Gönderen Konu: 20 çap -12 çap fişeklerin saçma sayısı farkı?  (Okunma sayısı 13111 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Aycan AY

• *
20 çap -12 çap fişeklerin saçma sayısı farkı?
« : 06 Aralık 2015, 11:50:38 »
  İyi pazarlar değerli site sakinleri;
  Pazar günü, mahmurluğun en yoğun olduğu şu saatlerde, bir soruyla azıcık hareketlenebiliriz diye düşündüm.
  Soru şu; eğer fişek kutuları/kovanlarında yazan "gr" ibaresi, fişekte bulunan saçma ağırlığı için kullanılıyorsa, nasıl oluyor da, her ikisi de aynı gr. (örneğin;30gr) ve aynı saçma no'suna (örneğin;8no) dolayısıyla aynı çapta saçmalara sahip biri 12, diğeri 20 çap olmak üzere iki farklı fişekten 12 çap olanında, 20 çap fişeğe göre daha fazla sayıda saçma bulunuyor?  ;) Herkese selamlar...
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2015, 20:24:58 Gönderen: Aycan AY »
Aycan AY
1965- ADANA

Çevrimdışı Mustafa GÜRHAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: 20 çap- 12 çap fişekleri saçma sayısı farkı?
« Yanıtla #1 : 06 Aralık 2015, 12:39:45 »
Farklı çıkmaz. Hata vardır. 30 gram 8 numara saçmalı fişekte 12 veya 20 kalibre olması bişey değiştirmez. Örneğin 30 gr 8 no da yaklaşık 455 saçma vardır. Saçma çapları hatalı yada özgül ağırlık farkı varsa ( sert saçma gibi ) biraz değişebilir. Ama olması gereken gram ve no aynı fişeklerde çap gözetmeksizin fark olmaz.
Mustafa GÜRHAN
1980 istanbul / ataşehir

Çevrimiçi İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #2 : 06 Aralık 2015, 12:56:18 »
Aycan Bey, aynı toplam gramaj ve aynı saçma büyüklük numarasında, fişeğin çapından bağımsız olarak, saçma sayısı aynı olması lazım. Marka neydi acaba ?

Karşılaştırdığınız fişekler iki farklı markaysa belki çok küçük bir fark olabilir (saçma malzemelerindeki farklılıklar olabilir, dolayısıyla saçma özkütleleri, yoğunlukları farklı olabilir) ama teorik olarak aynı malzemeyle üretildiği yazan farklı markalar da olsa, onun da olmaması lazım.

Bununla birlikte, Amerikan, Avrupa ve İngiliz saçma büyüklüğü numaralandırmasında ufak tefek farklılıklar var.

Hazırda şöyle bir tablo var ekleyeyim:
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2015, 12:59:58 Gönderen: İbrahim AYSU »
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

Çevrimdışı Aycan AY

• *
« Yanıtla #3 : 06 Aralık 2015, 20:11:40 »
"İnsanlar çap düştükçe patternin giderek daralacağını düşünüyor ancak yaptığımız testlerin sonuçları hiç de böyle değil...

Tabii ki, 20 ga bir fişekte, muadili 12 ga fişeğe göre daha az saçma bulunur ve hedefe daha az adette saçma atmış olursunuz. Ancak saçma adedinin az olması grupmanın da aynı oranda dar ve toplu olacağı anlamına gelmez.. Genellikle böyle bir yanlış inanış var avcılarımız arasında.  İçerisinde adet olarak daha az saçma bulunması bir nebze 20 ga için dezavantaj gibi görünebilir ancak "choke" ve "seçilen fişeğin" grupman ve tesirli menzile yaptığı etki ve farkın yanında, ne 5 cm'lik namlu boyu farkının ne de 12-20 gauge arasındaki çap değişikliğinin yaptığı farkın esamesi okunmaz.

Yani menzil ve grupmanın darlığı genişliği için sadece choke ve seçtiğiniz fişeği düşünün, gerisi (avda) hesaba katılmayacak kadar küçük etkiye sahip teferruatlar..

