Tüfeğiniz hayırlı olsun Berkhan Bey,grupman hakkında yorum yapması gerekenler yorumu yapmışlar keyifle okudum.
Bende uzun yıllardır gerek fişek doldurma tecrübelerim gerekse denemeler sonucunda farkettiğim bir konuyu paylaşmak istiyorum.
Denemelerinizde kullandığınız fişekte bulunan nsi GT tapa iç çapı dar tüfeklerde mükemmele yakın dağılım veriyor(yapısı gereği ilk patlama anında fazla deforme olmuyor ve namludan çıkar çıkmaz açılmasına rağmen 36 ile 40 metre arası mesafe katediyor) değişik tüfeklerde yaptığım testlerde hep güzel sonuçlar verdi.
Sanırım Yaf ve rc nsi GT tapa kullanıyor.(Çok fazla eleştirmeme rağmen sırf bu tapadan dolayı yaf kullanmaya başladım ve iyide sonuçlar alıyorum)Özellikle Hatsan tüfek kullananların GT tapalı fişekleri denemesini öneririm.
Teşekkür ederim.Fişek kaliteli görünüyor ama baruttanmı tapandanmıdır bilmem çok sert patlıyor.Dayak yemek istemeyenler 2700gr bir tüfekte kullanmasa iyi olur
Bu atışlarda;
2 nolu choke ile yapılan atışta vuruş noktası (Point of Impact), çemberin merkezine göre oldukça üstte kalmış, dolayısıyla gerçek yüzdeyi, çemberi daha üste çizerek anlayabiliriz. 2 nolu choke ile yapılan atışa göre, 76cm çemberin üst noktası, kağıdın üst kenarından 4-5 cm altta kalacak şekilde, sola doğru da 4-5 cm hareket ettirelerek yeniden çizilirse, doğru oran çıkar. (Yani çemberi sol-üste doğru hareket ettirmelisiniz, sola doğru 4-5 cm, yukarı doğru ~15-18 cm...)
4 nolu choke ile yapılan atışta ise sanırım (fişek içerisindeki saçmayı 275 gördüm, yanlışsa lütfen düzeltin) 59% gibi bir oran var, o da 4 (Improved Cylinder) değil, 3 nolu (Modified) choke oranı kabul edilir.
Standartlara göre evet, dar ve toplu atışlar gibi görünüyor. Yerli tüfeklerde bunu görmeye alıştık. Keşke standartlara uygun olsalar. (TSE 870'te bu da geçiyor, Sayfa 9, Madde 5.3.2.2. Ama ne hikmetse, Merkel'ler, Browning'ler bu TSE standartlarına (başka maddelerine) bir türlü uyamazken!! yerli tüfeklerde böyle şeyler göz ardı ediliyor ya da atlanıyor)
Bununla birlikte, aslında elinizdeki tüfeğin hangi choke ile ne yaptığını kendiniz bildiğiniz sürece, choke üzerindeki çentik sayısının pratikte çok bir anlamı kalmıyor.
Zaten Grupman Verimliliği Oranı'ndan çok daha önemlisi (hesaplamaların detayını göremedim ama) yazdığınız puanlamalara göre, Saçma Dağılım Oranı ve Saçma Düzensizliği'nden iyi puanlar almış görünüyor tüfek.
Tüfeği alırken standartlardaki yüzdelere göre choke seçimi yapınca biraz rahatsız etti sonuç :DAldığı puanlar tatmin etti en azından.2no choke için yaptığım atışı tekrar çizerek aynı kağıt üstünden değerlendirecem ama biraz bekletecem, kağıt evde değil.
Hesaplamayı yazmaya çalıştım.
