Gönderen Konu: Tahtalı yer tespiti?  (Okunma sayısı 14997 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Tahtalı yer tespiti?
« : 12 Aralık 2015, 03:16:45 »
Selamlar. Öncelikle tahtalı avı konusunda tecrübeli abilerin görüşlerini almak istediğim bir konu bu. Malum tahtalı merası diye gidip ve hatta tahtalı bulunduğuna dair duyumlar aldığımız meraya gidipte hiç rastgelmediğine Birçoğumuz şahit olmuşuzdur. Benim sorum şu ki.. Bu kuşların yerlerini daha önceden nasıl tespit edebiliriz? elbetteki ustalıkla olacağını biliyorum buna hava sıcaklığı rüzgar gibi etkenlerinde rol oynadığını düşünüyorum fakat bir merada tahtalı varlığını nasıl tespit edebiliriz? Nerelere bakmalıyız, nerede aramalıyız,neyi göz önünde bulundurmalıyız ki bir sonraki gün aynı yerde avlandığımızda bir iki tanr torbaya atabilelim?
(Çok acemice bi soru oldu) farkındayım fakat artık bende üzerine düştüğüm bu konuyu açıklığa kavuşturup gittiğimde hava gazı vurmaktan bıktığım için bu konuda tecrübeli abilerimizin görüşlerini almak istiyorum.
1993 Gümülcine
"Hiçbir taklidin şaheser olma şansı yoktur."

resim yüke

Çevrimdışı Adem ÖZENEN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Tahtalı yer tespiti?
« Yanıtla #1 : 12 Aralık 2015, 09:51:03 »
en güzel yerler meşe ormanları,ormanların bitiminde ekin arazisi varsa onların kıyıları verim verir ben yıllardır böyle avlanıyorum
tabii şartlar elverişli olacak ki ,anladığım kadarıyla bunları zaten biliyorsunuz rasgele
1963 Maltepe-İstanbul

The following users thanked this post: Gürkan ONAT

Çevrimdışı Cihan TURGAY

• *
« Yanıtla #2 : 12 Aralık 2015, 11:06:44 »
tahtalının ençok sevdiği yem meşe peliti yani meşe tohumudur,onu bulamazsa kayın ağaçlarının tohumu yani kayın fıstığıdır,rahatsız eden yoksa tarım arazilerinde hayvan yemi için yapılan mısır silajı yapılmış tarlalara gelir yemlenir.birde bezelye ekilen tarlaları sever.ovada yem bulursa dağlara sadece dinlenmeye ve akşam yatmaya gelir.yemlenirken görüldüğü yere muhakkak tekrar gelir ama rüzgara göre davranır,lodos esen havalarda dere ve vadi içinden çıkmaz arazide çok avcı yoksa zaten uçmaz ve arazideki binlerce kuştan birtane göremezsiniz.en garanti avı akşam yattığı yeri beklemektir.
Cihan TURGAY
1973 balıkesir

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #3 : 12 Aralık 2015, 14:47:47 »
Tahtalının olduğu bölge biliniyor ise iyi takip yapıp yemlendiği yerlerin tespit edilmesi ve o beslendiği yerlerde erkenden gidip çok iyi kamufle olarak beklemek ve hatta varsa mühre kullanmak av şansını artırır,ve kesinlikle akşam yattığı yerlerde bekleyerek avlanmamak ve rahatsız etmemek gerekir,aksi takdirde o bölgeyi terk eder birdaha aynı yerde bulamazsınız.
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 12 Aralık 2015, 16:07:44 »
sonbaharda geldiğini fark ettiğiniz bölgede rahatsız edilmemeli, kuş yerleşme aşamasındadır, eğer aşırı rahatsız edilirse ordan kayar başka yere,
ormanlarda meşe palamudunu çok sever, açık arazide mısır buğday soya fasulye nohut gibi taneleri sever,
keşif yaptığınız muhit çok müsayit olabilir ama tahtalıda uğramamış olabilir,
mesela her yıl bol miktarda tahtalının konuşlandığı ormanlar bazı yıllar yok denecek kadar az olabiliyor,
benim avlandığım yerde sabah saat 08:00 dedimi tünediği ormandan kalkar doğru yaylıma gider, saat 10/11 'e kadar tüfek atarsın, ondan sonra keser, öğlenden sonra saat 14:00 dedimi görülmeye başlar akşam tünemek için geri döner, öyleki saatini hiç şaşırmaz, çokta olsa yağmurda kanat açmaz ağaçlarda bekler, avını çok severim, benim gözlemlerim kısaca bu şeklide, gidenlere rastgelsin
1981 / Samsun / Malatya

