Konu açan Turgay Bey'e cevaben benim gözlemim de ilk yazılan sıralamanın doğru olması gerektiği şeklinde ve çok kolaylıkla izahı da yapılabilir ki, her müdavimimiz biliyordur zaten. Lakin marka marka fişekler sadece tapa olarak değil, başka yönlerden de farklı oluyor. Bu nedenle tapadan değil ama diğer bileşenlerin miktarı, cinsi, şekli vs sebeplerden dolayı beklediğimizin dışında dağılımlar elde edebiliyoruz.
Mamafih, sadece tapası farklı; saçması, miktarı, kapsülü, sürati aynı olan kaliteli keçe ve plastik tapalı fişekler arasında isabet yüzdesi plastik tapalı olan lehine olur. Tekrar edeyim, bunların dışındaki şeylerin etkisiyle beklediğimizden farklı sonuç almak da mümkün olur.
Kağıt üzerinde izlediğimiz desenlerin yeterince doğru değerlendirilmesi için en az 3'er fişek sonuçlarına ve büyük hedef üzerinde görmek gerekir diye düşünüyorum. Kendi denemelerimde aynı kutudan iki fişek arasında zaman zaman birbiriyle alakasız dağılım sonuçları da gördüm. Hele küçük hedefler daha da yanıltıcı oluyor.
Bana sorarsanız kendiniz kendi denemeleinizi yapmadan karar vermeyin. Ayrıca, hedefteki görüntü beğenseniz bile sizin av, atış şeklinize uymayabilir. Kağıda bakarak doğru fişek bulunamayabilir. Av esnasında deneme yanılma biraz gerekli.