Gönderen Konu: B&P VALLE STEEL (ÇELİK SAÇMA)  (Okunma sayısı 6559 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Aslan ŞEN

• *
B&P VALLE STEEL (ÇELİK SAÇMA)
« : 08 Kasım 2015, 20:55:57 »
B&P VALLE STEEL (ÇELİK SAÇMA) 36 g magnum av fişeği şu anda bayilerde satılıyor. Bu fişeğin kullandığımız av tüfekleri üzerinde ne gibi bi tesiri olur açıkçası bilmiyorum. Beretta al 391 urika ve Remington special purpose kullanıyorum ve bildiğim kadarıyla bu tüfekler çelik saçma döneminde imal edilmedi. Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum.
Aslan ŞEN
1969.SAMSUN-ALAÇAM.  ( İkamet)Tekirdağ

Çevrimdışı Elver ENGİN

• *
  • Amaç spor
Ynt: B&P VALLE STEEL (ÇELİK SAÇMA)
« Yanıtla #1 : 09 Kasım 2015, 14:58:30 »
Su avlarında kullanıma uygun
İçindeki tapadan dolayı çok toplu atar
30 mt. den sonra işe yarar diye biliyorum
Ben sellior bellot trap ve skeet leri ikinci veya üçüncü fişek olarak kullanıyorum

TURKCELL T50 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
  • YILDIZ SPZ-ME
  • ÖZKANLAR FX17
1976 İZMİR KARŞIYAKA ÖRNEK AVCILAR DERNEĞİ

The following users thanked this post: Enes Sadık BALI

Çevrimdışı Sonay ŞEMEN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 09 Kasım 2015, 15:22:30 »
Eğer tüfeğiniz steel shot proof yani çelik saçmaya uygunsa üzerinde bir işaret ve yazısı olması gerekir. Google a steel shot proof mark yazarsanız göreceksiniz. Bu tüfekler 1370 bar basınçlar test edilmiştir ve kullanım kılavuzunda da çelik saçmayla ilgili kesin bir bilgi vardır. Eğer atabilirsiniz yazmıyorsa kesinlikle denemeyin derim. Ayrıca çelik saçma atabilen tüfeklerde her şokla da çelik saçma atılmaz bu da şok tüpleri üzerinde belirtilir veya kullanım kılavuzunda. Genel bilgi olarak 3* yani modified şoktan dar şoklarda çelik saçma kullanılmaz. Aslına bakarsanız çelik saçmanın avantajdan çok dezavantajı vardır atıcı için ancak bazı ülkelerde ( Amerika gibi ) kurşun doğaya zararlı olduğu için su kuşu avlarında çelik saçma kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.
  • IJ 58 MA SXS Baikal ( 73,5 cm )
  • Churchill Maxi-Mag 12/89 ( 61 cm - 71 cm ported)yarı otomatik
  • Ata CY ( 71 cm ) yarı otomatik
  • Kopay - Kurzhaar
1986 Tekirdağ

Çevrimdışı Enes Sadık BALI

• *
  • yaradılanı hoşgör Yaradandan ötürü
« Yanıtla #3 : 09 Kasım 2015, 16:01:57 »
tahtalıda nası olur acaba
En büyük kavga , insanların haketmediği saygıyı istemesinden çıkar.

1993 Orhaneli / BURSA

Çevrimdışı Aslan ŞEN

• *
« Yanıtla #4 : 09 Kasım 2015, 20:09:40 »
Bu konuda yeterli bilgim olmadığı için konuyu İbrahim Aysu beyle paylaştım. İbrahim bey elimdeki tüfeklerle çelik saçmalı fişekleri kullanabileceğimi fakat silindir yada 3 numaralı şoklara kadar atabileceğimi ve saçma kalınlığı olarakta en fazla 3 numara kullanmam gerektiğini söyledi. Neden çelik saçma diye merak edenler için , iki gün önce bilgi tazelemek ve yeni aldığım remingtonun gurupman testlerini görmek amaçlı değişik gramaj ve markalarla atışlar yaptım sonuç olarak rc 2 34 gr -rc s4 33gr fişeklerle tatmin edici sonuçlar aldım. Bu atışları yaparken B&P valle steel 36 gr çelik saçmalı fişeklede atış yaptım. Fark yaratan gurupmanlar oluştu bu nedenle bu konuyu net olarak araştırmak istedim.
Aslan ŞEN

