Grupmanı görsel olarak değerlendirmek ve "hangi mesafede nasıl bir pattern oluşuyor?"u görsel olarak hafızanızda şekillendirmek isterseniz tabii ki her mesafede denemelerinizi yapabilirsiniz. Ancak yukarıdaki daha önce de yazdığım metod ve tablolar, her choke ve her çap için test mesafesini 40 Yard aldığınız takdirde doğru sonuçlar verir. Tüm çaplar için, tüm choke değerleri için tek mesafe: 40 Yard.
.410 çapın fişek alternatiflerinden ve avı vuracak saçmanın "tutarlı" enerjisi (Consistent Killing Strike) ile av ve mesafeleri ayrı bir konu. Yukarıda söylediğim, tüfek+choke+fişek kombinasyonunun tutarlı performans değerlendirmesi ve "karşılaştırma" için hazırlanmış metodun "tek mesafe"yi gerektirmesi ayrı bir konu.
Bu zamana kadar, yani 1870'lerde choke denilen daralmanın icadından sonra, çeşitli shotgun pattern değerlendirme metodları üzerinde çalışılmış. Krogius'un çalışması 1933 , Reed and Weldin 1931 , Alman'ların oldukça tutarlı olduğunu düşündüğüm çalışması 1937, Walker'ın çalışması 1946 vs vs.. Hepsini okudum, denedim, yüzlerce koli fişek yaktım. Yukarıda alıntılanan , daha önce de bir makale halinde yazdığım metod, tüm bu metodlardan öte, her çap (.410, 28, 20, 16, 12) ve her choke (Full, Imp.Mod, Mod, Imp.Cyl, Cyl) için tek mesafede (40 Yard) yapılacak atışlar için tam tutarlı bir metodoloji sunuyor. Böylelikle, değerlendirmek istediğiniz ilgili kombinasyonun performansını ölçebilmek için farklı farklı mesafelerden ayrı ayrı testler ve bir çok atış yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Aslında, çok daha keskin sonuçlar verecek bir metod üzerinde daha çalıştım ve neredeyse tamamlandı ama paylaşacak enerjiyi bulamıyorum kendimde, açıkçası, "bu kadarına ne gerek var kicilerin" rutinleşmiş cümlelerini de görmekten bıktığım için, zamanı gelirse başka bir platformda paylaşırım. Unutmamak lazım, bu tip değerlendirmeler, her avcının vakit bulabileceği kafa yorabileceği şeyler değil.
Yukarıda yazdığım gibi, ava özel, hafızada görsel bir pattern şekli kalması açısından farklı mesafelerden atış yapılabilir tabii ki...
Daha tutarlı sonuç verebilmesi için , tabii ki her metodolojinin yegane ihtiyacı, olabildiğince geniş bir örneklemdir. Yani, aynı fişek+tüfek+namlu+choke kombinasyonunda olabildiğince fazla sayıda atış... Tabii ki, zaman alan , meşakkatli ve maliyetli işler olduğundan örneklemleri çok büyük tutmak zorlaşıyor.
Sn AYSU Elimde bir ad 36 numara tüfek mevcut.
Bu tüfeği kaç mt de denememiz gerekiyor.
25 mt uygun mu acaba ?