını cevirip bakmaz imkanlar çok daha geniş kendi çocukluğunuz ile karıştırmayın bence imdiki gençler cabelas giyiyor
İpsalada avclığa gelice istanbul ipsalaya dadandı dadanalı ipsalanın tadı tuzu kaçtı yanlış anlasılmasın eskidende istanbullular gelirdi ama gercekten kaliteli ve trakya ruhu tasıyan insanlar gelirdi dosluk vardı ailece giderdik orada insanlarla tanısırdık bayanlar gündüz matina gibi toplanırdı adamlar bütün gün avda hiç tanımadığımız insanlarla ama hepimiz için özeldi trakyada olmak bu sayede istanbuldan da cok dostumuz oldu 12 yasından beri giderdim babamla özellikle bıldırcın avı bambaskaydı akrabalarımızda var hemde onları ziyaret ederdik ama son 7-8 yıldır yaban tv ninde reklamlarıyla (avcılığın anasını ağlattılar reklam yapa yapa) hem orayı bozdular hemde oranın halkını bozdular nasıl mı para ile insanları paraya alıştırdılar neler görüyorum neler her gördüğüm ilginçliğin arkasından 1 adet 34 plaka çıkıyor bu yıl kuş düşmüş iki kişi öğlen vakti elinde tüfek teyip acık tarla baslarında nöbet tutuyor avlanmıyorda tarladan gecemezsin niye olmaz sonra anladık istanbuldan kodamanlar için nöbet tutuyormuşlar çok bişey söylemek istemiyorum çünkü trakyayı seviyorum genellemekte cok yanlıs olur sadece istanbulda değil kimse üzerine alınmasın ama trakya artık kapasiteyi çok aştı bıldırcın avında cumartesi pazar nerede ise araziye çıkmak imkansız ya kendimi vurdurucam yada birini vurucam etik ahlak sıfır eline tüfeği alan duyan gelmiş yol bilmez arazi bilmez silah sesine kafanda bitiyor gecen hafta oradaydım yine cok eğlendim avcılık benim için ikinci planda orada kendimde trakyalıyım insanlar bile benim gibi konuşuyor
kendimi rahat hissediyorum
Güme avcılığı sadece bir kural ile alakasız bişey değildir tümden avcılık kanuna terstir gümede bi çok kişinin bildiğinin aksine katliam olmaz ama güme avını kanunlar kapsamında veya vergi kapsamında ne denetlemek nede serbest bırakmak mümkündür
Siz vay efendim serbest olsun deyip çıkıyosun işin içinden zahmet edip okusaydınız neden olamicanı yazdım ama biz halk olarak hem muhalefet oluruz hemde nasıl deyince iki kelimeyi bir araya getiremeyiz çok yazdım ben mümkün değil serbest olması die sebepleri madde madde acıklayarak ama bir kişi çıkıpta evet serbest olsun senin dediğinin sunları yanlıs demedi serbest olsun diyor cıkıyor işin için MÜMKÜN DEĞİL SERBEST OLMASI
Yazmıcaktım arkadaslarla yasından dolayı klavye falan karıstırınca yazma zorunluluğunda hissettim kendimi siz bana gelin ben cok 70 ustaya avcılık anlatırım türkiye haritasında keklik peşinde çıkmadığım dağ kalmadı
AYRICA NE GÜZEL DEMİŞLER AKIL YASTA DEĞİL BASTA
SAYIN USTAM BEN HAYIR DİYROUM BAKIN GECERLİ NEDENLERİ SAYIYORUM SİZDE BANA EVET İÇİN GECERLİLERİ SAYIN
15 gün önce yazmıstım bunu konuya sizin için tekrar paylasıyorum
Güme avcılığı
aksam üzeri gümeye gidilir canlı mühreler bağlanır soba yakılır üzerine tercihen kuru fasulye benim favaorim muhabbet iyi ise rakı açılır sobanın korunda sucuklar muhabbet iyidir ya dısarıdaki ördeklerin sesi duyulur yada arada bir kontrol etmek ile mazgaldan bakılıp ördek gelip gelmediği kontrol edilir var ise namlu mazgaldan cıkarılır bam ördek vurulur bu gecenin ilerleyen saatlerine kadar veya sabaha kadar devam eder güme avcılığı budur özünde muhabbeti güzel görünen avcılığı kolay görünen fakat genellikle fazla av vurulamayan arkadaşların dediği gibi bazen hiç av vurulmadanda dönülen olaydır fakat ne kadar av vurulduğundan cok mesele ve yasak olması sebebi avın nasıl vurulduğuyla ilgilidir.