Özellikle küçük çaplarla ilgili , araştırmalarımızı ve testlerimizi fırsat bulduğumda paylaşacağım. "

İbrahim Bey;
Bugüne kadar satın aldığım her tüfeği önce şok dağılımlarını gözlemledim, sonra kendimce uygun av- şok-fişek kombinasyonlarıyla avda kullandım. Tüfekler ve fişekler hakkında sürekli yeni birşeyler öğrenmek hiç bıkmadığım bir angajman olduğu, çok daha teferruatlı  ve zahmetli denemelerle  defalarca uğraştığım  halde  ironik bir şekilde, bugüne dek hiç saçma sayımı yapmadım, belki işin kolayına kaçıp. internet ortamındaki hazır verileri referans aldım.
 Ancak bu hafta sonu güvercin avımızın yemek molasında, fizik bilgisine güvendiğim bir arkadaşımla hararetli bi 12-20 çap tartışmasına girdik. Başlangıç sorumuz " Diğer tüm parametreler aynı kalmak koşuluyla, sadece çapı farklı fişeklerin namlu içerinde oluşturdukları basınç aynı mıdır?" Daha açık haliyle; 30gr, 7 saçma no'lu 20çap fişeğin basınç değeri, aynı özelliklerde 12  çap bir fişeğinki ile aynı mıdır?" Sonra iş dallanıp budaklandı, Eyfel kulesinden 5 ve 1 kg. ağırlığında iki farklı demirin aynı anda zemine ulaşmasında, tek kurşunların kütle farkından dolayı yakın ve uzak mesafelerdeki enerjilerine kadar geldi... Ben de, bu tatil gününde biraz beyin jimnastiği yapalım deyip, konuyu açtım.
  Sadede gelirsek; gerek bu sitede, gerekse başka forumlardaki ortak kanı, 12 ve 20 çap muadil fişekler arasındaki farkın sadece (ya da en önemlisi) saçma sayısı olduğu şeklinde idi. Yukarıdaki alıntı, sizin bu konuda başka bir sitede yaptığınız yorumdur. Bilgi ve paylaşımlarınızı, saygı ve takdirle izlediğimi zevkle bildirmekle birlikte, bugün yaptığınız yorumun önceki ile çeliştiğini düşünüyorum. Lütfen beni yanlış anlamayın; alıntının amacı sizi zor duruma düşürmek değil, bilakis görüşlerinizden yararlanmaktır.
 Çok uzattım, toparlayayım; bir yerlerde okumuştum, standart 12 çap fişek 32gr, 20 çap fişek 24,80 gr  doldurulur gibi bir endeks vardı. Bunun dışında, 20 çap fişeklerin saçma gramajı-barut değerlerine ilişkin tatmin edici bir bilgiye ulaşamadım. Arkadaşımla tartışma sorumuzu somutlaştırarak, tekrar soruyorum; 30gr.20 çap bir fişek, 20 çap bir tüfek için basınç, tepme hissi ve ortaya çıkardığı enerji vs. olarak ne ise, 12 çap 30gr. bir fişek de 12 çap bir tüfek için O' mudur? Selamlar...
Aycan AY
1965- ADANA

The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimiçi İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #4 : 06 Aralık 2015, 20:39:26 »
Aycan Bey,

Muadil fişekleri ele aldığınızda, örneğin çulluk için üretilmiş aynı markanın aynı seri fişeğinde, 12 çap fişeğinde, 20 çap fişeğine göre daha fazla saçma bulunur. Çünkü bu muadil fişeklerdeki gramaj aynı olmaz, 20 çapın gramajı her zaman daha azdır.

Örnek:

B&P Mygra BECCACCIA diye bir çulluk fişeği üretti. Çulluk avları için ürettiği bu fişeğin

12 çap için üretilmiş versiyonu : 8 1/2 numara , 34 gram

20 çap için üretilmiş versiyonu : 8 1/2 numara , 28 gramdır.

Muadil amaçla üretilmiş fişekler arasında , 20 çap olan fişekte 12 çap olana göre her zaman daha az saçma vardır. Çünkü gramajı daha azdır :)

Yukarıdaki aktardığınız 12 çap - 20 çap fişeklerin karşılaştırması "muadil amaçla üretilmişler" arasında olanlarladır, aynı gramajda olanlarla değil.

Eğer elinizde bir tane 12 çap fişek var ve bir tane de 20 çap fişek var ve gramajları da aynıysa , muhtemelen muadil fişekler değillerdir, muhtemelen farklı özellikleri olan farklı amaçlar için üretilmiş fişeklerdir. (muhtemelen 20 çap olan Magnum sınıfındayken, aynı gramajdaki 12 çap olan magnum olmayan standart fişekler sınıfındadır gibi...)

