Türkiyedeki tüm yerli av tüfeği üreticileri asil çelik gibi yerli üretim çelikleri kullanmaktadır !! Bazı yerli firmalar, özel ürettikleri bir elin parmaklarını geçmeyecek ürünlerinin çelik, aliminyum ve diğer aksamlarını yurt dışından getiriyor.
Yerli tüfeklerdeki buğulama sorunu bu sebeple giderilemiyor.
Beretta 30cm çeliği döve döve 61,66,71 cm namlu yapıyor. Dökme çelik ile dövme çelik farkını bu bizim avcılar istisnalar hariç bir türlü anlayamamıştır.
Özkanlar av tüfeği kendi iddialarına dayanarak söylüyorum! Ürettikleri tüfeklerin namlu çeiklerini yurt dışından getirdiklerini söylemektedirler. Ama bunlarda dökme çeliktir.
Atış, delicilik, saçma dağılımı ve namlu yakıcılığı ile ilgili durmadan söylem geliştiren arkadaşlar Youtube kanalında Mehmet Şahmaran isimli bir şahıs su borusu ile deney yapmış ve yaptığı atışlarda gayet başarılı olmuş görünüyor. Dileyen arkadaşlar youtube üzerinden deneyi izleyebilirler. Konu namlunun vurma veya vurmama meselesi değildir. Bir tüfekte yakıcılık, delicilik ve saçma dökme gibi sorunları yaşamak istemiyorsanız namlu iç çaplarının ve tüfeğin standartlar çerçevesinde olması gerekmektedir. Barut, atılan fişek veya saçmadan önce namluyu terketmemelidir.12,16,20 numara fişekler ağırdır.
Haftada bir defa veya ayda bir kaç kez anlaşarak belirli kişi sayısı ile av yapan arkadaşlara burdan çok şey söylemek istiyorum ama uzun bir yazı olur.
Yerli av fişeklerinde ağır yanar barut kullanılmaktadır. Hızlı sevk barutu kullanılmamaktadır. Sebebi yerli üretim tüfeklerin hızlı sevk barutunu kontrol edecek teknik mevcut değildir.Hızlı sevk barutu, namluda ağır sıkışmaya, gövde tetik mekanizmasında zarara sebep olmaktadır. Bu sebeple yerli üreticiler tüfeklerdeki bazı detayları standart dışı yapmaktadırlar. Aynı şekilde yerli üretim av tüfeklerinde hızlı ısınmanın sebebi dökme çelikten olmasından kaynaklanmaktadır. Buda şeritli namlularda 5 fişekten sonra buğulamaya sebep olmaktadır. Dökme çelik namlular hızlı ısındığından atışlarda isabet oranı artar! sebebı fişek veya saçmaların namlu içinde ısınma ile birlikte namlu ile bütün olarak sıkışarak dışarıya arkasındaki enerji ile çıkmasıdır.Yivli silah kurşunları hızlı sevk barutu ile doldurulmaktadır.Sürat ve darbe için, Yivli silahlar kinetik çalışır, namluda gaz deliği yoktur, fazla enerji yiv boşluklarından salınır.
Bütün yerli üretim yapan firmalar sizce neden atış poligonlarını kullanıyorlar? Bu poligonlara birde ücret ödüyorlar!! Bunu araştırmanızı tavsiye ederim.
Siz yivli silah üreten bir firmanın atış poligonunda deneme yaptığını gördünüzmü? Yivlinin vurduğu yeri doktor yaparda yivsizinki yapılmaz.
Avcı arkadaşlara nacizane bir kaç sorum olacak; Avcı arkadaşlar yalnız avlanmayımı yoksa ekiple avlanmayımı tercih edersiniz? Avlandığınız bölgede avlarda tek çeşitmi yoksa fazla çeşitlilikmi gözetirsiniz? ; Avcılıkta peşinde olduğunuz avı sizmi yoksa köpeğinmi kovalamasını istersiniz? Avcı arkadaşlar içinizde ben bu vakit şu kadar ismi ile beraber şu veya bunu vurdum veya vurmaya gidiyorum diye 2 veya 3 bir şahısa belirtme veya önermelerde bulunanlar varmıdır?
Herkese şimdiden teşekkür ediyorum.
Not : Özkanlar fx 15 kullanıyorum, araştırmadan av bayisinde gördüm aldım. Hamdolsun Allah'a kaza, bela olmadı, inşallah olmaz.
Kuş lastiği yani sapan ile domuz vuran avcı gördüm.