Gönderen Konu: FİŞEK PATTERN/GRUPMAN TESTLERİ  (Okunma sayısı 12867 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
FİŞEK PATTERN/GRUPMAN TESTLERİ
« : 16 Ocak 2016, 13:37:29 »
Merhaba...

Fişek Anatomileri hakkında bir konu başlığı var..
İsterseniz bu başlık altında Fişek denemelerimizi paylaşabiliriz.

Aşağıdaki linkte bir pattern sitesi var. ve bir çok fişek ile ilgili bize fikir verebilecek örnekler var.
fişek testlerimizi belli bir standart (uzaklık hedef boyutu vs) ile yaparsak gayet iyi olur.

http://testshot.net/shotgun/frontpage
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: FİŞEK PATTERN/GRUPMAN TESTLERİ
« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2016, 21:39:26 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 06:07:34 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
  • Mertmak MX5 Combo 61cm Slug 71cm mobil şoklu
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Taner MEMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 19 Ocak 2016, 22:46:56 »
55 METREDE NE VURMAYI DÜŞÜNÜYOSUNUZ ACABA?
Taner MEMET
Bursa-1988

The following users thanked this post: Hüseyin ÜSTÜN

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 22 Ocak 2016, 09:34:43 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 06:07:43 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK, Yusuf SAĞLAM, Burak BAYGENÇ, Murat BOZOK, Selim UYGUN

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 22 Ocak 2016, 09:43:03 »
Arkadaşlar 55mt her ne kadar uzak bir mesafe gibi görünsede imkânsız değil.

İyi bir kombinasyonla başarılı sonuçlar alınabilir.
 5 numara ve daha iri saçmalarda bu mesafelerden iyi bir atıcı çok rahat av vurabilir.

Başarı şansı düşsede imkânsız değil.....
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Taner MEMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 22 Ocak 2016, 11:02:30 »
Avcının en büyük yanılgısı mesafe tayini 55 metreden av vurulmaz mı vulur ama vurulma ihtimali % 1 bile altındadır ki hele tahtalı ve ördek zor düşen avlardır 55 metre 22 katlı binanın yüksekliğine eşittir bence şöyle bir 20 kat bina bulun yanına gidin basınızı bir gök yüzüne dikin veya bizim mahallenin minaresi 72 metre ile bursanın en yüksek minaresi son serefe tahmini 55 58 metre civarında buyrun gelin ben sizi oradan asağıya bir baktırayım ne demek istediğimi anlarsınız  ;D ;D ;D ;D

ayrıca o mesafeden ördeğe 5 metre önleme vermek gerekli buda kısa bir not
Taner MEMET
Bursa-1988

Çevrimiçi Özgür ATAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 22 Ocak 2016, 11:18:18 »
yine alevlenicek gibi bu konu :) :)
Özgür ATAŞ
1976 MANİSA  Retay masaı mara 66 namlu   , Retay Antalya ss 71-66 ve 61 namlu ,   huğlu ventus çulluk , Browning maxus armsan phenoma argentum, batsas 121h poze, doxcarms sp, doxcarms mx2 , tuka çifte

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 22 Ocak 2016, 14:13:03 »
55 metrede %95 performans alınıyorsa alevlenecek bişi yok, demekki arkdaş 100 atıştan 95 kuş düşürüyor
  • Stoeger 2000
1973
memleket fethiye-iş burdur

Çevrimdışı Taner MEMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 22 Ocak 2016, 14:37:56 »
Maksat kimseyi yermek değil fakat doğru yönlendirmek önemli 55 metreden av vurmak muazzam olarak tabir edilir hele ki o av ördek ve tahtalı ise ki tüy yapıları sert tir saçma sektirir kolay saçma almaz hafif saçma almaklada düşmez ki bir çok av oteritesi bilimsel teslerle av saçmasının etki menzilini 35 metre özel saçma ve fişekler ile max 45 metre belirlemislerdir kaldı ki hiç rüzgarsız bir havada o mesafede ördeğe hesaplar ile sabittir 4.70 ila 5.30 önleme vermek gerekir kaldı ki birde rüzgar varsa saçmaların sapmasınıda hesaplamak gerekir keskin nisancımıyız biz ayrıca saçma boyu denen olay var ona 55 metrede hiç girmiyorum bile..
Taner MEMET
Bursa-1988

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 22 Ocak 2016, 14:38:42 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 06:08:00 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 22 Ocak 2016, 14:55:31 »
[.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 06:08:09 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Yusuf SAĞLAM, Selim UYGUN

