Evet, sert saçma, patlama anında yumuşak saçma kadar deforme olmadığı için grupmanı her zaman daha iyidir. Ancak çelik saçmanın da, sertliğinden gelen avantajının yanında, düşük enerji dezavantajı var. Çelik saçmanın kütlesi nispeten daha az olduğundan enerjisi düşüktür, enerjisini çok daha çabuk kaybeder.
En ideal saçma, hem sert, hem de kütlesi ağır olan saçmadır ancak, maliyetler söz konusu olduğunda bu ideal saçmayı elde etmek zorlaşıyor. Kurşunun kütlesi ağırdır (bu bir avantaj) ama yumuşaktır (dezavantaj).
İdeal kombinasyon için (hem sert, hem ağır) alaşım saçmalar da üretiliyor ancak fiyatları çok yüksek...
Kurşunun ağırlığından faydalanıp, saçma yüzeyini nispeten sertleştirebilmek için bakır kaplama, nikel kaplama gibi metodlar da uygulanıyor. Bu şekilde daha sert yüzeyli saçmanın avantajıyla, kurşunun ağırlığından gelen avantajının birleştirilmesi hedefleniyor.
Yumuşak saçma, daha fazla deforme olduğundan, deformasyon sonucu düzleşen (küresel formlarını kaybeden) saçmalar havanın mukavemetine daha fazla maruz kalacaklarından, namlu çıkışından itibaren daha fazla açılacaklardır. Yani kapsül, barut, tapa, fişek kapama metodu, fişek yatağı, namlu ve choke değerleri aynı olan iki farklı atışta, birinde yumuşak saçma, diğerinde ise sert saçma kullanılmış olsun. Yumuşak saçmanın kullanıldığı atışta, grupmanın çapı daha geniş olacaktır. Bu, bıldırcın avı gibi kısa mesafeli atış ihtiyacı olan avlarda bazen avantaj bile sağlayabilir , zira çok kısa mesafede, çok ince derili olan bıldırcın gibi bir kuşun vurulması için ihtiyaç olan enerji değeri nispeten düşüktür, her ne kadar düşük enerjili olsa da, yayılan saçmaların genişleyen grupmandan dolayı, yakındaki bıldırcına isabet ihtimali de artmış olacaktır. Ancak, orta ve uzun mesafeli tüm avlarda (aynı zaman da orta ve büyük ebatlı kuşlarda) bu durum avantaj olmaktan çıkar, tamamen dezavantaj olur.
Hasılı, sert ve ağır saçmalı fişeklerin sağladığı avantajı, yumuşak saçmalı fişeklerle sağlayamazsınız.