Arkadaşlar,
Bu meseleyi sakin kafayla düşününce vardığım sonuç şudur; bana göre bu fişeklerin Türkiye'de "korsan" olarak üretiliyor olması mümkün değil.
Elimizde iki olasılık var. 1) B&P bu fişekleri Türkiye'de merdiven altı ürettiriyor. 2) Türkiye Dağıtıcısı olan firma bu fişekleri İtalya'dan habersiz korsan üretiyor.
B&P dünya standartlarında büyük bir firma, bu ölçekte mal üreten ve dünyanın tamamında tanınan bir firmanın tek bir modelde fason üretime girip, adını riske atacağına imkan vermiyorum, kaldı ki Türkiye'de fason üretim yaptırtacak olsa bile kıyamet kadar yerli ve yasal çalışan fabrika varken, tutup yasal izni olmayan bir mekanda fişek üretim işine girmesi ve markasını riske atması bana olası gelmiyor. Fişek konusu ile yakından ilgilenen herkesin bileceği bir gerçek bu işten kar etmenin yolu çok büyük miktarlarda üretim yapabilmektedir. Milyonlarca fişek üretmiyorsanız, bu işten anlamlı bir kar elde edemezsiniz. B&P'nin bu manada Türkiye'de korsan üretime yatırım yapmış olma ihtimali bana göre yok.
Daha olası olan ama bana göre yüne imkanı bulunmayan ihtimal, Türkiye dağıtıcısı Sayılır'ın İtalya'dan habersiz, korsan üretime geçmiş olması. Bu da bana göre mümkün değil, çünkü yukarıda belirttiğim gibi bu işten kar elde edebilmeniz için çok büyük miktarlarda üretim yapmanız gerekiyor. Bu ölçekte üretim için de o miktarda hammadeyi ithal ediyor olmanız lazım. Diyelim ki sayılır, boş kovan ve tapayı İtalyanlardan "boş olarak" satacağını söyleyerek ithal etti. Saçmayı yerli aldı diyelim, İhtiyacı olan F2 barutu nasıl tedarik ediyor? Bakın fişek üreticisi değilseniz, böyle yüksek miktarlarda barutu ithal edebilmeniz mümkün değil, burda 10 kilo 20 kilo baruttan bahsetmiyoruz, 1 milyon fişek üreteceğim deseniz (Sadece ARMER, 2013 yılında sadece Yavaşçalar markasından 1 milyon fişek sattı) 6 ton baruta ihtiyacınız var demektir. Bu ölçüde bir tedarik zincirini korsan olarak sürdürmeniz mümkün değil. Ayrıca böyle bir işe kalkıştığınız anda karşılaşacağınız yasal yaptırımları da düşünün, marka tekstil ürünlerini merdiven altı üretmekten bahsetmiyoruz, mühimmat imalatından bahsediyoruz, hele ki Türkiye'nin doğusunda yer alan bir ilde sürekli olarak izinsiz patlayıcı madde sevkıyatından bahsediyoruz. Bence bu işin oluru yok...
Eğer ortada B&P F2 fişekleri ile ilgili bir sorun varsa, bence bunun tek olur açıklaması, B&P'nin kendi üretim kalite ve standardını düşürmüş olmasıdır. Bunun dışında bana göre bu işin olur bir tarafı yok. Konunun başında da belirtiğim gibi, sorun varsa markayı değiştirin, Ficcochi alın, Mirage alın Bornachi alın vs. onlar da son derece başarılı fişekler. Hali hazırda elinde önceden alınmış F2 fişek olan arkadaşlarda aldıkları yere iade etsin, yerine başka marka alsın, av bayilerinin bu konuda sıkıntı yapacağını sanmıyorum, yeter ki paketler bozulmamış olsun...