Tuncay Hocam, eline sağlık, aradaki farkları özetlemişsin. Zaten, şu anda, F3 ve F16 özelliklerini Türkiye'de en iyi bilen bir kaç kişiden birisi Tuncay Kahraman'dır
Ben de aklıma gelen bir kaç şeyi daha ekleyeyim.
F3 premium segment bir tüfek. Özellikleri ve kalitesiyle, dolayısıyla fiyatıyla da, Krieghoff K80 - Perazzi MX8 segmentinin altında, Browning B725 - Beretta 692 segmentinin üstünde ortada bir yerde konumlandırılmış bir tüfek.
Blaser'in , Browning B725 - Beretta 692 segmentinde konumlandırabileceği bir tüfeği yoktu. Dolayısıyla, F3'ün , Krieghoff K80 - Perazzi MX8 segmentinin rakibi olamayacak olması, bununla birlikte, kalitesi ve dolayısıyla daha yüksek fiyatıyla Browning B725 - Beretta 692 segmentiyle de rekabet edememesinden dolayı, bu bir alt segmentte rekabet edebilecek F16'yı tasarladılar ve piyasaya sürdüler. Bu segmentte olmasına rağmen, 692'yle kıyaslanamayacak kadar, B725'le kıyaslandığında ise, daha üstte kalacak kadar daha kaliteli ve başarılı bir işçiliğe sahip.
F3, profesyonel atıcıların uzun ve ağır idmanlarını kaldırabilmesi için, bununla birlikte onarım ve bakımının çok daha kolaylıkla yapılabilmesi için hemen her ayrıntısı, moduler, değiştirilebilir olarak tasarlanmış bir tüfek. Buna örnek olarak, kırma tüfeklerin zaman içinde boşluk yapan ve/veya eskiyen parçalarının (recoil surface, kilit sistemine ait bolt vs) modüler yapıda, alyan anahtar yardımıyla bir kaç dakikada değiştirilebilir olmasını verebiliriz. Bu parçalar, F16'da moduler değil. F3'ün kubuz altı , recoil surface'in düşük toleransla oturabileceği şekilde "wire cutting" metoduyla kesilmiş olmasına rağmen, F16'da bu kısım kapalı bırakılmış. Kilit sistemi ve bununla ilgili kilitleyici "bolt" parçaların namluda oturduğu yerler F3 ve F16'da farklı. F16'da, maliyeti daha düşük olan, birazcık Beretta'nın yan kilit sistemine benzeyen bir kilit sistemi kullanılmış. Ancak Beretta'nın kilit sisteminden, daha yüksek temas yüzeyine sahip, daha büyük bolt'lar var F16'da. Gene benzer şekilde, kurma kolları (cocking lever) F3'de olabildiğince kolay sökülebilir ve değiştirilebilir şekilde.
Tüm F3'lerde standart özellik olarak, üst bant namluya kaynaklı değil. Üst namluya kaynaklı ayaklar üzerine geçme şekilde üretilmiş olan F3 üst bandı, çarpmalarda, ezilmelerde, yetkin bir usta mahareti şart olmak üzere, namluya en ufak bir zarar vermeden değiştirilebilir olarak üretilmiş. F16'da, klasik İtalyan üretimlerindeki gibi, üst bant namluya direkt kaynaklı olarak üretilmiş.
F3'le birlikte gelen standart choke tüplerinin tamamı Briley üretimi ve üst kalitede üretilmiş. Screw-In ve Extended (Spectrum) olarak iki farklı seçenekte sunuluyor. F16'da daha ucuz, markasız (noname) screw in choke tüpleri geliyor. Ancak, F3'de kullanılan daha kaliteli choke tüplerini, opsiyonel olarak satın alıp, tüfeğe takabiliyorsunuz. Yataklar standart ve birbiriyle uyumlu yani.
F3'de, Balancer sistemi (Game Competition ve üstü modellerde) tam takım olarak tüfekle birlikte gelirken , F16'da bu sistem opsiyonel olarak ekstra siparişle ayrıca satın alınmak zorunda. Tam takımının Almanya fiyatı yaklaşık 750-800 Euro civarında olan bu opsiyonun takılabileceği namlu kenarlarındaki "preperation" yatakları, F16'nın Sporting modelinde mevcut ama "tungsten" malzemeden yapılmış olan ağırlıkları ekstradan satın almak zorundasınız. (Barrel Balancer) . Bunun haricinde, bu sistemin kundak içinde kalan kısmı ise (Stock Balancer) , F16'da da geliyor.
