Hakan Bey, siz takviminizi ayarlayın gelin, mutlu oluruz
Siz de özel konuğumuz olun.
Testin içeriği ile ilgili olarak, yeterli ve düzgün açıklama yapamamış olabiliriz, konu başlığındaki metni daha detaylı yazmalıyım, yoksa insanlar sizin düşündüğünüz gibi düşünebilirler haklı olarak.
Biz burada, fişekleri test etmek istemiyoruz. Biz ayrıca bireysel olarak atıcıların kendi kendine yapacağı tüfek-fişek uyumu testi de yapmak istemiyoruz. Biz sadece, fişek parametresini sabit tutarak , tüfek değerlendirmesi yapmak istiyoruz aslında. Tüm parametreleri sürekli oynayarak , tüm parametreleri ölçmek mümkün olmaz. Yani bu, matematiksel olarak, akademik metodlar kapsamında mümkün olan bir şey değil. Bu bir deneyse "kontrol" parametreniz olmak zorunda. Ölçmek istediğiniz parametre hariç diğerlerine sabit değerler atayıp , sadece ölçmek istediğiniz parametreyi bilinmeyen değişken olarak bırakmadığnız müddetçe, çıkan sonuçlar hiç bir zaman doğru olmuyor, belki doğru da olan oluyordur arada ama sonuçlara matematiksel yaklaşım olarak güvenilemez. Yani tüm parametrelerle oynayarak aynı zamanda tüm parametreleri ölçmek imkansız.
Zaten süre kısıtı olmasa, ayrıca fişek değerlendirmesi de planlarız, orada da tutarlılığı ve kalitesi en yüksek silah ya da silahlar belirlenir, ölçüm bu şekilde devam eder. Her avcının kendi silahıyla yapacağı, kendi silahına en uygun fişek bulma testi ve çabasıyla uyguladıkları bu testteki amaçla karıştırılmamalı. Fişek değerlendirmesini de ayrı bir gün yapalım inşallah ama onun metodolojisi de farklı olur, içeriği de farklı olur o testin. Bununla birlikte, atıştan atışa farklılaşan sonuçlardan dolayı, fişek başına 3 atış bile yeterli değil aslında. Dikkat ettiyseniz "en az 3" ifadesi kullandım. Minimum 5, hatta mümkünse 10'ar atış gerçek sonuca daha yakın değerler verir. 3'er atış yaptığımda, sonuçların beni yanılttığına defalarca şahit oldum. Yani sonradan atış sayısının düşürmektense, planlamayı yaptıktan sonra, zamanı iyice planlayabilirsek, tüfek sayısı da çok fazla artmazsa fişek başına atış sayısını minimum 5'er atışa çıkarmayı düşünüyorum.
Fişekler ayırt edici özellikte, denklememizde sabit değerler olarak yerini alacak. Fişekler test edilmeyecek, test edilmiş, en tutarlı fişeklerden, geniş namlu çapı, dar namlu çapı,farklı forcing cone ve namlu özelliklerinin, atışlara ne şekilde yansıdığının altını çizebilecek farklılıkta tiplerde olacak. Burada en önemli ayıraç , keçe veya fiber tapayla, patlama anında daha çok esneyip sıyırma vazifesini daha fazla görebilen plastik tapa farkı. Elbette , kapsül tipi, barut tipi de önemli ama geniş namluyla dar namlu arasındaki performans farkını belirleyecek en önemli şey , tapa teknolojisi. Ve tabii ki saçmaların kalitesi, sertliği, yumuşaklığı , düzgünlüğü gibi durumlarında, farklı forcing cone seçeneklerinde nasıl bir performans sergileyeceği önemli. Üreticilerin iddiası, örneğin Vector Pro, Forcing Cone boyunu optimum seviyeye getirdiklerini, bununla birlikte saçmanın daha az deformasyon olacağını ve böylelikle penetrasyonun artacağını belirtiyor. O halde , deforma olabilecek yumuşaklıkta saçmayla, daha kaliteli sert saçma kullanıldığında, tüfeklerin bu özellikleriyle durumu nasıl yönettiklerini ölçeceğiz.
Hasılı, fişekler test edilmeyecek. Aynı anda tüm parametreler test edilemez, ölçülemez. Yani siz bir civatayı ölçerken aynı zamanda kumpası test edemezsiniz. Kumpas önceden sabitlemeli, kalibrasyonundan emin olmalısınız ki civatayı ölçebilesiniz. Hem kumpası test etmiş olayım hem de civatayı ölçeyim dediğiniz anda ikisinde de yanılırsınız. Kaldı ki burada kumpas-civata ilişkisindeki gibi parametre saysı da az değil, bizim yaptığımız testte sonucu değiştirecek onlarca farklı parametre var, hepsini birden ölçeyim dediğiniz anda hiç birinin sonucu matematiksel olarak doğru olmayacaktır.
Burada kullanılacak fişekler, tıpkı tüfek basınç testlerinde kullanılan sürşarj fişekleri gibi düşünülmeli. Sabit, ne yapacağı belli, sadece farklı tüfeklerin buna ne tepki vereceği ölçülecek şekilde farklı tipte, belki 2 ya da 3 tipte fişekler olacak.
Basınç test fişeklerindeki farklı tipler olarak: tıpkı X bar, Y bar, Z bar fişekler gibi , biz de,(amacımız basınç testi olmadığından, yani pattern ve penetrasyon asıl kaygı olduğundan) Sıyırma Elastikiyeti Düşük Keçe Tapalı , Sıyırma Elastikiyeti Yüksek Plastik Tapalı , Yumuşak Saçmalı Extrem Ağır Dolu Fişekler gibi, tüfeğin farklılaşan namlu çapı ve özelliklerini ön plana çıkarabilecek karakteristik fişek tiplerinden, en tutarlılarını belirleyip devam edeceğiz.
DEĞERLİ ARKADAŞLAR
Hadi tüfekleri belirledik sanırım ancak kullanılacak fişekler henüz belirlenmemiş
nacizane kendi fikrimce bu testte 28-30-32-34-36 gr olmak üzere 6-7 no saçmalı fişekleri kullanmak hem tüfeklerin performansını değişik av fişekleri ile değerlendirmek,, hemde gramajlarına göre fişekleride test etmiş olmak adına daha sağlıklı olur diye düşünüyorum..
gerçi test biraz uzar ancak daha sağlıklı sonuçlar verir..3 atışyerine her fişek ile 2 atış yapılabilir..
test birazdaha uzun sürecek ve değerlendirmesi,, analizlerinin yapılması daha çok zaman alacak ama bence yapılacaksa bu şekilde yapılması daha mantıklı olacak kanaatindeyim..
TÜM DOSTLARA SELAMLAR.....ri i