VİCDANEN DOĞRUDUR YANLIŞTIR ONA DİYECEK BİR SÖZÜM YOK
Kanun kısmına gelirsek güme avcılığı veya buna izin verilmesi mümkün mü?
1)AV SAATİ:Ülkemizde av saati bir çok ülkede olduğu gibi gün doğumunun 1 saat öncesi ven gün batımının bir saat sonrasına kadar olan zaman dilimidir.Güme avcılığı tam aksine bu saat dilimi tersinde yapılan avcılıktır yani avın yasak olduğu zaman da çok bozuk havalarda binde bir günde yapılır ama asıl amacı gece yemlenmeye cıkan ördeği oraya cekmektir.Kanun ile av saati düzeltilmesi gerekli gümeciler için özel bir madde kanulması diğer avcılık türleri için ayrımcılık teşkil eder tavsanda ördek gibi gece yemlenir gezer kolay av olur ayrıca gecenin bir vaktinde sırtında tüfek elinde fener ben gümeye gidiyorum diyen kişi nasıl denetlenir ne yaptığı ne avladığı veya daha bir ay önce bursada calının içindeki arkadasını hatta kankasını domuz diye vurup öldürmüstür biri mezarda birisi hapistedir gece elinde tüfekle gezen kişi neyi nasıl ayırt edebilir kazalar nasıl önlenir
2)Canlı Mühre kullanımı:Bu avcılığın en baş özelliği iyi ötecek mühre sahibi olmaktır gümeciler mührelerini birbiri ile yarıştırır hatta bölgede meşurdur bazı insanların mühreleri ülkemizde ve yine bir cok ülkede canlı mühre ve teyip kullanımı yasaktır güme avcılığının yapılması için canlı mühre kullanımının serbest bırakılması gerekir bununla beraber canlı mühre yanında onun onda biri kadar etkisi olmayan teyb veya elektronik cihazla avlanmanında serbest bırakılması gerekir hayvan haklarına ve yasalarına girmiyorum bile
BU İKİ MADDE AVCILIĞIN TEMEL İLKESİ GİBİDİR DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR
DİĞER NEDENLER:
1)VERGİ VEYA PARA KARŞILIĞI SERBEST OLMASI:Parayı veren gümeyi yapar ilkesi bizim burada karsı çıktığımız bas nedenlerdir avcılığın para karşı olması insanlar şuanki vergiler dahilinde bile bakıyorum isyanda hadi hepsi tamam dedik serbest devlet 1.000 veya 2.000 tl bir fiyat biçti gümeye bir çok kişi köylerde bu parayı vermek istemez diyelim ki verdi oda tamam kızmadı hiç kimse niye paralı yaptılar diye bu işi istanbuldan kalkıp trakyaya güme yapan adamın gümesini nasıl koruyacaksın kendi köyünden bile gümeciler tahamül edemiyo birbirine biri dısarıdan gelip yaparsa 3 günde yakarlar parasıyla değilmiyidi ama olmaz bu sefer köylü karşı cıkar baslar yok tarlaya zarar veriyo yok biz gecerken ates ediyolar ortalık ayağa kalkar mümkün değil
2)DENETLENEBİLİRLİK: Herşey serbet bırakıldı bu gümelerde kotalar dahilinde veya avcı olup olmayan insanların av yaptığını nasıl denetleyeceksin o sazın camurun içine gece yarısı hangi ormancı giderecek bir sürü manyak var etrafta park yeri için bile adam öldürüyor gecenin bir yarısı o denetim işini kim yapacak
Bir süre sonra ya gümeciler parasını verdim sana ne deyip köylüyü vurur yada köylü sen kime nerede kafa tutuyosun die gümeciyi
Sayın Suat Bey bile bursalılar gölü kuruttu die göl avcısı olmayan beni bile bulsa bursalıyım die bir kaşık suda boğacak bilenmiş sanki 2.5 milyonluk bursada kaç bursalı var oda farklı bir konu
DAHA BİR ÇOK NEDEN ÖRNEK SIRALANABİLİR
KANUN VE İLKERLERE BAKARSAK GÜME AVCILIĞINA İZİN VERİLE BİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR
MESELE ÜSTÜNÜN AÇIK VEYA KAPALI OLMASI DEĞİLDİR.TÜM AV YASALARINA AYKIRI OLUŞUDUR
Şu yazdıklarımın nasıl bir kanunla düzenleneceğini bana acıklayın bende sizin arkanızdan geleyim mak ın kapına dayanayım güme avı serbest olsun die herkez serbest olsun diyor çıkıyor işin ben anlattım neden olamayacağını sizde olabileceğini anlatın?