Gönderen Konu: Açılı bant kullanıcıları  (Okunma sayısı 10949 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi Özgür ATAŞ

• Müdavim Üyemiz
Ynt: Açılı bant kullanıcıları
« Yanıtla #25 : 15 Ocak 2016, 12:27:56 »
Özgür abi aynen böyle birşey,
yüksek bant olarak tüfeklerde iki farklı model gördüm,
Rampalı yüksek bant, bant başlangıcı tatlı bir rampa ile başlar yumuşak bir sırt çıkar ve düz gider
diğeri ise rampasızdır dik çıkar, bu model pek kullanışlı gelmedi bana, bunu alacağıma düz bant alırım,
tercihim rampalı yüksek bant olanıdır,
rampanın uzunluğu kısalığı markalarda farklılık gösterebiliyor,
Kişiye göre değişir, bir kere kullanıp farkına varan tercihini yapacaktır.

arpacıksız kullanmak mümkün, arpacık düşünce mecbur uçara atarken ne yapacağını biliyosun arpacığın olmaması seni şaşırtmıyor :) ama alışınca kötü, sonradan arpacık takınca fazlalık gibi geliyo :)
rastgelsin yüksek bant ile :)

arpacıksız avlarımdan bir kaç resim :)

Özgür ATAŞ
1976 MANİSA  Retay masaı mara 66 namlu   , Retay Antalya ss 71-66 ve 61 namlu ,   huğlu ventus çulluk , Browning maxus armsan phenoma argentum, batsas 121h poze, doxcarms sp, doxcarms mx2 , tuka çifte

The following users thanked this post: Hasan AKSU

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #26 : 15 Ocak 2016, 14:24:39 »
Bir ad yüksek bant Baikal Üst alt çifte
Bir ad Çukur Bant HANİÇ çifte
Bir ad KILIÇLAR yüksek bant  çifte kullanmakta olan birisi olarak
 Yerden yükselen avlarda yüksek bant tüfeklerinde vuruşlarım daha net.

Onun haricinde ben pek fark görmüyorum.Grupman denemeleri yaparken bütün tüfeklerimde arpacığı  hedef kağıdındaki 13cm lık daireyi  kapatarak atarım.
Yani tam üstüne oturturum.

Yoksa hedef kağıdındaki saçmalarda merkezde toplanmıyor.

Avcılar arasında hedefi namluda kaybetmek deyimi kanımca arpacığın hedefle çakıştırılmasıdır.

Net ve temiz bir vuruştur.Mesafe uygunsa avın ölmemesi neredeyse imkânsızdır....
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2016, 14:25:47 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimiçi Özgür ATAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #27 : 15 Ocak 2016, 14:29:50 »
Bir ad yüksek bant Baikal Üst alt çifte
Bir ad Çukur Bant HANİÇ çifte
Bir ad KILIÇLAR yüksek bant  çifte kullanmakta olan birisi olarak
 Yerden yükselen avlarda yüksek bant tüfeklerinde vuruşlarım daha net.

Onun haricinde ben pek fark görmüyorum.Grupman denemeleri yaparken bütün tüfeklerimde arpacığı  hedef kağıdındaki 13cm lık daireyi  kapatarak atarım.
Yani tam üstüne oturturum.

Yoksa hedef kağıdındaki saçmalarda merkezde toplanmıyor.

Avcılar arasında hedefi namluda kaybetmek deyimi kanımca arpacığın hedefle çakıştırılmasıdır.

Net ve temiz bir vuruştur.Mesafe uygunsa avın ölmemesi neredeyse imkânsızdır....
   http://avlakforum.com/forum/yivli-yivsiz-av-ve-atis-tufekleri-genel-konular/yivsiz-tufeklerde-nasil-nisan-alinir-dogru-tufek-nasil-secilmelidir/
Özgür ATAŞ
1976 MANİSA  Retay masaı mara 66 namlu   , Retay Antalya ss 71-66 ve 61 namlu ,   huğlu ventus çulluk , Browning maxus armsan phenoma argentum, batsas 121h poze, doxcarms sp, doxcarms mx2 , tuka çifte

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #28 : 15 Ocak 2016, 15:32:38 »
Özgür abi vermiş olduğun linkteki resimlerde 3. resim, her bant için uyumlu doğru nişan alma şeklidir, resimlerle bu daha açık bir şekilde ortaya çıktı, eyvallah.
1981 / Samsun / Malatya

