Gönderen Konu: Fişek dolumunda kullanılmış fişek kullanımı...  (Okunma sayısı 2935 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mevlüt KÜÇÜK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Fişek dolumunda kullanılmış fişek kullanımı...
« : 14 Aralık 2015, 16:56:17 »
Merhaba arkadaşlar
Fişek dolumunda kullanılmış kovanlar verimli olur mu sizce? Hadi yaptık diyelim süperpozede ejektörde sorun çıkarır mı, yıldız mı yoksa düz kapama mı yapmak lazım?

Çevrimdışı Ahmet ÖZYILMAZERLER

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Fişek dolumunda kullanılmış fişek kullanımı...
« Yanıtla #1 : 14 Aralık 2015, 17:33:10 »
Mevlüt Kardeşim,

Kalıplama/haddeleme yaparsan bir sorun olmaz, yıllardır attığım fişekleri tekrar doldururum, Y. Otomatik, Poze ve Pompalı ile kullanırım. Doğru şekilde fişek doldurursan sorun yaşama ihtimalin, kaliteli bir fabrikasyondan bile düşük olur.

Fişeğin orijinali, yıldızsa yıldız, sıvama ise sıvama yapmak gerekir. Sizin elinizde dolum için ne tür bir ekipman var?
1980 İSTANBUL

Çevrimdışı Mevlüt KÜÇÜK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 14 Aralık 2015, 18:16:01 »
Uzun bir aradan sonra tekrar başlıyorum kısmetse Ahmet hocam huğlu 103 fe süperpozeyle. Daha önce kendim doldururdum, 16 lık eski kırma tüfeğimle hazır fişeklere fark atardı dolum fişeklerim, atış keyfi de başkaydı açıkçası. Ama ejektörlü pozeyle ne olur bilemedim. Ağız kapama aletini cevaplara göre alacağım, tekrar dolumu sormamın sebebi de maliyet aslında. Alet edevat alıp masraf yapmadan bu detayı öğrenmek istedim. Kalıplama/ haddelemeden kastınız tam olarak nedir ve kapama aleti yıldız mı yoksa sıvama mı daha iyi olur?

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 14 Aralık 2015, 21:03:26 »
Kalıplama veya haddeleme şudur: Fişek ateşlendiğinde oluşan patlamanın etkisi ile tip kısımdaki pirinç bölüm bir miktar şişer ve formu bozulur. Bir aparat yardımıyla bu kısım sıkıştırılarak tekrar eski ölçülerine getirilir. Eğer fişeği tek sefer dolduracak ve ilk seferinde de atıldığı tüfekle atacaksanız sorun olmayabilir (ejektöre garanti veremem) ama fişeği başka tüfekte kullanacak, birden fazla sefer dolduracaksanız kalıplama yapmak gerekir.
LEE, MEC ve eski Şimşeklerde bu işi yapan istasyon var. Ancak bu aletleri ya yurt dışından getireceksiniz ya da 2. el tedarik edeceksiniz. Piyasada bulmanız pek mümkün değil.
Şimdi hepsinden önemlisi, kovanı atılmış kovan kullansanız dahi piyasadaki yerli fişek fiyatlarına ulaşmanız mümkün değil. Eğer maliyet düşünüyorsanız sakın fişek doldurma işine girmeyin zarar edersiniz. Fişek doldurmak artık sadece piyasadaki fişeği beğenmeyen ve ben daha iyisini yaparım diyenlere göre. Maliyet düşürmek istiyorsanız İnternetten fiyatları iyi araştırın ve koli bazlı alım yapın...
1980 İSTANBUL

Çevrimdışı Mevlüt KÜÇÜK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 14 Aralık 2015, 21:26:24 »
Maliyetten kastım hazır fişeklere kıyaslamak değil, daha çok kendi yapacağım doluların maliyetini biraz da olsa düşürmek adına. Kalıplamayı araştırdım biraz evet bu işi yapan bi makina lazım sanırım.

