Gönderen Konu: Süperpoze bakımı nasıl yapılır ?  (Okunma sayısı 2172 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tolga ALDANMAZ

• *
  • Winter is Coming
Süperpoze bakımı nasıl yapılır ?
« : 17 Kasım 2015, 17:08:53 »
Merhaba benim Akdaş 412 L 66 cm Süperpozem var. avdan sonra bakımını yapmak istiyorum yağlayıp temizlemek istiyorum ancak yanlış birşey yapmak istemiyorum. tecrübesi olanlar bilenler nasıl temizleyip neresini temizleyip yağlancağını söylerse çok sevinirim. şimdiden teşekkür ederim
Tolga Aldanmaz / Antalya-Konyaaltı / 1993 / 0 RH +/ AKDAŞ 412 L

Çevrimdışı Hakan AKÇİL

• *
Ynt: Süperpoze bakımı nasıl yapılır ?
« Yanıtla #1 : 17 Kasım 2015, 17:14:55 »
Her av dönüşünde namluyu yağlayıp harbi ile temiz bez çıkana kadar tekrarlayabilirsiniz. Yıllık bakımını da sezon sonunda daha ayrıntılı yapabilirsiniz. Rastgele...
Hakan AKÇİL
1973 Keşan/EDİRNE

Çevrimdışı Tolga ALDANMAZ

• *
  • Winter is Coming
« Yanıtla #2 : 17 Kasım 2015, 17:24:04 »
Her av dönüşünde namluyu yağlayıp harbi ile temiz bez çıkana kadar tekrarlayabilirsiniz. Yıllık bakımını da sezon sonunda daha ayrıntılı yapabilirsiniz. Rastgele...

Namlunun içinede yağ sıkmalımıyım ? tüfeğin nerelerine yağ sıkmalıyım ve harbi takımında tel fırça bakır fırça ve pamuk bez fırça var bunları neiçin kullanmalıyım ?
Tolga Aldanmaz / Antalya-Konyaaltı / 1993 / 0 RH +/ AKDAŞ 412 L

Çevrimdışı Yasin ŞAHİN 06

• *
  • Avcı'nın olduğu yerde Av olma
« Yanıtla #3 : 17 Kasım 2015, 17:34:44 »
Bence eski avci ustalarimdanda öğrendiğimi soyleyim pozede mekanizmanin acilip kapanan yerine yag sıkıp silebilirsiniz hatta az yagli bile kalabilir aşınma olmamasi açısından iyidir namlu icinide tuylu harbi yada temiz bir ince tulbent ile icinde bişey kalmayana kadar silin av sezonu bittigindede namlu icine yağ sikip guzelce yaglayim sildikten sonra kilifina koyup oyle saklayabilirsiniz av sezonu boyunca ben icine yag sikmiyorum sacmalara giderken yaglanmasin yağlı seklide degip gecmesin diye rastgele
  • Üzümlü kooperatif otomatik 66
  • Arthemis enjektör sellektör süperpoze 71
  • English / Pointer / Dişi (Tina)
Ürgüp / Ankara-Çayyolu
Bayan Kuaförü
1985  A(+)
TİNABurada bakınız

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #4 : 18 Kasım 2015, 00:32:38 »
Ben evvela namlunun içini eski bir faniladan kestiğim bezi harbiye dolayıp kuru kuru silerim. Sonra plastik kıl fırçayı harbiye taktıktan sonra fişek yatağından 2-3 damla yağ damlatıp, kıl fırçayla yavaş yavaş döndüre döndüre bir boy giderim ve harbi namludan çıkmadan aynı şekilde bir de geri gelrim. Sonra daha hızlı ve kah döndere döndere kah döndermeden 7-8 gider gelirim. Aynını diğer namluya da yaparım. Onu kenara koyup kasanın iç yüzünü yağlı fanila beziyle sildikten sonra arada sırada iğne deliklerine birer ufak damla damlatır, içeri gitmesi için dik yaslarım. Tekrar namluya dönüp bu kez bakır gibi fırçayla (bronz olduğunu sanıyorum) iki ucundan çıkara çıkara 2-3 gider gelrim. Yine evvelki çaputu harbiye dolayıp temizlerim. Pslik çoksa namlu solventini plastik kıl fırçayla deminki gibi yayıp, bir süre bekledikten sonra yine telle ve sonra yine bezle silerim. İçi kalıntısızsa bence kafidir, haififçe yağlar onu bitiririm.

Bazen diğer metal yerleri de çok az yağlarım. Tüfeği 1-2 gün namlu aşağı bir gazete, bez gibi şeylerin üzerine bırakırım. Sonra kaldıracağım yere kaldırırım. Aklıma geldikçe yazdım ama herhalde hepsi buydu. Bu yöntem eskiden beri uygularım; başarılıdır. Süperpoze işi basit.

Hmm bir de menteşe kısmına silah gresini çok az sürüyorum veya normal yağ da olabiliyor. Kasayla namlu yanakları arasına da birer damla damlatır, birkaç aça kapata yüzeye yayarım. Bitti galiba.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #5 : 18 Kasım 2015, 01:01:48 »
Benim uyguladığım ve doğru olduğuna inandığım yöntem şu:

Atış yapılmışsa eve dönüşte namlu içine solvent sprey sıkarım namluyu kendi ekseni etrafında bir iki tur döndürüp solventin namlu içine yayılmasını sağlarım ve 10 -15 dk beklemeye alırım ,bu arada metal dış yüzeyleri bir kutuda evvelce iyice yağlayıcı yağ emdirilmiş halde katlı duran 30x30 ebatlarındaki kadife kumaş parçası ile seri bir şekilde geçerim ki yıpratıcı etkiler bir an evvel son bulsun...

Daha sonra namlu içini önce sarmal yapıdaki tel fırça ile ileri geri kuvvetle fırçalarım ve kurşun plastik barut kalıntıları namlu iç yüzeyinden ayrılsın...

Daha sonra ufak kesilmiş pamuklu kumaş(vileda) parçalarını harbi ucuna iliştirip namlu içindeki bulamacı alırım,bu ,işlem bir kaç parça paçavra gerektirebilir...

Daha sonra kağıt havluları sırayla havlu temiz çıkana kadar namlu içinden geçiririm...

Daha sonra önce yumuşak naylon kıllı fırçayı hafif koruyucu yağla ıslatıp döndürerek namludan geçiririm en son gene hafifçe yağ emdirilmiş haldeki havlu uçla fazla yağları da alsın maksatlı bir kere namludan geçiririm...

eğer yağışlı havadan dönülmüşse kundağı söküp iç aksam ve tetik grubunu da kurular ve tekrar diş fırçası ile koruyucu ve lubricant yağla aşırı olmamak kaydı ile yağlarım..Yine kubuz içindeki zor yerleri de bu fırça ile yağlarım..

Menteşe yerlerini de birer damla yağ ile yağlayıp tüfeği toplar ve kutusuna koyarım...Yeni gibi olmuştur ve bütün bunlar yaklaşık yarım saatimi almıştır...
« Son Düzenleme: 18 Kasım 2015, 01:18:49 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

The following users thanked this post: İbrahim AYSU