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #29 : 15 Ocak 2016, 15:32:42 »
Kıymetli Dostlar,
Point Of Aim - Nişan Noktası / Point Of Impact -Vuruş Noktası,etki noktası,  ayarlanırken Av Tüfeklerinde Bant tipine bakılmaz..
Kısa namlularda 20-25 uzun namlularda 30-35 metre civarında tüfeğin ARPACIĞI KAPATTIĞI  noktayı vurması hedeflenir..Dikkat ederseniz Sadece Kafa veya Boyuna nişan alınarak yapılan bazı Hindi Tüfekleri bile Açılı Bant olarak tasarlanır..
Bazı firmalar patterni yerden havalanan kuşlara atış kolaylığı sağlaması açısından %60/40 oranında ayarlamaya çalışırlar..Örneğin Browning(BWM Grup) kendi sitesinde hem Açılı Bant Hemde Düz Bantlar için Aynı Nişan noktası olarak hedefin alt orta noktasını önerir..
Ve fakat en meşhur firmalarda bile Arpacığın Kapattığı noktayı vurabilen tüfek sayısı veya Browning içinde hedefin alt ortası nişan alındığında central patternin tam merkezi vurduğu tüfek sayısı maalesef gayet azdır..
Krieghoff,Fabarm XLR Velocity,Beretta Xcel Multitarget gibi özel atış tüfeklerinde POI/POA  oranları bant ile ayarlanabilir hale getirilmiştir..
Açılı bant özellikle çift göz açık atanlar için ( ki dünya avcı ve atıcılarının çoğu bizim aksimize bu şekilde nişan alırlar) kasaya yüzü çok yaslamadan daha hızlı bir şekilde hedefe odaklanmaya yarar..
Eğer açılı bantın yapım amacı üst attırmak olsa tüm Olimpik Trap tüfekleri bu şekilde olurdu..Ama Üst atmayı tüm firmalar YÜKSEK DİPÇİKLE sağlarlar..
Test ettiğim M2,Vinci,SBEII,Affinity,Cordoba modellerinin çoğu nişan aldığım noktayı vuruyordu..Bir kısmı alt,üst ,sağ ve sol vuruyordu..Örneğin a400 Xplor Unicom 40 metrede 20 cm civarı üst vururken yerden havalanan kuş avları için tasarlanmış (mantıksal olarak üst atması gereken)  A400 Xplor Lightım tam olarak arpacığın kapattığı noktayı vuruyor..Bu tüfeklerden biri kesinlikle hatalı üretimdir..:)
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2016, 15:45:39 Gönderen: Tuncay KAHRAMAN »
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Taner MEMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #30 : 15 Ocak 2016, 21:32:40 »
Ben kendi standart bant tüfeğimde yerden havalanan veya saz arasından parlayan 10 -20 metre arası ördeğe -kuşa atış yaparken arpacık altında deil namlu altında hedefi tam olarak kaybederek yaparım ki çok zor atıstır namlu ucuda boşluğa atış yaparsın çok net vuruş sağlar arpacığı getirip atarsam kuş yükseldiği için önleme vermemiş olurum ve alt kalırım yine çok zor bir atış tam karşınızdan üzerinize gelen avdır yine namlu altında avı tamamen kaybederek refleks atışı yapmak gerekir ki buda önleme verme acısından çok zor ve genellikle basarısız bir atıştır çift göz atmak bu iki atışta %80 performans arttırır ben hep yüksek bantın bu atışlarda avantaj sağlayacağını düşünmüşümdür.
Taner MEMET
Bursa-1988

The following users thanked this post: Hasan AKSU

Çevrimiçi Özgür ATAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #31 : 15 Ocak 2016, 22:05:11 »
Özgür abi vermiş olduğun linkteki resimlerde 3. resim, her bant için uyumlu doğru nişan alma şeklidir, resimlerle bu daha açık bir şekilde ortaya çıktı, eyvallah.
hasan  üzerinde 3 şok takılı yüksekbantlı  tüfeğimle 25 mt gibi yerden 1 mt yüksekte gitmekte olan çulluğa 9 no dispersante attım kuş savrulup gitti otopside 14 saçma saydık artık neresine nasıl nişan  aldıysam :)
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2016, 22:15:36 Gönderen: Özgür ATAŞ »
Özgür ATAŞ

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #32 : 16 Ocak 2016, 09:36:42 »
Ben kendi standart bant tüfeğimde yerden havalanan veya saz arasından parlayan 10 -20 metre arası ördeğe -kuşa atış yaparken arpacık altında deil namlu altında hedefi tam olarak kaybederek yaparım ki çok zor atıstır namlu ucuda boşluğa atış yaparsın çok net vuruş sağlar arpacığı getirip atarsam kuş yükseldiği için önleme vermemiş olurum ve alt kalırım yine çok zor bir atış tam karşınızdan üzerinize gelen avdır yine namlu altında avı tamamen kaybederek refleks atışı yapmak gerekir ki buda önleme verme acısından çok zor ve genellikle basarısız bir atıştır çift göz atmak bu iki atışta %80 performans arttırır ben hep yüksek bantın bu atışlarda avantaj sağlayacağını düşünmüşümdür.

Taner bahsettiğin iki pozisyondada, (tüfeğe parelel bakan) avı arpacıkla değilde ufak bir rutuş çekerek namlu ile kapatmak tabiki daha doğru olanı, avı tam grupmanın içine sokmuş oluruz, diğer bir adıyla önleme vermiş oluruz, yüksek bantta bu pozisyonlar avantaj sağlıyor ava odaklanmayı arttırıyor,
birde avı namlu ile kapatmak bize sadece o kadarlık ölçüde önleme verdirmiş olacak, çünkü,ÇİFT NAMLULU TÜFEKLERDE HER İKİ NAMLUDA AYNI YERİ VURMASI İÇİN YAPILAN İŞLEM, bant içinde aynıdır, arpacıkla namlu iç çap orta noktası aynı yeri görür. yoksa hep alt atarız.

hasan  üzerinde 3 şok takılı yüksekbantlı  tüfeğimle 25 mt gibi yerden 1 mt yüksekte gitmekte olan çulluğa 9 no dispersante attım kuş savrulup gitti otopside 14 saçma saydık artık neresine nasıl nişan  aldıysam :)

Özgür abi son sanisede öyle bir noktada tetik kesmişsinki keskin nişancı gibi herşey hesaplanmış :)
bazen öyle ekstra vuruşlar yapıyoruz, insan kendini iyi hissediyor :)
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2016, 12:09:44 Gönderen: Hasan AKSU »
1981 / Samsun / Malatya