Gupman verimliliği: 162/275=%59
Saçma dağılım oranı: 275/83x100=331 Table1 de %59 karşılığı 185 331>185 331-185=146 146>8 Sonuç MÜKEMMEL
Saçma düzensizliği: Patchiness Pratik Değeri:3
20 inch’lik daire içerisindeki saçma adedine karşılık gelen birinci Patchiness Tablo Değeri Table2 den 83ün karşılığı yaklaşık 1.55
30 inch’lik daire ile 20 inch’lik daire arasında kalan saçma sayısının Patchiness Tablo Değeri Table2 den 79un karşılığı 3.1
İki değerin toplamı 4.65 Patchiness Pratik Değeri, Patchiness Tablo Değeri’nden küçük 4.65-3=1.65
1.65 1’den büyük, 2’den küçük Sonuç İYİ
Grupman Genel Performans Verimliliği: %(90+80)/2=%85
Hatam varsa özür dilerim.
Bu da sizin paylaştığınız test.Okuyanların durumu anlaması için izin istemeden paylaştım darılmazsınız inşallah.
ANALİZ
Grupman değerlendirmesi sadece 30 inch’lik daire içerisine isabet eden saçma adedi ya da oranından ibaret değildir. 30 inch’lik daire içerisine isabet eden saçma oranının literatürdeki adı “Pattern Efficiency” (Grupman Verimliliği)’dir. Ancak Pattern Efficiency, grupman dağılımı ve kalitesi hakkında yeterli bilgiyi size sunamaz. Sağlıklı bir Pattern Analizi yapabilmek için değerlendirilmesi gereken 4 ana parametre vardır;
1) Pattern Efficiency (Grupman Verimliliği) ; Namlu ucundan 40 Yard uzaklığa konulmuş hedefte 30inch’lik daire içerisine isabet eden saçma adedinin, fişek içerisinde bulunan toplam saçma adedine oranıdır. Yani, Pattern Efficiency = [(30 inch’lik Daire İçerisindeki Saçma İsabet Adedi) / (Fişekte Bulunan Toplam Saçma Adedi)] x 100
2) Pellet Distribution Rating (Saçma Dağılım Oranı) ; Bu parametreyi hesaplayabilmek için, Pellet Distribution Factor (Saçma Dağılım Faktörü)’nü incelememiz gerekiyor. Bunun için öncelikle, iki farklı Pellet Distribution Factor (Saçma Dağılım Faktörü) bulacağız.
Birincisi; Hesapla bulacağımız Pellet Distribution Factor. Hesapla bulacağımız sayı için formülümüz; Pellet Distribution Factor = [(30 inch’lik Daire İçerisindeki Saçma İsabet Adedi) / (20 inch’lik Daire İçerisindeki Saçma İsabet Adedi)] x 100. Bu hesabın sonucu, aradığımız Pellet Distribution Factor Hesap değeridir.
İkincisi ise; aşağıdaki referans tablodan (Tablo-1) bulacağımız Pellet Distribution Factor. Peki tablodan Pellet Distribution Factor’u nasıl bulacağız; 1) nolu maddede bulduğumuz Pattern Efficiency değerine Tablo-1’de karşılık gelen Factor değeri aradığımız Pellet Distribution Factor Tablo değeridir. Burada, hangisinin daha büyük olduğuna dikkat edeceğiz ve bu iki sayıyı bir birinden çıkaracağız. Hangisinin büyük olduğuna (Hesapla bulunan mı? Tablodan bulunan mı?) ve aralarındaki sayısal farka göre Pellet Distribution Rating (Saçma Dağılım Oranı) için şu değerlendirmeyi yapacağız;
Pellet Distribution Rating Değerlendirmesi;
a. Tablodan bulunan Factor, Hesapla bulunan Factor’den daha BÜYÜKSE; iki sayı arasındaki fark;
i. 8’e eşit ya da 8’den büyükse, Pellet Distribution Rating ZAYIFTIR (POOR)
ii. 4’ten büyük, 8’den küçükse, Pellet Distribution Rating VASATTIR (FAIR)
iii. 4 ya da 4’ten küçükse, Pellet Distribution Rating NORMALDİR.
b. Tablodan bulunan Factor, Hesapla bulunan Factor’den daha KÜÇÜKSE; iki sayı arasındaki fark;
i. 4’ten büyük değilse, Pellet Distribution Rating NORMALDİR.
ii. 4’ten büyük, 8’den küçükse, Pellet Distribution Rating İYİDİR (GOOD)
iii. 8 ya da 8’den büyükse, Pellet Distribution Rating MÜKEMMELDİR (EXCELLENT).