The following users thanked this post: Abdullah KAPLAN, Gürkan ONAT, Ahmet ARAPLARLI

Çevrimdışı Oğuz İNCE

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 12 Aralık 2015, 18:25:35 »
Keklikten sonra en zevkli av bence tahtalı. Hem çok fişek atma ihtimalin olur hem çok uyanıktır yanaşmak yada kamufle olmak zordur. Benim gözlemlerim bu sene için hayvanlar çok huylu zaten geçen senelere göre sayısı az bu taraflarda... Zeytin bahçelerinin çokluğu sebebiyle bu hayvanlar zeytinleiklere dadanıyor bizim burda ama dağ başındaki bahçelere... Bu sene zeytin yılı olmadı için  yani çok zeytin lmadığı için ağaçlarda sahipleri toplamaya tenezzül etmiyor aralık ortasına kadar bu zeytinleri bitirdikten sonra sandal çekirdeğine yönelecek bu kuşlar... Bilinmeyen merada vurmak tamamen şans işidir ama iyi bir gözlem ve sabırla hangi saatte nerelerde yemlendiğini çözdükten sonra asıl av keyfi başlar... Sandal ağaçlarının bol olduğu yamaçlara gidip tabi yakınında çam ormanı olması lazım burdaki sandal ağaçlarının dibine bakıp çekirdeklerin yenmiş sanki ısırılmışta bırakılmış gibi olduğu tespit ederseniz o sandallara kuş uğruyor demektir... öğleden sonra 2 ile 4 arası en hareketli zamanlarıdır... Onun dışında sabah erken saatlerde görebilirsiniz yoksa rahatsız edilmedikçe uçmaz bu kuşlar. Ben beklemekten sıkıldığımda ses çıkarırım gerekirse havaya bir el ateş ederim ve kalkarlar eğer yakındalarsa üzerinizden geçebilir ve sizde kısmetinizi alırsınız. en az 7 8 kuş vurmuşluğum var bu şekilde :) bu sene mührede aldım ama henüz istediğim verimli kuşu göremedim bakalm havalar biraz daha sertleşsin mısırlar zeytinler bitsin tat vermeye başlar bu av ...

Oğuz İNCE
1988 Selçuk/İzmir

Çevrimdışı Mustafa AYDIN 54

• Müdavim Üyemiz
  • avcılık özgürlüktür.
« Yanıtla #6 : 12 Aralık 2015, 21:23:21 »
Bizim meralarımız mısır tarlalarıdır. Etraftaki ormanlarda konaklarlar, gün doğumundan sonra tarlalara yemlenmeye inerler.Hep aynı güzergahı kullanırlar. Çok uyanık kuşlardır. Çok iyi görürler. Yemlenirlerken yakındaki yüksek ağaçlarda mutlaka 7-8 adet gözcüleri bulunur. Çok iyi bir kamuflajla iyi saklanmak gerekir. Önceden güzergahı ve geçit yerlerini tesbit ederseniz verimli bir av olur. Karlı, sisli ve yağışlı günlerde alçak uçarlar ve iyi av verirler. Asla yatakladığı yerde tüfek atılmamalıdır. Bu avcılık etiği açısından uygun değildir vede merayı terk etmesine sebep olur. Fazla yüksekte silah atılmamalıdır. Çok yara taşır ve çabuk düşmezler. Selamlar rasgelsin.

