Gönderen Konu: L'atelier Verney Carron  (Okunma sayısı 49101 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #100 : 19 Kasım 2015, 13:34:23 »
Vay vay vay... Ne konulara girilmiş. :)

Tabii, konuda bahsi geçen tüfekler böyle üst düzey tüfekler olunca, konular da derinleşiyor. :)

Wall Thickness (Namlu Duvarı Kalınlığı), ölçümlerde Proof House denilen sertifikasyon merkezlerinin en dikkat ettiği parametrelerden bir tanesi.

Bunun ölçümü için referans genellikle breech yani fişek yatağı tarafındaki namlu başından itibaren alınıyor.

Namlunun NOMINAL duvar kalınlığı, breech'ten itibaren 15" teki , genellikle en fazla inceldiği bölge ise (MINIMUM) yine breech'ten itibaren 22" teki ölçüsü oluyor. Namlu boyu ve choke yapısına göre +- 2 inch değişebilir.

Ancak tüfeğin mukavemetiyle ilgili ölçümlerde , bu Wall Thickness çok önemli bir parametre olmakla birlikte, (breech loading tüfeklerde) fişek patlatarak yapılan testler her dönemde geçerli olmuş. Damascus namlular döneminde de
şimdi de, dönemin fişek kullanımı göz önünde bulundurularak, belirlenen maksimumlar, fişek patlatarak test edilmiş, ediliyor.

Kemal Bey'in de dediği gibi, her ülkenin kendine göre kuralları var ve en çok referans alınan standartlardan olan İngiliz standartlarında, namlunun herhangi bir yerinde herhangi bir oynama yapıldığı anda (fişek yatağının uzatılması, namlu içinin genişletilmesi, forcing cone bölgelerinde yapılan oynamalar, namlu boyunun kısaltılması vs ) yeniden proof house'a gönderilmesi yasal zorunluluk.
Yalnız namlu içinin genişletilmesinde, London Proof House'da görüştüğüm yetkili, binde 7 değil de, binde 10 inch'lik (yani 10 thou) daralmaya kadar bize gelmesine gerek yok demişti . Bunu daha sonra resmi belgelerden de teyit etmiştim.

Ha bu arada, thou ifadesi, ondalık sayılarla konuşmak ve yazmak zor olduğu için kullanılan bir ifade. Yani thou ifadesini 0.07 thou, 0.40 thou şeklinde yazarsak yanlış olur, hesaplar karışır. Doğrusu "7 thou", "40 thou" şeklinde olmalı. Zira bu notasyonun tek amacı virgüllü ve ondalık ifadeden kurtularak ifade edebilmek.
Tıpkı, choke constriction , daralma miktarlarındaki notasyon gibi... Orada da bildiğiniz gibi, 40 point, 30 point, 20 point ifadesi vardır. 40 point = 0,040 inch'lik daralmaya (Full Choke) tekabül eder, 20 point=0,020 inch'lik daralmaya (Modified Choke) tekabül eder (ülkeden ülkeye, choke puanları bir kaç puan değişiyor tabii ki). Tıpkı "thou" notasyonunda olduğu gibi burada da tek amaç, virgüllü, ondalıklı ifadeden kurtularak, daha kolay yazma, konuşma ihtiyacı. Yani choke constriction daralma miktarında da, 0,040 puan denmez, zaten o kurtulmak istenen virgüllü inch değeridir.

Wall Thickness, sadece namlunun güvenlik açısından namlu et kalınlığını ölçmeye yaramaz, aynı zamanda, namlunun konsentrik yapısı, yani namlunun ekseninin doğruluğunu, eğri/yamuk delinip delinmediğini de anlamaya yarar. Bu konu proof house'ların konuları içinde yer almaz pek. Zira güvenlikten ziyade, tüfeğin atış isabetiyle ilgili bir konudur. Ancak bazen konsentrik yapının bozukluğu o kadar fazladır ki (yani namlu eksantrik yapıda delinmiştir ve/veya işlenmiştir), namlunun belli bölgelerinde namlu duvarı kalınlığı minimumun altına düşmüştür ve güvenlik zaafiyeti meydana gelmiştir. Bazen forumda da rastlıyorum, "namlu ucundan baktığımda namlu altına doğru incelme vardı, çok kurşun atmışlar " gibi ifadelere... Hayır, çok kurşun atmaktan ziyade, namlu konsentrik işlenememiş, başarısız bir namludur, elbette kurşun/slug atışları namluyu deforme edecektir ancak, namlu ucundan görünebilecek kadar farklı kalınlığın tek açıklaması şudur: Bu namlu, konsentrik üretilememiş (zaman içinde de iyice deforme olmuş) bir namlu örneğidir.
İşte burada, konu Proof House'ların konusu haline gelir, diğer durumlarda tüfeğin performans ölçüsüdür.

Aşağıdaki abartılı konsentrik yapı çiziminden farkı anlayabilirsiniz.

Üstteki çizim, tam konsentrik, olması gerektiği gibi delinmiş / işlenmiş namlu için örnektir. (Alman tüfeklerinde olduğu gibi ;D , İtalyanlarda aramayınız zor bulursunuz :D )
Alttaki  çizim ise, maalesef tüfeklerde sıkça gördüğümüz (resimdeki kadar abartılı değil elbette) eksantrik yapıyı gösteriyor.