20 çapın gramaj seçeneği çok daha düşüktür en fazla 34-36 gram'larını bulabilirsiniz, 12 çapın 60 gramlara kadar olan versiyonları var.

Bu arada, basınçla ilgili kısaca şunu söyleyeyim şimdilik:  patlamanın gerçekleştiği hacim düştükçe görece patlama basıncı artar. Ancak takdir edersiniz ki tek parametre elbette hacim değil.

Bir örnek daha vereyim, fişek yatağının en çok tartışılan kısmı uzunluğu olur genellikle (76mm vs 70mm), bu sadece bizde değil, Amerikan forumlarında da hep fişek yatağının boyu tartışılır ama fişek yatağının çapı en az boyu kadar önemlidir atış performansında... 12 çap bir fişek yatağında, .005 inch'lik bir genişleme, patlama basıncında ciddi bir düşmeye ve namlu çıkış hızını 40-50 fps'lere kadar düşmeye neden olur. Dolayısıyla vuruş enerjisi de düşmüş olur... gibi... Konu çok uzun, şimdiden çok uzattım, şimdilik bu kadar da bırakayım, okuması zor oluyordur. :)

"İnsanlar çap düştükçe patternin giderek daralacağını düşünüyor ancak yaptığımız testlerin sonuçları hiç de böyle değil...

Tabii ki, 20 ga bir fişekte, muadili 12 ga fişeğe göre daha az saçma bulunur ve hedefe daha az adette saçma atmış olursunuz. Ancak saçma adedinin az olması grupmanın da aynı oranda dar ve toplu olacağı anlamına gelmez.. Genellikle böyle bir yanlış inanış var avcılarımız arasında.  İçerisinde adet olarak daha az saçma bulunması bir nebze 20 ga için dezavantaj gibi görünebilir ancak "choke" ve "seçilen fişeğin" grupman ve tesirli menzile yaptığı etki ve farkın yanında, ne 5 cm'lik namlu boyu farkının ne de 12-20 gauge arasındaki çap değişikliğinin yaptığı farkın esamesi okunmaz.

Yani menzil ve grupmanın darlığı genişliği için sadece choke ve seçtiğiniz fişeği düşünün, gerisi (avda) hesaba katılmayacak kadar küçük etkiye sahip teferruatlar..

Özellikle küçük çaplarla ilgili , araştırmalarımızı ve testlerimizi fırsat bulduğumda paylaşacağım. "

İbrahim Bey;
Bugüne kadar satın aldığım her tüfeği önce şok dağılımlarını gözlemledim, sonra kendimce uygun av- şok-fişek kombinasyonlarıyla avda kullandım. Tüfekler ve fişekler hakkında sürekli yeni birşeyler öğrenmek hiç bıkmadığım bir angajman olduğu, çok daha teferruatlı  ve zahmetli denemelerle  defalarca uğraştığım  halde  ironik bir şekilde, bugüne dek hiç saçma sayımı yapmadım, belki işin kolayına kaçıp. internet ortamındaki hazır verileri referans aldım.
 Ancak bu hafta sonu güvercin avımızın yemek molasında, fizik bilgisine güvendiğim bir arkadaşımla hararetli bi 12-20 çap tartışmasına girdik. Başlangıç sorumuz " Diğer tüm parametreler aynı kalmak koşuluyla, sadece çapı farklı fişeklerin namlu içerinde oluşturdukları basınç aynı mıdır?" Daha açık haliyle; 30gr, 7 saçma no'lu 20çap fişeğin basınç değeri, aynı özelliklerde 12  çap bir fişeğinki ile aynı mıdır?" Sonra iş dallanıp budaklandı, Eyfel kulesinden 5 ve 1 kg. ağırlığında iki farklı demirin aynı anda zemine ulaşmasında, tek kurşunların kütle farkından dolayı yakın ve uzak mesafelerdeki enerjilerine kadar geldi... Ben de, bu tatil gününde biraz beyin jimnastiği yapalım deyip, konuyu açtım.
  Sadede gelirsek; gerek bu sitede, gerekse başka forumlardaki ortak kanı, 12 ve 20 çap muadil fişekler arasındaki farkın sadece (ya da en önemlisi) saçma sayısı olduğu şeklinde idi. Yukarıdaki alıntı, sizin bu konuda başka bir sitede yaptığınız yorumdur. Bilgi ve paylaşımlarınızı, saygı ve takdirle izlediğimi zevkle bildirmekle birlikte, bugün yaptığınız yorumun önceki ile çeliştiğini düşünüyorum. Lütfen beni yanlış anlamayın; alıntının amacı sizi zor duruma düşürmek değil, bilakis görüşlerinizden yararlanmaktır.
 Çok uzattım, toparlayayım; bir yerlerde okumuştum, standart 12 çap fişek 32gr, 20 çap fişek 24,80 gr  doldurulur gibi bir endeks vardı. Bunun dışında, 20 çap fişeklerin saçma gramajı-barut değerlerine ilişkin tatmin edici bir bilgiye ulaşamadım. Arkadaşımla tartışma sorumuzu somutlaştırarak, tekrar soruyorum; 30gr.20 çap bir fişek, 20 çap bir tüfek için basınç, tepme hissi ve ortaya çıkardığı enerji vs. olarak ne ise, 12 çap 30gr. bir fişek de 12 çap bir tüfek için O' mudur? Selamlar...
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2015, 20:41:11 Gönderen: İbrahim AYSU »
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Ali ÖZTÜRK 34