The following users thanked this post: Gürkan ONAT

Çevrimdışı Gürkan ONAT

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 09 Kasım 2015, 21:20:32 »
Bu konuda yeterli bilgim olmadığı için konuyu İbrahim Aysu beyle paylaştım. İbrahim bey elimdeki tüfeklerle çelik saçmalı fişekleri kullanabileceğimi fakat silindir yada 3 numaralı şoklara kadar atabileceğimi ve saçma kalınlığı olarakta en fazla 3 numara kullanmam gerektiğini söyledi. Neden çelik saçma diye merak edenler için , iki gün önce bilgi tazelemek ve yeni aldığım remingtonun gurupman testlerini görmek amaçlı değişik gramaj ve markalarla atışlar yaptım sonuç olarak rc 2 34 gr -rc s4 33gr fişeklerle tatmin edici sonuçlar aldım. Bu atışları yaparken B&P valle steel 36 gr çelik saçmalı fişeklede atış yaptım. Fark yaratan gurupmanlar oluştu bu nedenle bu konuyu net olarak araştırmak istedim.

selam hocam fark yaratan derken ben tam olarak anlayamadım daha iyi gurupmanmı ?  daha kötümü ?

resİm yÜkleme
Gürkan ONAT
1982  SAMSUN / ANKARA
STOEGER MODEL 2000 DELUXE 71

Çevrimdışı Aslan ŞEN

• *
« Yanıtla #6 : 09 Kasım 2015, 21:29:40 »
Daha iyi bi grupman yaptı
Aslan ŞEN

Çevrimdışı Gürkan ONAT

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 09 Kasım 2015, 21:53:18 »
Daha iyi bi grupman yaptı

:D anladım hocam tahmin ettiğim gibi.

hocam eski avcılar bana belki kızacak ama şöyle bir gerçek var;
genel itabari ile ülkemizde yumuşak saçmalı fişekler rağbet görür sebebi malum
-fitiileme yapsın
-hayvan vurulduğunu anlasın delip geçmesin
-eğilip büküldüğü için daha fazla tahrip meydana getirsin vs. vs.
bu sıraladıklarım yakın parlama avları için geçerli olabilir.

ancak
uzak atışlarda sert saçmanın grupman açısından daha verimli olacağını düşünüyorum
sebebi ise saçmaların deforme olmadan yollarında dostoğru ilerleyebilmesi ve mükemmel grupman veimliliği.
deforme olmuş saçmanın ayrodinamiği bozulmuş demektir bu saçma 400-420 m/sn hızla giderken bitaraflara sapar diye düşünüyorum.

dikkat ederseniz bir çok markanın long range fişeğinin saçması oldukça serttir ayrıca kaz için yapılmış birçok  ağır gramajlı fişek nikel kaplamadır

Özetle ;
şahsen ben avıma zayıf grupman neticesinde  yumuşak olanından 1-2 saçma isabet edeceğine , 
sert olanından 4-5 saçma isabet etmesini tercih ederim çünkü hayati organlara yada düşürücü kemiklere isabet olasılığımı artırıyor.

hatırlarsanız çocukken kuşlastik-sapan ile atacağımız taşları özenle seçerdik en yuvarlağını ki attığımız yere sapmadan gidebilsin.

hele birde rulman bilyası yada cicile-misket buldummu snıper gibi atardık serçelere. ;)

DİYE DÜŞÜNÜYORUM BU SADECE BENİM FİKİRLERİM  :)

resİm yÜkleme
Gürkan ONAT
1982  SAMSUN / ANKARA
STOEGER MODEL 2000 DELUXE 71

Çevrimiçi İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #8 : 10 Kasım 2015, 00:12:13 »
Evet, sert saçma, patlama anında yumuşak saçma kadar deforme olmadığı için grupmanı her zaman daha iyidir. Ancak çelik saçmanın da, sertliğinden gelen avantajının yanında, düşük enerji dezavantajı var. Çelik saçmanın kütlesi nispeten daha az olduğundan enerjisi düşüktür, enerjisini çok daha çabuk kaybeder.

En ideal saçma, hem sert, hem de kütlesi ağır olan saçmadır ancak, maliyetler söz konusu olduğunda bu ideal saçmayı elde etmek zorlaşıyor. Kurşunun kütlesi ağırdır (bu bir avantaj) ama yumuşaktır (dezavantaj).