Holland&Holland dahi, bu eksantrik yapıdaki sıkıntılı namlularından, namlularını fason ürettirmekten vaz geçip, kendi bünyesinde yapmaya başladığı tarihten itibaren kurtulmuştur.


Wall Thickness ölçümü yapan "aparatın" adı , Wall Thickness Gauge...


Yıllarca şunun gibi Wall Thickness Gauge aletleriyle cebelleştim. Cebelleştim diyorum , çünkü bir türlü tutarlı ölçüm yapamıyordum. Sürekli tutarsız sonuçlar... Ortada duran kelepçeyle bir miktar tutarlılığı artırabiliyordum ama namlunun ölçmek istediğim kesitine göre daha da derine indirdikçe, hata oranı artıyordu. Sonunda dayanamadım, aldım aleti götürdüm London Proof House'a. Amcanın söylediği şey: "at onu çöpe" oldu. Bunu duyduğumda harcadığım paralara acımakla birlikte sevindim de bir yandan, zira sorunun en azından sadece benim beceriksizliğimden olmadığını tescil etmiş oldum. Zira, rod üzerine, yani soldaki boşta duran çelik kol üzerine ne kadar bastırırsanız, o kadar ölçü değişiyor, dokunsanız dahi ölçü kayıyor. Namlunun kıpırdaması ölçüyü kaydırıyor. Yani "sonuçta neyin çıkmasını istiyorsanız, onu ölçebilirsiniz" bunun gibi aletlerle. :D



Bu cebelleşmelerden yıllar sonra,  şunun gibi bir alet aldım. (Daha sonra London Proof House'da da , Suhl Proof House'da da gördüğüm alet.) Örneğin, Merkel de, H&H da bundan kullanıyor. Gerçi bu firmaların , üzerinde markalarını göremediğim, kendilerinin üretimi olduğunu düşündüğüm başka , bu işe yarayan aletleri de var. Kafasındaki mikro metreyi değiştirebilirsiniz, ölçmek istediğiniz hassasiyete göre. Farklı kalitede olanlar var. Şu ana kadar kullandıklarımın en iyisi:




Üç ayrı kalınlıkta rod'a sahip, 12, 16, 20, 28 çap ölçümlerini rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Bu alette, "sıfır" noktasını yakalayabilmek için namluyu oynatmanıza gerek kalmıyor, namluyu oynattığınız anda inch'in binde birlik dilimindeki hassasiyete ihtiyacınız varken namluyu oynatırsanız, rod öyle ya da böyle en az binde on, binde onbeş esniyor. Bu alette ise rod'lar üzerine ustaca tutturulmuş yaylı mandallar (sarı pirinç), namluyu tam sıfıra getiriyor, dolayısıyla rod'u serbest bıraktığınızda, ölçü neyse odur. Sadece biraz pratik kazanmanız gerekiyor, daha sonra binde, onbinde bir hassasiyetinde ölçülerinizi tutarlı bir şekilde alabiliyorsunuz. Ayrıca rod üzerindeki sarı pirinç bilezikleri de, istediğiniz bir namlu derinliği ölçüsüne ayarlayıp, sürekli aynı noktadaki farklı kesit ölçümlerini tutarlı bir şekilde yapabiliyorsunuz. Daha da artıları var da, neyse, konu çok uzun, çok uzattım , daha da uzatmayayım şimdilik. :)






Kemal Bey bu tüfeklerin bir ikisi epey yıllanmış.Fakat misal rahmetli dedenizin tüfeğini halen kullanabilirsiniz diyenler bunu hangi tür fişeklere, hangi testlere dayalı iddia ediyorlar? Yani eski tüfeklerin özellikle namlularının basınca dayanıklılılığını ne usulle sınıyorlar ve kullanılır veya artık kullanmayın diyorlar acaba?



Ergin Bey çok teşekkür ederim hoşbulduk.

Mustafa Bey amin çok teşekkür ederim :).

Volkan bey şöyle açıklayayım, tüfeklerin kullanılır olup olmadığını anlamak için en yaygın kullanılan yöntem minimum wall thickness ( mwt ) yani namlu kalınlığının ölçülmesi ile yapılıyor. Mwt thou ile ölçülüyor, örneğin Purdey'in yeni yapılan tüfeklerinde mwt 0.30 thou civarında. Buda 1 inçin 1000 de 30 u demek. Genel olarak Mwt'si 0.20 nin altında olan tüfekler, güvensiz sınıfına giriyor. Tabiki firmadan firmaya ve tüfeğin yapısına göre mwt değişebilir. Bazı yeni yapılan tüfeklerde mwt 0.40 thou iken bazılarında 0.30 bazılarında 0.35 olabiliyor. Ama mwt'nin fazla olmasının size getirdiği bir dezavantaj var oda namlunun ağırlığının artması. Bunun ölçülebilmesi için özel bir aparat var ve her kalibre için farklı. Bende bu aparattan var bir ara vaktim olunca resimleyip size gönderebilirim isterseniz.

Umarım bu sorunuzu yanıtlar efendim.

Saygılar.



Bunları öğrendiğim iyi oldu, bilmiyordum. Yalnız diyelim ki namlu çok kullanılmış, metal yorgunluğu olmuş ama wall thickness değişmemişse ne olacak? Farklı teknik özelliklere sahip (C-60 ve AISI-4140) iki çeliğin namlu mwt ölçüleri de aynı olabilir mi?

Sanıyordum ki eski tüfekler de tıpkı yeniler gibi yüksek basınçlı bir test fişeğiyle sınanarak uygun olup olmadığı anlaşılıyor. Gerçi bunun böyle olduğundan da emin değilim. Öğrenmek isterdim.