F3 namlusunun, boyası diyeyim (finish'i), çok üst düzey kalitede bir nitrat metoduyla yapılmış olmasına rağmen, F16 namlusunda, orta segment kalitede bir "rust bluing" metodu kullanılmış. Buna rağmen, namlu rengi ve görüntüsü, B725'e göre de, 692'ye göre de çok daha kaliteli.
F3'de, en kısası 71cm'den başlamak üzere, 74cm, 76cm, 81cm, 86cm namlu uzunluğu seçenekleri var. F16'da ise, Sporting modelinde, sadece 76cm ve 81cm namlu seçeneği, av modelinde ise 71cm ve 76cm namlu seçeneği var.
F3'de;
Fonksiyonel (kullanım amacına göre) Game, Competition Sporting, Game Competition, SuperSport, SuperTrap, Vantage gibi bir çok "teknik" model seçeneği
ve
her bir "teknik" model seçeneği altında, Standard, Luxus, Attache, Grand Luxe, Baronesse gibi bir çok "kozmetik" (ağaç, gravür ve kubuz finish özellikleri) model seçeneği olmasına rağmen
F16'da;
Fonksiyonel (kullanım amacına göre) sadece iki "teknik" model var: Game (av modeli) ve Sporting. Ve bu iki "teknik" model altında, "kozmetik" model seçeneği yok, sadece "Standard" model var.
F3 oldukça ince ve kibar üretilmiş bir tüfek olmasına rağmen, piyasadaki en düşük profilli O/U tüfek, Browning Cynergy idi. F16 hem F3'ün hem de Cynergy'nin altına inmiş (ben şahsen henüz ölçmedim, firmanın iddiası) ve şu anda dünyanın en düşük profilli tüfeği durumunda.
Tuncay Hocam'ın, tasarım ve üretimdeki maliyet düşürme kaygısından dolayı ortaya çıkmış olan, iğne vuruşlarının farkından bahsetmiş olduğu gibi, F3 fişek kapsülüne direkt 90 dereceyle vuruyor, F16 ise diğer O/U model tüfeklerde görmeye alışık olduğumuz gibi açılı. Bu tasarım farkından dolayı, F3, çok daha güçlü, çok daha hızlı ve merkezi bir iğne vuruşuna sahip.
Blaser Almanya'nın, en yetkili isimleriyle Almanya'da bire bir yaptığımız görüşmelerde, iki model arasındaki fark şu şekilde özetlenmişti: (sporting modellerinden örnek vererek) "Haftada bir, hafta sonları atışa giden bir keyif atıcısıysanız, F16 ihtiyacınızı fazlalıkla görecek bir tüfektir. Ancak, çok yüksek adetlerde hergün atış yapan müsabık/profesyonel bir atıcıysanız, F3'ü seçmelisiniz."
F3 ve F16 ların herikiside ortalama .735 inch overbore namlu ile 2.5 derecelik lengthened forcing cone (flat forcing cone) birleşiminden oluşan Triplex özellikte namluya sahip..Yalnız F3 Toleransları çok daha düşük ve F3 namluları değişik kubuzlara uyabilir..Herikiside IBS denilen Mekanik tetiklere yerleştirilmiş çift patlatmayı engelleyen inertial blok sistemine sahip..Yine EBS denilen ejektör sistemi herikisindede mevcut..F3 te yatay yay ve iğne sistemi varken F16 lar İtalyanlar gibi açılı iğne vuruşlarına haiz..
Temel ve enbüyük fark kilit sistemleri ve kubuz-namlu finishlerinde..Kilit tipleri bakımından F3 ün atış ömrü F16 ile kıyaslanmaz..Tolerans olarakta..
Atış ömürlerinin Alman severlerin eleştirdiği Beretta 68X modellerinden daha fazla olacağına dair hiçbir izlenim yok bende..
Bu arada F3 Game modellerinin reel ağırlıkları 3280 gramı buluyorken F16 modelleri (okuduğum kadarıyla) 3150 gram civarında..
Almanya baz versiyon game modeli 2985 eurodan başlıyor..
Nüvit beyin fiyat politikasını uygun tutmak için mücadele ettiğini biliyorum..Birkaç kez görüştük bu konuda kendisiyle..
Benim gözümde Citori serilerinden daha kaliteli olduğu kesin f16 nın ve fakat Hinge Pin Soul grubu ne der bilemiyorum..