İdeal kombinasyon için (hem sert, hem ağır) alaşım saçmalar da üretiliyor ancak fiyatları çok yüksek...

Kurşunun ağırlığından faydalanıp, saçma yüzeyini nispeten sertleştirebilmek için bakır kaplama, nikel kaplama gibi metodlar da uygulanıyor. Bu şekilde daha sert yüzeyli saçmanın avantajıyla, kurşunun ağırlığından gelen avantajının birleştirilmesi hedefleniyor.

Yumuşak saçma, daha fazla deforme olduğundan, deformasyon sonucu düzleşen (küresel formlarını kaybeden) saçmalar havanın mukavemetine daha fazla maruz kalacaklarından, namlu çıkışından itibaren daha fazla açılacaklardır. Yani kapsül, barut, tapa, fişek kapama metodu, fişek yatağı, namlu ve choke değerleri aynı olan iki farklı atışta, birinde yumuşak saçma, diğerinde ise sert saçma kullanılmış olsun. Yumuşak saçmanın kullanıldığı atışta, grupmanın çapı daha geniş olacaktır. Bu, bıldırcın avı gibi kısa mesafeli atış ihtiyacı olan avlarda bazen avantaj bile sağlayabilir , zira çok kısa mesafede, çok ince derili olan bıldırcın gibi bir kuşun vurulması için ihtiyaç olan enerji değeri nispeten düşüktür, her ne kadar düşük enerjili olsa da, yayılan saçmaların genişleyen grupmandan dolayı, yakındaki bıldırcına isabet ihtimali de artmış olacaktır. Ancak, orta ve uzun mesafeli tüm avlarda (aynı zaman da orta ve büyük ebatlı kuşlarda) bu durum avantaj olmaktan çıkar, tamamen dezavantaj olur.

Hasılı, sert ve ağır saçmalı fişeklerin sağladığı avantajı, yumuşak saçmalı fişeklerle sağlayamazsınız.
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Gürkan ONAT

Çevrimdışı Elver ENGİN

• *
  • Amaç spor
« Yanıtla #9 : 10 Kasım 2015, 08:05:11 »
Kurşunun özkütlesi çelikten daha agır olduğundan içinde bariz miktarda fazla saçma var
Ve tapada neredeyse bildiginiz boru olduğundan grupmanı tabikide iyi oluyor ama yakım mesafede tek kurşun oluyor

TURKCELL T50 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• YILDIZ SPZ-ME
  • ÖZKANLAR FX17
1976 İZMİR KARŞIYAKA ÖRNEK AVCILAR DERNEĞİ

Çevrimdışı Sonay ŞEMEN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #10 : 10 Kasım 2015, 08:41:24 »
Çelik saçmanın grupmanı kurşun saçmaya göre çok iyidir ama bahsedildiği gibi enerji kaybı çok fazladır, zaten bu yüzden 89 mm fişek yatağına sahip süper magnum tüfekler üretilmiştir ki daha fazla barut hakkıyla daha fazla enerji sağlansın. Amerikadaki su kuşu avlarında çelik saçma zorunluluğu olmasa, çelik saçma diye bir şey olmazdı bile bundan şüpheniz olmasın.
  • Kopay - Kurzhaar
1986 Tekirdağ

Çevrimiçi İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #11 : 10 Kasım 2015, 12:49:24 »
Aslında, sert saçmanın grupmanı, tapasından bağımsız olarak daha iyidir, sebebi küresel formunu daha fazla koruyabilmesi ve düzleşmemesi.

Amerika'daki su kuşu avlarında çelik saçma zorunluluğu yok, NON-TOXIC saçma kullanma zorunluluğu var. NON-TOXIC saçmalar içinde çelik, maliyetinin daha düşük olmasından dolayı daha çok tercih ediliyor. (Örneğin tungsten alaşımlı saçmalar da NON-TOXIC grubundadır ve serttir. Sertliğinin yanında, kurşun kadar, hatta çoğu zaman ondan da daha ağırdır ve bundan dolayı tercih edilir ama çok daha pahalıdır.)

89mm fişek ve buna uygun fişek yatağı da, barutun hacminden ziyade, özkütlesi düşük olan çeliğin, saçma hacminin birim gramaj başına daha büyük olmasından dolayı Amerika'da yaygın. Yani barut değil, saçmanın hacmi fişeği bu kadar büyütüyor.
1978 - Istanbul

Çevrimdışı Sonay ŞEMEN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 10 Kasım 2015, 13:46:02 »
İbrahim Bey hafif olan çelik saçmanın çok yer kaplaması fişeği büyütüyor haklısınız ancak kullanılan barut miktarı da bununla paralel artıyor. Çünkü öz kütlesi düşük malzemeyi ileri sürmek için çok daha fazla enerjiye ihtiyaç var. ( Fişek gramajından bahsetmiyorum tek 1 saçmanın ağırlığından bahsediyorum yanlış anlayan arkadaşlar olmasın.) Yoksa bu fişekler 900 barlara yakın basınçlar yapmaz. Yani örneğin 32 gram kurşun saçma için 1,75 gram barut gerekliyse, 32 gram çelik saçmayla aynı etki için 2,25 gram barut gerekir.

Aynı sebepten kurşun saçmaya göre çelik saçma numarası genel olarak 2 numara daha büyük tercih edilir, yani siz ördeğe 5 numara kurşun saçma atıyorsanız aynı etkiyi yaratmak için 3 numara çelik saçma kullanırsınız. Amerika'daki non-toxic mühimmat zorunluluğu çelik saçmayı doğurmuştur, non-toxic diğer alaşım çeşitleri de var tabi ki ancak konu çelik saçma olduğundan genel olarak çelik saçma kullanma zorunluluğu var diye ifade ettim.

Keşke bu mühimmatlar üzerinde konuşmaya, incelemeye değecek kadar oturmuş avcılık kültürümüz, sistemimiz, av hayvanımız ve avlağımız olsa.  Bu durumumuzda non-toxic mühimmat değil altından mühimmat olsa ne olur elimizde...
  • Kopay - Kurzhaar
1986 Tekirdağ

Çevrimdışı Gökhan KAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #13 : 10 Kasım 2015, 13:49:18 »
Son noktayı koyayım isteyene koli bazında BP VALLE STEEL NO. 3_4_5 tedarik edilerek koli fiyatı 275 tl.
  • REMİNGTON 1187 SPECİAL PURPOSE.(71CM) 51CM FULLY RİFLED.
  • VURSAN 92-A (71-61CM)
  • AVSAN.S.POZE.(76-61) TRAP VE SKEET.
  • İNG.SETTER.
Gökhan KAN
1978-Sakarya-AKYAZI
DEL FABIOMASSIMO.
--------CİNA-----------

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #14 : 10 Kasım 2015, 15:12:48 »

Kurşun saçma kullanımını bir NİMET olarak görüyorum..Tabiki çevreye verdiği zararı bilerek ve buna üzülerek..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK, Gürkan ONAT, Sonay ŞEMEN

Çevrimiçi İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #15 : 10 Kasım 2015, 15:15:14 »
Tuncah Hocam,

Hevi-Shot ve Tungsten alaşım saçmalar nasıl görünüyor oradan ? :D

Adresi vermiş miydim ben ? :D

Kurşun saçma kullanımını bir NİMET olarak görüyorum..Tabiki çevreye verdiği zararı bilerek ve buna üzülerek..

1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Tuncay KAHRAMAN, Gürkan ONAT

• Expert Üye
« Yanıtla #16 : 10 Kasım 2015, 15:30:03 »
İbrahim Hocam,
Kötü görünüyor buradan..Hem  hem şekilleri bozuk non-spherical yamru yumru..Yumrulu patates gibiler..:)..:)
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimiçi İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #17 : 10 Kasım 2015, 15:33:35 »
Patates gibiyse zaten elde tutmaya hiç gerek yok. :D
Adresi vermiştim değil mi ? :D

İbrahim Hocam,
Kötü görünüyor buradan..Hem  hem şekilleri bozuk non-spherical yamru yumru..Yumrulu patates gibiler..:)..:)
1978 - Istanbul

• Expert Üye
« Yanıtla #18 : 10 Kasım 2015, 16:11:28 »

Burada Jel penetrasyon sonuçlarıda mevcut..Çok daha yüksek hızla namludan çıkmalarına rağmen enerjileri o kadar hızla düşüyorki..

Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK, Gürkan ONAT

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #19 : 10 Kasım 2015, 21:06:12 »
Hem ucuz hem daha etkili hem daha ulaşılabilir.Kurşun candır can....
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979