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #5 : 14 Aralık 2015, 22:02:50 »
Sıfır kovandan daha sağlıklı ve standart olur ama bu iş * biçimlendirme parçasını çok zorlar. Yuvarlama kıvırmanın da üstün yanları var. Bulabildiğinizden başlayabilirsiniz.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 14 Aralık 2015, 22:34:06 »
Bu işin kralı İtalya'da GAEP'tir...Bu makinelerin en basit olanı bile piyasada bulabileceğiniz hemen her fişekten daha güzel ağız kapatıyor.

http://www.gaepreloading.com/catalog/c17_p1.html

Bu da kalıplama/haddeleme aleti: http://www.gaepreloading.com/catalog/i13.html

Piyasada istediğimiz malzemeyi bulabiliyor olsak hiç düşünmez alırdım bunlardan bir tane.
1980 İSTANBUL

Çevrimdışı Mevlüt KÜÇÜK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 14 Aralık 2015, 22:46:57 »
Lee Load All yurtdışı kargo dahil 150 tl gibi bir rakam ama nekadar dayanır yeterince sağlam mıdır bu işi yapmak için...

Çevrimdışı Murat BOZOK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 14 Aralık 2015, 23:05:50 »
2 seneden beri kendi fişeklerimi dolduruyorum son bir senedir de kullanılmış fişeklerin dolumlarını yapıyorum. Piyasada zaman zaman MEC marka fişek dolum makinesini bulmanız mümkün. Kalıplamayı da güzelce yapıyor mesela. Ama bu kendi başına ağız kısmında kıvırma bile olsa hatta kullanılmış fişekte olsa tam yuvarlak yapamıyor. Tekradan yuvarlama yapmak gerekli en azından ben öyle yapıyorum. En başta manuel ellle yaparken kıvırma aparatı bularak sutun matkapla sıfıra yakın fişekler elde ediyorum. Ama yinede içlerinde bir kaç tane sorunlu çıkabiliyor bunuda yanıma koyduğum pozeme manuel şekilde çıkarıp takarak sorun olup olmadığına kontrol ederek bakıyorum. Otomatikle bile seri şekilde atıyorum kullanılmışları Allah'a şükür şuana dek bir sorunla karşılaşmadım.
Ama maliyet düşünülüyorsa 2.plana atılmalı. Kullanılan barut, tapa, kapsül değerleri ölçüsünde bilinerek yapılmalı macera fazla aranmamalı. İlk başlardaki harcanan para göze görünmemeli. Hatta bunları bile bulduk diyelim istediğiniz barut bulunabilmeli. Hadi bunuda buldunuz tapa çeşitlerinide bulmalı, hadi bunuda buldunuz istediğniz kapsül bulunmalı, hadi bunuda bulduk,istediğimiz kurşun yada saçma yapabilmeli yada alınmalı, bir kurşun yapmak için bile keçe ile barut arasına bir plastik ara tapa bile yokken kendi çabalarımızla üretim yapabilir diyorsan ve benim gibi pes etmem her türlü engele rağmen yaparım diyorsan, ne duruyorsun :)
Benelli Süper Nova Pompalı
Huğlu 104 A

1973-İSTANBUL

The following users thanked this post: Alper AKBEY

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 14 Aralık 2015, 23:13:27 »
Lee Load All yurtdışı kargo dahil 150 tl gibi bir rakam ama nekadar dayanır yeterince sağlam mıdır bu işi yapmak için...

Ben de Lee Load All var, öyle "karamürsel sepeti gibi" ufak tefek durduğuna bakmayın çok iş görüyor. Ancak aynen Murat beyin üstte söylediği gibi, tüm kol gücüyle bastırılan presler (ister 60$ lık LEE ister 500$lık MAC olsun) yıldız kapamanın kenarlarını köşeli bırakır. Ben de aynen Murat beyin dediği gibi sütun maktapla şöyle bir ağzını yuvarlıyorum.

Ama olur ya şu GAEP'den alırsanız, onda yukarı doğru konikleşen ve ancak en iyi markaların premium seri fişeklerinde görebileceğiniz ağızları yaparsınız.
1980 İSTANBUL