@Emrah AKDENİZ öncelikler merhaba, bende son 2 yıla kadar 71 cm sabit şoklu sarsılmaz pozemle av yaptım, eskiden kendim doldurğum fişeklerden bahsedeyim size, ozamanlar hassas terazim yoktu, ölçek kullanarak barut ve saçma koyardım, ve hedefte denediğim zaman fişekler birbirini hiç tutmazdı. ama edindiğim tecrübeye dayanarak söylemek istediğim bir şey var, tüfeğin grupmanı diye bir tabir yok arkadaşlar, bir marka tüfek her marka fişekle değişik grupmanlar yapar , geçtiğimiz yıllarda deneme amaçlı bir kaç kutu değişik markalarda fişek alıp hedefte denedim, fişeklerden bir kutusuda meca idi, gramajlar aynı fakat meca ve bp fişekleri daha çok patlıyo ve daha çok tepiyodu, hedeftede farkını gördüm grupmanları iyi değildi, tahtalıya ortalama 40 metre mesafeden attığım zaman ya hiç vuramıyodum yada havada resmini çekiyodum, grupman biraz bozuk ama öldürücülüğü güzeldi, tek sıkıntı kovanlar çok deforme oluyo, iki tüfeğimlede denedim fişek tablası yamulup tüfeğin içinde kalıyodu oyuzden meca ya elveda dedim, ondan sonrada sürekli rc ve mirage fişekleri kullandım
Her tüfeğin bir grupmanı vardır.
Ve her tüfeğin grupmanına etki eden faktörler vardır.
Power tapa , keçe tapa ,bior tapa ve dispersante tapa gibi.Fişeklerdeki saçma sertliği ,tapa çapı kullanılan barut hakkı ve fişeğin basıncı gibi direk etki eden bir sürü faktör vardır.
Hatta bunlara ilave olarak rakım ve sıcaklık ta ilave edilebilir.
Ayrıca her tüfeğin farklı grupmanı yoksa neden iç çap ölçüleri her firmada çok değişkendir.Neden daha geniş iç çaplı namlular üretilir ?
Ve bu namlularda grupmanın daha homojen olduğunu söyleyen dünya silah devleri bizlerimi kandırıyor acaba ?
Pazarlama taktiğimidir bunlar?