GT-S6810P cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Franchi Affinity y.oto. 71
  • carizma y.oto. 61-71
  • D. D. Panda
Mustafa AYDIN  1973 SAKARYA

The following users thanked this post: Gürkan ONAT, Ahmet ARAPLARLI, Emrah AKDENİZ

Çevrimdışı Cihan TURGAY

• *
« Yanıtla #7 : 12 Aralık 2015, 21:51:35 »
avcılıkta akşam beki denilen bir bek avı türü bulunur bu ördekte,çullukta,tahtalıda yapılır etik kuralları tabiki önemli, yasal saatleri içinde yapılırsa sorun yok ben 25 yıl her avı yaptım alasıyla ve yasal yollarıyla tahtalının akşam geçiti süper olur ama siz etik olmadığına kanaat getirirseniz bilemem arkadaşlar.sabahda vurmayalım ozaman çünkü hayvan yeni kalkımış yemlenmeye gidecek buda bana etik gelmedi,öyle birşey yok yasalsa yapılır.
Cihan TURGAY
1973 balıkesir

The following users thanked this post: Soner FAKI

• Müdavim Üyemiz
  • avcılık özgürlüktür.
« Yanıtla #8 : 12 Aralık 2015, 22:30:04 »
avcılıkta akşam beki denilen bir bek avı türü bulunur bu ördekte,çullukta,tahtalıda yapılır etik kuralları tabiki önemli, yasal saatleri içinde yapılırsa sorun yok ben 25 yıl her avı yaptım alasıyla ve yasal yollarıyla tahtalının akşam geçiti süper olur ama siz etik olmadığına kanaat getirirseniz bilemem arkadaşlar.sabahda vurmayalım ozaman çünkü hayvan yeni kalkımış yemlenmeye gidecek buda bana etik gelmedi,öyle birşey yok yasalsa yapılır.
Cihan bey anlatmak istediğim yani etik olmadığını düşündüğüm olay bazı kendine avcı diyen insan musveddeleri hayvanı yattığı yerde vuruyorlar. O hayvan hava kararipta ağaçlara tunediginde bitirene kadar da vursaniz kaçamaz ve orayı terk edemez. Anlatmak istediğim akşam geçiti değil yattığı yerdir. Tıpkı farla tavşan avı, ışıkla çulluk avı gibi. Umarım meramımı anlatabilmisimdir. Tüm avcı dostlara selamlar, rastgelsin.

• carizma y.oto. 61-71
  • D. D. Panda

The following users thanked this post: Ahmet ARAPLARLI

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #9 : 12 Aralık 2015, 23:37:15 »
Bizim meralarımız mısır tarlalarıdır. Etraftaki ormanlarda konaklarlar, gün doğumundan sonra tarlalara yemlenmeye inerler.Hep aynı güzergahı kullanırlar. Çok uyanık kuşlardır. Çok iyi görürler. Yemlenirlerken yakındaki yüksek ağaçlarda mutlaka 7-8 adet gözcüleri bulunur. Çok iyi bir kamuflajla iyi saklanmak gerekir. Önceden güzergahı ve geçit yerlerini tesbit ederseniz verimli bir av olur. Karlı, sisli ve yağışlı günlerde alçak uçarlar ve iyi av verirler. Asla yatakladığı yerde tüfek atılmamalıdır. Bu avcılık etiği açısından uygun değildir vede merayı terk etmesine sebep olur. Fazla yüksekte silah atılmamalıdır. Çok yara taşır ve çabuk düşmezler. Selamlar rasgelsin.
+1  O0
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #10 : 12 Aralık 2015, 23:47:45 »
Tahtalının akşam geciti güzel olur elbette akşam avı yapılmaz diye bisey yok. Ama şu var hayvanın yatakladigi yerin dibine gidip konakladığı bölgede akşam rahatsiz edilirse o hayvan orda durmaz gider. Bölge değiştirir. Yoksa akşam gecis güzergahında konakladığı yere yaklaşmadan geçitte avlamak da iyi bir seçenek. Bu avin sürekliliği için lazim ama öteki turlu 1-2 posta av olur bidahada bulunmaz. ben aynen mustafa beyin anlattığı şekilde tahtalı avı yapıyorum. Sabah sabit güzergahları var gün doğarken yatak yerlerinden kalkarlar bana 4-5 km uzakliktadir o yer. Geçişte sabah avlarım. akşam geçişleri yüksek olduğu için akşam beki yapmıyorum tahtalida menzil dışı ucuyolar çünkü.
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 13 Aralık 2015, 05:41:02 »
Abiler hepinize çok teşekkür ederim, yazdıklarınızın hepsini okudum.

