Halis mulis Türk
Namlu üretiminin "kalbinden" şimdilik bir kaç foto paylaşayım , daha fazla detayını paylaşmayayım şimdilik, Kamil Abi'ye sözüm var, Av Doğa'daki yazımda detayları yazacağım
Dikey honlama
Namlunun özetle süreçleri. tamamı Alman çeliği, klasik SxS çifte ya da O/U falan olmasından bağımsız hepsinde uçaksavar namlu çeliği kullanılıyor 4140 değil yani
Efendim, ara detayları şimdi yazmayayım 4 ana süreçten geçiyor ama en can alıcı ve rakipleri kıskandıran tarafı hatasız honlama ve özellikle soğuk döverek, namlu kısacık ve kalın olan çelik ingot'unu (dakikada her biri 1250 tonluk 1000 darbe) döve döve hem çapta inceltip hem de boyca uzatıyor. Bu işlemi tamamen soğuk yaptığı için hem güç hem de yüksek hassasiyet bir arada olabilmesi için çok üstün bir makina parkına ihtiyacı var . Bu makinanın oturtulacağı zeminin sadece özel beton maliyeti 200.000 Eurolar civarında imiş...
Namlunun çeşitli aşamaları üst resimde alttan üste doğru sırasıyla görülüyor.
Bu resimde de, o anda yeni üretilen namluların farklı proses anlarından alınmış örnekleri var... Dövüldükten sonraki süreç örneği benim bizzat makinayı çalıştırarak yaptığım örnek
Yönergelerini okudum ve izin de verdiler sağolsunlar, bir iki tanesi "n'oluyor lan" gibilerinden bir birine bakışıp durdu o sırada
I don't care, namlu departmanı başındaki Jochen (Leipold) amcayı çoktan tavlamışım ben
Namlu makinaya konur, gerekli tuşlara basılır, bir süre sonra hoop hokus pokus dövülmüş namluyu elinize alabilirsiniz. Dayak her ne kadar soğuk da atılıyor olsa
şiddetinden dolayı azıcık da olsa ısınmış oluyor namlu ama elle tutabiliyorsunuz. Soğuk dövme yani. Ortada yukarıda duran taşa dikkatinizi çekmek istiyorum, o taş soğuk çeliği döverek inceltip , boyunu da uzatma sürecinde makinayla namlu arasındaki 4 kontak noktasından bir tanesi. (Diğerleri eksende tutan düzenekle, namlu içinin hassasiyetiyle ilgili mil) ... Her biri 1250 ton gücünde dakikada 1000 darbe bu taşla vurulurken, namlu içini 10binde hassasiyetlerde tutan üstün teknoloji, maliyeti yüksek tabi. Sanıyorum o taş enerji verir metallere , metaller de saçmaya , o da zehirlenmiş av ve avın ağzından gelen sarı su , fitillenmiş tüy, ava verilen elektrik demek
Kameraman Türk galiba pek Alman`a benzemiyor