3) Patchiness (Saçma Düzensizliği) ; Patchiness basit olarak, pratikte 30 inch’lik daire içerisinde, saçma isabet etmemiş boş alanlara çizilebilecek 5 inch çapında küçük dairelerin adedidir.
Peki bu rakam yani Patchiness Pratik Değeri ne anlama geliyor? Nasıl değerlendireceğiz?
i. Bu rakamın ne anlama geldiğini söyleyebilmek için iki adet de Tablo-2’den Patchiness Tablo Değerleri bulacağız ve bunları birbiriyle toplayıp Gerçek Patchiness Tablo Değeri’ni bulacağız;
1. İlk Patchiness Tablo Değeri; 20 inch’lik daire içerisine isabet eden saçma adedine Tablo-2’de 20 inch’lik Bölge için (Tablonun soldan iki sütunu) karşılık gelen sayıdır.
2. İkinci Patchiness Tablo Değeri; 20 inch’lik daire ile 30 inch’lik daire arasında kalan şerit bölgeye isabet eden saçma adedine Tablo-2’de Şerit Bölge için (Tablonun sağdan iki sütunu) karşılık gelen sayıdır.
ii. Bu iki farklı Patchiness Tablo Değerini toplayacağız ve bu bizim Gerçek Patchiness Tablo Değeri’miz olacak.
iii. Ve aşağıdaki değerlendirmeyi yapacağız;
Patchiness Değerlendirmesi;
a. Patchiness Pratik Değeri, Patchiness Tablo Değeri’nden BÜYÜKSE, iki sayı arasındaki fark;
i. 2 ya da 2’den büyükse Patchiness Değerlendirmesi ZAYIF (POOR)
ii. 1’den büyük , 2’den küçükse Patchiness Değerlendirmesi VASAT (FAIR)
iii. 1’den küçükse Patchiness Değerlendirmesi NORMALDİR.
b. Patchiness Pratik Değeri, Patchiness Tablo Değeri’nden KÜÇÜKSE, iki sayı arasındaki fark;
i. 1 ya da 1’den küçükse Patchiness Değerlendirmesi NORMAL,
ii. 1’den büyük, 2’den küçükse Patchiness Değerlendirmesi İYİ (GOOD),
iii. 2 ya da 2’den büyükse MÜKEMMELDİR (EXCELLENT).
4) Pattern Performance Efficiency (Grupman Genel Performans Verimliliği) ; Bu parametreyi hesaplayabilmek için , 2) ve 3) nolu maddelerde elde ettiğimiz sonuçları değerlendireceğiz. 2) nolu maddede değerlendirdiğimiz Pellet Distribution Rating ve 3) nolu maddede değerlendirdiğimiz Patchiness performansları 5 farklı derecede değerlendirilmişti. Bunlar; POOR, FAIR, NORMAL, GOOD ve EXCELLENT dereceleriydi. Her bir derecenin rakamsal notu vardır;
POOR : 50%
FAIR : 60%
NORMAL : 70%
GOOD : 80%
EXCELLENT : 90%
Değerlendirme için yapmamız gereken, Pellet Distribution Rating rakamsal puanıyla, Patchiness rakamsal puanlarını toplayıp 2’ye bölmek, yani ortalamalarını bulmak. Örneğin, herhangi bir test atışımız için, Pellet Distribution Rating değerlendirmemiz NORMAL yani 70% , yine aynı test atışımız için Patchiness değerlendirmemiz EXCELLENT yani 90% çıkmış olsun. O halde, Pattern Performance Efficiency değerlendirmemiz; (70+90)/2=80, yani 80% GOOD (İYİ) olacaktır.