Bu yaz daha sezon açılmadan (bu sene üveyikleri kendim buldum 8)) kuş takibi için her sabah 5,30da kalkıp hazırlanıp gün doğmadan dürbünle gözlem yapıyordum yaklaşık 3 saat boyunca. Farkettimki ne hikmetse o merada üveyikten çok tahtalı var idi ve aynen dediğiniz gibi hep aynı güzergahı kullanıyorlar. Hatta ufak bi 7-8 parçalık bölük buldum her sabah saat 7:10 geçe kavak ağacından kalkıp hemen ilerdeki başka bir ağaca konuyorlardı ve ordan ötede ya nasip gidiyorlardı... Ama işte bu mesele biraz şans işiydi yani ne hikmetse sezon açıldığında tüfek bile atmadım onlara. Fakat haftaya kısmetse yine memlekete gidiyorum ve bu sefer dağlık bölgede avlanacağımızdan sizlerinde görüşlerini almak istedim. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Ve tabi acemide sorular bitmez  :) bir sorum daha var. Beki yaptığımız yerde ağaçların arasında bile olsak yinede çok iyi kamuflaj şartmı ?
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimdışı İbrahim ÇAKIR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 13 Aralık 2015, 10:22:42 »
Ormanın içerisinde olsan bile bu hayvanlar fark edebiliyo kolaylıkla.o yüzden ortama uygun giyinirsen daha başarılı olursun.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

1994 BURSA-TAVŞANLI

Çevrimdışı Mustafa ÇAKIR 35

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #13 : 13 Aralık 2015, 11:19:12 »
kamuflaj hava şartları arkadaşlar hepsini açıklamış bende ekleme yapayım.ormanlık arazide bölge bölge 1-2 kuruyan ağaç vardır kuşlar genelde onların bölgeleri arasında hareket eder.bu tarz kuru ağaçların bulunduğu bölgeleri inceleyin beyaz leke şeklinde pislikte mevcutsa iyi bir kamuflaj ve beklemeniz lazım.sonrası size kalmış :)
İZMİR-KÜTAHYA/TAVŞANLI

Huğlu-104A////ATA Freelander

• Müdavim Üyemiz
  • avcılık özgürlüktür.
« Yanıtla #14 : 13 Aralık 2015, 12:49:24 »
Enes kardeşim belki su an avdasin ama ben yinede yazayım. Bir defalık degil ya bu isler. Gittigin merada kuru ağaç dalları otlar vs. Doğal malzemeler mutlaka vardır. Etrafina o malzemelerden guzel bir siper yaparsan kamufle olabilirsin. Kuş atış menziline giripde atış yapacağın ana kadar hareket etme. Selamlar rastgelir inşallah.

• carizma y.oto. 61-71
  • D. D. Panda

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #15 : 13 Aralık 2015, 16:48:37 »
Abi avda değilim henüz. Allah kısmet ederse haftaya bugün olacağım inşallah :) Aldığım duyumlar itibariyle bu sene oldukça iyi populasyon varmış bizim taraflarda, insanın içi gidiyor :) hayırlısıyla bir varalım memlekete de gerisi inşallah olur. Hepinize tekrar teşekkür ederim ilginiz için sağolasınız.
1993 Gümülcine

resim yüke

Çevrimdışı İbrahim ÖZTÜRK 27

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #16 : 13 Aralık 2015, 22:13:30 »
yer bellı bu sene antep bunlar hıc bısey aslınsa
https://www.youtube.com/watch?v=fdpIu7E_Lio&feature=youtu.be
1976 gaziantep

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #17 : 14 Aralık 2015, 04:11:54 »
Abi antep uzak ya biz yunanistandayiz  :) Kaldi ki eminim populasyon olarak biz avrupaya daha yakin oldugumuzdan turkiyeden daha fazladir buradakiler ve ayni zamanda tahtali avinda yunanistanda kanunen limit yok istersen 100 tane vur.. (e tabi vurabilirsen) :)
1993 Gümülcine

resim yüke

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #18 : 14 Aralık 2015, 07:42:31 »
Abi antep uzak ya biz yunanistandayiz  :) Kaldi ki eminim populasyon olarak biz avrupaya daha yakin oldugumuzdan turkiyeden daha fazladir buradakiler ve ayni zamanda tahtali avinda yunanistanda kanunen limit yok istersen 100 tane vur.. (e tabi vurabilirsen) :)
zaten bu lımıt tahtalıda cok sacma olmus bazen oyle buyuk suruler gecıyorkı aha tufegı dogrultup sıktınız 3 tane degılde 5 tane dustu ormancıda gordu cezamı yıyeceksınız yanı...
1976 gaziantep

