Merhaba ustalar, konuya uzun zamandır yazmamıştım... Jack bu aralar bana gerçekten alışmaya başladı bunu hissediyorum, fazla avlanamıyorum, onu iki kere kanal boyunda yanlız ava götürdüm, yanımda gezdi uzaklaşsada çağırınca koşarak geldi, gayet güzeldi, ama av göremedik ne yazık ki, bu sırada karlı bir lahana tarlasında dört ayağı üzerinde zıplaya zıplaya gezdi ve bir fareye ferma verdi, çok güldüm... Bişeyler var içinde sadece doğru yere kanalize etmemiz gerekiyor sanırım... Bir ustamız aşırı heycanı sürekli titremesi, sağa sola işaret bırakmasının sebebinide çiftleşme ihtiyacına bağladı ve daha önce hiç çiftleşmeyen Jack'in çiftleşince biraz daha durağanlaşacağını söyledi, yakın zamanda çiftleştirmeyi düşünüyorum, umarım daha heyecanlı bir hale gelmez...
Hamdi BEYHAN kardeşim öncelikle merhaba. 22 Kasımda konuyu açmışsın ben bugün okudum baştan sona, senin arzun üzerine değer verip birçok avcı dostumuzda tecrübelerini sana aktarmış senin adına hepsine teşekkür ediyorum. Gelelim senin sorununa benimde 1991 doğumlu bir oğlum var seninle yaşıt, hepinizi Allah bağışlasın, bende 50 senedir ava giderim, onlarcada köpek besledim,, baktım, yetiştirdim avlandım vede hala avlanmaktayım 2 D. Drahthaarım var, 2 side dişi, süper avcı, youtube da görebilirsin bazı videolarını. Şimdi bunları niye yazdım, bu avcılık ve köpekle avcılık çok farklı birşey,
1- Yavrudan büyümediği için sonradan sahiplenilen büyük köpekler yeni sahibine alışmak yerine (hele birde yeni sahibi senin gibi kıçınada iki çırpıştırdıysa) merada herzaman eski sahibini arar. seni bırakıp gitmesinin nedeni bu avlakdaki diğer avcıların yanına gidip 3-5 metreden yaklaşır kokuyu tanımayınca meradaki diğer avcıların yanına gider ve onun içinde ormancıların yanında bulmuşsun, çünki senden çok uzaklaştı, seni bulamayınca onlarla kaldı, kendini onlarla güvande hissetti, önüne bir de ekmek dilimi verdilerse, kan şekeri yükseldi ve orayı güvenli buldu.
2- Öncelikle sen çok genç bir avcı kardeşimsin belkide bu ilk av köpeğin, köpek yetiştirmek ve eğitimi konusunda yeterli tecrüben yok bilmediğim için diyorum, bu beslediğin ırk Kontinental bir ırktır, 3-5 köpekten Almanlar tarafından kırılarak oluşturulmuştur. Bu sebepten dolayı geriye dönük (secere dediğimiz kağıt parçası burda işe yarar), genlerinden hayvanın avkanının yüksekliği, genetik yapısı vb hususları buradan belli olur ve eğitiminide ona göre planlarsın ve köpeğini yetiştirirsin. Bu köpekler genelde sahibine bir bağlandımı, canını verir buda sevgiyle gerçekleşir. Köpek eğitiminde 3 önemli husus vardı A- Eğitim, B-Disiplin C- en son sevgi. Bu sıra hiç unutulmamalı, yavru bir köpekte eğitim 6 aydan itibaren başlar, anneden ayrıldıktan sonraki süreç tamamen yavrunun sahibine alışması, sevmesi ve itaat etmesini öğrendiği bir süreçtir. eğitim 6 aydan itibaren günde 15 dakika oda yıldırmadan yapılması gerekirki, sen köpeğini büyük aldığın için bu süreci kaçırmışsın.
3- Yapman gereken sabırla, sevgiyle, oyunla vede hafif eğitimle (ödülleride unutmadan) köpeğinle bütünleşmek. Birkere her akşam (-ki akşamları daha fazla vakit ayırıyorsun öyle anladım yazılanlardan) kısa kayışla yaklaşık 3-5 km yol yürümen sana olan itiatını pekiştirecektir ve patronun sen olduğunu köpeğine gösterecektir. Köpeğini herzaman sol tarafında yürüt ne seni geçsin nede gerinde kalsın bu çok önemlidir. Geri kaldığında sana doğru tasmadan çek, ileri gittiğindede aynısını uygula, zaten sol elinle tuttuğun kayışla boynu arası en fazla 50 cm. uzunluk olsun, ava götürmeyi falan bırak ama bunu muhakkak her akşam veya müsait olduğunda gündüz uygula bu sana itaat etmesini sağlayacak bir eğitimdir.
4- Gelelim en önemli husussa oda senin en son yazdığın yukardaki husus. Senin köpeğin dominant bir erkek köpek, benim bu satırları yazmamdaki sebeptir senin son cümlen. Köpeğini çiftleştirirsen en büyük hatayı yaparsın, birdahada aklı avda değil, av esnasındaki dişi köpeklerin peşinde dolaşmak olurki, bu seni ve arkadaşlarını çok sinirlendirir, sonunda şiddet uygulamaktan kaçınmazsın, budailşkinize çok büyük zarar verir.
Burada yapacağın çok önemli bir husus var; 1 askere gideceğini söylüyorsun, askere köpek gidemez, ister kısa, ister uzun dönem olsun bunu unut derim, iyi düşün sana tam alışmadan bu köpeğini güvendiğin, sen yokken bakacak ama avada götürecek bir avcı dostuna sahiplendir, sen askerlik dönüşü yavrusundan büyütürsün, 2- Önümüzdeki sezon bıldırcında köpeğin senin istediğin şeyleri yapmasını istiyorsan acilen kısırlaştırki, şuan baskın olan erkeklik hormonları devre dışı kalsın, aklını sana ve avına versin bu kontinental ırklarda av köpeklerinde çok önemlidir. Onun için herzaman dişi köpek yetiştirmek daha avantajlıdır, sakindir,, sahibine daha yakındır, iteatkardır. "KÖPEĞİNİ SAKIN ÇİFTLEŞTİRME, BİLAKİS KISIRLAŞTIR RAHAT ET" yazacak daha çok şey var ama şimdilik bukadar yeter derim. Selam ve sevgilerimle.