çok açıklayıcı ve guzel bir yazı olmuş.ilk söylediğiniz kaderciliğe giriyor ki imanın besıncı sartıdır bence cok ınanırım buna.
ama son söyledıgınız cumle ıcıme kurt düşürdü.
avcılar hep acı çekerek ölür diyorlar haram bişey yapmıyoruz ama yınede dusunduruyor can sıkıyor.
elbetteki haram değil , ve şer;i hükümlere göre davrandıktan sonra , vicdanende gayet rahat olunulur alper kardeşim .
merhamet edinizki , merhamet bulasınız der yüce yaradan herkesin malumunca . sen vurduğun ava eziyet edersen , hayvanın can çekişmesini kahkahalarla izlersen , vurduğun kuşu hayvanı vs ,canlı ise hemen kesmezsen , boğazını sıkıp boğarsan , ve hayvanı kafasından tutup , öldürmek için havada çevirirsen , allah buna razı gelmez . allah şüphesiz merhamet sahibidir , ama azap sahibide odur . . ve bir ayeti kerimede , insanın , sadece yaptığının karşılığı , çalıştığının karşılığı vardır , der . önemli olan , herşeye rahmet nazarında bakıp , idrak edebilmektir . zalimin kibirin hasmı , yüce allahtır .
olayı biraz daha açarsak , kısaca bir örnek ;
allahın yarattığı herşey kulu içindir demiştik . elhamdülillah , dünyadaki bütün nimetlerden faydalanıyoruz , yiyoruz içiyoruz . soframızdan hemen hemen hiçbir şey eksik olmuyor günümüzde . herkesin bu nimetlere kısıtlıda olsa ulaşabilme imkanı var . hal ve durum böyle iken , insanlık adına çok üzücü ve acıdırki , sokakta gördüğümüz bir kediye veya köpeğe , bir kuru ekmek vermek pek çoğumuzun aklına maalesef gelmiyor . vermeyi bırakın , pek çoğumuz bu dilsiz mazlumları , tekmeliyor tartaklıyor . allah insanoğlunun emrine bütün dünya nimetlerini sunmuşken , insanoğlu bir kuru ekmeği çok görüyor bu sokak hayvanlarına . bunun ne insanlıkla ve islamla alakası var . . insanlık adına , utanç verici bir durum .
heleki , kışın çok kar yağdığında , o hayvanlar yemeye bir şey bulamayıp , güçsüz ve bitkin düştüklerinde , ve avladığımız av hayvanlarıda buna dahil , hangimizin aklına geliyor bu hayvanlara merhamet etmek . o karda kışta , alabildiğine katlediyoruz , avlıyoruz , avlanıyoruz bir çoğumuz . . . işte burada , rahmet nazarında bakmamız gerekir bu duruma .
avcının abat olanını görmedim ama berbat olanı çoktur dememden kastım , zalimlik yapmamaktır , gereğinden fazla vurup işi katliam seviyesine getirmemektir .bu av hayvanlarının , gelecek nesillerinde hakkı olduğunu düşünüp tetik kesmektir . onların ve başkalarının hakkına tecavüz etmemektir . bu avlanma işi , haktır hukuktur . allaha şükür her yerden et tavuk balık alabiliyoruz . et , ulaşılamaz bir besin değil .
ben kendi şahsi adıma konuşuyorum . et için avlanmıyorum ben , ama vurulan avlarda , ele geçince büyük mutluluk gerçekten . nefsim istiyor avlanmayı . aslında büyük bir çoğunluğumuz , içgüdüsel ve nefsani olarak avlanıyor . yoksa kimsenin eti için bu zahmetli işe , binlerce para döküp 300 - 500 gram eti için bu kadar zahmete girmesine hiç bir gerek yok . kasaptan gidersin , cirlop gibi tertemiz temizlenmiş etini tavuğunu alırsın , koyarsın tencereye tavaya mis gibi pişirip yersin . ne gerek var bu kadar zahmete , vuracan , tüyünü yolacan içini temizleyecen , değilmi ama .
çok uzattım , son olarak ; nefsinize zulüm etmeyin , ama nefsinizinde esiri olmayın diyor yüce yaradan . ne esiri olacağız nefsimizin , nede eziyet edeceğiz . helal dairesinde olduktan sonra hiçbir sıkıntı yok . . . yoksa bilende der bilmeyende . . .