Merhaba,
Uzun zamanlar yaptığım araştırmalar sonucu alacağım tüfekte karar kıldım ve dün bayiiye sipariş verdim. Bugün tüfeği teslim aldım ve ruhsata işlettim.
Aldığım tüfek Stoeger M3000, ahşap kundaklı. Bu modellerde henüz slug namlulu satış başlamamış ama ayrıyeten slug namlu alınabiliyor. Ben de öyle yaptım.
İlerde tüfekle yaptığım atışları, avları ve tecrübelerimi de bu başlık altından sizlerle paylaşıcam.
Öncelikle kutu içeriğinden bahsedip birkaç fotoğraf atıcam.
Kutuda tüfek aksamı, 12/71 şeritli namlu ve 12/61 slug namlu bulunuyor. Özellikle belirteyim, 61/12 slug namluda
GEZ YOK. Ayıca arpacık da sabit, aşağı yukarı sağa sola ayarlanamıyor. 71 cm şeritli namlu için 3 adet şok bulunuyor. Bunlar 1,3 ve 4 numaralı şoklar. 2 ve 5 numaralı şoklar kutu içeriğine dahil değil, ama ayrıca tedarik edilebiliyormuş. Haliyle bi' adet de şok anahtarı var. Garanti belgesi ve kullanma kılavuzu ve 3 adet dipçik açı ayar pulu kutu içeriğine dahil.
Stoeger firması askı kayışı ve askı kayışının bağlantısı için aparat göndermiyor. Takım halinde alınabiliyormuş. Ben firmadan sadece aparatlarını aldım. İlerde güzel bi' deri kayış uydurmayı düşünüyorum.
Görsel olarak çok dandik bi' sunum yapmışlar. Karton kutu ile geliyor. Artık neredeyse her firmanın kendi çantasıyla gönderdiği düşünülürse bu üzücü bi' durum fakat önemli olan işlevse pek bi'şey değiştireceğini sanmıyorum.
Bayiiden tüfeği teslim alırken harbi takımı, yağ, fişeklik ve askı kayışı satın aldım. Daha sonra değiştirebileceğimi düşünerek çok pahalı ürünler tercih etmedim.
Bayiideyken tüfekle birlikte 4 kutu da fişek aldım. Bunlar 29 gram Yaf tek kurşun, 32 gram RC tek kurşun, 32 gram 6 numara RC saçma fişeği, 32 gram 7 numara Sterling saçma fişeği.
Emniyette tüfek kaydını yapar yapmaz poligona gidip atış yapmaya başladım. Gerçi önce mekanizmayı kontrol etmem söylendi, baktım yağlıydı, tekrar yağlamadan atışlara başladım. Atış performansım çok kötüydü. Çok utandırıcı olduğu için bahsetmiycem
Ama bunda soğuğun ve tüfeğe alışmamış olmamın da etkisi var. Arpacığı 2 saniyeden fazla aynı noktada tutamadım açıkçası
Eve döner dönmez de namluyu söküp temizleyip yağladım, hevesliyim ya
RC ve Yaf tek kurşunların tamamını attım, RC ve Sterling saçma fişeklerinden de üçer tane attım. İlerleyen günlerde dipçiğin açısını kendimce ayarlamak için hazırlık yapıp gidicem. O zaman fotoğraf çekersem onları da paylaşırım. Bu arada, bu atışların tamamını slug namlu ile yaptım.
Tüfeğe dair ilk izlenimlerime gelecek olursak; tüfek oldukça ağır. Ama ağırlığı alışılmayacak bi' ağırlık değil. Takriben 3.5, 3.6 kg civarı olduğunu tahmin ediyorum. Yakın zamanda tartıp onu da eklerim.
Tüfeği yüzüme alırken dipçik pedi ceketime sürttü, çok kalın bi' ceket olmamasına rağmen rahatsızlık verdi. Çıkardım yine denedim yine sürttü. Sanırım tüfeğin dipçiği bana uzun. Sanırım dipçik pedini değiştirmek zorunda kalıcam. Dipçik pedi delikli yapısıyla tepmeyi tamamen emiyor. Yaptığım hiçbir atış en ufak bi' rahatsızlık vermedi. Açıkçası inertia sistem olduğu için biraz şüpheye düşmüştüm. Muhtemelen tüfeğin ağır olması da bunda etkilidir.
Dipçik bana uzun geldiği için muhtemelen dipçik pedini değiştirmek zorundayım. Pedin kalınlığı takriben 25-30 mm civarı. Yaklasık 10 mm bi' pedin benim işimi göreceğini düşünüyorum. Tüfeği dik şekilde sağ kolumun orta boğumuna (dirseğin tersindeki eklem boşluğuna) yerleştirdiğimde işaret parmağım tetiğe oturmuyor. İdeal olanı işaret parmağının birinci boğumunun tetiğe oturmasıymış. Ayrıca dipçik pedi çok yumuşak ve mat bir maddeden, bu da tüfeği yüzüme alırken zorluk çıkarıyor. Biraz daha kaygan bi' yüzey olsa olabilirdi. Google'dan dipçiklere baktım, Beretta'nın dipçik pedi 12 mm kalınlığı ve daha kaygan yapısıyla bana uygun olabilir.
Tüfeğe dair ilk izlenimim bunlar. Şimdilik genel olarak memnunum. Özellikle atış anında tepmenin neredeyse hissedilmemesi beni çok memnun etti. Dipçik boy ve ped sorunlarını çözersem veya böyle alışırsam hiçbir problemim kalmaz.
Siz de dikkat etmem gereken hususları belirtirseniz sevinirim.
Düzenleme: Bu arada atış hedeflerim yaklaşık 20 metrede 50 cl ve 1 L'lik pet şişelerdi.