Aparatın fotoğrafını görmeyi çok isterdim Kemal Bey. Zahmeti için şimdiden teşekkürler.



Tabi ki bu söylediğiniz gibi bir test var. Bunun adı Nitro Reproof. Eski ve namlusuna güvenmediğiniz tüfeklerinizi bir miktar ücret karşısında bu işleme tabi tutturabiliyorsunuz. Bu ayni işlem yeni yapılan tüfeklerde de uygulanıyor. Bazı ülkelerde örneğin İngiltere, tüfeğin namlusuna yapacağınız en ufak değişiklikte(örneğin fişenk yataklarının 70mm'ten magnuma açılması bile buna dahil) bile tüfek Proof'tan çıkıyor ve tekrar Proof yaptırmanız lazım yoksa tüfeği hem kullanamıyorsunuz hem de satamıyorsunuz. Ayrıca bir kural olarak tüfeğin minimum wall thicknessi 0.07 thoudan fazla değişiklik göstermişşse bu tüfeğin Nitro Reproof a tabi tutulması gerekli. Nitro Reproofda tüfeğe normal basıncının 1.5 katını yapacak test fişenkleri doldurulup bir odada atılıyor. Namlu patlarsa veya kasa çatlarsa tüfeğiniz çöpe gidiyor verdiğiniz ücretide geri alamıyorsunuz :) :). İngiltere'de Birmingham ve Londra'da bulunmak üzere 2 Proof House var. Buyrun size Birmingham Proof House'un 1951 yılından bu  işlemin nasıl yapıldığını gösteren bir video https://www.youtube.com/watch?v=f3aHnxsj7y8. Aparatın fotoğrafını akşama atmaya çalışacağım. Herkese hayırlı günler dilerim.

Saygılar
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 

Çevrimdışı Emrah TUNCA 57

  • *
  • İleti: 15
  • Thanked: 451 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #101 : 19 Kasım 2015, 13:56:09 »
İbrahim abi her zaman ki gibi konuya noktayı koymuş... :)
  • Armsan A612W Yarı Otomatik
  • Setter-Paşa
1994/SİNOP
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #102 : 19 Kasım 2015, 13:58:39 »
Teşekkür ederim Emrah, sağolasın  :)

Ama konu daha çoook uzun. Bakalım ne kadar derinleşecek , izliyorum,  ona göre , insanları sıkmadan ufak ufak paylaşmaya devam ederiz. :)


İbrahim abi her zaman ki gibi konuya noktayı koymuş... :)
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Emrah TUNCA

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 1988
  • Thanked: 1987 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #103 : 19 Kasım 2015, 14:03:59 »
Vay vay vay... Ne konulara girilmiş. :)

Tabii, konuda bahsi geçen tüfekler böyle üst düzey tüfekler olunca, konular da derinleşiyor. :)

Wall Thickness (Namlu Duvarı Kalınlığı), ölçümlerde Proof House denilen sertifikasyon merkezlerinin en dikkat ettiği parametrelerden bir tanesi.

Bunun ölçümü için referans genellikle breech yani fişek yatağı tarafındaki namlu başından itibaren alınıyor.

Namlunun NOMINAL duvar kalınlığı, breech'ten itibaren 15" teki , genellikle en fazla inceldiği bölge ise (MINIMUM) yine breech'ten itibaren 22" teki ölçüsü oluyor. Namlu boyu ve choke yapısına göre +- 2 inch değişebilir.

Ancak tüfeğin mukavemetiyle ilgili ölçümlerde , bu Wall Thickness çok önemli bir parametre olmakla birlikte, (breech loading tüfeklerde) fişek patlatarak yapılan testler her dönemde geçerli olmuş. Damascus namlular döneminde de
şimdi de, dönemin fişek kullanımı göz önünde bulundurularak, belirlenen maksimumlar, fişek patlatarak test edilmiş, ediliyor.

Kemal Bey'in de dediği gibi, her ülkenin kendine göre kuralları var ve en çok referans alınan standartlardan olan İngiliz standartlarında, namlunun herhangi bir yerinde herhangi bir oynama yapıldığı anda (fişek yatağının uzatılması, namlu içinin genişletilmesi, forcing cone bölgelerinde yapılan oynamalar, namlu boyunun kısaltılması vs ) yeniden proof house'a gönderilmesi yasal zorunluluk.
Yalnız namlu içinin genişletilmesinde, London Proof House'da görüştüğüm yetkili, binde 7 değil de, binde 10 inch'lik (yani 10 thou) daralmaya kadar bize gelmesine gerek yok demişti . Bunu daha sonra resmi belgelerden de teyit etmiştim.

Ha bu arada, thou ifadesi, ondalık sayılarla konuşmak ve yazmak zor olduğu için kullanılan bir ifade. Yani thou ifadesini 0.07 thou, 0.40 thou şeklinde yazarsak yanlış olur, hesaplar karışır. Doğrusu "7 thou", "40 thou" şeklinde olmalı. Zira bu notasyonun tek amacı virgüllü ve ondalık ifadeden kurtularak ifade edebilmek.
Tıpkı, choke constriction , daralma miktarlarındaki notasyon gibi... Orada da bildiğiniz gibi, 40 point, 30 point, 20 point ifadesi vardır. 40 point = 0,040 inch'lik daralmaya (Full Choke) tekabül eder, 20 point=0,020 inch'lik daralmaya (Modified Choke) tekabül eder (ülkeden ülkeye, choke puanları bir kaç puan değişiyor tabii ki). Tıpkı "thou" notasyonunda olduğu gibi burada da tek amaç, virgüllü, ondalıklı ifadeden kurtularak, daha kolay yazma, konuşma ihtiyacı. Yani choke constriction daralma miktarında da, 0,040 puan denmez, zaten o kurtulmak istenen virgüllü inch değeridir.