Çevrimdışı Taner MEMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 22 Ocak 2016, 15:01:30 »
VAlla Hüseyin abim tebrik ederim ben trap atıyorum trap sezonunda 2000 fişek anca atarım belkide atmam sen sadece denemek için o kadar atıyorum demişsin mesela hadi ben eglence için tabak vurmaya uğrasıyorum sen deneme için 1000 küsür adet fişek attım diyosun nasıl bir deneme abi bu valla ben senin gerinde kaldım ben patern testine gidip 20 fişek deneyene kadar neredeyse aksam oluyor git kağıdı as sabitle tüfeği sabitle fişeği ayarla her fişek için en az üç atış şok sök şok tak tüfeği sabitle rüzgara dikkat et her atıştan sonra 35 metre git 35 metre gel 200 küsür saçmayı tek tek say not al sonra hepsi için tekrardan başla 1000 küsür deneme fişeği atan kişinin 365 gün sabahtan aksama işinin bu olması gerekli patern testi için valla anlatın Hüseyin bey nasıl olduğunuda öğrenelim bizde
Taner MEMET
Bursa-1988

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 22 Ocak 2016, 15:33:14 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 06:08:19 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 22 Ocak 2016, 15:52:46 »
değerli arkadaşlar ;

uçar avı , heleki ördek avı çok handikaplı bir avdır .30 -  35 metreden vurulan av hayvanı kalbura döner , kaçma veya yaşama şansı çok azdır .

. ördek avında önleme ve mesafe tahmini çok önemlidir . iyi bir mesafe tahmini , önleme ve tüfek fişek kombinasyonu  ile ,  50 - 55 metrelerdende ördekte , tahtalıda vurulur . . . . .buna ister  inanın , ister inanmayın , benim tüfek dahi kaldırmadığım mesafelerden nice ördekler vuruldu . . yanlış anlaşılma olmasın , hepsi vuruldu demiyorum , vurulanlar oldu . . . merkezdeki , grupmanın ortasındaki ,  stabil olarak yoluna devam edibilen saçmalar denk gelirse , 50 - 55 metrelerden illaki iş yapar . . .
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, Hüseyin ÜSTÜN

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 22 Ocak 2016, 18:32:45 »
1 numaralı/hindi şok ile  iyi önleme ile vurulur.Ben stoeger 2000 ile 2 numaralı şok ve 34 gram 6 numara bp f2 klasik ile (komple bordo kutu olan)iyi mesafelerden tahtalı vurdum hemde kuşların yanına vardığımda cansızdı.Kuşlar iyi saçma grupmanına girmiş yaşama şansları yok yani. Birde 1 numaralı şok taksak demekki dahada uzaktan tahtalıyı indireceğiz.
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #15 : 22 Ocak 2016, 20:44:32 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 06:08:28 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR, Mustafa GÜRHAN, Selim UYGUN

Çevrimdışı Mehmet GÖNEL

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 22 Ocak 2016, 21:45:23 »
                 Hüseyin anlattığın olayı gayet iyi anlıyorum.Çarşamba günü 34 gr 5 no sterling fişek ile tahmini olarak 50-55 m mesafeden bir tahtalı vurdum.Tahtalı cansız düştü ve şaşırdım.4 saçma almış, çulluk avındaydk ve cesa oto. tüfeğimde 4 no şok takılı idi.Normalde pek atmam bu mesafeye ama av bulamayınca atmış bulundum.
                 Yalnız her tüfek bu mesafeden av vurmaz.Tüfek,fişek,şok uyumu ve önleme bir arada olmalı.Tekrar edeyim, her tüfeğin harcı değil bu işler, bazı tüfeğin saçması bu mesafeden ava batmaz zaten.
                 Hüseyin bu çalışmalarını ve denemelerini büyük bir takdirle takip ediyorum.Bu güzel paylaşımların sürmesini dilerim.
Mehmet GÖNEL
1973 ÇANAKKALE/ LAPSEKİ

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #17 : 22 Ocak 2016, 22:19:00 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 06:08:46 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR, Tevfik GÜN, Selim UYGUN

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #18 : 24 Ocak 2016, 00:40:13 »
Hüseyin Bey kardeşim şu denemesini yapacaklarının arasına bir de eni-boyu 76 cm den geniş hedeflere bir Serkan Bey'in şokları, bir de başka bir standart şokla nizami mesafeden ( 36 küsur :D ) ve her şokla 2-3 er adet isabet denemesi katabilir misin?