Çevrimdışı Aycan AY

• *
Ynt: 20 çap -12 çap fişeklerin saçma sayısı farkı?
« Yanıtla #5 : 06 Aralık 2015, 21:11:01 »
    İbrahim Bey;
   20 çap fişek-tüfek ilişkisine dair bilgiler ne yazık ki çok kısıtlı. Çaplar arası denklik konusunda fizik bilgilerimiz ışığında ulaştığımız sonuçlar dışında, yukarıda örneğini verdiğim 32gr.-24.8gr. genellemeleri haricinde tatmin edici bilgilere ulaşmak çok zor. Kendi adıma hiç eveleyip, gevelemeden söyleyeyim, yıllardır 12 çap tüfeklerimin yanı sıra 20 çap tüfek kullanmama rağmen, bu çap hakkında bildiklerim tamamen tecrübelerimle sınırı . 12 çap hakkında bildiğimi düşündüklerimin yanında 20 için bilgilerim 'beginner' seviyesinde. Bu durumun pek çok 20 kullanıcısı için de farklı olmadığı tahmininden hareketle, bu çapla ilgili paylaşımların herkes, özellikle de genç avcı arkadaşlarımız için faydalı olacağı kanısındayım.
  Basınç konusu ise; evet, kağıt üzerinde teorik olarak bile sabitlenmesi zor parametrelere dolu iken, uygulamadaki tespitlerin bizi bir hayli daha yaşlandıracağı kaçınılmaz görünüyor. Konuya ilginiz için teşekkürler. Selamlar...
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2015, 21:16:26 Gönderen: Aycan AY »
Aycan AY
1965- ADANA

The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Mustafa GÜRHAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 06 Aralık 2015, 22:47:20 »
Çok fişek atılan Arjantin gibi yerlerde 26gr 7 no ile bütün gün binlerce fişek attıklarını okumuştum. Bir abimiz 26 gr 5 no ile inanılmaz mesafelerden ördekleri ayiklamakta. Tepme konusunda çok memnun kalıyorlar kullanicilari. Volumetrik olarak 12 den daha dar namlu aynı barut ve saçmada illaki daha fazla basın üretecek tir.  Benimde hevesim var bi çifte ile geçmek isterim ama 12 ile şimdilik devam...
Mustafa GÜRHAN
1980 istanbul / ataşehir

Çevrimdışı Aycan AY

• *
« Yanıtla #7 : 06 Aralık 2015, 23:23:00 »
  Mustafa Bey;
  Tepme konusunda hemen herkes hemfikir. Ayrıca, zerafet, tüfeğin ve mühimmatın hafifliği gibi avantajlar da cabası. Belki de en önemlisi, rutinin, alışılmışın dışında bir çap kullanmaktan alınan ekstra keyif. Velhasıl-ı kelam, 20, av zevkini artıran bir çap, bu kesin!
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2018, 20:59:32 Gönderen: Aycan AY »
Aycan AY
1965- ADANA

Çevrimdışı Aycan AY

• *
« Yanıtla #8 : 07 Aralık 2015, 11:58:05 »
  İbrahim Bey;
  Öncelikle, örneğini verdiğiniz 12çap/34gr. 20çap/28gr. örneğindeki gibi denklik endeksini gösteren bir tablo, bir chart varsa paylaşmanızı rica ederim. Hepimiz yararlanırız.
  Amaç muadilliğinden kastınız farklı birşey değilse, yapılabilecek basit bir tanımlamayla, bir fişeğin içerisindeki saçmaların belirli bir yüzdelik oranının,belirli bir hız, dolayısıyla belirli bir enerjiyle  hedefe ulaşmasının temel amaç olduğunu  söyleyebiliriz sanırım.
  Ben, ortada bir kavram kargaşası, bir mantık boşluğu olduğunu düşünüyorum. Şöyle açayım; eğer fişeklerin üzerinde yer alan gr. ibaresi o fişekteki saçma miktarını gösteriyorsa(ki öyle), o fişekte, belirtilen ağırlıkta (saçma çapları değişmeyeceği için de aynı adette) saçma bulunmalıdır. Dolayısıyla, farklı çapta ama aynı gramajda fişeklerde aynı sayıda saçma varsa, söz konusu muadillik olsa, olsa barut miktarında, dolayısıyla hızda, dolayısıyla enerjide olacaktır. Bu hesaplamalarda da, sizin de belirttiğiniz gibi hacim, yani namlu iç çapları önem arz ettiğine göre, basit bir mantıkla, ortalama 18.3mm. iç çapa sahip 12 çap ve 16mm. iç çapa sahip 20 çap bir tüfek ile 28 gr. ağırlığındaki saçmayı belli bir hızda, belli bir mesafeye ulaştırmak için gereken barut miktarı en önemli, belki de tek değişken parametre olacaktır. Bu noktadan hareketle, gerekli/uygun barut miktarının kullanılması koşuluyla, 30gr. 20 çap bir fişekten hedefte ne oluşturması bekleniyorsa, 30gr. 12 çap fişekten de aynı şey beklenmelidir diye düşünmekteyim.
  Yine uzattım, farkındayım ama, aklımdan akıp geçen düşünceleri olduğu gibi yazıya dökersem, meramımı daha iyi anllatıyorum :)) Kusura bakmayın! 
  Şöyle toparlayayım; forumlarda bu konuya ilişkin yazılıp, çizilenlere bakıldığında, 20-12 çap mukayesesinden pek çok avcının (en azından benim) anladığım, 20 çap tüfekle atılan 28 gr. bir fişek, gerek tüfek üzerindeki basınç etkisi, gerekse av/ hedef üzerindeki pattern ve penetrasyon açısından, 12 çap bir tüfekle 32gr. fişek atılmasıyla eşdeğerdir, aynıdır.Ya da, çapları dışında diğer parametreleri aynı olan iki fişekten, 20 çap olanında daha az saçma bulunduğu bilgisi dolaşır, durur.  Oysa, yukarıda açıklamaya çalıştığım mantık çerçevesinde baktığımda, ortada eksik ve/veya yanlış bir tanımlama var gibime geliyor. Selamlar...
« Son Düzenleme: 07 Aralık 2015, 12:18:00 Gönderen: Aycan AY »
Aycan AY
1965- ADANA

Çevrimdışı Emrah TUNCA 57

• *
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
« Yanıtla #9 : 07 Aralık 2015, 12:42:21 »
Benim bu kadar uzun konuşmalardan anladığım yada anlamak istediğim  :)
Örnek verecek olursam
Aynı cins tüfek , aynı namlu uzunluğu ve aynı şoklar ile Farklı numaralı tüfekler ile :
12 numara 28 gram 6 numara bir fişek ile 20 numara 28 gram 6 numara bir fişek pattern ve penetarasyon açısından birbirine yakın sonuçlar verir.
Fakat 12 numara 34 gram 6 numara bir fişek ile 20 numara 28 gram fişek arasında bariz derece bir fark var. 12 numara 34 gram olan fişek fazla gramaja sahip olduğu için daha iyi pattern verir. 20 numara 28 gram olan fişek düşük gramajlı olduğu için daha iyi penetarasyon verir.
  • Armsan A612W Yarı Otomatik
  • Setter-Paşa
1994/SİNOP

Çevrimdışı Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 07 Aralık 2015, 13:00:35 »
tüm çaplarda aynı numaralandırılmış şok grupman olarak aynı yüzde yi vermesi için yapılmış. yani 12 çapın 4 numara şoku 36.5 metrede %50 yapması için üretilmişse 28 çapında 4 numara şoku aynı mesafede %50 grupman yapması için üretilmiş
burdan hareketle 12ga 24 gram fişek ile 20ga 20 gram fişek aynı grupman genişliğinde olur fakat saçma sayısı az olduğu için hedefe daha az saçma isabet eder

saçma olarak aynı gramda olurlarsa hedefteki etkisi aynı olur diye tahmin ediyorum ama İbrahim abi daha doğru cevabı verecektir

« Son Düzenleme: 07 Aralık 2015, 13:15:35 Gönderen: Çağrı ECE »
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

The following users thanked this post: Hasan BOZKURT

Çevrimdışı Aycan AY

• *
« Yanıtla #11 : 14 Aralık 2015, 12:24:48 »
Benim bu kadar uzun konuşmalardan anladığım yada anlamak istediğim  :)
Örnek verecek olursam
Aynı cins tüfek , aynı namlu uzunluğu ve aynı şoklar ile Farklı numaralı tüfekler ile :
12 numara 28 gram 6 numara bir fişek ile 20 numara 28 gram 6 numara bir fişek pattern ve penetarasyon açısından birbirine yakın sonuçlar verir.
Fakat 12 numara 34 gram 6 numara bir fişek ile 20 numara 28 gram fişek arasında bariz derece bir fark var. 12 numara 34 gram olan fişek fazla gramaja sahip olduğu için daha iyi pattern verir. 20 numara 28 gram olan fişek düşük gramajlı olduğu için daha iyi penetarasyon verir.

tüm çaplarda aynı numaralandırılmış şok grupman olarak aynı yüzde yi vermesi için yapılmış. yani 12 çapın 4 numara şoku 36.5 metrede %50 yapması için üretilmişse 28 çapında 4 numara şoku aynı mesafede %50 grupman yapması için üretilmiş
burdan hareketle 12ga 24 gram fişek ile 20ga 20 gram fişek aynı grupman genişliğinde olur fakat saçma sayısı az olduğu için hedefe daha az saçma isabet eder

saçma olarak aynı gramda olurlarsa hedefteki etkisi aynı olur diye tahmin ediyorum ama İbrahim abi daha doğru cevabı verecektir

Emrah ve Çağrı Bey'ler;
  Olaya, aşağı, yukarı aynı doğrultuda bakıyoruz. Zaten sıkıntı da burada; ne zaman 20 çap fişek konusu geçse, gramajın 12 çapa göre daha az olması gerektiği belirtiliyor. Örneğin; " 12 çap ile 7n0, 34gr atıyorsanız, 20 çap ile 7n0, 25gr. atmalısınız " gibi. Oysa,yukarıda anlatmaya çalıştığım(ız) mantıktan hareketle, ben, her iki çap için aynı saçma no, aynı  gramajın, hedefteki saçma sayısı dışında  aynı şeyleri ifade edeceği kanısındayım. Dolayısıyla, 20 çap ile 12 çapı pattern anlamında da eşitlemek istersek, söylenenlerin tam tersini yapıp, 20 çap fişeğin gramajını yükseltmemiz gerekeceğini düşünüyorum( tabii bu durumda, bir şok ayarlaması da söz konusu olabilecektir). Selamlar...
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2015, 12:38:34 Gönderen: Aycan AY »
Aycan AY
1965- ADANA

Çevrimdışı Hasan BOZKURT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 14 Aralık 2015, 13:28:52 »

Çoğu 20 toplu atar diyor.Aynen dediğiniz gibi aynı şartlarda dağılım 12 ile aynı.Ben bir ara paylaşmıştım.

Avda yada hedefte etki 12 de fazla.Barut miktarını da hesaba katmak lazım.
1982 Konya

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #13 : 14 Aralık 2015, 22:12:54 »
...ne zaman 20 çap fişek konusu geçse, gramajın 12 çapa göre daha az olması gerektiği belirtiliyor. Örneğin; " 12 çap ile 7n0, 34gr atıyorsanız, 20 çap ile 7n0, 25gr. atmalısınız " gibi...
Bunu kim söyledi veya nereden okudunuz acaba?

Daha az olması zaruretten. Avı ele geçimek için avın ebadına göre uygun irilikte saçmanın, uygun isabet yüzdeli dağılım içinde kalması gerekir. Düşük gramajlarda (çap demiyorum) görece yakın mesafede sağlanabilirken, gramaj yükseldikçe daha uzak mesafelerde gerçekleşebilir. Aksi halde Amerikalılar 20 veya daha iyisi 36 çap tüfekle kaz avlamalılar.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Aycan AY

• *
« Yanıtla #14 : 15 Aralık 2015, 12:53:25 »
Bunu kim söyledi veya nereden okudunuz acaba?

Daha az olması zaruretten. Avı ele geçimek için avın ebadına göre uygun irilikte saçmanın, uygun isabet yüzdeli dağılım içinde kalması gerekir. Düşük gramajlarda (çap demiyorum) görece yakın mesafede sağlanabilirken, gramaj yükseldikçe daha uzak mesafelerde gerçekleşebilir. Aksi halde Amerikalılar 20 veya daha iyisi 36 çap tüfekle kaz avlamalılar.

Volkan Bey;
  Avı ele geçirme konusundaki avın büyüklüğü-saçma ebadı ve dağılımı hususlarında hemfikiriz.  20 çap konusundaki söylemlere gelirsek; bilimsel dayanağı olmaksızın,söyleyen isimlerin ve söylenenlerin çok önemi olmasa da, gerek sitemizde, gerekse başka forumlarda, kısa bir göz atma neticesinde bu tarz onlarca örnek bulabilirim, bulabilirsiniz. İki çapın mukayesesinde daha dar olan 20 çap bir tüfekte ( muhtemelen barut-saçma miktarı gibi değişken parametreler gözardı edilerek)daha fazla basınç oluşup, saçmaların dağılımının bozulacağı şeklinde kabaca sınırlayacağımız bir anlayış, ve bunun tahmin/bilgi karışımı söylemleri  var. Zaten sorun da burada; bilimsel veri yok!
  Benim üzerinde durduğum hususlar ise;
1- Örneğin, kınalı keklik avında, 12 çap bir tüfek için 5-6 no, 32-34gr. fişek önerilirken, neden 20 çap için 5-6no,25-28gr. önerilir? Neden 20 çapta da 32-34gr. değil de, 25-28gr?
1- 20 çap fişekler için neden 25-26gr. gibi, 12 çapta görmediğimiz  enteresan gramajlar var? Bunun sebebi, müstesna bir çap olan 20'ye, müstakil bir anlam yükleyerek gizem-değer katmak isteyen tüfek/fişek üreticilerinin klasik bir 'marketing' çabası mıdır, yoksa, bunun bir mühendislik açıklaması var mıdır?
3- 12-20 çap arasındaki fark, namlu çaplarının oransallığıyla hesaplanabilecek basit bir matematikten mi ibarettir,yoksa, doğru değerlere ulaşmak için çok daha detaylı parametrelere ihtiyaç var mıdır?
  Yukarıda bir yerlerde de belirttiğim üzere, 12 çap için iki kelam edebilecek bilgi ve tecrübeye sahipken, 20 için el yordamıyla yol bulmaya çalışıyorum ki, tahminimce pek çok avcı da bu durumda. Zira, 20 çap ile ilgili bilgi, veri ne yazık ki çok kısıtlı. Bu noktada,  site yetkilisi olmanızdan hareketle sizden bir ricam var;20 çap hakkında bilgisi (tahmini değil, bilgisi) olan üyelerin katkıda bulunabileceği bir ana başlık açılmasını, sağlarsanız, eminim, başta ben, pek çok 20 kullanıcısı faydalanacaktır. Selamlar...
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2015, 12:57:15 Gönderen: Aycan AY »
Aycan AY
1965- ADANA

The following users thanked this post: Uğur ŞENLİK

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #15 : 15 Aralık 2015, 22:12:17 »
   Volkan Bey;
  Avı ele geçirme konusundaki avın büyüklüğü-saçma ebadı ve dağılımı hususlarında hemfikiriz.  20 çap konusundaki söylemlere gelirsek; bilimsel dayanağı olmaksızın,söyleyen isimlerin ve söylenenlerin çok önemi olmasa da, gerek sitemizde, gerekse başka forumlarda, kısa bir göz atma neticesinde bu tarz onlarca örnek bulabilirim, bulabilirsiniz. İki çapın mukayesesinde daha dar olan 20 çap bir tüfekte ( muhtemelen barut-saçma miktarı gibi değişken parametreler gözardı edilerek)daha fazla basınç oluşup, saçmaların dağılımının bozulacağı şeklinde kabaca sınırlayacağımız bir anlayış, ve bunun tahmin/bilgi karışımı söylemleri  var. Zaten sorun da burada; bilimsel veri yok!
  Benim üzerinde durduğum hususlar ise;
1- Örneğin, kınalı keklik avında, 12 çap bir tüfek için 5-6 no, 32-34gr. fişek önerilirken, neden 20 çap için 5-6no,25-28gr. önerilir? Neden 20 çapta da 32-34gr. değil de, 25-28gr?
1- 20 çap fişekler için neden 25-26gr. gibi, 12 çapta görmediğimiz  enteresan gramajlar var? Bunun sebebi, müstesna bir çap olan 20'ye, müstakil bir anlam yükleyerek gizem-değer katmak isteyen tüfek/fişek üreticilerinin klasik bir 'marketing' çabası mıdır, yoksa, bunun bir mühendislik açıklaması var mıdır?
3- 12-20 çap arasındaki fark, namlu çaplarının oransallığıyla hesaplanabilecek basit bir matematikten mi ibarettir,yoksa, doğru değerlere ulaşmak için çok daha detaylı parametrelere ihtiyaç var mıdır?
  Yukarıda bir yerlerde de belirttiğim üzere, 12 çap için iki kelam edebilecek bilgi ve tecrübeye sahipken, 20 için el yordamıyla yol bulmaya çalışıyorum ki, tahminimce pek çok avcı da bu durumda. Zira, 20 çap ile ilgili bilgi, veri ne yazık ki çok kısıtlı. Bu noktada,  site yetkilisi olmanızdan hareketle sizden bir ricam var;20 çap hakkında bilgisi (tahmini değil, bilgisi) olan üyelerin katkıda bulunabileceği bir ana başlık açılmasını, sağlarsanız, eminim, başta ben, pek çok 20 kullanıcısı faydalanacaktır. Selamlar...
Aycan Bey, bilgisi olan da tahmini olan da konulara isterlerse yazabiliyor. Hatta 20 likle ilgili eski konular da var ama orda burda oldukları doğru. İleride çaplara özel alt bölüm açılabilir belki ama şimdilik siz de istediğiniz konuda başlık açıp tartışmak, sormak istdiklerinizi ortaya koyabilirsiniz. Selam ve saygılarımla...
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Aycan AY

• *
« Yanıtla #16 : 15 Aralık 2015, 23:01:36 »

Aycan Bey, bilgisi olan da tahmini olan da konulara isterlerse yazabiliyor. Hatta 20 likle ilgili eski konular da var ama orda burda oldukları doğru. İleride çaplara özel alt bölüm açılabilir belki ama şimdilik siz de istediğiniz konuda başlık açıp tartışmak, sormak istdiklerinizi ortaya koyabilirsiniz. Selam ve saygılarımla...

Volkan Bey;
 "bilgisi olan da, tahmini olan da konulara yazabilir" ince göndermenize  :) atfen; pek çok konuda o kadar çok tahmin, bilgiymişçesine dolaşıyor ki, bunlar bir süre sonra evrilip, önce bilgi(!), sonra da şehir efsanesine dönüşüyor.. Bu durumun da, özellikle genç avcı arkadaşlarımız için sakıncaları bir hayli fazla oluyor. Yani, rahmetli Uğur Mumcu'nun tanımlamasıyla, "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak " durumu hasıl olabiliyor. Belki serzenişim, bunlara kızgınlığımdandı. Yoksa, asla kimsenin söz hakkına, fikir beyanı özgürlüğüne müdahalem söz konusu olamaz, lütfen yanlış anlaşılmasın! 20 çap ile ilgili başlık açmaya gelince; münferit başlıklar yerine, sizin önerdiğiniz beher çap için alt başlık açılmasının daha efektif olacağı kanısındayım. Selamlar...
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2015, 08:32:27 Gönderen: Aycan AY »
Aycan AY
1965- ADANA