Wall Thickness, sadece namlunun güvenlik açısından namlu et kalınlığını ölçmeye yaramaz, aynı zamanda, namlunun konsentrik yapısı, yani namlunun ekseninin doğruluğunu, eğri/yamuk delinip delinmediğini de anlamaya yarar. Bu konu proof house'ların konuları içinde yer almaz pek. Zira güvenlikten ziyade, tüfeğin atış isabetiyle ilgili bir konudur. Ancak bazen konsentrik yapının bozukluğu o kadar fazladır ki (yani namlu eksantrik yapıda delinmiştir ve/veya işlenmiştir), namlunun belli bölgelerinde namlu duvarı kalınlığı minimumun altına düşmüştür ve güvenlik zaafiyeti meydana gelmiştir. Bazen forumda da rastlıyorum, "namlu ucundan baktığımda namlu altına doğru incelme vardı, çok kurşun atmışlar " gibi ifadelere... Hayır, çok kurşun atmaktan ziyade, namlu konsentrik işlenememiş, başarısız bir namludur, elbette kurşun/slug atışları namluyu deforme edecektir ancak, namlu ucundan görünebilecek kadar farklı kalınlığın tek açıklaması şudur: Bu namlu, konsentrik üretilememiş (zaman içinde de iyice deforme olmuş) bir namlu örneğidir.
İşte burada, konu Proof House'ların konusu haline gelir, diğer durumlarda tüfeğin performans ölçüsüdür.

Aşağıdaki abartılı konsentrik yapı çiziminden farkı anlayabilirsiniz.

Üstteki çizim, tam konsentrik, olması gerektiği gibi delinmiş / işlenmiş namlu için örnektir. (Alman tüfeklerinde olduğu gibi ;D , İtalyanlarda aramayınız zor bulursunuz :D )
Alttaki  çizim ise, maalesef tüfeklerde sıkça gördüğümüz (resimdeki kadar abartılı değil elbette) eksantrik yapıyı gösteriyor.


Holland&Holland dahi, bu eksantrik yapıdaki sıkıntılı namlularından, namlularını fason ürettirmekten vaz geçip, kendi bünyesinde yapmaya başladığı tarihten itibaren kurtulmuştur.


Wall Thickness ölçümü yapan "aparatın" adı , Wall Thickness Gauge...


Yıllarca şunun gibi Wall Thickness Gauge aletleriyle cebelleştim. Cebelleştim diyorum , çünkü bir türlü tutarlı ölçüm yapamıyordum. Sürekli tutarsız sonuçlar... Ortada duran kelepçeyle bir miktar tutarlılığı artırabiliyordum ama namlunun ölçmek istediğim kesitine göre daha da derine indirdikçe, hata oranı artıyordu. Sonunda dayanamadım, aldım aleti götürdüm London Proof House'a. Amcanın söylediği şey: "at onu çöpe" oldu. Bunu duyduğumda harcadığım paralara acımakla birlikte sevindim de bir yandan, zira sorunun en azından sadece benim beceriksizliğimden olmadığını tescil etmiş oldum. Zira, rod üzerine, yani soldaki boşta duran çelik kol üzerine ne kadar bastırırsanız, o kadar ölçü değişiyor, dokunsanız dahi ölçü kayıyor. Namlunun kıpırdaması ölçüyü kaydırıyor. Yani "sonuçta neyin çıkmasını istiyorsanız, onu ölçebilirsiniz" bunun gibi aletlerle. :D



Bu cebelleşmelerden yıllar sonra,  şunun gibi bir alet aldım. (Daha sonra London Proof House'da da , Suhl Proof House'da da gördüğüm alet.) Örneğin, Merkel de, H&H da bundan kullanıyor. Gerçi bu firmaların , üzerinde markalarını göremediğim, kendilerinin üretimi olduğunu düşündüğüm başka , bu işe yarayan aletleri de var. Kafasındaki mikro metreyi değiştirebilirsiniz, ölçmek istediğiniz hassasiyete göre. Farklı kalitede olanlar var. Şu ana kadar kullandıklarımın en iyisi:




Üç ayrı kalınlıkta rod'a sahip, 12, 16, 20, 28 çap ölçümlerini rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Bu alette, "sıfır" noktasını yakalayabilmek için namluyu oynatmanıza gerek kalmıyor, namluyu oynattığınız anda inch'in binde birlik dilimindeki hassasiyete ihtiyacınız varken namluyu oynatırsanız, rod öyle ya da böyle en az binde on, binde onbeş esniyor. Bu alette ise rod'lar üzerine ustaca tutturulmuş yaylı mandallar (sarı pirinç), namluyu tam sıfıra getiriyor, dolayısıyla rod'u serbest bıraktığınızda, ölçü neyse odur. Sadece biraz pratik kazanmanız gerekiyor, daha sonra binde, onbinde bir hassasiyetinde ölçülerinizi tutarlı bir şekilde alabiliyorsunuz. Ayrıca rod üzerindeki sarı pirinç bilezikleri de, istediğiniz bir namlu derinliği ölçüsüne ayarlayıp, sürekli aynı noktadaki farklı kesit ölçümlerini tutarlı bir şekilde yapabiliyorsunuz. Daha da artıları var da, neyse, konu çok uzun, çok uzattım , daha da uzatmayayım şimdilik. :)