Atıştan önce çizgiler çizmesen daha iyi olur. Atıştan sonra deliklerin göründüğü güzel bir fotoğraf çekebilirsen, Polat Bey'in verdiği siteye yüklediğinde oradaki seçenekler isabet merkezini de buldurabiliyor. Merkezi kağıda istersen ondan sonra çizersin. Eğer sence de uygunsa ve her ne vakit müsait olursan.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK, Hüseyin ÜSTÜN

Çevrimdışı Taner MEMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #19 : 25 Ocak 2016, 00:03:52 »
Sevgili Hüseyin abim avcı değilim demişsin onun için konuyu kapatıyorum.

Ayrıca volkan bey 55 metreden av vurulmaz değil fakat 100 fişek atarsın ya bir olur ya iki belki hiç olmaz savas çıktı sanır etraftaki insanlar gecen hafta tahta lı sürülerinde gördüm hayatımda öyle bişey görmedim 200 lük 300 lük sürüler gidiyor geliyor hemde yükseklikleride öyle abartılı değil kanat sesini duyuyosun  rengini cismini benim kanatimce yükseklik 30 35 metre civarı buna rahmen 4 avcı atılan fişek 100 üzeri vuruş 2 ben ekmek almaya dönmüştüm bir baktım herkez yolda ne oldu fişek bitti nasılsürüleri bir gördüm kafayı yedim tabi biz değil resmi 150 izinli avcı var bölgede köylüsü izinsizi 40 metreye atan 50 metreye atan hemde fişeklerde sağlam öyle dandik dundikte değil aksam olduğunda ne oldu biliyo musunuz 8 tane fişek atmadan sadece biz derelerin içine düşmüs canlı bulduk baskarı neler buldu siz tahmin edin tüfeğin etki menzili kabul edilen 35 metredir buna rahmen ördek avcıları cok iyi bilir öyle 35 metreden ördek düşürmek meseledir tahtalıda aynı nedeni ise hiç birini görmediyeseniz tavuk göğsünü görmüssünüzdür bu hayvanlar sık tügün haricinde geniş göğüs etine sahitir birde ser tüy yağ birleşince saçma gögsüne girenen işler fakat herhangi bir damar veya kas olmadığı için hayvan düşmez alır saçmayı gider veya gögüs altında boş olan eti deler gercer barsak patlar ama ucusunu bozmaz devam eder gider biryerlere düşer acı çeke çeke ölür  bu hayvanlar onun için avcıya kafayı yedirir yoksa celik yelek yoktur üzerinde bu işin ustaları onun için uçar avında karşı değil arkasından at derler arkadan gelen sacma gögüs kafesine cok rahat girer ve içerideki hayati organlara zarar verir

Avcı olan adam 55 metreye silah doğrulmaz %95 basırıya gelirsek ben onun için mesafe bile vermiyorum isterse 10 metreye atın 100 fişekte 95 av düşürebilecek adam bosuana harcanmasın benelli tom knapp yerine kapar hemen onu

sıvırcık değil ördek bu tahtalı keklik bu adama saç bas yoldurur bu üç av bu avda %40 basarı yakalayan eli öpülecek avcıdır atıcıdır
Taner MEMET
Bursa-1988

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #20 : 25 Ocak 2016, 12:05:57 »
Taner kardeşim 30/35 metrelerde 100 fişek atılıpta iki tahtalı düştü ise kusura bakma kardeşte o avcılarda sorun var,atışlarını değerlendirmeleri lazım
  • Stoeger 2000
1973

Çevrimdışı Taner MEMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #21 : 25 Ocak 2016, 12:39:21 »
Sevgili Ersan abim dediğim gibi mesafe tayini avcılıkta büyük sıkıntı 30 metreden ucan kus tam uzerinizden gecerken 30 metrede 10 metre yanınızdan gecen kuş neredeyse uzerinizde gibi hissedersiniz mesafe konus büyük sıkıntı rakamlar hep tahmini  oluyor
Taner MEMET
Bursa-1988

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #22 : 25 Ocak 2016, 14:14:38 »
Sevgili Hüseyin abim avcı değilim demişsin onun için konuyu kapatıyorum.