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #19 : 14 Aralık 2015, 17:01:29 »
Abicim demek istedigimi anlamadin herhalde  :) "Limit yok" diyorum yani sınırsız vurabilirsin demek istiyorum  :D gecen sene arkadaslar 4 kisi 86 tane vurdular
1993 Gümülcine

resim yüke

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #20 : 14 Aralık 2015, 18:59:29 »
Abicim demek istedigimi anlamadin herhalde  :) "Limit yok" diyorum yani sınırsız vurabilirsin demek istiyorum  :D gecen sene arkadaslar 4 kisi 86 tane vurdular
bızım burda var dıyom bende sende bunu anlamadın galıba nedeceklermıs o kadar kusu hem
1976 gaziantep

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #21 : 14 Aralık 2015, 23:40:28 »
he pardon abi yanlış anlaşılma olmuş :) zaten Türkiyedeki av sisteminden bi anlam çıkaramadım ben avbis vesaire işiniz karışık abi..
1993 Gümülcine

resim yüke

Ahmet ŞANVER

• Ziyaretçi
« Yanıtla #22 : 13 Nisan 2016, 11:39:02 »
ARKADAŞLAR TAHTALI İLE BU YIL İLK KEZ TANIŞTIM ÇOK BEREKETLİ BİR SEZON GEÇİRDİM BU YIL İLKKEZ TAHTALI AVI YAPMAMA RAĞMEN BİRAZ TAHTALIDAN BAHSETMEK İSTİYORUM.NEREDE YAYILDIKLARINI BİR TÜRLÜ BULAMADIM ZANNEDERSEM SABAH ÇOK ERKEN SAATTE YAYLIMA ÇIKIYORLAR.ANCAK ÖĞLEDEN SONRA SAAT 14 GİBİ TÜNEKLERİNE GERİ DÖNÜYORLARDI.TÜNEKLERİNİ TESADÜFEN BULDUM 400 YADA 500 CIVARI TAHTALI VARDI ÖNCE ACEMİYDİK DAHA SONRA PÜF NOKTASINI ÇÖZDÜK.TÜNEĞE GELDİKLERİNDE KESİNLİKLE GÖRÜNMEMELİSİNİZ EĞER GÖRÜNÜRSENİZ DİĞER TÜNEĞE GİDİYOR VE GERİ GELMİYOR KAMUFLAJINIZ İYİYSE SİZİ GÖRMÜYORLARSA TÜFEK ATTIĞINIZ HALDE 10 YADA 15 DAKİKA SONRA YİNE AYNI TÜNEĞE DEFALARCA GELİYORLAR.O KALABALIK SÜRÜYÜ AĞACA KONDURMADAN HİÇ ATMADIM SÜRÜYE ATMAK HİÇ HOŞUMA GİTMİYOR.AĞACA KONDUKLARINDA İÇLERİNDEN BEĞENDİĞİME ATIYORDUM.DEDİMYA EĞER SİZİ GÖRÜRÜLERSE DİĞER YATAĞA GİDİYORLAR AYNI ZAMANDA O BÖLGEDE BİRDEN FAZLA YATAKLARI VAR ANCAK ISRARLA BİR TANESİNE GELMEK İSTİYORLAR .HER HAFTA TÜFEK ATMAMA RAĞMEN HEP AYNI YATAĞA GELDİLER HİÇ ORAYI TERK ETMEDİLER ANCAK SEZON BİTENE KADAR BENİ KESİNLİKLE ALGILAYAMADILAR YANİ HİÇ GÖREMEDİLER KAMUFLAJIM KIYAFETİM ÇOK UYGUNDU.

Çevrimdışı Ersan ARGIÇ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #23 : 15 Nisan 2016, 22:18:52 »
Aynen kamuflaj çok önemli
  • Stoeger 2000
1973
memleket fethiye-iş burdur