Ufaktan bir makale okuduk teşekkür ederiz Sn:Aysu :)
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #104 : 19 Kasım 2015, 14:07:46 »
Sağolun Samet Bey... :)

Gerçi sizin bunlara pek ihtiyacınız yok, tüfek fişek farketmeden attığınızı indirdiğiniz için. :D

Neyse, maşallah diyeyim de nazarı çakmayayım :D


Ufaktan bir makale okuduk teşekkür ederiz Sn:Aysu :)
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Samet BİRİCİK

Çevrimdışı Samet BİRİCİK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 1988
  • Thanked: 1987 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #105 : 19 Kasım 2015, 14:11:21 »
Sağolun Samet Bey... :)

Gerçi sizin bunlara pek ihtiyacınız yok, tüfek fişek farketmeden attığınızı indirdiğiniz için. :D

Neyse, maşallah diyeyim de nazarı çakmayayım :D

Estağfurullah abi :)) benim tüfek her fişeği fitilleme yapıp yaktığı için sıkıntı olmuyor ondandır herhalde :)))
  • Kırklareli
  • İstanbul
  • https://www.facebook.com/motorlumuhre/
1986-istanbul
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 4624
  • Thanked: 5793 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #106 : 19 Kasım 2015, 14:33:00 »
Sn.Aysu,
Sezon sonu benim Beretta taramalı tüfeği Aysu Proof house gönderelim İnşallah..Oradan üzerindeki markaya rağmen geçerse tüm Proof House lardan zaten geçecektir..:)..:)
Bu arada namlu çıkış hızı testi için sabırsızlanıyorum...
Selamlar
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 4368
  • Thanked: 3479 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #107 : 19 Kasım 2015, 14:54:18 »
İSTANBUL proof house   :) çok fazla derinlere inmeyin,tercüman gerekiyor sonra  :D
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE
 
The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, İbrahim AYSU

Çevrimdışı Gökhan AKDOĞAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1167
  • Thanked: 894 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #108 : 19 Kasım 2015, 15:07:27 »
Abi sen bu tufek ilmi icin harcadigin parayla rahatlikla fethiyeden tipleks villa alirdin herhalde :)
  • Ata NEO 12 Cal /66 Namlu
  • Deutsch Drahthaar - Tony
Gökhan AKDOĞAN
1988  / 0 RH (+)
Fethiye / MUĞLA
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #109 : 19 Kasım 2015, 15:09:32 »
Geçemeyebilir Tuncay Hocam :D Bizim "house"da toleranslar çok daha kıt :D Ama bir İstanbul seyahati organize edebilirseniz daha keyifli olur. :) Muhabbetinizi özlüyoruz :)


Sn.Aysu,
Sezon sonu benim Beretta taramalı tüfeği Aysu Proof house gönderelim İnşallah..Oradan üzerindeki markaya rağmen geçerse tüm Proof House lardan zaten geçecektir..:)..:)
Bu arada namlu çıkış hızı testi için sabırsızlanıyorum...
Selamlar
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, Samet BİRİCİK

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #110 : 19 Kasım 2015, 15:12:02 »
Eyvallah Erol Bey,

Azar azar inebiliriz ama sitede böyle tüfekler paylaşılınca, ister istemez konular açılmaya başlanıyor Erol Bey ne yapalım :)


İSTANBUL proof house   :) çok fazla derinlere inmeyin,tercüman gerekiyor sonra  :D
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK, Samet BİRİCİK

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #111 : 19 Kasım 2015, 15:12:59 »
Gökhan Bey, yok o kadar değil de, bir kaç tane İtalyan taramalı alabilirdim... Şimdi düşünüyorum, "öyle mi yapsaydım?" diye... Yok, iyi ki yapmamışım ;D


Abi sen bu tufek ilmi icin harcadigin parayla rahatlikla fethiyeden tipleks villa alirdin herhalde :)
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Gökhan AKDOĞAN

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 4624
  • Thanked: 5793 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #112 : 19 Kasım 2015, 15:17:49 »
İş yoğunluğundan bizim seyahat zor ama Beretta test için hazır..Sezon sonundaki Browning,Benelli,Remington,Fabarm,Merkel ve bilumum bore sistemli rakipleriyle yarışmak için sabırsızlanıyor..
« Son Düzenleme: 19 Kasım 2015, 15:19:30 Gönderen: Tuncay KAHRAMAN »
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #113 : 19 Kasım 2015, 15:20:45 »
Tabii ki, Beretta'lara kapımız her zaman açık  >:D

İş yoğunluğundan bizim seyahat zor ama Beretta test için hazır..Sezon sonundaki Browning,Benelli,Remington,Fabarm,Merkel ve bilumum bore sistemli rakipleriyle yarışmak için sabırsızlanıyor..
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, Samet BİRİCİK