Ayrıca volkan bey 55 metreden av vurulmaz değil fakat 100 fişek atarsın ya bir olur ya iki belki hiç olmaz savas çıktı sanır etraftaki insanlar gecen hafta tahta lı sürülerinde gördüm hayatımda öyle bişey görmedim 200 lük 300 lük sürüler gidiyor geliyor hemde yükseklikleride öyle abartılı değil kanat sesini duyuyosun  rengini cismini benim kanatimce yükseklik 30 35 metre civarı buna rahmen 4 avcı atılan fişek 100 üzeri vuruş 2 ben ekmek almaya dönmüştüm bir baktım herkez yolda ne oldu fişek bitti nasılsürüleri bir gördüm kafayı yedim tabi biz değil resmi 150 izinli avcı var bölgede köylüsü izinsizi 40 metreye atan 50 metreye atan hemde fişeklerde sağlam öyle dandik dundikte değil aksam olduğunda ne oldu biliyo musunuz 8 tane fişek atmadan sadece biz derelerin içine düşmüs canlı bulduk baskarı neler buldu siz tahmin edin tüfeğin etki menzili kabul edilen 35 metredir buna rahmen ördek avcıları cok iyi bilir öyle 35 metreden ördek düşürmek meseledir tahtalıda aynı nedeni ise hiç birini görmediyeseniz tavuk göğsünü görmüssünüzdür bu hayvanlar sık tügün haricinde geniş göğüs etine sahitir birde ser tüy yağ birleşince saçma gögsüne girenen işler fakat herhangi bir damar veya kas olmadığı için hayvan düşmez alır saçmayı gider veya gögüs altında boş olan eti deler gercer barsak patlar ama ucusunu bozmaz devam eder gider biryerlere düşer acı çeke çeke ölür  bu hayvanlar onun için avcıya kafayı yedirir yoksa celik yelek yoktur üzerinde bu işin ustaları onun için uçar avında karşı değil arkasından at derler arkadan gelen sacma gögüs kafesine cok rahat girer ve içerideki hayati organlara zarar verir

Avcı olan adam 55 metreye silah doğrulmaz %95 basırıya gelirsek ben onun için mesafe bile vermiyorum isterse 10 metreye atın 100 fişekte 95 av düşürebilecek adam bosuana harcanmasın benelli tom knapp yerine kapar hemen onu

sıvırcık değil ördek bu tahtalı keklik bu adama saç bas yoldurur bu üç av bu avda %40 basarı yakalayan eli öpülecek avcıdır atıcıdır
Sn MEMET Kardeşim Yaptığın yorumları okudum.
Bir kişinin eline silah alması ve bir kaç hayvan vurmasıyla avcı olunmuyor.
Israrla mesafe tayininden bahsediyorsunuz. Evet mesafe tayini önemli bir etken.
Ancak bu tayini yaparken %20 bile  yanılsanız bu size vuruş yüzdenizde çok bir kayıp sağlamaz.

40 mt nın %20 si 48 mt civarı ederki ortalama olarak bu mesafelerden bir çok av vurulabilir.

Mesafeden daha çok etki eden bir kavram vardır ki avın hızı önleme ve tetik çekme  zamanı arasındaki zaman ve bu zaman zarfında avı bu grupmanın içine sokabilmektir.

Yivsiz tüfeklerde genel olarak 35  mt civarı mesafeler en etkili mesafe olsada bu 50 mt de av vurulamayacağını yada yüzde bir gibi bir ihtimali vermez.

Günümüz fişek mühimmat tüfek şok kombinasyonlarında 35 mt gibi mesafeler artık yakın mesafeler olarak karşımıza çıkıyor.

Kaldıki bir çok testte bu mesafelerde fişek  tapaları hedef kâğıtlarına vurmaktadır.

Bir avda başarılı olabilmenin en iyi yolu avlanacak avın inceliklerini bilmektir.35 40 mt de  bir Yeşilbaş 7 numara bir fişekle göğüs bölgesinden gıdıklanırken,  aynı mesafede sırtından vurulduğunda  kırılmadık kemiği kalmaz.

Burada soğukkanlı  olmak heyecana kapılmamak ve ava değil arpacığı konsantre olup iyi bir önlemeli atış yaparsanız uzaklar yakın oluverir.

Son olarak hiç av yapmamış hiç ava gitmemiş ama bir çok avcdan   daha bilgili çok insan tanıyorum.
 Bunu bir hobi olarak yapmaktalar.
Yani avcı olmamaları birşeyler bilmedikleri anlamını vermiyor. Yada tartışılamayacak birileri olmadıklarını.

MERAK İLMİN HOCASIDIR demişler. Yani karşınızdaki avcı değil ben bununla diyaloğa girmem derseniz belki de çok şey kaybetmiş olabilirsiniz.

« Son Düzenleme: 25 Ocak 2016, 14:17:11 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK, Hüseyin ÜSTÜN, Tevfik GÜN, Bahri GÖZÜYAŞLI, Cemal MADEN

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #23 : 25 Ocak 2016, 19:52:41 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 06:09:31 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR, Selim UYGUN

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN