"İnsanlar çap düştükçe patternin giderek daralacağını düşünüyor ancak yaptığımız testlerin sonuçları hiç de böyle değil...
Tabii ki, 20 ga bir fişekte, muadili 12 ga fişeğe göre daha az saçma bulunur ve hedefe daha az adette saçma atmış olursunuz. Ancak saçma adedinin az olması grupmanın da aynı oranda dar ve toplu olacağı anlamına gelmez.. Genellikle böyle bir yanlış inanış var avcılarımız arasında. İçerisinde adet olarak daha az saçma bulunması bir nebze 20 ga için dezavantaj gibi görünebilir ancak "choke" ve "seçilen fişeğin" grupman ve tesirli menzile yaptığı etki ve farkın yanında, ne 5 cm'lik namlu boyu farkının ne de 12-20 gauge arasındaki çap değişikliğinin yaptığı farkın esamesi okunmaz.
Yani menzil ve grupmanın darlığı genişliği için sadece choke ve seçtiğiniz fişeği düşünün, gerisi (avda) hesaba katılmayacak kadar küçük etkiye sahip teferruatlar..
Özellikle küçük çaplarla ilgili , araştırmalarımızı ve testlerimizi fırsat bulduğumda paylaşacağım. "
İbrahim Bey;
Bugüne kadar satın aldığım her tüfeği önce şok dağılımlarını gözlemledim, sonra kendimce uygun av- şok-fişek kombinasyonlarıyla avda kullandım. Tüfekler ve fişekler hakkında sürekli yeni birşeyler öğrenmek hiç bıkmadığım bir angajman olduğu, çok daha teferruatlı ve zahmetli denemelerle defalarca uğraştığım halde ironik bir şekilde, bugüne dek hiç saçma sayımı yapmadım, belki işin kolayına kaçıp. internet ortamındaki hazır verileri referans aldım.
Ancak bu hafta sonu güvercin avımızın yemek molasında, fizik bilgisine güvendiğim bir arkadaşımla hararetli bi 12-20 çap tartışmasına girdik. Başlangıç sorumuz " Diğer tüm parametreler aynı kalmak koşuluyla, sadece çapı farklı fişeklerin namlu içerinde oluşturdukları basınç aynı mıdır?" Daha açık haliyle; 30gr, 7 saçma no'lu 20çap fişeğin basınç değeri, aynı özelliklerde 12 çap bir fişeğinki ile aynı mıdır?" Sonra iş dallanıp budaklandı, Eyfel kulesinden 5 ve 1 kg. ağırlığında iki farklı demirin aynı anda zemine ulaşmasında, tek kurşunların kütle farkından dolayı yakın ve uzak mesafelerdeki enerjilerine kadar geldi... Ben de, bu tatil gününde biraz beyin jimnastiği yapalım deyip, konuyu açtım.
Sadede gelirsek; gerek bu sitede, gerekse başka forumlardaki ortak kanı, 12 ve 20 çap muadil fişekler arasındaki farkın sadece (ya da en önemlisi) saçma sayısı olduğu şeklinde idi. Yukarıdaki alıntı, sizin bu konuda başka bir sitede yaptığınız yorumdur. Bilgi ve paylaşımlarınızı, saygı ve takdirle izlediğimi zevkle bildirmekle birlikte, bugün yaptığınız yorumun önceki ile çeliştiğini düşünüyorum. Lütfen beni yanlış anlamayın; alıntının amacı sizi zor duruma düşürmek değil, bilakis görüşlerinizden yararlanmaktır.
Çok uzattım, toparlayayım; bir yerlerde okumuştum, standart 12 çap fişek 32gr, 20 çap fişek 24,80 gr doldurulur gibi bir endeks vardı. Bunun dışında, 20 çap fişeklerin saçma gramajı-barut değerlerine ilişkin tatmin edici bir bilgiye ulaşamadım. Arkadaşımla tartışma sorumuzu somutlaştırarak, tekrar soruyorum; 30gr.20 çap bir fişek, 20 çap bir tüfek için basınç, tepme hissi ve ortaya çıkardığı enerji vs. olarak ne ise, 12 çap 30gr. bir fişek de 12 çap bir tüfek için O' mudur? Selamlar...