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #114 : 19 Kasım 2015, 21:41:55 »
İbrahim Bey elinize sağlık, zahmetiniz için teşekkürler. Güzel bilgiler paylaşmışsınız. Bir ara forumda bir arkadaş (kimdi hatırlamıyorum) tüfeğinin namlusunun eğrilik olduğunu sanayide birinin bir aletle tespit ettiğini ve şimdi yine pek hatırlayamadığım (çünkü zaten iyi anlayamamıştım) bir yolla, yine sanayide, namluyu düzettirdiğini ve vuruşunun düzeldiğini yazmıştı. Tabi içimden "vah anasını!" dediydim. Sanayide neler varmış. Bunu yazan arkadaşa özelden detaylı bilgi sormuştum ama o da isim cisim alet pek bilen biri değilmiş ve elbette öyledir. Yani sanayilerde böyle bir şey var galiba ya da daha basit bir alet ve yanısıra becerikli el ve göz sahibi birileri sizdekinin yaptığı işi beceriyor mu desem, ya da aynısı mıdır neyse ama her tüfek fabrikasında bundan olması gerek. Olmayandan da tüfek müfek almamak lazım. Neyse işi yapan aleti gördüm nihayet. Mamafih sanki evvelce de gördüm gibi de geliyor :D Neyse bu sefer anladım hadiseyi. Tekrar teşekkürler.

Kemal Bey size de yukarıdaki son mesajınızda yazdığınız bilgi ve video için teşekkür ederim. 1950'lerde imkan kısıtlı da olsa çare üretmişler. Külün içine gömülen namluyu araması eğlenceliydi :)
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Kemal TUNALI

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #115 : 19 Kasım 2015, 22:36:10 »
Ben teşekkür ederim Volkan Bey.

Yalnız benim kastettiğim eksantrik delinme durumunun sanayide doğrultma imkanı yok. O arkadaşın yaşadığı sorun farklı bir sorun olabilir mi acaba ?

Aslında benim bahsettiğim durumda herhangi bir noktada eğrilik olmuyor. Sadece namlu dışını referans aldığınızda herhangi bir eğrilik yok, sadece namlu içini referans aldığınızda da yine herhangi bir eğrilik yok. Durum şu: namlu dışının teşkil ettiği silindirin merkez ekseni ile, namlu içinin teşkil ettiği silindirin merkez ekseni çakışmıyor. Eksenlerin doğrultuları farklı. Tam anlatamadım yine sanırım :D

Eksantrik yapıda delinmiş hatalı namlunun belirli yerlerinin duvar kalınlığı çok ince , bazı yerlerinde de duvar kalınlığı gereğinden kalın kalmıştır ya, namluyu düzeltmeye kalkarsanız namlunun tamamını o en ince namlu kalınlığına yakın bir şekilde inceltmeniz gerekir ki, namlunun mukavemeti iyice bozulmuş olur.

Ama şu kesin, bu şekilde delinmiş bir namlu milinin düzeltilme imkanı yok, direkt çöp :D Hani bizim sanayi değil, Merkel fabrikası dahi düzeltemez, mamafih düzeltemiyorlar ve çöp oluyor. :D Ha bizim tüfek sanayiinde çöp olmuyor , tüfek şekline sokulup müşteriye itinayla satılıyor. Orası ayrı bir tartışma konusu. Ancak ben  bu namlu ekipmanlarını "hiç bir" yerli fabrikamızda görmedim. Zira genellikle bizde namlular, fason ürettirilir, bunu yapan da zaten bölgesine göre birer ikişer atölye vardır, herkes o atölyelere fason yaptırır. Del, honla, bas kromu A fabrikasına gönder, del, honla bas kromu B fabrikasına gönder....... vs vs..




İbrahim Bey elinize sağlık, zahmetiniz için teşekkürler. Güzel bilgiler paylaşmışsınız. Bir ara forumda bir arkadaş (kimdi hatırlamıyorum) tüfeğinin namlusunun eğrilik olduğunu sanayide birinin bir aletle tespit ettiğini ve şimdi yine pek hatırlayamadığım (çünkü zaten iyi anlayamamıştım) bir yolla, yine sanayide, namluyu düzettirdiğini ve vuruşunun düzeldiğini yazmıştı. Tabi içimden "vah anasını!" dediydim. Sanayide neler varmış. Bunu yazan arkadaşa özelden detaylı bilgi sormuştum ama o da isim cisim alet pek bilen biri değilmiş ve elbette öyledir. Yani sanayilerde böyle bir şey var galiba ya da daha basit bir alet ve yanısıra becerikli el ve göz sahibi birileri sizdekinin yaptığı işi beceriyor mu desem, ya da aynısı mıdır neyse ama her tüfek fabrikasında bundan olması gerek. Olmayandan da tüfek müfek almamak lazım. Neyse işi yapan aleti gördüm nihayet. Mamafih sanki evvelce de gördüm gibi de geliyor :D Neyse bu sefer anladım hadiseyi. Tekrar teşekkürler.

Kemal Bey size de yukarıdaki son mesajınızda yazdığınız bilgi ve video için teşekkür ederim. 1950'lerde imkan kısıtlı da olsa çare üretmişler. Külün içine gömülen namluyu araması eğlenceliydi :)
« Son Düzenleme: 19 Kasım 2015, 22:40:06 Gönderen: İbrahim AYSU »
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK, Samet BİRİCİK

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2283
  • Thanked: 3257 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #116 : 19 Kasım 2015, 22:55:22 »
İbrahim bey bilgi vanalarını gene açtınız ve iyi de oluyor şüphesiz :)...Teşekkürler...

Bir sorum olacak;eksantrik delinen namlu *metninizde de bahsetmişsiniz namlu ucundan(muzzle)kesin ve kesin belli olmaz mı?
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #117 : 19 Kasım 2015, 23:04:35 »
Ben teşekkür ederim, sağolun Kamil Bey.

İtalyansa direkt belli olur aslında. ;D

Tamam şaka şaka :D miktarına bağlı, hatanın miktarı, belli bir değerin üzerindeyse direkt belli olur, dikkatle bakarsanız çıplak gözle namlu ucundan anlayabilirsiniz.

Eski atölye yapımı ve/veya bugünün teknolojik imkanlarının olmadığı dönemlerde üretilmiş tüfeklerde bu hatalar daha çok görülüyor. (özel el yapımı düzeltilen çok üst düzeyler hariç) Hata az ise, ancak Wall Thickness Gauge ile boydan boya ölçerek hata miktarını belirlemek lazım.

Yeni dönem üretilen tüfeklerde, hata çok daha yaygın ama binde inch cinsinden miktarları çok daha az. Eski tüfeklerde marka büyük de olsa (H&H dahil), namluda bu hata varsa, hata miktarı çok yüksek oluyor.


İbrahim bey bilgi vanalarını gene açtınız ve iyi de oluyor şüphesiz :)...Teşekkürler...

Bir sorum olacak;eksantrik delinen namlu *metninizde de bahsetmişsiniz namlu ucundan(muzzle)kesin ve kesin belli olmaz mı?
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2283
  • Thanked: 3257 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #118 : 19 Kasım 2015, 23:24:22 »
Teşekkürler :)...
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #119 : 20 Kasım 2015, 15:28:24 »
Ben teşekkür ederim Volkan Bey.

Yalnız benim kastettiğim eksantrik delinme durumunun sanayide doğrultma imkanı yok. O arkadaşın yaşadığı sorun farklı bir sorun olabilir mi acaba ?

Aslında benim bahsettiğim durumda herhangi bir noktada eğrilik olmuyor. Sadece namlu dışını referans aldığınızda herhangi bir eğrilik yok, sadece namlu içini referans aldığınızda da yine herhangi bir eğrilik yok. Durum şu: namlu dışının teşkil ettiği silindirin merkez ekseni ile, namlu içinin teşkil ettiği silindirin merkez ekseni çakışmıyor. Eksenlerin doğrultuları farklı. Tam anlatamadım yine sanırım :D

Eksantrik yapıda delinmiş hatalı namlunun belirli yerlerinin duvar kalınlığı çok ince , bazı yerlerinde de duvar kalınlığı gereğinden kalın kalmıştır ya, namluyu düzeltmeye kalkarsanız namlunun tamamını o en ince namlu kalınlığına yakın bir şekilde inceltmeniz gerekir ki, namlunun mukavemeti iyice bozulmuş olur.

Ama şu kesin, bu şekilde delinmiş bir namlu milinin düzeltilme imkanı yok, direkt çöp :D Hani bizim sanayi değil, Merkel fabrikası dahi düzeltemez, mamafih düzeltemiyorlar ve çöp oluyor. :D Ha bizim tüfek sanayiinde çöp olmuyor , tüfek şekline sokulup müşteriye itinayla satılıyor. Orası ayrı bir tartışma konusu. Ancak ben  bu namlu ekipmanlarını "hiç bir" yerli fabrikamızda görmedim. Zira genellikle bizde namlular, fason ürettirilir, bunu yapan da zaten bölgesine göre birer ikişer atölye vardır, herkes o atölyelere fason yaptırır. Del, honla, bas kromu A fabrikasına gönder, del, honla bas kromu B fabrikasına gönder....... vs vs..




Yazmıştım İbrahim Bey, bunu forumda okuduğum bir gönderiden aktarmaya çalışmıştım. Eksen çakışması konusunda neyden bahsettiğinizi biliyorum, bana uzak bir konu sayılmaz. Konuyu açıklığa kavuşturmak için o mesajı dün epey aradım ama bulamadım. Tam ifadeleri aktaramadım buraya. O yüzden aklımda kalanlara, anlayabildiğim kadarına göre konuşabilirim.

Namlu hatalı eksende delinmişse atmak gerek ama diyelim hatalı eksen namlu istikametine göre tam sağ tarafa kaymış olsa haliyle isabet sağa kayacaktır. Diyelim bu namlu hatasını fark eden biri (evvelki mesajımda bahsettiğim kişi) namlu ucunu sola bükmeyi başarsa, bir şekilde bir çözüm olabilir. Burada bükülü namluda saçmaların içerideki "ilave kuvvetlerle" daha fazla ezzileceği için türlü olumsuzlukları olsa  bile çıkan saçmalar eskisine göre hedefe yaklaşabilir. Tabi şu da var; burada namluyu eğerlerken  O şekline getirmiş değiller. Belki çok dikkatli bakmadan, anlamadan bakan biri farkı göremeye de bilir.

O yazıyı kaydetmiş olmam da mümkün. Sonraki uygun zamanda bulmayı deniyeceğim. Olayı aktarmada yanlışlığım varsa ortaya çıkar. İnşallah bulablirim. Çünkü geçen sene veya daha önceki bir mesajdı.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #120 : 20 Kasım 2015, 15:39:40 »
Volkan Bey,

Ben sizi tanıyorum, kesinlikle size uzak bir konu olmadığını bu sitedeki en iyi bilenlerden biriyim. :)

Aktaran arkadaş acaba farklı bir şeyi bizim şu an konuştuğumuz konuymuş gibi aktarmış olabilir mi demek istemiştim... O arkadaşla özelden görüştüğünüzde, konuya çok hakim birisi olmadığı durumu da bunu düşündürtmüştü bana aslında.

Her neyse , namlularımız dosdoğru , avlarımız bereketli olsun diyelim. :)


Yazmıştım İbrahim Bey, bunu forumda okuduğum bir gönderiden aktarmaya çalışmıştım. Eksen çakışması konusunda neyden bahsettiğinizi biliyorum, bana uzak bir konu sayılmaz. Konuyu açıklığa kavuşturmak için o mesajı dün epey aradım ama bulamadım. Tam ifadeleri aktaramadım buraya. O yüzden aklımda kalanlara, anlayabildiğim kadarına göre konuşabilirim.

Namlu hatalı eksende delinmişse atmak gerek ama diyelim hatalı eksen namlu istikametine göre tam sağ tarafa kaymış olsa haliyle isabet sağa kayacaktır. Diyelim bu namlu hatasını fark eden biri (evvelki mesajımda bahsettiğim kişi) namlu ucunu sola bükmeyi başarsa, bir şekilde bir çözüm olabilir. Burada bükülü namluda saçmaların içerideki "ilave kuvvetlerle" daha fazla ezzileceği için türlü olumsuzlukları olsa  bile çıkan saçmalar eskisine göre hedefe yaklaşabilir. Tabi şu da var; burada namluyu eğerlerken  O şekline getirmiş değiller. Belki çok dikkatli bakmadan, anlamadan bakan biri farkı göremeye de bilir.

O yazıyı kaydetmiş olmam da mümkün. Sonraki uygun zamanda bulmayı deniyeceğim. Olayı aktarmada yanlışlığım varsa ortaya çıkar. İnşallah bulablirim. Çünkü geçen sene veya daha önceki bir mesajdı.
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 4368
  • Thanked: 3479 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #121 : 20 Kasım 2015, 16:57:31 »
Volkan Bey,

Ben sizi tanıyorum, kesinlikle size uzak bir konu olmadığını bu sitedeki en iyi bilenlerden biriyim. :)

Aktaran arkadaş acaba farklı bir şeyi bizim şu an konuştuğumuz konuymuş gibi aktarmış olabilir mi demek istemiştim... O arkadaşla özelden görüştüğünüzde, konuya çok hakim birisi olmadığı durumu da bunu düşündürtmüştü bana aslında.

Her neyse , namlularımız dosdoğru , avlarımız bereketli olsun diyelim. :)


  :) :) son cümle güzeldi  :) :)
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #122 : 20 Kasım 2015, 21:34:34 »
Volkan Bey,

Ben sizi tanıyorum, kesinlikle size uzak bir konu olmadığını bu sitedeki en iyi bilenlerden biriyim. :)

Aktaran arkadaş acaba farklı bir şeyi bizim şu an konuştuğumuz konuymuş gibi aktarmış olabilir mi demek istemiştim... O arkadaşla özelden görüştüğünüzde, konuya çok hakim birisi olmadığı durumu da bunu düşündürtmüştü bana aslında.

Her neyse , namlularımız dosdoğru , avlarımız bereketli olsun diyelim. :)



Teşekkürler İbrahim Bey,

Doğrusu dün sitede epey bir arama yaptım ama bir türlü bulamayınca kendimden bile şüphe ettim, hayal mi görmüşüm ben acaba :) O alet neydi ben de o zaman epey merak etmiştim ama öğrenmek kısmet olmadı. Bugün bir ara böyle kalınlık ölçen bir alet var mı diye bir google'ladım ve el telsizi boyutlarında ultrasonik kalınlık ölçerlerin ülkemizde vanacı, borucu gibi meslek erbabının elinde olduğunu öğrendim ama belki o alet o da değildi :D Hay bin kunduz!

Son cümlenize memnuniyetle "amin" diyorum. Na büyle yıldızdan aşağı indirecek namlular dilerim cümlemize :) Selamlar..
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #123 : 20 Kasım 2015, 21:46:40 »
Yıldızdan alma derken, İtalyan olması lazım o zaman... Gerçi Kutup Yıldızı'ndaki kuşu almak için , güneye dönüp atmak gerekiyor ama olsun :D :D

Şaka şaka. İtalyancı dostlarımız alınmasın :D



Teşekkürler İbrahim Bey,

Doğrusu dün sitede epey bir arama yaptım ama bir türlü bulamayınca kendimden bile şüphe ettim, hayal mi görmüşüm ben acaba :) O alet neydi ben de o zaman epey merak etmiştim ama öğrenmek kısmet olmadı. Bugün bir ara böyle kalınlık ölçen bir alet var mı diye bir google'ladım ve el telsizi boyutlarında ultrasonik kalınlık ölçerlerin ülkemizde vanacı, borucu gibi meslek erbabının elinde olduğunu öğrendim ama belki o alet o da değildi :D Hay bin kunduz!

Son cümlenize memnuniyetle "amin" diyorum. Na büyle yıldızdan aşağı indirecek namlular dilerim cümlemize :) Selamlar..
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: L'atelier Verney Carron
« Yanıtla #124 : 20 Kasım 2015, 21:52:08 »
:) Canım daha yakın yıldızlardan Beretta, daha uzak olanlardan başka tüfek düşürsün. Zorlamaya gerek yok.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU